ناصر بهزاد روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: ايران چهار مرز رسمي با تركمنستان دارد كه سه مرز لطف آباد، باجگيران و سرخس در خراسان رضوي واقع شده اندكه در اين ميان مرز سرخس نقطه اتصال ريلي ايران با آسياي ميانه است.
وي گفت: طي هفته هاي اخير وقفه اي در ورود واگنهاي ايراني حامل كالاهاي صادراتي به كشور تركمنستان در مرز خراسان رضوي با آن كشور ايجاد شد كه بخشي از صادرات را متوقف كرد.
رييس اداره بازرگاني خارجي سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي افزود: پيشتر دولت تركمنستان واگنهاي صادراتي را در اختيار راه آهن جمهوري اسلامي ايران قرار مي داد و اين نهاد نيز واگنها را توزيع مي كرد تا در اختيار صادركنندگان قرار گيرد.
وي ادامه داد: اخيرا دولت تركمنستان تصميم گرفته واگنها را به جاي راه آهن ايران به صورت مستقيم به صادركنندگان ايراني تحويل دهد كه اين مساله مسوولان راه آهن ايران را در تصميم گيري نسبت به توزيع واگن متزلزل كرده است.
بهزاد گفت: اگر واگنهاي راه آهن تركمنستان از طريق بخش خصوصي وارد كشور شود قيمت واگن افزايش مي يابد و در نهايت منجر به افزايش قيمت كالاي صادراتي مي گردد.
بهزاد افزود: اگر وقفه ايجاد شده در صادرات كالا از خراسان رضوي به كشورهاي آسياي ميانه برطرف نشود قطعا بخش قابل توجهي از صادرات استان تحت تاثير قرار مي گيرد.
وي ادامه داد: سازمان توسعه تجارت و راه آهن جمهوري اسلامي ايران به جد پيگير موضوع توقف صادرات ريلي از خراسان به كشورهاي آسياي ميانه از طريق مرز سرخس هستند تا طي مذاكره با مقامات تركمنستان اين مساله به صورت ديپلماتيك حل شود.
رييس اداره بازرگاني خارجي سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي همچنين توجه صحيح به ديپلماسي تجاري را نكته بسيار حايز اهميت ذكر و تاكيد كرد: تاكنون در كشور موضوع ديپلماسي تجاري به صورت عام مطرح و همواره به بسط جغرافيايي و بسط موضوعي آن در بخش بين المللي پرداخته شده است.
وي افزود: ديپلماسي تجاري در ايران به سمتي نرفته است كه صادرات به عنوان يك اصل مورد توجه قرار گيرد و رويكردهاي اقتصادي به سمت فرامرزي بودن پيش رود.
بهزاد ادامه داد: جهاني شدن و تعامل با كشورهاي دنيا براي ايجاد يك ديپلماسي تجاري فعال بايد در برنامه هاي صادراتي لحاظ شود و محور برنامه ريزيهاي اقتصادي حول آن باشد.
وي گفت: بايد برنامه ريزيها در حوزه مبادلات كالا در مرز و مسائل گمركي در داخل كشور و رايزنيهاي بين المللي در خارج از كشور در مسيري قرار گيرد كه ديپلماسي تجاري را فعال كند.
او با اشاره به موانع موجود در اتخاذ يك ديپلماسي تجاري فعال گفت: كم توجهي به نظام صادرات و حوزه آن، تلاش براي حفظ شرايط فعلي در حوزه صادرات، پيچيده شدن تعاملات جهاني و عدم اتخاذ يك رويكرد منطبق بر شرايط خاص هر دوره از جمله اين موانع به شمار مي روند.
از كل صادرات خراسان رضوي به لحاظ وزن و ارزش در سال گذشته 42 درصد به افغانستان، 35 درصد به كشورهاي آسياي ميانه، چهار درصد به كشورهاي اروپايي، 12 درصد به كشورهاي حوزه خليج فارس و باقي حجم صادرات به جز افغانستان به كشورهاي همسايه ايران تعلق داشت.
7489/1858
تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۶
مشهد- ايرنا- رييس اداره بازرگاني خارجي سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي گفت: دولت تركمنستان محدوديتهايي در مرزهاي زميني براي واردات كالا از ايران ايجاد كرده لذا كارشكنيهاي آن كشور بخشي از صادارت استان را دچار چالش كرده است.