به گزارش سایت اینترنتی روزنامه های 'اكسپرس تریبیون' و 'داون'، شاهدان عینی گفته اند كه فاجعه منا به حدی وحشتناك بود كه آنها با دیدن این رویداد، حتی ترسیدند كه ادامه اعمال حج را انجام دهند.
رسانه های عربستان و پیرو آن، رسانه های بین المللی آمار قربانیان این فاجعه را 717 نفر اعلام كرده اند اما بسیاری از گزارش های واقع بینانه حكایت از كشته شدن بیش از یكهزار و سیصد نفر تا كنون از جمله هفت تبعه پاكستانی، بیش از 130 ایرانی و مفقود و مجروح شدن صدها نفر دیگر دارد. تعداد زیادی از حجاج ایرانی همچنان مفقود هستند و از سونوشت آنها خبری نیست.
گویا پادشاه عربستان دستور انجام تحقیقاتی برای روشن شدن دلایل وقوع فاجعه منا داده است.
درحالی كه شواهد عینی به عنوان بهترین و روشن ترین سند و مدرك، بی تدبیری و قصور سعودی ها را عامل وقوع فاجعه هولناك منا می دانند، اما مقامات عربستان گفته اند بی نظمی حجاج باعث این رویداد شده است؛ ادعایی كه گفته های شواهد عینی، آن را كاملا رد می كند.
'احمد ابوبكر' حاجی 45 ساله از كشور لیبی كه توانسته همراه مادرش از حادثه جان سالم بدر ببرد، به عنوان یكی از شواهد عینی می گوید: جمعیت زیاد بود. پلیس عربستان همه مسیرهای ورودی و خروجی به سمت چادرهای حجاج را بسته بود و فقط یك مسیر را باز گذاشته بود.
احمد ابوبكر می گوید: نیروهای پلیس كه در صحنه حضور داشتند، هیچ كاری از دستشان برنمی آمد و نمی دانستند چه كار باید بكنند. آنها هیچ گونه آشنایی به منطقه نداشتند و حتی مسیرها و خیابان ها را بلد نبودند.
براساس این گزارش، 'محمد حسن' زائر 39 ساله مصری هم به عنوان یكی دیگر از شواهد عینی فاجعه منا، از عملكرد نیروهای پلیس عربستان به شدت انتقاد می كند و می گوید كه آنها فقط یه گوشه جمع شده بودند و هیچ كاری انجام نمی دادند. اگر اوضاع اینگونه پیش برود، حوادث مشابه و حتی شدیدتر از فاجعه منا هم ممكن است در مراسم حج رخ دهد.
این تبعه مصری حتی به نوع برخورد پلیس های عربستان هم به شدت معترض است و می گوید كه نیروهای پلیس با من با الفاظ بد و توهین آمیز برخورد كردند. چرا آنها مارا تحقیر می كنند؟ ما فقط برای زیارت به عربستان آمده ایم و از سعودی ها هیچ چیز طلب نكرده ایم.
یكی حاجی مصری دیگر به نام 'حسن' نیز گفته است كه تنها دلیل فاجعه مرگبار و تلخ منا، بی برنامگی و بی تدبیری عربستان به عنوان برگزاری كننده این مراسم است.
بسیاری از كشورهای مسلمان و حتی كشورهای غیرمسلمان از رژیم عربستان به دلیل عملكرد ضعیف در برنامه ریزی و اجرای مراسم حج انتقاد كرده اند و بسیاری از كارشناسان معتقدند كه برگزاری مراسم حج باید از انحصار عربستان خارج شود و اجرای این مراسم بزرگ اسلامی باید بطور مشترك از سوی كشورهای مسلمان و یا از طریق سازمان همكاری اسلامی مدیریت شود.
برخی شخصیت های مذهبی و سیاسی از جمله شخصیت های مذهبی و سیاسی پاكستان هم گفته اند كه عربستان به دلیل اینكه امسال تمام توجه خود را معطوف حمله به یمن كرده و بخش عمده نیروهای نظامی و حتی انتظامی خود را در شهرها و استان های مرزی با یمن مستقر كرده است، به همین دلیل توجه كافی به امنیت جانی حجاج ندارد.
روز بیستم شهریور ماه نیز براثر سقوط یكی از جرثقیل های غول پیكر كنار مسجد الحرام، دست كم 118 نفر از حجاج كشورهای مختلف از جمله 11 نفر از حجاج پاكستانی جان باختند و نزدیك به 400 نفر دیگر مجروح شدند.
هفته گذشته نیز بیش از یكهزار نفر از حجاج در اثر وقوع آتش سوزی در هتل محل اسكان شان در شهر مكه، از این هتل خارج شدند.
در آخرین حادثه نیز وقوع آتش سوزی در طبقه 11 هتل محل اسكان حجاج، سبب خروج یكهزار و 500 نفر از هتل شد. در اثر این حادثه 4 نفر از اتباع یمن زخمی شدند.
آساق**1723
تاریخ انتشار: ۳ مهر ۱۳۹۴ - ۱۸:۳۳
اسلام آباد - ایرنا - رسانه های پاكستانی روز جمعه در گزارش های گوناگون از فاجعه ناگوار و مرگبار روز گذشته در مراسم رمی جمرات در سرزمین 'منا'، به نقل از شاهدان عینی نوشتند كه مسوولان آل سعود مقصر اصلی وقوع این رویداد تلخ هستند.