تهران-ايرنا-دبير ستاد توسعه فناوري و صنايع دانش بنيان هوايي و هوانوردي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري،گفت:درحاشيه نمايشگاه ماكس 2015، كارگروه همكاري هاي مشترك علمي و فناوري ايران و روسيه تشكيل شد.

به گزارش ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، منوچهر منطقي در خصوص دستاوردهاي نمايشگاه ماكس 2015، افزود:ماموريت كارگروه همكاري هاي مشترك علمي و فناوري ايران و روسيه تعيين پروژه هاي مشترك فناوري و ساخت بين صنايع پيشرفته دو كشور است.
وي افزود:روسيه اين كارگروه را تاكنون با كشورهايي نظير هند و چين ايجاد كرده و توسعه داده است كه ايران نيز وارد اين كارگروه شده است و اين كارگروه فرصتي براي جهش فناوري در حوزه هايي است كه روسيه در جهان نقش پيشرو را دارد.
به گفته منطقي، اين كارگروه داراي چند كميته با اولويت هاي كميته هوايي، كميته فضايي، كميته نانو و مواد، كميته علوم شناختي و كميته همكاري هاي دانشگاهي تشكيل شده است كه وظيفه كميته ها تعيين چشم انداز و نقشه راه فناوري در حوزه هاي استراتژيك مربوطه است در اين كارگروه نمايندگان فعالي از صنايع حضور دارند و ستاد توسعه فناوري و صنايع دانش بنيان هوايي و هوانوردي معاونت علمي نير به عنوان نماينده ايران در حوزه هوايي در آن حضور دارد.
وي تصريح كرد: در اين كميته بالاترين رده هاي مديريتي حوزه هوايي روسيه حضور دارند كه در مهر ماه سال جاري براي ارزيابي قابليت هاي موجود در حوزه هاي ساخت و تحقيق و توسعه كشور جهت تعيين نوع و ميزان مشاركت به ايران سفر خواهد كرد.
منطقي، با اشاره به جزييات نمايشگاه ماكس 2015، گفت: نمايشگاه روسيه از سال 1992 به صورت دو سالانه برگزار مي شود و علاوه بر شركت سازندگان محصولات هوايي و فضايي اين نمايشگاه بزرگترين سمپوزيوم بين طراح هاي روسيه و ديگر كشورها براي تبادل تجربيات است، در اين نمايشگاه 21 ميليارد دلار قرارداد منعقد شد كه بيشترين حجم آن بر روي هواپيماي مسافري سوپر جت بود.
وي خاطرنشان كرد: از ايران، 40 شركت بخش خصوصي و دولتي در نمايشگاه 2015 حضور داشتند، در غرفه معاونت علمي و فناوري كه به صورت مشترك بين ستاد هوايي و آژانس فضايي برگزار شد، 8 شركت دانش بنيان بخش خصوصي و 5 مركز طراحي و ساخت دولتي حضور داشتند.
دبير ستاد توسعه فناوري و صنايع دانش بنيان هوايي و هوانوردي معاونت علمي با اشاره به حضور فعال ايران در اين نمايشگاه، گفت: ماكت هاي ماهواره بر سفير، سيمرغ و فجر، ماكت كاوشگر، ماكت هاي هواپيماي 4 نفره فجر و هواپيماي ترابري فراز، سيكرهاي حرارتي و اپتيكي، شتاب سنج، ارتفاع سنج و دريافت كننده GPS-Glonass در غرفه معاونت به نمايش گذاشته شده بود.

***انتقال فناوري با 20 شركت خارجي
وي همچنين اظهار كرد: در اين نمايشگاه، زمينه همكاري با 20 شركت از كشورهاي فرانسه، سويس، كانادا، بلژيك، چين، هند و روسيه در طراحي و ساخت، انتقال تكنولوژي و استفاده از آزمايشگاه ها ايجاد شد.
منطقي در خصوص بخش هاي همكاري با شركت هاي روسي، تصريح كرد: همكاري مشترك در طراحي هواپيما، همكاري مشترك در ايجاد پايگاه اورهال منطقه اي بالگردهاي روسي، همكاري در طراحي و توليد پهپادها و همكاري در استفاده از مراكز طراحي، تست تضمين مرغوبيت و قابليت اعتماد موتورهاي طراحي و ساخته شده در ايران از جمله اين همكاري هاي مشترك خواهد بود.
وي افزود: همچنين همكاري در انتقال فناوري هسته هاي موتور توربين هاي مشترك گازي و هوايي، هسته موتور در صنعت نفت و گاز و موتورهاي هوايي سنگين و پيشنهاد توليد مشترك هواپيماهاي ترابري سبك با توجه صرفه اقتصادي بسيار بالا و قابليت هاي عملياتي اين هواپيما (نشست و برخاست از باندهاي خاكي) از ديگر همكاري هاي مشترك ايران و روسيه خواهد بود.

***همكاري با شركت هاي غربي براي اورهال
منطقي با اشاره به فراهم شدن زمينه همكاري با شركت هاي غربي در نمايشگاه ماكس 2015، گفت: همكاري با شركت هاي مختلف اروپايي براي ساخت هواپيما يا تجهيزات مورد نياز هوانوردي مهم ترين زمينه هاي همكاري با كشورهاي غربي است.
وي بيان كرد: بر اساس پايش و رصد حاضرين در نمايشگاه، در بخش‌هاي هواپيماي مسافربري و هوانوردي عمومي، بالگردها و پهپادهاي تجاري، موتور، MROs، اويونيك و تجهيزات فرودگاهي، نرم افزارهاي هوايي و تست و آزمونهاي هوايي در زمينه پيوستن ايران به زنجيره تامين جهاني همكاري هاي مشترك، تشكيل كنسرسيوم‌هاي بين‌المللي، انتقال فناوري و ارتقاي دانش تكنولوژيك شركت‌هاي دانش بنيان ايراني، تامين قطعات و تجهيزات، تعمير و نگهداري و نوسازي و تشكيل شبكه همكاران بين المللي مذاكرات مختلفي انجام شد.

***مذاكره در بخش هواپيماهاي تجاري
دبير ستاد توسعه فناوري و صنايع دانش بنيان هوايي و هوانوردي معاونت علمي در خصوص مذاكرات صورت گرفته در بخش هواپيماهاي تجاري، تصريح كرد: 173شركت در حوزه هواپيماي تجاري رصد شده و علاوه بر شركت هاي مذكور، به مذاكره با 30 شركت‌ بازديدكننده ديگر نيز پرداخته شد و شركت‌هاي مذكور طيف وسيعي از از خدمات پيچيده از طراحي تا توليد سريال قطعات و يا سازه ها شامل حوزه پشتيباني مديريت و عمليات، ارائه خدمات مشاوره و مديريت زنجيره تامين، ارائه خدمات در تعمير و نگهداري و سرويس فني تجهيزات حمل و نقل هوايي، توليد كامپوزيت، ساندويچ و سازه را شامل مي‌شود.
وي بيان كرد: در حوزه طراحي و ساخت نيز امكان همكاري مشترك و انتقال تكنولوژي از شركت‌هاي كشورهاي فرانسه، آلمان، سوئيس، چين، بلاروس در حوزه سازه، موتور و زيرسيستم‌ها فراهم شد كه در ميان شركت‌هاي مذكور مذاكراتي با شركت ايرباس صورت گرفت كه ماحصل آن تعيين چند حوزه اصلي در بخش قطعات بود.
به گفته منطقي، در حوزه تامين سريع تجهيزات و قطعات محصولات، با توجه به وجود تجهيزات و محصولات هوايي روسيه در كشور، نياز به تامين سريع تجهيزات و قطعات محصولات در اين بازار وجود دارد، از اين رو، توافقات براي همكاري 5 شركت روسي با شركت‌هاي ايراني در نظر گرفته شده است.
وي خاطرنشان كرد: در حوزه تست‌ها و آزمون‌هاي هوايي نيز گستردگي‌ حوزه فعاليت‌هاي صنعت هوايي، موجب پيدايش طيف وسيعي از تست‌ها و آزمون‌هاي هوايي در سطح آزمون قطعات، سامانه‌ها و سيستم‌ها مي‌شود، از اين رو، در خصوص زمينه تست‌هايي نظير تست‌هاي غيرمخرب توافقات در زمينه همكاري با شركت‌هاي ايراني اعلام شده است.

***استفاده از فناوري هاي نوين در پروژه هاي ايراني
دبير ستاد توسعه فناوري و صنايع دانش بنيان هوايي و هوانوردي معاونت علمي با اشاره به حوزه محصول و تكنولوژي نوين، گفت: حضور برخي از شركت‌ها نيز با توجه به تكنولوژي نوين دست يافته در اين شركت‌ها، به سمت بررسي محصول و مورد استفاده محصول اين شركت در پروژه‌هاي ايراني صورت گرفت.
وي در ادامه خاطرنشان كرد: به منظور ايجاد و توسعه همكاري مشترك با شركت هاي صنايع هوايي فرانسه و سوييس، مذاكراتي با هدف دعوت از هيات فرانسوي و همكاري شركت هاي دانش بنيان ايراني با شركت هاي هوايي فرانسوي نيز صورت گرفت.
منطقي همچنين اظهار كرد: در حوزه اويونيك و تجهيزات فرودگاهي نيز 20 شركت در حوزه اويونيك و تجهيزات فرودگاهي رصد ومذاكره شد كه زمينه همكاري با كشورهاي سوئيس، بلژيك، هند و روسيه فراهم شد، همچنين شركت‌هاي مذكور كه طيف وسيعي از حوزه اويونيك شامل اويونيك، تجهيزات پشتيباني زميني، آموزش و شبيه‌سازي، ارتقاء و يكپارچه سازي سيستم، ارتقا بستر هاي نرم افزاري، تحقيق و توسعه، اسناد و مدارك فني، در حوزه هوانوردي عمومي، هواپيماي مسابري و ساير وسايل پرنده بر اساس مذاكرات صورت گرفته در اين حوزه با شركت‌هاي مذكور نتايج مطلوبي بدست آمد.

***همكاري در حوزه بالگردهاي تجاري
وي در خصوص حوزه بالگردهاي تجاري گفت: تعداد 49 شركت در حوزه بالگردهاي تجاري رصد و مذاكره شد كه زمينه همكاري با كشورهاي فرانسه، چك، بلاروس و روسيه فراهم شد، شركت‌هاي مذكور طيف وسيعي از خدمات شامل شبيه‌سازهاي پروازي، تامين مواد و قطعات، توليد قطعات و سيستم، و تعمير و نگهداري را شامل مي‌شود.
منطقي افزود: در خصوص حوزه طراحي و ساخت بالگردهاي تجاري امكان همكاري مشترك و انتقال تكنولوژي از شركت‌هاي كشورهاي فرانسه، آلمان، و روسيه فراهم شد همچنين در خصوص حوزه تعمير، نگهداري و نوسازي نيز به علت توانمندي‌ بالاي ايران در اين بخش، به عنوان يكي از بخش هاي اصلي همكاري مشترك ايران با شركت‌هاي فرانسوي، روسي و چك فراهم شد.
وي خاطرنشان كرد: در حوزه تامين سريع تجهيزات و قطعات محصولات، با توجه به نياز به تامين سريع تجهيزات و قطعات محصولات در اين بازار توافقات جهت همكاري شركت‌هاي روسي، بلاروس، فرانسوي، آلمان و چك با شركت‌هاي ايراني در نظر گرفته شده است.

***توليد پهپاد با همكاري شركت هاي خارجي
دبير ستاد توسعه فناوري و صنايع دانش بنيان هوايي و هوانوردي معاونت علمي با اشاره به حوزه پهپادهاي تجاري گفت: تعداد 9شركت در حوزه پهپادهاي تجاري رصد و مذاكره شد كه زمينه همكاري با كشورهاي فرانسه، چك، بلاروس و روسيه فراهم شد شركت‌هاي مذكور توليد كننده انواع پهپاد، ارائه دهنده خدمات تعمير و نگهداري، تامين مواد و قطعات، توليد قطعات و سيستم بوده اند.
وي افزود: در خصوص حوزه طراحي و ساخت پهپادها، امكان همكاري مشترك و انتقال تكنولوژي از شركت‌هاي كشورهاي افريقاي جنوبي، قزاقستان، و روسيه فراهم شد همچنين در خصوص حوزه تعمير، نگهداري و نوسازي پهپادها به علت توانمندي‌ بالاي ايران در اين بخش، به عنوان يكي از بخش هاي اصلي همكاري مشترك ايران با شركت‌هاي چك و روسيه فراهم شد در تامين سريع تجهيزات و قطعات محصولات پهپادها نيز با توجه به نياز به تامين سريع تجهيزات و قطعات محصولات در اين بازار توافقات جهت همكاري شركت‌هاي روسي، بلاروس، فرانسوي، آلمان و چك با شركت‌هاي ايراني در نظر گرفته شده است.
منطقي با اشاره به فضاي مناسب نمايشگاه ماكس 2015، گفت: به كارگيري طراحي در محيط مجازي، استفاده وسيع از پردازش تصوير در آموزش ها در شركت هاي روسي چشم گير بود، استفاده از پلتفرم هاي فناوري مشابه در طراحي موتورهاي هوايي با قدرت هاي متفاوت، نوآوري هاي پيوسته در محصولات هوايي، از جمله ويژگي هاي اين نمايشگاه بود.
بر اساس اين گزارش، سورنا ستاري معاون علمي و فناوري رياست جمهوري اوايل شهريورماه سال جاري در راس هياتي عاليرتبه از مسوولان علمي و فناوري، فناوران و دانشگاهيان كشور در سفر به مسكو پايتخت روسيه، ضمن ديدار با مقامات بلندپايه سياسي و علمي اين كشور، در راستاي هماهنگي هاي بيشتر براي گسترش همكاري هاي علمي و فناوري طرفين، در نخستين كميته عالي همكاري هاي فناوري ايران و روسيه حضور يافت. وي همچنين ضمن ديدار و گفت وگو با ولاديمير پوتين رييس جمهوري فدرال روسيه، به همراه وي بازديدي چهارساعته از نمايشگاه هوافضاي ماكس 2015 انجام داد.
علمي**1440