سنندج- ايرنا- اجراي دو طرح هادي و مقاوم سازي واحدهاي مسكوني توسط بنياد مسكن انقلاب اسلامي به كلي چهره روستاها را دگرگون كرده و علاوه بر ساماندهي بافت، منجر به تميزي و پاكيزگي محيط روستاها نيز شده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا 15مهرماه روز ملي روستا از سوي بنياد مسكن انقلاب اسلامي استان كردستان فرصتي در اختيار جمعي از خبرنگاران قرار داد تا از اقدامات اين بنياد در چند روستاي شهرستان كامياران اطلاع يابند و در اين راستا طرح هاي اجرا شده در روستاهاي دژن و گازرخاني مورد بازديد قرار گرفت.
در اين بازديد دو معاون عمران روستايي و بهسازي مسكن روستايي بنياد مسكن استان كردستان خبرنگاران را همراهي مي كردند و آنان را در جريان فعاليت هاي انجام شده قرار دادند.
روستاي دژن 601 نفر جمعيت را در قالب 168خانوار در خود جاي داده و با وجود وضعيت جغرافيايي سخت گذربودنش اما با تلاش و زحمات انجام شده ،طرح هادي و مقاوم سازي به خوبي در ان اجرا شده و به اذعان اهالي روستا چهره روستا بعد از اجراي اين طرح به كلي تغيير كرده و اكنون روستايشان از وضعيت بهتري برخوردار است.
اين روستا تمام زيرساخت هاي لازم مانند آب، برق، گاز و شبكه مخابرات دارد اما اهالي آن از وضعيت آنتن دهي شبكه تلفن همراه و نوسانات شبكه اينترنت گلايه داشتند و خواستار رفع آن بودند.
جاده منتهي به روستا از جاده اصلي نيز 4.5 كيلومتر فاصله دارد كه در چند هفته اخير 2.5كيلومتر آن آسفالت شده و زيرسازي و شن ريزي دو كيلومتر ديگر نيز انجام شده و اتمام اسفالت اين جاده يكي از مطالبات جدي اهالي روستا بود كه اعلام كردند حاضر به كمك مادي در جهت اتمام آن هستند.
اما بنياد مسكن نيز در داخل اين روستاها با اجراي طرح هادي و مقاوم سازي واحدهاي مسكوني اقدام به ساماندهي وضعيت عمومي روستا كرده و توانسته بافت هاي قديمي را حفظ و مقاوم و معابر و كوچه ها را نيز در قالب سنگ فرش و آسفالت سامان ببخشيد.
يكي از اهالي روستا دژن مي گفت: قبل از اجراي طرح هادي اين روستا با مشكل شديد فاضلاب و رفت و آمد مواجه بود و اكنون و پس از اجراي اين طرح، فاضلاب هدايت شده و كوچه ها و معابر نيز از طريق سنگ فرش ساماندهي شده كه جاي قدرداني دارد.
قسيم كمانگر يكي از مطالبات مردم روستا را اتمام آسفالت دو كيلومتر راه باقي مانده روستا دانست و افزود: بنياد مسكن نقش خود را در اين روستا به خوبي ادا كرده و از ساير دستگاه هاي متولي نيز درخواست همكاري جهت رفع مشكل آسفالت، آنتن دهي موبايل و شبكه اينترنت داريم.
لاله اماني يكي ديگر از ساكنين روستاي دژن نيز از رفت و آمد سخت اهالي روستا قبل از اجراي طرح هادي سخن مي گفت و افزود: قبل از اجراي اين طرح، معابر روستا ماشين رو نبود و براي حمل وسايل با مشكل زيادي روبرو بوديم اما اكنون خودرو مي تواند در بخش زيادي از روستا تردد كند.
به گفته مهندس حميد روحاني مدير بنياد مسكن انقلاب اسلامي شهرستان كامياران براي اجراي طرح هادي روستاي دژن سه ميليارد و 400 ميليون ريال هزينه شده است.
او سال آغاز اجراي اين طرح را 88 اعلام كرد و با اذعان به اينكه روستا داراي معابر سخت گذري است افزود: اولويت در اجراي اين طرح معابر منتهي به مدرسه، مسجد و خانه بهداشت بود و اكنون بخش زيادي از طرح انجام شده و در صورت تامين اعتبار بخش كمي از طرح كه باقي مانده امسال انجام مي شود.
روحاني مي گويد در اين روستا به دليل بافت قديمي، از سنگ فرش براي معابر استفاده كرديم و مصالح آن نيز از معادن محلي تهيه شد كه توجيه فني و اقتصادي دارد.
او مشاركت مردم روستاها را در اجراي طرح ها بسيار حائز اهميت دانست و افزود: در هر روستايي كه مردم مشاركت بالايي داشته باشند طرح ها در كمترين زمان ممكن انجام مي شود كه خوشبختانه اين مشاركت در روستاهاي شهرستان كامياران وجود دارد اما نياز است بيشتر شود.
نكته جالب در اجراي طرح هاي هادي در روستاهاي استان كردستان توجه به حفظ محيط زيست و بخصوص درختان است كه در دو روستاي مورد بازديد خبرنگاران اين مورد به وضوح قابل مشاهده بود و با اجراي طرح هاي مهندسي از قطع درختان در مسير اجراي طرح جلوگيري كرده بودند كه اين ابتكار و درخت دوستي مسوولان بنياد مسكن جاي قدرداني دارد.
مدير بنياد مسكن كامياران همچنين با اشاره به اينكه در اجراي طرح هادي به تناسب بافت روستا در معابر از دو شيوه سنگ فرش و آسفالت استفاده مي شود گفت: در معابر سخت گذر و روستاهايي كه بافت قديمي دارد از سنگ فرش و در روستاهايي كه داراي معابر صاف و راحت گذر از آسفالت استفاده مي شود.
روستاي گازرخاني با 400 نفر جمعيت در قالب 105خانوار ديگر روستاي مورد بازديد خبرنگاران و مسوولان بنياد مسكن بود كه در آن دو طرح هادي و مقاوم سازي واحدهاي مسكوني اجرا شده بود.
اجراي اين دو طرح محيط روستا را تميز و پاك كرده بود و اهالي اين روستا نيز اين تميزي و پاكيزگي را به بركت اجراي اين دو طرح مي دانستند و مي گفتند طرح هادي به ساماندهي كوچه ها و معابر كمك فراواني كرده است.
اين روستا نيز از امكانات زيرساختي لازم برخوردار بود و به گفته دهيار آن، مشاركت مردم نيز در اجراي طرح هاي عمراني روستا بسيار خوب و قابل تقدير است.
مدير بنياد مسكن كامياران نيز حجم فعاليت انجام شده در اجراي طرح هادي در اين روستا را هشت هزار متر مربع اعلام كرد و گفت: در اين روستا چهار هزار متر مربع از خيابان هاي اصلي آسفالت و چهار هزار مترمربع از پياده روها نيز سنگ فرش شده است.
روحاني در مجموع تعداد روستاهاي داراي سكنه شهرستان كامياران را 155 روستا با 57 هزار نفر جمعيت اعلام كرد و گفت: تاكنون در 42 روستا طرح هادي اجرا شده و در هفت روستا نيز اين طرح در دست اجرا است.
او گفت: همچنين 565 واحد مسكوني در روستاهاي اين شهرستان نيز مقاوم سازي شده است.
معاون عمران روستايي بنياد مسكن انقلاب اسلامي استان كردستان نيز در جريان اين بازديدها از تهيه و اجراي طرح هادي در تمام روستاهاي بالاي 20 خانوار در استان خبر داد و گفت: تا پايان امسال طرح هادي همه اين روستاها مطالعه و تهيه مي شود.
مهندس خالد امام قلي با اشاره به آمار هزار و 700 روستاي استان كردستان با 507 هزار نفر جمعيت گفت: از اين تعداد هزار و 345 روستا، 20 خانوار به بالا هستند كه مطالعه و تهيه طرح هادي اين روستاها در دست انجام است.
او همچنين به مطالعه طرح هادي 40 روستاي زير 20 خانوار در استان نيز اشاره كرد و گفت: همچنين طرح هادي 20 روستا هم بازنگري مي شود.
او رويكرد جديد بنياد مسكن در اجراي طرح هادي را روستاهاي داراي بافت تاريخي و با ارزش دانست و گفت: برخي از روستاهاي استان داراي اين گونه بافت هستند كه در اولويت اجراي طرح هادي است.
او با بيان اينكه سالانه در استان طرح هادي در 150روستا انجام مي شود افزود: بنياد مسكن كردستان به شرط تامين اعتبار، پتانسيل اجراي طرح هادي در 300 روستا را هم دارد.
معاون بازسازي بنياد مسكن كردستان نيز در جريان بازديد با اشاره به 120 هزار واحد مسكوني روستايي در استان كردستان افزود: تاكنون از محل طرح هاي احداث و مقاوم سازي مسكن روستايي 39 هزار و 400 واحد در استان احداث شده است.
مهندس افشين آور با اعلام اينكه بايد 70 درصد واحدهاي مسكوني روستايي تا سال 1405 مقاوم سازي شود افزود: هر سال بايد پنج هزار واحد مسكوني در روستاهاي استان مقاوم سازي گردد.
به گفته او به ازاي هر واحد مسكوني 150ميليون ريال تسهيلات بانكي با كارمزد پنج درصد و بازپرداخت 15ساله در راستاي اجراي طرح مقاوم سازي واحدهاي مسكوني روستايي پرداخت مي شود.
وي خواستار همكاري بيشتر بانك هاي استان كردستان در جهت پرداخت تسهيلات مقاوم سازي شد و گفت: تسهيل در پرداخت وام ها يكي از مطالبات جدي روستاييان و مسوولان بنياد مسكن است.ك/4
3033/1904
گزارش و گفت و گو از فرزاد نويدي