كوالالامپور – ایرنا – مالزی كه تا سال 2050 بر درآمد اقتصادی ناشی از روغن پالم حساب ویژه ای باز كرده است، با كاهش واردات ایران و افزایش آگاهی كشورهای غربی از مضرات این روغن بر سلامتی افراد جامعه، با راه اندازی پویش های مختلف در غرب تلاش دارد بازار از دست رفته را زنده كند.

به گزارش ایرنا، مالزی در هشت ماهه منتهی به اوت سال جاری در مجموع 11 میلیون و 247 هزار و 547 تن روغن پالم به كشورهای ایران، هند، چین، اتحادیه اروپا، پاكستان و آمریكا صادر كرد.
به استثنای هند كه در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته 15.7 افزایش واردات روغن پالم از مالزی داشته است، سایر كشورها میزان واردات این محصول را كاهش داده اند.
صادرات روغن پالم مالزی به ایران 33.79 درصد، آمریكا 14.55 درصد، پاكستان 13.84 درصد، چین 4.33 و اتحادیه اروپا 1.22 كاهش داشته است. این كاهش، نقشه دولتمردان مالزی به منظور كسب درآمد از روغن پالم را برآب داده است.
مقامات ایران نیز بدنبال توصیه های سازمان بهداشت جهانی برای كاهش مصرف روغن های دارای اسید چرب اشباع كه در محصولات غذایی مانند لبنیات پرچرب استفاده می شد، واردات این محصول را كاهش داد.
متاسفانه به دلیل ارزان بودن قیمت جهانی روغن پالم، تا دو سال پیش این روغن بیش از 50 درصد مصرف روغن داخل كشور را تشكیل می داد و تجار برای واردات آن علاقه مندی نشان می دادند و این روغن را خریداری می كردند، اما وزارت بهداشت واردات آن را محدود كرد.
این محدودیت سال گذشته اعمال شد. آمار دولت مالزی نشان می دهد طی هشت ماه از اول ژانویه تا پایان اوت سال گذشته میلادی ایران 287 هزار و 945 تن روغن پالم از این كشور وارد كرد كه این میزان در سال جاری با كاهش 97 هزار و 311 تنی روبرو شد و به 190 هزار و 634 تن رسید. این میزان كاهش برابر با 33.79 درصد است.
'محمد قبله' دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران نیز معتقد است طبق سهمیه بندی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی از ابتدای سالجاری تاكنون حدود 210 هزارتن روغن پالم وارد كشور شده است.
تفاوت كمی بین آمار دولت مالزی و دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران در مورد واردات روغن پالم به ایران وجود دارد كه ناشی از تعیین دوره زمانی سال میلادی و خورشیدی است.
'رسول دیناورند' معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو نیز پیش از این در گفت وگوم با ایرنا، با تاكید براینكه ورود روغن پالم به كشور خارج از سهمیه 420 هزار تن در سال ممنوع است،گفت ممكن است سال آینده واردات پالم را محدودتر كنیم و فكر می كنیم كاهش واردات را در خصوص این محصول می توان اعمال كرد.
روغن پالم اكنون در برخی كشورها تا 80 درصد مصرف داخلی و در برخی كشورهای غربی و اروپایی تا 15 درصد كل روغن مصرفی را تشكیل می دهد.
ایران پس از واردات بیش از حد روغن پالم در سال های گذشته، سهمیه ای معادل میانگین جهانی كه 30 درصد مصرف پالم است را برای واردات تعیین كرد و این میزان اكنون ملاك واردات است.
كاهش واردات روغن پالم ایران و كشورهای جهان اكنون بر اقتصاد مالزی به عنوان بزرگترین تولید و صادركننده این محصول تاثیر گذاشته است.
از آنجایی كه زندگی 10 درصد از مردم مالزی به روغن پالم وابسته است و درآمد حاصل از صادرات این كالای حیاتی نیز به عنوان حلقه ای تاثیرگذار در زنجیره توسعه اقتصادی این كشور قرار گرفته، روغن پالم به یك محصول استراتژیك در مالزی تبدیل شده كه در معادلات سیاسی و اقتصادی این كشور نقش مهمی ایفا می كند.
برخی نگرانی های كشورهای خارجی از جمله ایران در مورد مضرات مصرف بیش از حد روغن پالم اكنون به كاهش صادرات این محصول از مالزی منجر شده و آشفتگی مقامات این كشور را بدنبال داشته است.
كاهش بهای این محصول از دو هزار و 174 رینگیت (656 دلار) به ازای هر تن روغن خام در سال قبل به یك هزار و 975 رینگیت (470 دلار) در ماه گذشته میلادی نیز دولتمردان این كشور را بیش از پیش نگران كرده است.
مالزی كه در تبلیغات خود تاكید دارد تا سال 2050 مصرف روغن پالم در جهان به دو برابر می رسد و مصرف جهانی 52 میلیون تنی در سال 2012 به حدود 100 میلیون تن در سال 2050 می رسد، به طور قطع در مقابل هرگونه مانعی كه افزایش درآمد این كشور از ناحیه دو برابر شدن مصرف جهانی را دچار اختلال كند، ایستادگی می كند.
مالزی در برنامه كوتاه مدت درصدد است سال 2020 حدود 66 میلیارد و 120 میلیون رینگیت (حدود 15 میلیارد و 500 میلیون دلار) از صادرات روغن پالم درآمد كسب كند.
پالم كه اكنون روغن و محصولات آن به تهدید سلامت انسان ها تبدیل شده است و گروه هایی نسبت به خطرات آن بر سلامت افراد جامعه آگاهی یافته اند، محیط زیست و گونه های مختلف موجودات و حیوانات را نیز از پیامدهای منفی خود بی بهره نگذاشته است.
مالزی و اندونزی كه هر دو نقش مهمی در تولید حدود 85 درصد روغن پالم جهانی دارند، با سیاست های مختلفی از قبیل جنگل زدایی نسبت به كاشت این محصول اقدام می كنند. شاید وسوسه كسب سود از ناحیه صادرات روغن پالم است كه دولت اندونزی را در مقابل آتش سوزی جنگل های سوماترا كه با هدف كاشت درختان پالم صورت می گیرد، منفعل ساخته و تلاش كشورهای همسایه نیز تاكنون نتوانسته به این بحران آلودگی هوا پایان دهد.
براساس آمارهای ارائه شده در هر ساعت مساحتی معادل 300 زمین فوتبال در اندونزی و مالزی به آتش كشیده و یا تخریب می شوند تا از آن برای كاشت درخت پالم استفاده شود.
تلاش برخی شركت های مالزیایی كه در خاك اندونزی نسبت به كاشت درخت نخل و تولید روغن پالم اقدام كرده اند را شاید بتوان دلیلی بر تلاش های بی نتیجه مالزی به منظور پایان دادن به بحران آلودگی هوا در منطقه دانست.
این در حالی است كه مالزی با در اختیار داشتن ریاست اتحادیه كشورهای جنوب شرقی آسیا (آ.سه.آن) اهرم قدرتمندی برای اعمال فشار بر اندونزی در اختیار دارد. اهرمی كه ظاهرا قدرت جابجایی منافع وابسته به روغن پالم را ندارد.
آساق**241**1611