در عصر حاضر ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي بيش از گذشته سير صعودي دارد و در گوشه و كنار، اطرافيان، بستگان و در بيمارستان ها و مطب ها شمار زيادي از مراجعه كنندگان را مي بينيم كه به دليل گرفتاري به اين نوع بيماري و براي كنترل آن انواع داروها را مصرف مي كنند و يا مجبورند طي بازه زماني مشخص براي اطلاع از روند بيماري خود تحت نظر متخصص مربوطه خود باشند.
بيماري هاي قلبي عروقي، اولين عامل مرگ انسان در سراسر جهان به شمار مي رود و سالانه افراد بسياري در اثر ابتلا به اين بيماري جان خود را از دست مي دهند.
در سال 2012 حدود 17.5 ميليون نفر در اثر ابتلا به اين بيماري فوت كردندكه 31درصد تمامي مرگ ها در جهان را شامل مي شود كه از اين ميزان مرگ 7.4ميليون نفر به دليل بيماري كرونري قلب و 6.7ميليون نفر در اثر سكته مغزي فوت كردند.
بنابر اعلام مسوولان بهداشت و درمان كشور 47.3 درصد علل مرگ و ميرها در ايران نيز به علت ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي رخ مي دهد.
تازه ترين آمار ارايه شده از سوي مسوولان ثبت احوال استان زنجان نيز نشان مي دهد 34.32 درصد از عامل فوتي هاي اين استان در سال 93 ناشي از بيماري هاي قلبي عروقي ثبت شده است كه اين ميزان نسبت به مدت مشابه سال ماقبل آن 4.5 درصد افزايش نشان مي دهد.
با اين وجود پرداختن به عوامل خطر مانند مصرف دخانيات، رژيم غذايي ناسالم و كم تحركي اغلب بيماري هاي قلبي و عروقي را تشكيل مي دهد.
مريم بيات 57 ساله كه چند سالي است به بيماري قلبي و عروقي مبتلا شده است مي گويد: به واسطه علايمي كه داشتم به پزشك مراجعه كردم كه پس از انجام آزمايش هاي لازم مشخص شد به فشار خون و بيماري قلبي مبتلا هستم و اكنون تحت نظر متخصص دارو مصرف مي كنم.
وي ادامه مي دهد: وزن خيلي زيادي دارم و پزشك علت بيماري ام را علاوه بر اين عامل مصرف غذاهاي ناسالم اعلام كرده است.
كارشناس مسوول بيماري هاي غير واگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي زنجان با اشاره به نامگذاري شعار روز جهاني قلب مي گويد: امسال روز جهاني قلب با عنوان ' قلب سالم اولويتي براي همه كس و همه جا ' اختصاص داده شده است كه اين مهم بر اين موضوع تاكيد دارد چقدر محيط اطراف مي تواند بر عوامل خطر و افزايش آن تأثير بگذارد.
مليحه نقدي هدف از گراميداشت روز جهاني قلب را بررسي نحوه اقداماتي ذكر مي كند كه مي توان در خانه، جامعه و در كشور براي سلامت قلب انجام داد.
به گفته وي امسال نيز مكان هاي دوستدار سلامت قلب ( ايجاد فرصت براي فعاليت بدني، انتخاب غذاي سالم و مناسب براي قلب و ترك مصرف دخانيات) مورد تأييد قرار گرفته، تا بار ديگر توجه جوامع را به بيماري هاي قلبي عروقي و راه هاي پيشگيري از آن جلب كنند.
اين كارشناس مسوول بيماري هاي غير واگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي زنجان ادامه مي دهد: اغلب بيماري هاي قلبي عروقي با تغيير سبك زندگي و اتخاذ رفتارهاي سالم همانند عدم مصرف دخانيات، رژيم غذايي سالم و پيشگيري از چاقي، انجام فعاليت بدني و عدم مصرف الكل قابل پيشگيري هستند و چنين امري با اتخاذ استراتژي جامعه محور قابل انجام است.
نقدي به وضعيت بيماري هاي قلبي و عروقي در استان زنجان نيز اشاره مي كند و مي گويد: با توجه به نبود برنامه كشوري در اين زمينه، آماري دقيقي از بيماران قلبي و عروقي در استان وجود ندارد.
وي برنامه غربالگري فشار خون در جمعيت 30 سال و بالاتر روستايي در مدت هر سه سال را از جمله اقدامات مهم در اين بخش عنوان و ابراز مي كند: برنامه غربالگري اين حوزه از سال 1383 در مناطق روستايي هر سه سال يكبار انجام شده است و آخرين دوره آن در سال 93-1392 انجام شد كه اين روند در مناطق شهري نيز اجرا خواهد شد.
اين كارشناس مسوول بيماري هاي غير واگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي زنجان اظهار مي كند: به علت تغيير سبك زندگي از زندگي سالم روستايي به زندگي شهري، صنعتي (كم تحركي، رژيم غذايي نامناسب، مصرف دخانيات، استرس) اين بيماري رو به افزايش بوده و راه پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي، اصلاح سبك زندگي و خود مراقبتي است.
*** سبك زندگي نامناسب از علل زمينه اي ابتلا به بيماري هاي قلبي
رييس دانشكده پزشكي استان زنجان نيز با بيان اينكه سبك زندگي كنوني در جامعه موجب شده خطر ابتلاي عموم به بيماري هاي مختلف به ويژه قلبي و عروقي بيش از گذشته افزايش يابد، ادامه مي دهد: با نگاهي به شمار مراجعه كنندگان به مطب ها مي توان به اين موضوع مهم پي برد كه ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي قشر فعال جامعه را نيز بيش از گذشته گرفتار كرده و به عبارتي ديگر در سنين پايين تري مشاهده مي شود.
دكتر حسن آهنگر سبك زندگي نامناسب، چاقي، ديابت، فشارخون بالا، چربي خون، استرس و بي تحركي را از علل زمينه اي بيماري هاي قلبي و عروقي ذكر مي كند كه اين ريز فاكتور نيز در بين مراجعه كنندگان به مراكز درماني اين استان نيز نمايان است.
وي تصريح مي كند: علاوه بر عوامل زمينه اي، تنش و اضطراب نيز در زندگي امروزي بيش از گذشته افراد را گرفتار كرده و با توجه به فراخور زندگي روزمره خود با اين معضل دست به گريبان هستند.
آهنگر با بيان اينكه استرس زياد موجب افزايش ترشح آدرنالين شده و غلظت آن در خون بالا مي رود اظهار مي كند: در نتيجه مي تواند اين روند موجب لخته شدن خون شود كه يك فاكتور بسيار خطرناك براي سلامت قلب به شمار مي رود.
وي يادآوري كرد: در اين ميان تيپ هاي شخصيتي مضطرب بيش از ديگران در خطر ابتلا به تنگي عروق كرنر قرار دارند و اين موضوع از اهميت زيادي برخوردار است.
اين فوق تخصص بيماري هاي قلبي و عروقي مركز آموزشي درماني تخصصي و فوق تخصصي آيت الله موسوي زنجان ادامه مي دهد: استرس و اضطراب به نوبه خود فرد را مستعد چاقي مي كند و حتي ممكن است با افزايش چربي خون نيز همراه باشد.
آهنگر اضافه مي كند: بيماري هاي قلبي و عروقي در مقايسه با گذشته روند روبه رشدي دارد و در اين ميان آموزش هاي لازم از همان دوران كودكي مي تواند فرد را از ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي مصون نگاه دارد.
به گفته اين فوق تخصص 80 درصد مرگ و ميرهاي ناشي از بيماري هاي قلبي و عروقي قابل پيشگيري است به شرط تغيير سبك زندگي، به كار گيري توصيه هاي پزشكان و آموزش هاي دوران كودكي اين امر امكان پذير است.
** مصرف غذاهاي آماده از علل بروز بيماري هاي قلبي و عروقي
كارشناس تغذيه مركز بهداشت استان زنجان نيز مصرف غذاهاي آماده، انواع روغن هاي اشباع شده و كم تحركي را از جمله علل بروز بيماري هاي مزمن به ويژه قلبي و عروقي بيان مي كند و مي گويد: بسياري از افراد بدون توجه به برنامه غذايي مناسب خود انواع چربي ها و حتي نمك بيش از حد را در پخت و پز مواد غذايي خود مورد استفاده قرار مي دهند.
عصمت عباسي مي افزايد: مصرف نابجاي مواد غذايي، استرس، اضطراب و چاقي به افزايش كلسترول خون منجر شده و عملكرد قلب و عروق را مختل مي كند.
وي يادآوري مي كند: علت پايه اي چاقي و اضافه وزن، نبود تعادل بين كالري دريافتي و كالري هاي مصرفي است.
اين كارشناس تغذيه مركز بهداشت استان زنجان ادامه داد: تغيير رژيم غذايي به سمت مصرف زياد غذاهايي محتوي انرژي كه داراي چربي و قند زياد هستند اما ويتامين، مواد معدني و ديگر ريز مغذي ها را ندارند از علل افزايش چاقي و اضافه وزن است.
وي بيان مي كند: براي داشتن قلبي سالم توجه به نكاتي مهم مانند مصرف متعادل نمك را در الگوي غذايي روزانه مورد توجه قرار داد.
عباسي اظهار مي كند: عموم مردم نبايد بيش از سه تا پنج گرم در روز نمك مصرف كنند اين درحالي است كه دو و حتي سه برابر ميزان مجاز آن توسط مورد استفاده قرار مي گيرد.
اين كارشناس تغذيه مركز بهداشت استان زنجان ادامه مي دهد: اغلب مردم به مصرف مواد شور علاقه بيش از حدي دارند و نمك بيشتري را مصرف مي كنند و اين موضوع عاملي خطرناك در بروز بيماري مختلف مانند فشار خون و يا بيماري هاي قلبي و عروقي است.
وي خاطرنشان مي كند: استفاده از يك برنامه غذايي مدون و اصولي عامل مهم در پيشگيري از بيماري هاي مختلف است و توجه عموم مردم به اين موضوع مهم آثار و نتايج مفيدي به همراه دارد.
به گزارش ايرنا، هفتم مهر برابر با 29 سپتامبر 2015 روز جهاني قلب با شعار ' قلب سالم اولويتي براي همه كس و همه جا ' نامگذاري شده است.
6085/7320/1352
تاریخ انتشار: ۷ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۶
زنجان – ايرنا – اغلب عوامل خطر بيماري هاي قلبي و عروقي مانند كم تحركي، فشار خون بالا و چاقي قابل كنترل هستند كه بي توجهي به آنها سلامت قلب را با تهديد جدي مواجه مي كند.