تهران - ایرنا - سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از گسترش ابعاد فاجعه منا در روزهای اخیر خبر داد و گفت: در 10 روز گذشته این فاجعه بازتاب وسیعی در رسانه های جهان داشت.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حسین نوش آبادی روز دوشنبه در هفدهمین نشست خبری خود به میزبانی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: فاجعه تلخ و ناگوار منا و آمار وحشتناك قربانیان كه بالغ بر 5 هزار كشته و هزاران مصدوم را به دنبال داشت این حادثه را به یك فاجعه بین المللی تبدیل كرد كه عمق آن روز به روز بیشتر به چشم می خورد و این فاجعه ای بود كه مسئولان عربستان سعودی را زیر سوال برد و احساسات جهان اسلام را جریحه دار ساخت.
وی با اشاره به بازتاب این فاجعه در رسانه های جهان گفت: مطبوعات و رسانه های بین المللی با ارائه اخبار، گزارش ها و تحلیل هایی به نقش دولت عربستان در این فاجعه بزرگ اشاره كردند و عملكرد ضعیف دولت عربستان و عدم پاسخگویی آنان را تاییدی بر بی كفایتی آنان در برگزاری حج دانستند.
معاون پارلمانی و امور استان های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: عملكرد ضعیف و مبهم دولت عربستان در این فاجعه از ابعاد مختلف و عدم پاسخگویی آنان، اكنون مجالی برای اعتماد به رفتار دولتمردان این كشور در قبال كشف ماهیت فاجعه منا و پیامدهای آن باقی نگذاشته است. به گونه ای كه به سختی می توان كسی را پیدا كرد كه از برخورد موثر دولت عربستان با ماموران خاطی و سهل انگار خود، اطمینان داشته باشد.

* فاجعه منا، رویدادی بی سابقه در تاریخ برگزاری مناسك حج
نوش آبادی از فاجعه منا به عنوان رویدادی بی سابقه و عظیم در تاریخ برگزاری مناسك حج یاد كرد و گفت: در این فاجعه جان زائرانی از 27 كشور قربانی بی كفایتی دولت عربستان شد و هزاران نفر مجروح و مصدوم شدند.
وی افزود: عربستان سعودی به عنوان میزبان و مسوول اصلی برگزاری مراسم حج، تاكنون هیچ پاسخ روشنی درباره علل وقوع این حادثه ارائه نكرده و حتی حاضر نشده است رقم دقیق قربانیان و مصدومان این واقعه تلخ را اعلام كند.
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین گفت: گزارش های مختلف و سخنان شاهدان عینی، گواهی روشن بر بی مسوولیتی، بی تدبیری، بی برنامگی و سوءمدیریت و عملكرد نامناسب ماموران دولت عربستان در وقوع این حادثه است.
وی با استناد به اظهارات زائرانی كه از این فاجعه دلخراش جان سالم به در بردند، گفت: ماموران دولت سعودی هنگام وقوع این حادثه، در برابر دست و پا زدن و مرگ افراد گرفتار، كاملا بی تفاوت بوده و نیروهای امدادی نیز سه ساعت پس از وقوع این فاجعه در محل حاضر شدند و استانداردهای بین المللی برای امداد و نجات مصدومین انجام نشده است.
نوش آبادی تاكید كرد: شاهدان عینی می گویند اگر ماموران سعودی در گرمای بالای 47 درجه منطقه منا، اندكی تدبیر به خرج می دادند، این همه انسان از بی آبی، تشنگی و ازدحام جمعیت، جان نمی باختند و جهان اسلام اینگونه عزادار نمی شد.

* تاریخچه بی كفایتی عربستان در برگزاری حج
وی با اشاره به سابقه بی كفایتی دولت عربستان در برگزاری مناسك حج گفت: شاید اگر كشورهای اسلامی در طول سال های گذشته برای بررسی ابعاد فجایعی همچون حوادث سال های 1990، 1994، 1997 و 2006 كه در مجموع 2 هزار و 400 زائر از كشورهای مختلف اسلامی هنگام رمی جمرات در سرزمین منا جان خود را از دست دادند، كمیته تحقیق و حقیقت یاب تشكیل می دادند و دلایل این حوادث را علت یابی می كردند، امروز شاهد تكرار این حوادث و وقوع فاجعه ای بزرگتر در منا با پنج هزار جان باخته نبودیم.
وی خواستار تشكیل كمیته ای با حضور نمایندگان كشورهای اسلامی به ویژه كشورهایی شد كه بیشترین قربانی را در این فاجعه داشته اند و گفت: رهبر معظم انقلاب پنجشنبه هفته گذشته به صراحت از كمیته حقیقت یاب سخن گفتند و انتظار می رود در روزهای آینده شاهد تشكیل این كمیته باشیم.
نوش آبادی افزود: كمیته حقیقت یاب با درنظر گرفتن این واقعیت كه دولت عربستان طبق معاهدات بین المللی، معاهدات دو جانبه و تعهدات شرع مقدس اسلام و حتی قوانین داخلی عربستان موظف به تامین امنیت زائران بیت الله الحرام در خاك خویش بوده است.

* برخی از علمای سعودی دست پروده موساد هستند
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درادامه با اشاره به برخی اظهارات نسنجیده وغیر مسوولانه علما و عالم نماهای سعودی اظهار داشت: برخی از ائمه جمعه كه از تربیون های نماز جمعه مطالب سخیف و بی ارزش بیان می كنند ناشی از جهلی است كه آنان دارند.
نوش آبادی خاطر نشان كرد آنان دست پرورده های سازمان های جاسوسی همچون موساد هستند و با اظهارات جاهلانه آب به آسیاب دشمن می ریزند.
وی گفت: برخی از اندیشه های انحرافی و تفكرات تكفیری متاسفانه در جامعه عربستان غلبه كرده و جای تاسف است كه كشوری كه خود را خادم الحرمین شریفین می داند چنین اظهاراتی از برخی از علمای آنان شنیده می شود.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود : دولت عربستان با این گونه سخنان نسنجیده و جاهلانه برخورد جدی كند.

* مستندان حقوقی بی كفایتی دولت عربستان
معاون حقوقی وزارت ارشاد تاكید كرد: عربستان طبق كنوانسیون های بین المللی از جمله كنوانسیون های 1961 و 1963 موظف به حمایت و حفظ جان اتباع خارجی در خاك كشور خود بوده و همچنین بر اساس ماده 4 عهدنامه مودت كه در سال 1308 هجری شمسی بین ایران و آن كشور امضاء شده موظف به حفظ جان حجاج ایرانی است.
وی از موافقت نامه 1346 و موافقت نامه امنیتی بین ایران و عربستان و تفاهم نامه های زیارتی بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و عربستان و همچنین تفاهم نامه های میان سازمان حج و زیارت ایران و عربستان به عنوان مستندات حقوقی یاد كرد كه طبق آن عربستان وظیفه حمایت از جان و مال اتباع ایرانی و ارائه خدمات امدادی، بهداشتی و درمانی به آنان را دارد و در صورت نقض این موافقت نامه های دوجانبه و اثبات قصور و تقصیر دولت سعودی، قابل پیگیری حقوقی است.
نوش آبادی همچنین گفت: عربستان طبق قاعده حق و انصاف باید داوطلبانه و منصفانه یك كمیته حقیقت یاب بین المللی درخصوص ابعاد حادثه منا و مدیریت عواقب و نتایج بعد از این فاجعه را تشكیل دهد و آمادگی خود را برای جبران خسارات وارده به اتباع ایرانی اعلام كند و دولت جمهوری اسلامی ایران نیز برای پیگیری ابعاد حقوقی این حادثه، مطالبه خسارت زیان دیدگان، بازگشت پیكرهای جانباختگان و مداوای سریع مصدومان اقدام می كند.
وی از توجه دولت برای اقامه دعوای خانواده های جانباختگان و مصدومان این حادثه در محاكم داخلی و محاكم عربستان و همچنین دادگاه های بین المللی علیه دولت و مجریان و شركت های طرف قرارداد سعودی سخن گفت تا پشتیبانی و حمایت های امدادی، خدماتی، امنیتی و درمانی حجاج هرچه سریعتر صورت گیرد.
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین از تشكیل ستاد ویژه رسیدگی به این حادثه در هیات دولت و كمیته اضطراری و ستاد بحران در سازمان حج و زیارت و فعالیت های این ستادها خبر داد و گفت: مستندسازی حقوقی این فاجعه انجام شده و در حال تكمیل است.

* اعلام آخرین وضعیت انتقال پیكرهای قربانیان منا
وی با ارائه آخرین اخبار مربوط به انتقال پیكرهای جانباختگان به میهن اسلامی گفت: تاكنون پیكرهای 218 جان باخته وارد كشور شده و درحدود 80 تا 100 پیكر امروز انتقال می یابد كه در مجموع از 298 پیكر 166 پیكر بدون هویت هستند كه تا آخر این هفته وارد كشور شده و پس از شناسایی ابدان، تحویل خانواده های آنان خواهد شد.
امسال 64 هزار زائر ایرانی برای انجام مناسك حج راهی عربستان سعودی شدند كه از این تعداد در روز عید قربان، 464 زائر حین مراسم رمی جمرات بر اثر بی كفایتی مسوولان سعودی به لقاالله پیوستند و بیش از چهار هزار زائر از كشورهای مختلف نیز در قربانگاه منا جان خود را از دست دادند.

* استقبال از حضور هنرمندان برای مستندسازی فاجعه منا
نوش آبادی در ادامه با اشاره به تجمع خانه سینما در محكومیت بی كفایتی آل سعود در فاجعه منا اظهارداشت: از زمان وقوع حادثه تلخ در منا از طرق مختلف اقدام به مستندسازی این حادثه و اتفاقات بعد از آن كرده ایم.
وی گفت: همچنان دولت جمهوری اسلامی ایران برای پیگیری حقوق جانباختگان و مصدومان از طریق ظرفیت های داخلی كشور و بین المللی آنان تلاش خواهد كرد.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: برای ارایه مستندات بین المللی در محاكم عمومی تهیه مستندهاا و فیلم ها كارساز خواهد بود و بر همین اساس نیز از حضور هنرمندان و فیلم سازان در این عرصه استقبال می كنیم.
وی تصریح كرد: پیگیری مطالبات به حق آسیب دیدگان به عنوان یك وظیفه برای همه ما محسوب می شود و قطعا وزارت ارشاد به عنوان متولی و مجری و سایر نهادها همچون ستادی كه از طرف دولت تعیین شده است در این راستا اقدامات لازم را انجام خواهند داد.
نوش آبادی خاطرنشان كرد: هنرمندان و افرادی كه در مكه و در حادثه منا بوده اند می توانند در این مهم به ما كمك و یاری كنند.

* آمار دقیق مصدومان و جانباختگان مدیران و كاروان ها و مسوولان حج
وی در ادامه اظهارداشت: گزارشات دقیق و شفاف مربوط به سازمان حج و زیارت و هلال احمر به طور مداوم به شهروندان منعكس می شود.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: آمار همان است كه اعلام شده و تا كنون چیزی تغییر نكرده است.
وی گفت: به طور حتم چند نفری نیز از افراد و دست اندركاران و مجریان كاروان ها در خود سازمان حج و زیارت و بعثه در بین حادثه دیدگان هستند اما هنوز آمار دقیق اعلام نشده است.
نوش آبادی خاطرنشان كرد: در آینده نزدیك تعداد كامل مصدومان این حادثه اعلام خواهد شد.
وی یادآور شد: مسوولان سازمان حج و زیارت و حتی اعضای كنسولی جمهوری اسلامی ایران در این حادثه حضور داشتند و حتی اقدام به كمك كردند كه با ممانعت مسوولان سعودی مواجه شد.
نوش آبادی تصریح كرد: اگر مسوولان سعودی اجازه می دادند تا این افراد نسبت به مداوا و كمك به مصدومان اقدام كنند به طور حتم این آمار كمتر می شد.

* اولین شرط برگزاری حج ابراهیمی
نوش آبادی امنیت را نخستین شرط برگزاری مناسك حج ابراهیمی دانست و گفت: یكی از دلایل تعطیلی عمره، فقدان امنیت بود و دولت سعودی نتوانست اقدام قاطعی انجام دهد و شروط ما همچنان بدون جواب باقی ماند.
وی افزود: اگر دولت سعودی نخواهد اقدام جبرانی و تامین های لازم را برای حج داشته باشد، با توجه به ضرورت نگه داشتن حرمت زائران حرمین شریفین، نه تنها ایران بلكه كشورهای اسلامی نسبت به حضورشان تجدیدنظر خواهند كرد و اگر امنیت مكه و مدینه به مخاطره بیافتد، نسبت به روند ادامه حج تجدیدنظر خواهد شد كه این موضوع از سوی مسوولان ارشد نظام اعلام خواهد شد.

* عربستان در صدور ویزا تعلل كرد
نوش آبادی در پاسخ به خبرنگاری مبنی بر كارشكنی عربستان برای ویزا دادن به علی جنتی گفت: بعد از تشكیل ستاد رسیدگی به حادثه منا در هیات دولت و مسوولیت وزارت ارشاد در این زمینه قرار شد وزیر ارشاد به عربستان اعزام شود ولی با تعلل و عدم اقدام به موقع دولت سعودی برای صدور ویزا، این سفر انجام نشد.
وی با اشاره به احضار كاردار سفارت عربستان از سوی وزارت ارشاد گفت: در این جلسه مراتب ناخرسندی وزارت ارشاد اعلام شد و علی جنتی طی نامه ای به وزیر حج عربستان ضرورت برنامه ریزی برای انتقال پیكرهای جانباختگان را متذكر شد.
سخنگوی وزارت ارشاد همچنین گفت: كمتر از 24 ساعت از احضار كاردار سفارت عربستان، ویزای وزیر صادر شد ولی با توجه به گذشت زمان و انتقال پیكرهای جانباختگان، ضرورتی برای سفر احساس نشد و طی مشورتی كه علی جنتی با رییس جمهوری داشت، این سفر انجام نشد و هماهنگی های مربوط در داخل كشور صورت گرفت.
فراهنگ**9187**1003**1569