محمد ابراهيم بهبودي روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت:تهديد خاك اراضي كشاورزي اين منطقه از نگراني هاي مهم موجود در حوزه كشاورزي است كه بايد فكري به حال آن شود.
وي اظهار كرد:تخليه فاضلاب هاي تصفيه نشده و صنعتي و فاضلاب هايي كه به صورت غير استاندارد و ناقص از سوي تصفيه خانه ها تصفيه شده اند داراي مقادير زيادي فلزات سنگين و مواد شيميايي قوي هستند كه موجب از بين رفتن خواص طبيعي خاك و در نهايت نابودي آن و عدم امكان كشت و زرع در منطقه مي شود.
وي بيان كرد: اين معضل در كارگروه آب استان هم مطرح شده و اگر تصميم مقتضي و ايجاد تصفيه خانه متناسب با حجم فاضلات صورت نگيرد نهايتا دو تا سه سال آينده خاك زراعي در منطقه كشف رود نخواهيم داشت و با مشكلات جدي و اساسي رو به رو خواهيم شد.
بهبودي گفت:به طور كلي چهار هزار و 300 هكتار از زمين هاي كشاورزي در مشهد توسط فاضلاب تصفيه شده غير استاندارد(تصفيه ناقص) آبياري مي شود.
وي افزود: علاوه بر اين 1260 هكتار از اراضي زراعي در اطراف كشف رود با تخليه فاضلاب خام و تصفيه نشده رو به روست كه به شدت جاي نگراني در اين زمينه وجود دارد.
مدير آب، خاك و امور فني و مهندسي سازمان جهاد كشاورزي خراسان رضوي اظهار كرد: بيشترين ميزان زمينهاي كشاورزي كه توسط فاضلاب هاي تصفيه نشده و خام آبياري مي شوند در حوزه كشف رود مشهد است.
وي تصريح كرد:در حوزه نجات و اصلاح خاك بايد با قوت بيشتري اقدامات مورد نياز و لازم شكل گيرد كه در اين رابطه كارگروهي با هماهنگي اداره كل منابع طبيعي در استان تشكيل شده است.
چندي پيش نيز معاون پايش و نظارت اداره كل حفاظت محيط زيست خراسان رضوي در گفت وگو با خبرنگار ايرنا هرگونه فروش آب از محدوده كشف رود را به دليل آلودگي بالا غيرقانوني اعلام كرده است.
محمد عرفاني در اين خصوص افزود: حجم بالاي تخليه فاضلاب صنعتي و غيربهداشتي به كشف رود موجب افزايش ميزان آلودگي در پساب موجود در اين محدوده شده است.
وي اظهار كرد: فاضلاب و پساب موجود در كشف رود كاملا آلوده و غيراستاندارد محسوب مي شود لذا تحت هيچ شرايطي نبايد به مصرف كشاورزي برسد.
وي با بيان اينكه تخليه فاضلاب صنعتي و بهداشتي به كشف رود اين آلودگي را سبب شده ادامه داد: فاضلابهاي صنعتي ناشي از فعاليت شهرك صنعتي چرم شهر و ساير واحدهاي غيرمجاز در محدوده كشف رود به دليل آلودگي به فلز كروم مي تواند در بروز سرطان در انسان نقش اصلي را ايفا كند.
عرفاني گفت: سازمان محيط زيست به دليل جايگاه حاكميتي و نظارتي با هرگونه فروش آب از اين محدوده برخورد مي كند.
وي افزود: برخي روستاهاي نزديك به محدوده با هدايت پساب كشف رود به مزارع خود اقدام به آبياري مزارع مي كنند كه بايد با اين موارد بطور جد برخورد شود.
معاون پايش و نظارت اداره كل حفاظت محيط زيست خراسان رضوي ادامه داد: ساماندهي مشاغل آلاينده از جمله روده پاك كنيها، انبار ضايعات، قاليشويي و غيره در محدوده كشف رود و هدايت آنان به محلهاي كنترل شده از ضرورياتي است كه از سوي متولي آن يعني سازمان صنعت، معدن و تجارت بايد شكل بگيرد.
شعبه اي از 'كشف رود' از كوههاي هزار مسجد و شعبه ديگر آن از كوههاي بينالود سرچشمه گرفته و از شمال شهر مشهد مي گذرد.
اين رود 290 كيلومتري كه پرآبي آن تنها در خاطره ها باقي مانده، از غرب به شرق جريان دارد و پس از ادامه مسير در محل پل خاتون به رودخانه هريرود مي پيوندد و از آنجا به بعد 'رود تجن' نام گرفته و به سمت تركمنستان ادامه مي يابد و در ريگزارهاي كشور همسايه فرو مي رود.
هم اينك فاضلابها آلاينده صنعتي، خدماتي و خانگي به كشف رود ريخته و زمينها كشاورزي اطراف آن نيز با همين آب آلوده آبياري مي شوند.
تراكم بالاي جمعيت حاشيه نشينان در شمال شهر مشهد جايي كه براي آن شبكه جمع آوري فاضلاب شهري طراحي نشده است سبب شده تا فاضلاب منازل بطور غيرقانوني به كشف رود هدايت شوند.
استان خراسان رضوي به عنوان يكي از بزرگترين و مهمترين توليد كنندگان محصولات كشاورزي كشور با برخورداري از ظرفيت ها و توانمندي هاي وسيع با بيش از 1،1 ميليون هكتار زير كشت انواع محصولات زراعي و باغي(آبي و ديم) است. ك/3
7496/1211
تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۳
مشهد- ايرنا - مدير آب، خاك و امور فني و مهندسي سازمان جهاد كشاورزي خراسان رضوي گفت: تخليه فاضلاب هاي خام تصفيه نشده و فاضلاب هاي تصفيه شده ناقص در اراضي زراعي محدوده كشف رود، خاك اين منطقه را به صورت نگران كننده اي تهديد مي كند.