پكن - ایرنا - آژانس بین المللی انرژی اتمی در تلاش است تا راهی برای نظارت گسترده تر بر فعالیت های حساس هسته ای كره شمالی كه گفته می شود ابعاد تسلیحاتی دارد، پیدا كند.

به گزارش ایرنا، مساله فعالیت های هسته‌ای كره شمالی با توجه به دور تازه تلاش های این كشور در این زمینه سبب شده تا «یوكیو آمانو» رییس آژانس اعلام كند كه قصد دارد فردا - سه شنبه - به كره جنوبی سفر كند تا در باره این موضوع با مقام های سئول وارد بحث و مذاكره شود.
ظاهرا شروع فعالیت های راكتورها و تاسیسات هسته ای كره شمالی بخصوص راكتور «یانگ بیون» در اطراف پیونگ یانگ پایتخت كره شمالی بر شدت نگرانی «آمانو» افزوده و باعث شده او چنین تصمیمی را اتخاذ كند.
راكتور «یانگ بیون»، محلی است كه آمریكا و برخی كشورهای دیگر مدعی هستند كره شمالی مواد لازم برای بمب های اتمی آزمایش شده در سال های 2006 و 2009 و 2013 را در آنجا تولید كرده است.
كره شمالی چندی پیش اعلام كرد كه در حال برداشتن گام هایی برای كوچك تر كردن و متنوع كردن تسلیحات هسته ای با كیفیت بالاتر فنی است.
برخی ناظران بر این باورند كه این اظهارات به معنای آن است كه این كشور به ساخت كلاهك های هسته ای نزدیك شده است.
قرار است روز سه شنبه آمانو در شهر سئول، پایتخت كره جنوبی با «یون بیونگ سه» وزیر امور خارجه این كشور دیدار و با وی در باره عاری سازی منطقه از تسلیحات هسته ای بحث و تبادل نظر كند.
تعجیل آمانو برای انجام این سفر به این خاطر است كه كره شمالی اخیرا با انتقاد شدید از اقدامات خصمانه آمریكا، این كشور را تهدید به حمله هسته ای كرد.
یونهاپ خبرگزاری كره جنوبی نیز به نقل از بیانیه وزارت خارجه این كشور آورده است كه رییس آژانس بحث هایی جدی با مقام های كره ای خواهد داشت كه بخشی از این مذاكرات در باره اعلام كره شمالی مبنی بر آمادگی برای انجام آزمایش اتمی و پرتاب راكت دوربرد در آینده نزدیك است.
موضوع دیگر گفت و گوهای مقامات كره جنوبی در جریان سفر آمانو، نقش این كشور در تامین امنیت هسته ای در جهان عنوان شده است.
كره شمالی گفته است كه روز دهم اكتبر (18 مهر) مصادف با هفتادمین سال تاسیس حزب حاكم كارگر یك ماهواره پرتاب می كند اما آمریكا و كره جنوبی آن را یك موشك دوربرد بالستیك می دانند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی یك ماه قبل قطعنامه ای تصویب كرد و بر اساس آن از كره شمالی خواست تا به تعهداتش در چارچوب مذاكرات شش جانبه هسته ای پكن پایبند باشد.
پس از آنكه مذاكرات شش كشور جهانی و كره شمالی در آخرین دور خود در سال 2008 متوقف شد بسیاری از تلاش ها برای از سرگیری این مذاكرات تا به امروز با شكست مواجه شده است.
آخرین تلاش های صورت گرفته مربوط به نشست اوایل مهر ماه جاری نمایندگانی از كشورهای مختلف از جمله آمریكا، ژاپن، روسیه و كره جنوبی در پكن بود كه در این نشست نیز نماینده ای از كره شمالی حضور نداشت.
كره شمالی در سال 2005 میلادی خود را به عنوان یك قدرت هسته ای معرفی كرد و در سالهای 2006، 2009 و 2013 به ترتیب دست به انجام آزمایش هسته ای زد و پس از آن بود كه دسترسی و نظارت بازرسان آژانس هسته ای به تاسیسات هسته ای اش را محدود كرد.
آساق*231*1597