تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۹

اهواز - ايرنا - يك كارشناس ارشد تغذيه، الگو و روش هاي صحيح تغذيه را براي بيماران مبتلا به ديابت ارائه كرد.

فاطمه شيراني روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: ديابت يكي از شايع ترين بيماري هاي غدد درون ريز است كه در آن غده پانكراس نمي تواند انسولين كافي ترشح كند يا سلول هاي بدن به انسولين توليد شده پاسخ نمي دهد و عملكرد طبيعي انسولين در بدن دچار اختلال مي شود.
وي افزود: بيش از 90 درصد افراد ديابتي به نوع دو مبتلا هستند كه مهمترين نوع ديابت محسوب مي شود.
شيراني ادامه داد: سن بالاتر از 30 سال، سابقه فاميلي، چاقي به ويژه شكمي و كم تحركي از علل اصلي بروز ديابت نوع دو مي باشد.
اين كارشناس ارشد تغذيه تصريح كرد: افراد مبتلا به ديابت نوع دو با رعايت رژيم غذايي مناسب، فعاليت ورزشي منظم و كاهش اضافه وزن مي توانند از عوارض كوتاه مدت ديابت (مانند افت قند خون) و عوارض درازمدت ديابت(مانند بيماري هاي عصبي، چشمي، كليوي و قلبي، عروقي) جلوگيري كنند.
وي با اشاره به اصول كلي تغذيه صحيح در ديابت نوع 2 گفت: مصرف غذا بايد در ساعات مشخص و با فاصله زماني منظم انجام شود و 45 تا 60 درصد از كالري روزانه بايد از كربوهيدراتها تامين شود.
كربوهيدارت ها منبع انرژي، فيبر غذايي ، ويتامين ها و املاح مي باشند.
شيراني اضافه كرد: در هر وعده غذايي بايد مقدار مناسبي از كربوهيدرات ها مصرف شود تا فرد بيمار دچار عوارض ناشي از نوسان قند خون نشود.
اين كارشناس ارشد تغذيه اظهار كرد: متخصصين تغذيه بيشتر بر روي مصرف غلات كامل، ميوه ها، سبزيجات و حبوبات تاكيد دارند مانند مصرف نان جو و سنگك سبوس دار، انواع لوبيا، عدس و سبزيجات مانند لوبيا سبز، كلم، گل كلم، اسفناج، نخود فرنگي و هويج خام.
وي ادامه داد: كاهش مصرف قندهاي ساده، شكر و انواع شيريني ها در كنترل قند خون اثرگذار است وبهتر است به جاي مصرف آب ميوه، از ميوه هاي تازه به ويژه سيب با پوست استفاده كرد.
شيراني افزود: اين بيماران بايد 15 تا 18 درصد كالري روزانه را از منابع پروتئيني به ويژه منابع گياهي پروتئيني مانند حبوبات و سويا تامين كنند.
اين كارشناس ارشد تغذيه تصريح كرد: مبتلايان به ديابت بايد گوشت قرمز كمتر مصرف كنند و به جاي آن از گوشت مرغ و ماهي استفاده كنند و چربي گوشت و پوست مرغ و ماهي حتما بايد جدا شود.
وي اظهار كرد: در افراد مبتلا به ديابت بايد 25 تا 30 درصد كالري روزانه به منابع چربي اختصاص يابد و چربي هاي حيواني و اشباع بايد كمتر از 10 درصد كالري روزانه را تامين كنند.
شيراني با تاكيد بر اينكه چربي هاي حيواني و روغن هاي جامد باعث بالارفتن كلسترول خون مي شود گفت: بنابراين مصرف كره، خامه، سرشير و لبنيات محلي بايد محدود شود.
اين كارشناس ارشد تغذيه ادامه داد: افراد مبتلا به ديابت بايد از مصرف غذاهاي پرچرب مانند كله پاچه، مغز، جگر، قلوه، سوسيس، كالباس و همبرگر خودداري و تا حد امكان از لبنيات كم چرب (يك و نيم درصد چربي) استفاده كنند.
وي تصريح كرد: بيماران مبتلا به ديابت بايد توجه داشته باشند دريافت ناكافي ميوه، سبزي ها، لبنيات كم چرب، آجيل و مصرف زياد نمك، الكل و چربي هاي حيواني باعث مقاومت به انسولين و تشديد عوارض ديابت مي شود.
شيراني گفت: مصرف انواع ماهي، گردو، شاهدانه، تخمه كدو، سويا و روغن كانولا(كلزا)حاوي اسيدهاي چرب امگا سه است و مصرف آنها به بيماران ديابتي توصيه مي شود.
كارشناس ارشد تغذيه افزود: دانه اسپرزه اگر با آب مخلوط و قبل از غذا مصرف شود به كنترل قند خون كمك مي كند.
وي توصيه كرد: تمام افراد مبتلا به ديابت به انجام 30 تا 45 دقيقه فعاليت بدني متوسط در بيشتر روزهاي هفته تشويق شوند.
شيراني ادامه داد: اما انجام ورزش ممكن است منجر به افت قند خون در بيمار شود بنابراين افراد با قند خون بالاي 250 تا 300 ميلي گرم در دسي ليتر و قند خون كمتر از 70 ميلي گرم در دسي ليتر و در زمان اوج اثر داروها يا انسولين نبايد ورزش كنند.
اين كارشناس ارشد تغذيه اظهار كرد: ميزان قند خون مناسب براي انجام فعاليت فيزيكي و ورزش در محدوده 108 تا 250 ميلي گرم در دسي ليتر مي باشد.
وي همچنين به علائم بيماري ديابت اشاره كرد و گفت: احساس تشنگي و پرنوشي، پرخوري، تكرار ادرار و كاهش وزن بدون دليل، بي حالي و خستگي به ويژه در افراد مسن مي باشد.
شيراني افزود: ضروري است تمام افراد بالاي 45 سال، غربالگري ديابت يا آزمايش قند خون ناشتا را انجام دهند به صورتي كه اگر قند خون ناشتا بالاي 126 ميلي گرم بر دسي ليتر باشد نشان دهنده ابتلا به ديابت است و در صورت طبيعي بودن (كمتر از 110 ميلي گرم بر دسي ليتر)، آزمايش قند خون بايد هر سه سال يكبار تكرار شود.
3004/6065