به گزارش گروه علمی ایرنا از روزنامه فرانسوی 'لو فیگارو'، تاثیر مخرب دیابت بر افزایش خطر سكته قلبی، اختلال در بینایی، سكته مغزی و نارسایی كلیوی موضوعی شناخته شده است.
پژوهش ارائه شده در تازه ترین كنگره مطالعات دیابت در استكهلم نشان می دهد كه این بیماری همچنین تاثیر قابل توجهی در افزایش وسعت آسیب های مغزی از جمله زوال عقل و بروز بیماری آلزایمر دارد.
با این حال، تاثیر دیابت بر افزایش آسیب مغزی و زوال عقل در افرادی كه اقدامات كنترل قند خون را به درستی صورت نمی دهند، 50 درصد بیشتر از سایر مبتلایان است.
محققان موسسه 'گوتبورگ' (Göteborg) سوئد در مدت هشت سال وضعیت 350 هزار دیابتی بالای 50 سال را كه در آغاز پژوهش به مشكل تحلیل نیروی فكر مبتلا نبودند، مورد مطالعه قرار دادند.
پژوهشگران در این مدت تلاش كردند شواهدی را در مورد ارتباط میزان هموگلوبین گلیكولیزه در بدن و بروز مشكل زوال عقل در مبتلایان به دیابت نوع دو بیابند.
غلظت هموگلوبین گلیكولیزه به دلیل نشان دادن متوسط قند خون در مدت سه ماه، شاخص بهتری در قیاس با تست گلوكز است كه میزان این قند را در تنها یك روز نشان می دهد.
این مطالعات در نهایت نشان داد كه احتمال زوال عقل در بیمارانی با غلظت هموگلوبین گلیكولیزه 10.5 درصد دو برابر افرادی است كه میزان هموگلوبین گلیكولیزه آن ها 6.5 درصد است.
پرفسور 'لیز بوردیه' (Lyse Bordier) متخصص دیابت در بیمارستان 'بژن' (Bégin) فرانسه معتقد است: مغز انسان برای فعالیت به گلوكزی وابسته است كه خود آن را نمی سازد. پس عجیب نیست كه میان قند خون بالا و اختلال در قوای فكری رابطه ای وجود داشته باشد.
قند خون بالا با گذشت زمان می تواند به میكروآنژیوپاتی منجر شود؛ این بیماری با تضعیف دیواره عروق كوچك كه مسئول اكسیژن رسانی و تغذیه بافت مغزی هستند، در عملكرد مغز اختلال ایجاد كرده و خطر بروز زوال عقل را افزایش می دهد.
این پژوهش نشان داد كه تحلیل قوای فكری در افرادی كه غلظت هموگلوبین گلیكولیزه خون آنان بالا است، بیش از سایر مبتلایان به دیابت است. براین اساس، كنترل منظم قند خون می تواند به میزان چشمگیر از خطر بروز مشكل در عملكرد مغز بكاهد.
علمی**9053**2017
تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۷
تهران- ایرنا- بررسی های تازه نشان می دهد كه كنترل نادرست و نامنظم قند خون، خطر ابتلا به زوال عقل را در بیماران دیابتی بیش از پیش افزایش می دهد.