تهران-ایرنا-محصولات غذایی ناسالم و تبلیغات رنگارنگ روی آنها، مصرف بیش از اندازه فست‌فودها، تبدیل بازی‌های پرتحرك بچه‌گانه به بازی‌های رایانه ای و تماشای طولانی مدت تلویزیون سن ابتلا به چاقی را پایین آورده و بسیاری ازكودكان و نوجوانان گرفتار آن شده اند.

به گزارش گروه علمی ایرنا،بیش از 70 درصد كودكانی كه با اضافه وزن وارد مرحله بلوغ و بزرگسالی می شوند، در آینده جزو بزرگسالان چاق خواهند بود كه عوارضی نظیر بیماری های عروق كرونری قلب، افزایش فشار خون ، كبد چرب، افزایش قند و چربی خون، ابتلا به سرطان ها به صورت جدی در دهه های بعد آنها را تهدید می كند.
اضافه وزن و چاقی در كودكان علاوه بر بروز و شیوع بیماری های مختلف با اختلالات عصبی و جنسی به صورت بلوغ زودرس با افت تحصیلی، غیبت از مدرسه، دوری از همسالان، تكرار پایه تحصیلی و كاهش كیفیت مطالعه نیز همراه است.

*** مراقب گرسنگی پنهان باشید
متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا بر لزوم توجه والدین به كنترل وزن كودكان و همراهی با او جهت حل این مشكل را ضروری خواند.
غزاله اسلامیان ادامه داد:باید توجه داشت كودكان درحال رشد بوده و نباید با به كارگیری روش های نادرست كاهش وزن، آن ها را به گرسنگی های پنهان یعنی عدم دسترسی لازم سلول های در حال تقسیم به مواد مغذی مبتلا كرد.

*** صبحانه مهمترین وعده غذایی
وی با اشاره به روش های موثر كنترل وزن كودكان و نوجوانان افزود: صبـحانه مهم ترین وعده غذایی در طول روز بوده و به عنوان اولین وعده ای است كه بعد از یك گرسنگی طولانی، انرژی و مواد مغذی لازم برای فعالیت روزانه را فراهم می كند.
وی توضیح داد: صبحانه به كودك كمك می كند تا در مدرسه هوشیارتر بوده و تمركز بیشتری برای یادگیری دروس داشته باشد. نخوردن صبحانه اثر منفی بر یادگیری دارد زیرا ناشتایی طولانی مدت باعث كاهش سطح قندخون می شود و می تواند تمركز حواس را مختل سازد.
اسلامیان ادامه داد: نخوردن صبحانه باعث می شود كودك در باقیمانده روز مقدار بیشتری غذا بخورد كه خود می تواند در دراز مدت سبب افزایش وزن می شود.

*** آهسته غذا بخورید
متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی اظهار كرد:یكی از رموز كنترل اشتها، خوردن آهسته غذا است، زیرا از لحظه آغاز غذا خوردن تا انتقال پیام به مغز و بازگشت پیام سیری از مغز حدود 20 دقیقه طول می كشد و بنابراین افرادی كه سریع و تند غذا می خورند پیش از رسیدن پیام سیری، مقدار زیادی غذا خورده اند.
وی توصیه كرد: غذای كودك را در ظرف جداگانه ای برای او بریزید تا كودك در هنگام غذا خوردن، احساس رقابت با سایر اعضای خانواده را نداشته باشد و در آرامش غذای خود را مصرف كند.
به گفته اسلامیان باید به كودكان آموزش داد كه غذاها را كامل بجوند و آهسته میل كنندكه در واقع این امر در پیشگیری از مصرف زیاد مواد غذایی مؤثر است.
وی یاد آور شد:از مصرف غذا در هنگام تماشای تلویزیون در خانه پرهیز كرده چراكه این امر سبب عدم تمركز در هنگام غذا خوردن و در نتیجه مصرف بیش از حد مواد غذایی می شود.

***از چاشنی های اشتها آور دوری كنید
وی توصیه كرد :از مصرف بیش از حد چاشنی های اشتها آور همانند آبلیمو، سركه و ترشی همراه با غذا پرهیز كرده و از مصرف چربی گوشت ها، پوست مرغ، پوست ماهی، لبنیات پر چرب (از جمله ماست موسیر)، سس های سفید، كله و پاچه، دل، قلوه، جگر، مغز، زرده تخم مرغ، میگو، كره، خامه، شیرینی های خامه ای و چیپس در خانواده پرهیز كنید.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینكه از مصرف غذاهای سرخ شده، پرچرب و آماده از جمله پیتزا پرهیز شود،گفت:بهتر است غذاها تا حدامكان به صورت بخارپز، آب پز یا كبابی باشد و از مصرف روغن ها و چربی های جامد در خانه پرهیز و برای پخت و پز از روغن های گیاهی مایع استفاده كنید كه بهترین روغن در این زمینه روغن كُلزا (یا روغن كانولا) است.
اسلامیان یاد آور شد:استفاده از سبزی های تازه به صورت سالاد یا سبزی خوردن به مقدار كافی در برنامه غذایی كودكان و نوجوان در نظر گرفته شود و از مصرف قند، شكر، مربا، عسل، شربت، نوشابه، سایر مواد غذایی كه در تهیه آن ها از شكر استفاده شده است، و همچنین كاكائو و شكلات در خانواده تا حد امكان پرهیز شود.

*** كودكان را به پیاده روی ببرید
وی توصیه كرد :روزانه حداقل نیم ساعت كودك را به پیاده روی ببرید، مدت زمان پیاده روی را برحسب تحمل كودك به تدریج افزایش دهید و در صورتی كه كودك ساعات زیادی را به تماشای تلویزیون می پردازد و یا از بازی های رایانه ای استفاده می كند لازم است به تدریج ساعات تماشای تلویزیون و بازی های رایانه ای را كاهش دهید.
به گفته وی ایجاد نظم در ساعات خواب زود هنگام شبانه و رعایت وعده های اصلی و میان وعده ها ضروری در كودكان و نوجوانان ضروری است .
اسلامیان گفت :استرس، اضطراب و دل نگرانی های كودكان را كه به صورت ریزه خواری نمود پیدا می كند را كنترل كنید و كودكان و نوجوانانی كه عادت به مصرف زیاد مواد غذایی پركالری از قبیل چیپس، نوشابه و غیره دارد بهتر است بتدریج میزان آن ها در رژیم غذایی كاهش داده شود.
علمی **1354**1440