زينب صدوقي روز پنجشنبه به مناسبت هفته سالمند در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: يكي از فاكتورهاي موثر در اين دوره رعايت اصول تغذيه صحيح است كه بر ميزان مرگ، ناتواني و كيفيت زندگي سالمندان تاثير بسزايي دارد.
وي شعار امسال هفته سالمندي را سالمندان؛ حاميان پويايي، بالندگي و جواني جمعيت اعلام كرد و افزود: وضعيت تغذيه در سالمندي موضوع مهمي است كه در كشورهاي در حال توسعه به آن توجه كمي شده است.
وي ادامه داد: نتايج مطالعات در دنيا نشان داده وضعيت تغذيه نقش برجسته اي درسلامت و بيماري افراد 60 سال به بالا دارد و براي بسياري از سالخوردگان كم درآمد و ضعيف اين مورد، مهمترين عامل است.
صدوقي گفت: براي افراد سالمند به علت وجود بيماري، ناتواني جسمي و ناتواني در جويدن، مصرف زياد دارو، انزواي اجتماعي و كاهش درآمد خطر دريافت رژيم ناكافي افزايش مي يابد.
وي افزود: علاوه بر اين، بيماري هاي تحليل رونده از جمله آرتريت ها، افزايش فشار خون و بيماري هاي گوارشي ناشي از كهولت سن باعث كاهش فعاليت سالمند در جهت تامين كالري مورد نيازش در طول روز مي شود.
وي يادآور شد: مطالعات متعدد ثابت كرده كه وضعيت تغذيه اي بد، نه تنها باعث افزايش ميزان بستري شدن در بيمارستان مي شود بلكه باعث افزايش عوارض، مرگ و مير،كاهش كيفيت زندگي و افزايش طول مدت بستري سالمندان در بيمارستان مي شود.
صدوقي تاكيد كرد: تغذيه نامناسب بعنوان يك مشكل شايع در افراد سالمند، زماني بعنوان قسمتي از روند طبيعي پيري تلقي مي شد اما در واقع اين مشكل قابل شناسايي، پيشگيري و درمان است و تشخيص زودرس آن امكان مداخله به موقع را فراهم مي كند.
وي تاكيد كرد: تعداد زيادي از بيماري هاي مزمن كه افراد مسن را درگير مي كند، مي تواند توسط بهبود تغذيه، پيشگيري يا درمان شود كه اين امر ضرورت غربالگري وضعيت تغذيه در سالمندان را دو چندان مي كند.
كارشناس برنامه سالمندان مركز بهداشت استان ايلام گفت: اصول برنامه ريزي تغذيه اي براي دوران سالمندي مشابه برنامه تغذيه اي ساير افراد جامعه است اما برخي تفاوت هاي اصولي وجود دارد كه به علت شرايط خاص اين دوران بايد مورد توجه قرار گيرد.
صدوقي افزود: برنامه غذايي دوران سالمندي شامل طيف متنوعي از مواد غذايي است به گونه اي كه بتواند حدود 30 درصد كالري را از چربي ها، 15 درصد از پروتئين ها و 55 درصد را از كربوهيدرات ها مانند غلات سبوس دار، سبزي ها و حبوبات، تأمين كند.
وي ادامه داد: هرم غذايي براي استفاده افراد بالاي 70 سال شامل آب وپنچ گروه اصلي غذايي است، در اين هرم پس از آب و مايعات، مواد غذايي تهيه شده از غلات، قاعده هرم را تشكيل مي دهند، يعني بيشترين ميزان انرژي دريافتي روزانه سالمندان بايد از مواد نشاسته اي مانند نان، برنج، ماكاروني، سيب زميني و موادي از اين قبيل تامين شود.
وي با بيان اينكه پس از آن سبزي ها و ميوه ها بايد درصد عمده مواد غذايي روزانه را تشكيل دهند، اظهار كرد: قرار گرفتن اين نوع مواد غذايي در بالاي هرم به اين معني است كه افراد بزرگسال بايد از مواد غذايي مانند قندها و چربي ها كمتر مصرف كنند.
وي تاكيد كرد: افراد سالمند به غذاها و مكمل هاي غني شده با ويتامين دي، كلسيم و ويتامين ب 12 براي رفع نيازهايشان نيز احتياج دارند.
كارشناس برنامه سالمندان مركز بهداشت استان ايلام گفت: كاهش مصرف نمك ، كنترل و نظارت در مصرف چربي به خصوص چربي هاي مضر، مصرف بيشتر كلسيم و ويتامين دي، خوردن غذاهاي غني از فيبر، استفاده صحيح و دقيق از مواد معدني و ويتامين ها و استفاده از هشت ليوان يا بيشتر آب در طول روز، كاهش قند مصرفي و تدوين برنامه زمان بندي شده جهت خوردن غذا از جمله رهنمودهاي تغذيه اي براي سالمندان است.
صدوقي افزود: سالمندي پديده اي شگفت انگيز است زيرا اغلب باور نمي كنيم روزي به سراغ ما خواهد آمد و گذر از دوران جواني به پيري آنچنان تدريجي صورت مي گيرد كه هيچ گاه تغييرات آن براي ما محسوس نيست.
وي ادامه داد: پيري بعنوان يكي از دوران هاي عمر انسان با نوعي بلوغ و كمال زيستي، جسمي و رواني و به عبارتي يك سرنوشت زيست شناختي است كه تغييراتي در شكل و عملكرد اندام هاي دروني و بيروني بدن ايجاد مي كند.
وي اظهار كرد: سالمندي به هيچ وجه بيماري تلقي نمي شود بلكه ضرورتي اجتناب ناپذير در گذرگاه زندگي و مسير طبيعي رشد است.
بر اساس اعلام مسوولان، ميانگين نرخ سالمندي در اين استان ايلام هشت درصد است كه از ميانگين كشوري با 7.2 درصد بالاتر است.
4 تا 10 مهرماه بعنوان هفته سالمند نامگذاري شده است.
6032/9002
تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۰
ايلام - ايرنا - كارشناس برنامه سالمندان مركز بهداشت استان ايلام گفت:سالمندي قابل پيشگيري نيست اما حفظ سلامت در سنين سالمندي به عادات و شيوه زندگي افراد در طول زندگي بستگي كامل دارد.