به گزارش ایرنا، طالبان حوالی ساعت سه بامداد دوشنبه از چهار مسیر «بندر»، «كابل»، «امام صاحب» و «زاخیل قلعه» وارد بخش هایی از شهر قندوز مركز استانی به همین نام شد و با ورود به دستگاه های دولتی، برخی از ساختمان های آنها را به آتش كشید و اموال و اجناس مردم را غارت كرد.
ژنرال «مراد علی مراد» معاون رییس ستاد مشترك ارتش افغانستان گفت كه حمله نیروهای طالبان به شهر قندوز بسیار گسترده بود و نیروهای امنیتی پیش بینی چنین حمله ای را نداشتند.
برخی از رسانه های محلی به نقل از نمایندگان مجلس افغانستان گزارش دادند كه استاندار قندوز در سقوط این استان دست داشته و این شهر را در یك معامله به طالبان واگذار كرده و پیش از آغاز حمله به قندوز، عازم تاجیكستان شده است. استان قندوز هم مرز با تاجیكستان است.
به نوشته رسانه های افغانستان، معامله برخی از مسئولان ارشد این كشور با طالبان در شرایط متفاوت برای دست یابی به اهداف مورد نظر این گروه به ویژه برای تصرف بخش هایی از مناطق این كشور در استان های مختلف، یكی از چالش های عمده دولت وحدت ملی افغانستان است.
پیش از متهم كردن استاندار قندوز به دست داشتن در سقوط این شهر، رسانه های افغانستان از واگذاری شهر «دند غوری» از سوی یكی از وزیران كابینه دولت وحدت ملی كه از طرف «محمد اشرف غنی» رییس جمهوری این كشور برای رسیدگی به برخی از مشكلات این منطقه، به آن شهر اعزام شده بود، خبر دادند.
پس از سقوط یك منطقه راهبردی در استان بدخشان، یكی دیگر از استان های شمالی افغانستان به نام «تیرگران»، رییس شورای استان و یك فرمانده نظامی هم متهم به همكاری با طالبان شده بودند. طالبان ماه گذشته در منطقه تیرگران یك فرمانده نظامی و 20 سرباز ارتش را به اسارت گرفتند و آن منطقه را كه مقام های افغانستان، تجهیزات نظامی مستقر در آن را «بسیار زیاد» و «سرمایه ای هنگفت» قلمداد كردند، به تصرف خود درآوردند. اتهام دست داشتن یكی از فرماندهان مستقر در تیرگران به واگذاری این پایگاه پس از آن قوت گرفت كه طالبان با گذشت یك هفته از این حمله، تمامی اسیران را آزاد كرد.
حمله گروه طالبان به شهر قندوز شدیدترین حمله این گروه در 14 سال گذشته، پس از بركناری آنان از قدرت در حكومت افغانستان به شمار می رود. این حمله، اگرچه با اعزام نیروهای ارتش افغانستان، ناكام ماند و نیروهای طالبان به عقب رانده شدند، اما در شرایط كنونی این كشور می تواند حاوی پیام هایی متعدد باشد.
برخی از صاحب نظران سیاسی معتقدند كه حمله شدید و گسترده طالبان به شهر قندوز، می تواند دارای پیام به گروه تروریستی داعش باشد تا این گروه خیال ورود به افغانستان را از سر خود بیرون كند.
گروه تروریستی داعش صبح یكشنبه به مواضع نیروهای ارتش افغانستان در استان «ننگرهار» واقع در شرق این كشور حمله كرد. حمله داعش 24 ساعت قبل از یورش گسترده طالبان به شهر قندوز در شمال افغانستان صورت گرفت و ارتش و نیروهای امنیتی همزمان در دو جبهه شرق و شمال كشور سرگرم عقب راندن اعضای این گروه های مسلح شدند.
این نخستین بار است كه داعش به مواضع نیروهای ارتش افغانستان حمله می كند تا بخش هایی از خاك این كشور در مناطق مرزی را به تصرف خود درآورد.
افراد گروه تروریستی داعش زورآزمایی خود را با ارتش افغانستان، با حمله به یك مقر نظامی در شهرستان «اچین» از توابع استان ننگرهار آغاز كردند و با پاسخ شدید ارتش این كشور مواجه شدند.
استان ننگرها در شرق افغانستان با پاكستان هم مرز است و پس از حمله داعش به یك مقر نظامی در این استان، كابل انگشت اتهام خود را بار دیگر به سمت اسلام آباد نشانه رفت و گفت كه پاكستان در راه اندازی شاخه ای از گروه تروریستی داعش در افغانستان دست داشته و از آنان حمایت می كند.
پاكستان بارها اتهام های حمایت و پشتیبانی از گروه های تروریستی برای حمله به افغانستان را رد كرده و حدود 10 روز قبل هنگامی كه یك انفجار مهیب شهر ییشاور پاكستان را لرزاند، اسلام آباد نیز كابل را متهم به دست داشتن در آن انفجار كرد و همین اتهام ها باعث شده تا این دو كشور همسایه، آرام آرام از یكدیگر دور شوند.
رفتار افراد وابسته به داعش و طالبان در قتل مردم و غارت اموال آنان هنگام حمله به شهرها برای تصرف آنها، نزدیك به هم است، اما این دو گروه در افغانستان، دارای اختلاف های بنیادین هستند.
گروه طالبان از داعش خواسته است كه از ورود به خاك افغانستان چشم پوشی كند، در غیر این صورت در مقابل آنان صف آرایی خواهد كرد، اما «ابوبكر البغدادی» سركرده داعش در واكنش به این خواسته طالبان گفته كه نیروهای طالبان در حال اضمحلال هستند.
حمله گسترده روز یكشنبه طالبان به شهر «قندوز» و تصرف بخش هایی از این شهر در مقایسه با حمله داعش به استان ننگرهار كه به گفته مقام های امنیتی افغانستان در نطفه خفه شد، می تواند حاوی این پیام باشد كه طالبان در افغانستان بسیار بیشتر از آن چیزی كه داعش تصور می كند، دارای قدرت است.
این حمله طالبان در شرایطی صورت گرفت كه این گروه همچنان با اختلاف های شدید درونی ناشی از مخفی نگه داشتن خبر مرگ ملا «محمد عمر» رهبر پیشین طالبان مواجه است و عده ای از فرماندهان ارشد این گروه، جانشینی ملا «اختر محمد منصور» را نپذیرفته اند و یا از آن جدا شده اند. این فرماندهان اعتراض كرده اند كه چرا خبر مرگ محمد عمر دو سال مخفی نگه داشته شده و در این مدت پیام های منصور به نام ملا عمر برای آنان ارسال می شده است.
به همین خاطر برخی از آگاهان سیاسی، قندوز را هدف طالبان برای پایان دادن به احتمال «انشعاب» در این گروه می دانند و می گویند منصور با این حمله در اولین سالگرد آغاز به كار دولت وحدت ملی افغانستان، قصد داشت به فرماندهان طالب مخالف خود ثابت كند كه وی رهبر بلامنازع طالبان خواهد بود.
عده ای دیگر از كارشناسان سیاسی نیز حمله طالبان را نمایش قدرت طالبان در برابر حكومت وحدت ملی افغانستان و نیروهای آمریكایی مستقر در این كشور ارزیابی كرده اند.
«وحید مژده» یك صاحب نظر و تحلیل گر مسایل سیاسی افغانستان در باره حمله گسترده طالبان به شهر قندوز به خبرنگار ایرنا در كابل گفت كه تصرف بخش هایی از شهر قندوز، قدرت نمایی گروه طالبان در مقابل آمریكا است.
وی در پاسخ به این پرسش كه برخی كارشناسان، هدف طالبان از تصرف بخش هایی از شهر قندوز را قدرت نمایی این گروه در برابر داعش دانسته اند، گفت: داعش در افغانستان در موقعیتی قرار ندارد كه چالشی برای طالبان باشند. به اعتقاد من حمله طالبان به قندوز، قدرت نمایی در برابر آمریكا و دولت افغانستان است.
این تحلیل گر مسایل سیاسی افزود: اینكه گروه طالبان درست روز و تاریخ سالگرد دولت وحدت ملی افغانستان به ریاست «محمد اشرف غنی» را برای تصرف شهر قندوز انتخاب می كنند، نشان می دهد كه پیام قدرت نمایی طالبان، متوجه این دولت خواهد بود و طالبان خواستند به آمریكا و متحدان واشنگتن نشان دهند كه تلاش های 13 ساله آنان برای نابودی این گروه ناكام بوده است.
آساق ** 291** 1610**1392
تاریخ انتشار: ۷ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۲
كابل - ایرنا - یك روز پس از آن كه گروه تروریستی داعش برای اولین بار به مواضع ارتش افغانستان در استان شرقی «ننگرهار» این كشور حمله كرد، گروه طالبان همزمان با اولین سالگرد تشكیل دولت وحدت ملی، با تدارك حمله ای گسترده از چهار سو به شهر «قندوز» در شمال افغانستان، بخش هایی از این شهر را به تصرف خود درآورد.