تهران - ايرنا - خبرگزاري فرانسه روز سه شنبه در گزارشي اعلام كرد كه دولت تايلند براي نخستين بار و به طور رسمي بمب گذاري ماه گذشته در معبد هندهاي اين شهر را به تركان مسلمان اويغوري چين نسبت داد.

اين گزارش به نقل از يكي از وكلاي مدافع مظنونان به بمب گذاري و انفجارهاي ماه گذشته در معبد هندوهاي بانكوك كه منجر به مرگ 22 تن و زخمي شدن حدود 150 نفر شده بود، اعلام كرد كه دستگاه قضايي تايلند امروز رسما اعلام كرد كه ايغورها، اقليت تركان مسلمان چيني عامل اصلي آن بودند.
اگرچه پليس اين كشور 21 شهريور نيز براي تكميل جدول متهمان بمب گذاري از دستگيري يك فرد ايغوري از شهروندان چين به جرم دست داشتن در بمبگذاري خونبار معبد هندوهاي اين شهر خبر داده بود، اما امروز رسما آنها را عامل اصلي آن انفجارها معرفي كرد.
بانكوك پايتخت تايلند اواخر مرداد ماه سالجاري شاهد چندين انفجار بمب بود كه يكي از اين انفجارها در معبد «اراوان» متعلق به هندوها رخ داد.
رسانه ها و مقامات پليس تايلند در آن زمان گمانه زني هايي را در داشتن ارتباط اين بمب گذاريها با مساله مهاجران و قاچاق ايغورهاي چين مطرح كرده بودند.
تحليلگران سياسي و اجتماعي ادعا كردند كه جدايي طلبان ايغور چين در بحرانهاي داخلي تايلند از جمله در آن انفجارها و بمب گذاري هاي خونبار دست داشتند، پليس در مسير تحقيقات خود اين مظنون ايغور وابسته به «جنبش تركستاني شرقي» كه چين آنان را تروريست و جدايي طلب مي داند، دستگير كرد.
اين گزارش به نقل از پراوت تاورنشيري، سخنگوي پليس ملي تايلند اعلام كرد، پس از تحقيقات پي بردند كه اين فرد اويغوري با گذرنامه چيني و قوميت اويغوري همان مظنون اصلي بمب گذاري بانكوك است.
وي در گفت وگو با فرانس پرس گفت: البته خود اويغورها نيز سالهاست دولت چين را به سركوب فرهنگي و ديني متهم مي كنند و در سالهاي اخير اويغورها از طريق كشورهاي جنوبي شرق آسيا از جمله تايلند به تركيه مي روند، از اين رو دست داشتن آنها در انفجارهاي اخير چندان دور از ذهن نبوده و نيست.
به گزارش ايرنا، اگرچه در چين هنوز به طور رسمي در اين باره موضع گيري نشده است اما برخي از رسانه اين كشور به تدريج و به طور تلويحي به اين مساله پرداخته اند.
شاخص ترين اين رسانه ها، روزنامه «گلوبال تايمز» چين از ارگان هاي حزب حاكم است كه مي نويسد: مظنون دستگير شده مي خواسته انتقام 100 اويغوري را بگيرد كه از سوي تايلند به چين بازگردانده شدند.
اداره مهاجرت تايلند در تير ماه سالجاري 109 نفر از مهاجران غيرقانوني «اويغور» را كه سال گذشته به صورت غيرقانوني وارد خاك تايلند شده بودند، به چين مسترد كرده بود.
اين روزنامه خاطرنشان كرده است كه در جريان آن بمب گذاري كه ماه گذشته رخ داد شش شهروند چيني هم كشته شدند و مظنون، انتقام اويغورهاي مسترد شده به تايلند را گرفته است.
در همين حال گزارش شده است كه مظنون تاييد كرده اين بمب گذاري يك كار سازماندهي شده بوده است.
در ضمن دولت چين هفته گذشته نيز اعلام كرده بود كه مهاجران مسترد شده قصد داشتند به گروههاي تروريستي از جمله داعش ملحق شوند.
چين مدت هاست نسبت به فعال شدن جنبش هاي تروريستي تركستان شرقي در شمال غرب اين كشور هشدار مي دهد و نگران است كه اين منطقه دچار آشوب و ناآرامي شود.
پكن معتقد است «جنبش تركستان شرقي» تحت حمايت دولت تركيه نه تنها در داخل چين و كشورهاي منطقه دست به اقدامات تروريستي زده و تاثيرات منفي بر امنيت ملي و ثبات اجتماعي گذاشته، بلكه با تروريستهاي بين المللي همكاري كرده و امنيت و ثبات منطقه و جهان را تهديد مي كند.
وزارت امنيت عمومي چين مي گويد: يافته هاي پليس اين كشور ثابت مي كند گروه هايي در تركيه براي كمك به اين مهاجران در تلاش بوده اند تا آنان را به سوريه و عراق انتقال دهند.
اين گزارش تاكيد كرده است: كار برخي از ديپلمات هاي ترك در كشورهاي آسياي جنوب شرقي، تسهيل در فرار مهاجران كشورهاي ديگر براي الحاق به تكفيري ها است.
وزارت امنيت عمومي چين مي گويد، مشخص شده است كه شماري از گروه هاي سازماندهي شده به مهاجران ضد چيني كمك مي كرده اند تا ابتدا به لائوس، ويتنام و تايلند گريخته و سپس از آنجا به تركيه و در نهايت به عراق و سوريه بروند.
پليس مي افزايد كه باندهاي تبهكار در تركيه با پرداخت هزينه هاي قابل توجه، اقدام به ساماندهي اين افراد مي كردند.
آساق**1378**1144