تهران- ایرنا- نویسنده و دانشیار دانشگاه تهران گفت: ادبیات دفاع مقدس به یك جریان ملی در كشور تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا محمد رضا تركی روز یكشنبه در نشست تخصصی آشنایی با ظرفیت های مطالعاتی ادبیات دفاع مقدس در تالار شهیدی فرهنگستان زبان و ادب فارسی با گرامیداشت یاد جان باختگان فاجعه منا افزود: مخاطبان این حوزه اكنون اقشار مختلف جامعه هستند. بر اساس آمارهای موجود سالانه صدها عنوان كتاب در حوزه دفاع منتشر می شود كه بعضی از آنها جزو پرشمارگان ترین كتاب ها در سطح كشور به شمار می آیند.
وی اضافه كرد: از نظر كیفی و هنری هم این آثار روز به روز بهتر می شود و فرهنگستان به این دلیل نمی تواند نسبت به جریان ادبیات دفاع مقدس و انقلاب اسلامی بی طرف باشد.
تركی با بیان اینكه فرهنگستان باید همه حوزه های زبان و ادبیات فارسی را بررسی و رصد كند اظهار داشت: ادبیات دفاع مقدس و انقلاب، امروز تپنده ترین عرصه ادبیات فارسی است هر چند نقاط ضعف و قوتی هم دارد و باید روی آن كارهای تحقیقاتی و پژوهشی انجام شود.
مدیر گروه ادبیات دفاع مقدس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، با اشاره به نظرسنجی انجام شده درمورد كتاب دا نوشته سیدزهرا حسینی نیز گفت: ما در فرهنگستان در یك نظرسنجی تلفنی از سه هزار و 795 نفر از مردم تهران، دریافتیم كه 8 درصد از مردم تهران یا كتاب را خوانده اند یا اسم آن را شنیده اند، یا به نوعی با آن آشنا شده اند و همین امر از نفوذ ادبیات دفاع مقدس میان مردم خبر می دهد.
تركی همچنین یادآور شد:سال گذشته شماری از نویسندگان و پژوهشگران حوزه ادبیات دفاع مقدس در نشست شورای فرهنگستان حاضر شده و توضیحاتی را درمورد فعالیت های دفتر مقاومت حوزه هنری ارائه دادند و جلسه به تصمیم گیری درمورد برگزاری نشست امروز و نمایشگاهی از همین آثار حین نشست و در محل فرهنگستان منجر شد.
در ادامه این نشست نصرت الله صمدزاده رییس كتابخانه جنگ حوزه هنری نیز گفت: دفتر ادبیات هنر و مقاومت حوزه هنری از سال 1367 تاسیس شده و حدود 630 عنوان كتاب در حوزه های مختلف دفاع مقدس منتشر كرده است.
وی ادامه داد: این دفتر از 10 سال قبل به صورت جدی كار خاطره نگاری انجام می دهد و از 630 عنوان كتاب یادشده، 300 عنوان خاطره از زنان، فرماندهان و رزمندگان دفاع مقدس جمع شده است كه استقبال از آنها نیز در جامعه زیاد بوده است.
صمدزاده افزود: این نوع خاطره نگاری كه به سمت و سوی ادبیات میل كرده، بخشی از مسئولیت های رمان را هم برعهده دارد.
وی در بخش دیگری با اشاره به اینكه كتابخانه جنگ از سال 79 آغاز به كار كرده است افزود: قبل از تشكیل این كتابخانه هم كتاب های جنگ گرد می آمده است مثلا ستاد تبلیغات جنگ از اولین روزهای شروع جنك تحمیلی این كتاب ها را جمع می كرده است.
صمدزاده گفت: سه شعار اصلی در كتابخانه داریم اول اینكه كتابخانه ها به مثابه دماسنج تب فرهنگی جامعه را نشان می دهند، مراجعه كننده مهمترین سرمایه كتابخانه است و كتابخانه مغز متفكر سیستم فرهنگی محسوب می شود.
وی به تفصیل، روند تشكیل كتابخانه را از سال 79 با جست وجو و گرد آوردن همه منابع از سال 1359 و همزمان با آغاز جنگ تحمیلی توضیح داد و گفت: می دانیم تاكنون 30 هزار منبع اطلاعاتی اعم از كتاب، نشریه، پایان نامه، لوح فشرده و ... در این مدت منتشر شده و 13 هزار عنوان كتاب كه محتوای آن كاملا جنگ است.
صمدی با اشاره به اینكه مسئولان كتابخانه دوره های تولید آثار ادبیات دفاع مقدس را به پنج دوره تقسیم كرده اند گفت: نكته قابل توجه اینكه در تمام این دوره ها از سال 1359 تا 1367، 1368 تا 1374، از 1375 تا 1381 و از 1382 تا 1388 و از 1388 تاكنون روند تولید این آثار در تزاید بوده و همین امر باعث می شود انتظار داشته باشیم تحقیقات خوبی روی آن انجام شود.
در ادامه این نشست بلقیس سلیمانی نویسنده و پژوهشگر حوزه ادبیات دفاع مقدس سخنرانی كرد و محمدسعید میرزایی شاعر و پژوهشگر نیز به شعرخوانی پرداخت.
فراهنگ**9157**9132**1027