اين رسانه مصري در مطلبي به قلم ساره نور نوشت: در آغاز جنگ در سوريه(اسفند 1389) پناهجويان از اين كشور روانه كشورهاي همجوار منطقه مانند مصر، سودان، يمن و.. شدند كه نيازي به ويزا نداشت گرچه اين كشورها بهترين انتخاب ممكن نبودند ولي به ادامه تحولات در منطقه، اوضاع پناهجويان سوري نيز تغيير كرد، مصر كه حدود 130هزار پناهجوي سوري را پذيرفته و به آنها حق كار و تحصيل رايگان و بهره مندي از كمك هاي خيريه و اسكان در اردوگاهها را داده بود بعد از حوادث 30جولاي، سياست خود را تغيير داد و شرط ورود آوارگان سوري به مصر را اخذ ويزا و كسب مجوز امنيتي اعلام كرد.
گزارش ها حاكي از آن بود كه پناهجويان سوري مقيم مصر ديگر نمي توانند آزادانه در اين كشور تردد كنند مگر اينكه اقامت تحصيلي يا شغلي داشته باشند كه غالبا به تجار سوري داده مي شود و در عين حال ويزاي توريستي و كارت زرد ويژه كميسارياي عالي پناهندگان براي ورود به مصر غير معتبر اعلام شد.
اقامت با ويزاي توريستي تنها به مدت شش ماه داده مي شود و غيرقابل تمديد است و همين امر پناهجويان سوري را ناگزير به روي آوردن به واسطه ها و دلالان ويزا و مجوز اقامت مي كند، با اين وجود كساني كه به اينگونه ويزاها دست مي يابند در صورتي كه دستگير شوند فورا ديپورت مي شوند، بعلاوه اينگونه افراد معمولا اگر پاسپورتشان منقضي شود به سوريه بازگردانده مي شوند، اين وضعيت دركل بسياري از پناهجويان را ناگزير كرده كه به فكر مهاجرت قاچاقي به اروپا بيفتند كه دراين مسير بسياري از آنها در دريا غرق شده و يا دستگير و روانه زندان مي شوند.
رفتن به سودان كه خود درگير بحران هاي اجتماعي، سياسي و اقتصادي بسياري است، شايد بهترين گزينه براي اين افراد نبود ولي به هرحال دولت سودان محدوديتي براي ورود پناهجويان سوري ايجاد نمي كرد به همين دليل تا جولاي سال جاري ميلادي 80 هزار پناهجوي سوري وارد سودان شدند و اين روند همچنان ادامه دارد، دولت سودان هم تصميم گرفته آنان را شهروند به شمار آورد نه پناهجو به همين دليل آنان از تمام حقوق شهروندي در اين كشور برخور دارند.
سودان از ابتداي بحران سوريه تا سه ماهه اول سال جاري ميلادي 12 هزار پناهجو را پذيرفته است، اين كشور از پناهجويان ويزا نمي خواهد و تا سال تحصيلي گذشته در مدارس و مراكز درماني پذيرش مي شدند، ولي با افزايش شمار پناهندگان كم كم محدوديت هاي بسياري فراروي آنها قرار گرفته است.
يمن نيز محدوديتي براي پناهجويان سوري قايل نشده و حدود ده هزار پناهجوي سوري به اين كشور رفته اند و با آغاز عمليات نظامي عربستان عليه يمن سوريها بار ديگر با جنگ سوريه مواجه شدند.
آمريكا در بين ساير كشورها كمترين آمار پناهجوي سوري را دارد، اين كشور از آغاز بحران سوريه تاكنون يك هزار و 500 پناهجوي سوري را پذيرفته است ولي خبرها حاكي از افزايش پناهجويان سوري در ايالات متحده در سال 2016 حكايت دارد.
كشور كانادا نيز از ژانويه سال گذشته ميلادي بيش از دوهزار و 370 پناهجوي سوري را پذيرش كرده است و دولت اين كشور وعده داده تا10هزار پناهجوي ديگر را ظرف سه سال مي پذيرد و تاكنون يك هزار و 74 پناهجوي سوري به كانادا رفته اند.
بحران سيل پناهجويان سوري كه با متحمل شدن انواع خطرات جاني روانه كشورهاي اروپايي شده اند در هفته هاي اخير درصدر اخبار رسانه هاي جهان قرار گرفته است.
خاورم 6002/1275
تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۸
تهران-ايرنا- روزنامه الخميس مصر در مطلبي ضمن بررسي بحران پناهجويان سوري، آنان را گروگانهاي تغييرات سياسي در منطقه خواند.