انزلی - ایرنا - سفرای كشورهای حاشیه خزر در نشستی با مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی با حضور معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه ، بر لزوم ارتقای سطح همكاری ها به منظور بهره وری بهینه از فرصت های خزر تاكید كردند.

به گزارش ایرنا، راه های توسعه همكای های اقتصادی فی ما بین ، ایجاد شورای همكاری مناطق آزاد كشورهای حاشیه دریای خزر و بررسی ساز و كارهای فعال سازی كریدورهای شمال - جنوب و چین - اكتائو - قزاقستان - انزلی از مهمترین محورهای گفتگوی سفرای كشورهای این منطقه با رییس هیات مدیره و مدیرعامل منطقه آزاد انزلی بود.
سفیر و وزیر مختار دولت فدراسیون روسیه در ایران روز پنجشنبه در این نشست با اشاره به اهمیت خزر و فرصت ها و ثروت های كم نظیر این دریا اظهار كرد : باید به طور مشترك برای افزایش حجم مبادلات بین كشورهای همسایه خزر تلاش كنیم .
لوان جاگارین اظهار كرد: ما از امكانات منطقه آزاد انزلی بازدید كردیم و مزیت ها و ظرفیت ها را به مسكو گزارش می دهیم .
وی خاطرنشان كرد :امیدوارم این بازدیدها در آستانه تشكیل جلسه كمیسیون مشترك دو كشور به گسترش همكاری های كشورهای منطقه كمك كند .
سركنسول روسیه در گیلان نیز در این نشست گفت : برگزاری این نشست ها موجب گسترش همكاری ها بین كشورهای حوزه خزر می شود .
ماكسیم بارانف اظهار كرد : در حال انعقاد تفاهمنامه همكاری منطقه آزاد انزلی و منطقه آزاد لوتوس در آستراخان روسیه هستیم .
*همكاری های گردشگری بین ایران و تركمنستان
سفیر تركمنستان در ایران نیز گفت : در خزر پروژه های خوبی داریم و برای ارتقای فعالیتهای حمل و نقل در خزر برنامه ریزی می كنیم.
احمد قربان اف اظهار كرد : توافقنامه ایران و تركمنستان برای ما اهمیت خاصی دارد و علاقه مند هستیم كه همكاری ها بیشتر شود .
وی افزود :پیشنهاد مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی برای تشكیل منطقه آزاد مشترك كشورهای همسایه خزر بسیار ارزنده و مفید است و آن را پی گیری می كنیم.
سفیر تركمنستان در ایران همچنین بر گسترش همكاری های گردشگری بعنوان یك فرصت مناسب برای ارتقای مراودات تاكید كرد.
وی یاداور شد: منطقه آزاد آوازه با پنج میلیارد دلار در كشورمان در حال ایجاد است .
*تعیین مدلی برای همكاری
سفیر آذربایجان در ایران نیز پیشرفت منطقه آزاد انزلی را بسیار محسوس خواند و افزود :منطقه آزاد انزلی، منطقه ای فعال و پویا است .
جوانشیر آخونداف پیشنهاد كرد كه یك كمیسیون مشترك برای طراحی و برنامه ریزی و پلان گذاری منطقه دریای خزر تشكیل شود .
وی خاطرنشان كرد : در این زمینه می توانیم از امكانات اكو هم برای همكاری ها استفاده كنیم .
آخوندف متذكر شد: باید مدلی برای توسعه همكاری های اقتصادی منطقه خزر پیدا كنیم .
وی با تاكید بر مساله حمل و نقل گفت : باید برای رفع مشكلات در این زمینه مطالعه كنیم .
آخونداف خاطرنشان كرد: باید هدف های بزرگ تعیین كنیم و از امكانات همه كشورهای حاشیه دریای خزر به این منظور استفاده كنیم .
وی با اشاره به این كه فعلا فقط همكاری ها تجاری است و باید از امكانات صنایع نیز استفاده كنیم متذكر شد: در اطراف خزر، معادن مختلفی وجود دارد كه می توانیم این محصولات معدنی را با هم مبادله كنیم.
وی اظهار كرد : باید یك سیستم حمل و نقل برای انتقال كالا به اروپا راه اندازی كنیم و بین باكو و بنادر ایران كشتی های رو-رو تردد كنند .
سفیر آذربایجان در ایران تصریح كرد : مطالعه و برنامه ریزی و تهیه نقشه موجب افزایش مبادلات می شود .
آخونداف متذكر شد: باید بتوانیم از منابع مالی بالقوه در زمینه حمل و نقل از مسیر ایران برای كشورهای همسایه استفاده كنیم .
* وجود شرایط مناسب برای سرمایه گذاری
وزیر مختار سفارت قزاقستان در ایران نیز در ادامه این نشست گفت :شرایط مناسب برای سرمایه گذاری شركت های ایرانی و همكاری های اقتصادی وجود دارد و سعی می كنیم همكاری ها را گسترش دهیم .
سریك جمعه بیكف اظهار كرد :مشكل اصلی ما نبود اطلاعات كافی در خصوص زمینه های همكاری است .
وی افزود: توافقنامه ای برای تشكیل شركت سهامی مشترك برای ساخت تجهیزات بندری و كشتیرانی و پایانه با ایران داریم .
جمعه بیكف یاداور شد: در آینده نزدیك 30 نفر از سرمایه گذاران قزاقستان همایشی برای معرفی ظرفیت های همكاری در ایران برگزار می كنند.
*تشكیل شورای همكاری مناطق آزاد كشورهای حاشیه خزر
مدیرعامل سازمان منطقه ازاد انزلی نیز در این نشست بر لزوم تشكیل شورای همكاری مناطق آزاد كشورهای حاشیه خزر به منظور رونق اقتصاد منطقه تاكید كرد .
رضا مسرور اظهار كرد: منطقه آزاد انزلی تنها منطقه آزاد ایران در حاشیه جنوبی دریای خزر است .
وی با اشاره به زیرساختهای موجود نظیر بندرگاه انزلی و بندر در حال ساخت كاسپین و اتصال ریلی در آینده نزدیك و مزیت های منطقه و معافیت های مالیاتی افزود : بنادر حاشیه دریای خزر مكمل یكدیگرند.
وی اظهار كرد : نكته حائز اهمیت در خصوص مسیر كریدور شمال - جنوب ، كوتاهی مسیر و كم هزینه بودن آن برای تجار است .
وی با بیان این كه حجم مبادلات تجار ما با كشورهای حاشیه خزر وضعیت مطلوبی ندارد، خاطرنشان كرد :این ظرفیت قابل افزایش است و ما برای حضور سرمایه گذاران كشورهای حاشیه خزر آمادگی داریم.
مسرور متذكر شد: باید از ظرفیت های بسیار خوب موجود در حوزه خزر به منظور رونق اقتصادی و توسعه پایدار كشورهای همسایه این دریا استفاده كنیم .
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی تصریح كرد : باید مسائل و مشكلات را شناسایی و برای رسیدن به ظرفیت های توسعه و زمینه های همكاری تلاش كنیم .
وی اظهار كرد : در زمینه رفع مشكل پهلوگیری كشتی های ایرانی در سفر اخیر به تفاهم رسیدیم و باید برای كاهش تعرفه های فی ما بین نیز بكوشیم .
مسرور متذكر شد: می توانیم با ایجاد شورای همكاری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی حاشیه دریای خزر، سطح همكاری های تجاری و اقتصادی فی ما بین را بالا ببریم .
وی تصریح كرد : با ایجاد این شورا می توانیم برای مبادلات تجاری نرخ تعرفه ترجیحی اعمال كنیم و با انجام تجارت ترجیحی، مراودات تجاری بین این كشورها افزایش می یابد .
مسرور اظهار كرد: آمادگی دارم دعوتی داشته باشیم و این موارد را در جلسه تخصصی برای مدیران مناطق آزاد و ویژه اقتصادی كشورهای حاشیه خزر تشریح كنیم .
وی افزود : اندیشه ما برای تبدیل منطقه آزاد انزلی به مركز داد و ستد كالاهای استراتژیك حاشیه خزر بر سه محور استوار است .
وی این محورها را شامل فعالسازی كریدورهای شمال جنوب و چین اكتائو انزلی ، ایجاد و توسعه زیرساختهای ریلی و بندری و فعالیت بورس اختصاصی كالا در این منطقه و امكان اتصال این بورس به بورس كشورهای حاشیه خزر عنوان كرد .
وی خاطرنشان كرد : غیر از كریدور چین اكتائو انزلی، موضوع مهم دیگر برای افزایش همكاری ها در زمینه پارك علم و فناوری است .
مسرور افزود : در پارك علم و فناوری آلماتی میز كاری بین ایران و قزاقستان تشكیل شده كه علاقمندیم واحدهای تولیدی با این میز كاری ارتباط بگیرند و از سوی شما نیز این مسیر هموار شود.
*لزوم ارتقای روابط با كشورهای حاشیه خزر
معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر امور خارجه كشورمان نیز در این نشست گفت : كشورهای همسایه خزر علایق زیادی برای همكاری دارند و امیدواریم با رفع تحریم ها، شاهد افزایش همكاری ها و رونق مبادلات باشیم .
ابراهیم رحیم پور اظهار كرد : باید روابط اقتصادی خودمان را با كشورهای همسایه خزر ارتقاء بدهیم .
وی خاطرنشان كرد :منطقه آزاد انزلی اقدامات خوبی برای گسترش روابط با این كشورها انجام داده است .
رحیم پور متذكر شد: پی گیر تشكیل جلسه مشترك بین مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ، تشكیل جلسه استان های مرزی كشورهای حاشیه خزر و بنادر حاشیه خزر هستیم .
وی تاكید كرد : مشتاقیم در دریای صلح و دوستی خزر ، ارتباطات را بیشتر كنیم و از صلح و دوستی استفاده بهینه كنیم و مراودات را افزایش دهیم .
معاون وزیر امور خارجه كشورمان تصریح كرد : كشورهای همسایه خزر علاقمند به مبادله كالا از مسیر ایران و همچنین ترانزیت هستند.
وی گفت : در مسیر كریدورهای شمال و جنوب و چین اكتائو امكان تبادل حجم زیادی از كالاها وجود دارد .
وی با تاكید بر این كه اجازه حضور كشورهای خارجی در دریای خزر داده نمی شود، گفت : باید در دریای خزر ناوگان دریایی توریستی تاسیس كنیم .
رحیم پور یاداور شد: ظرفیت خوبی برای توسعه همكاری با قزاقستان وجود دارد و در جلسات مشترك در چند موضوع حائز اهمیت به تفاهم رسیدیم .
وی افزود: كریدورهای مورد اشاره برای منطقه خزر و كشورها بسیار به صرفه و حجم زیادی از انتقال كالاهای این كشورها به اروپا و آسیای جنوب شرقی، از این مسیر امكان پذیر است .
رحیم پور یاداور شد: رییس جمهوری حداقل 20 دیدار با روسای كشورهای حاشیه خزر داشته كه نشان از سطح مناسب روابط و علاقه برای گسترش همكاری ها دارد .
سازمان منطقه آزاد انزلی امسال با برگزاری پانزدهمین اجلاس بین المللی اتاق های بازرگانی كشورهای حاشیه دریای خزر و انعقاد تفاهم نامه با منطقه ویژه اقتصادی و بندر اكتائو قزاقستان در جهت عملیاتی نمودن كریدور جدید و برگزاری نشست های تخصصی با سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی این كشورها از یكسو و تكمیل زیرساخت ها و فعالیت بورس اختصاصی كالا از سوی دیگر در راستای سیاست های ابلاغی و راهبرد تعیین شده از سوی رئیس جمهوری كشورمان به منظور تبدیل شدن به كانون ترانزیتی كشورهای منطقه، گام های مثبتی برداشته است.
منطقه آزاد انزلی تنها منطقه آزاد ایران در حاشیه دریای خزر است؛ كشورهای حاشیه دریای خزر، تركیه و كشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای جنوب شرقی عمده بازارهای صادرات و واردات محصولات از طریق منطقه آزاد انزلی هستند.
معافیت مالیاتی 20 ساله از تاریخ بهره برداری انواع فعالیت های اقتصادی، آزادی كامل ورود و خروج سرمایه ، آزادی مشاركت سرمایه گذار خارجی تا سقف 100 درصد و معافیت گمركی برای ورود مواد اولیه ، قطعات و ماشین آلات مورد نیاز كارخانه ها ، فعالیت بورس كالای منطقه ، اجرای كالای همراه مسافر و اعمال قانون ارزش افزوده برای كالاهای ساخته شده در منطقه آزاد به داخل كشور از مهمترین مزایای ثبت شركت و فعالیت اقتصادی تولیدی در منطقه آزاد انزلی است.
قرار گرفتن در مسیر كریدور بین المللی شمال جنوب ، دارا بودن موقعیت ویژه در زمینه ارتباط با كشورهای حاشیه دریای خزر ، همجواری با بنادر آستراخان و لاگان در روسیه ، كراسنودسك در تركمنستان ، اكتائو در قزاقستان و باكو در آذربایجان ، دسترسی از طریق راه های مناسب به بازارهای مصرف كشورهای همسود ( CIS) و نزدیكی به فرودگاه بین المللی سردارجنگل رشت از جمله دیگر مزایای منطقه آزاد انزلی است.ك/3
6030/2007