به گزارش ايرنا، تصميم دو كشور در خصوص انجام اين ملاقاتها در جريان ديدار «يانگ جيه چي» عضو ارشد شوراي دولتي چين با «شوتارو ياچي» رييس دبيرخانه شوراي امنيت ملي ژاپن در توكيو اتخاذ شد تا با عملي شدن آن، اميدها به آب شدن يخ مناسبات تيره دو كشور افزايش يابد.
بر اساس گزارشي كه كيودو منتشر كرده، مقامات عاليرتبه دو كشور در اين ديدار بخشي از مذاكرات خود را به يافتن راه هاي پايان دوران سرد و تيرگي روابط و هموار كردن مسير ديدار سران دو كشور اختصاص داده بودند كه گفته مي شود اين گفت وگوها تا حدود زيادي نتيجه بخش بوده است.
پيش از اين اعلام شده بود كه يكي از اهداف مهم سفر «يانگ» به توكيو هموار كردن مسير ديدار سران دو كشور و همچنين تلاش براي برون رفت از تيرگي جدي مناسباتي است كه از سال 2012 ميلادي تاكنون بر روابط دو كشور سايه انداخته است.
مقام چيني پس از اين ملاقات كه در پشت درهاي بسته انجام شد گفت كه ما با ژاپن در خصوص برخي مسائل از جمله درياي شرقي دچار اختلاف شديد هستيم.
با اين حال او تاكيد كرد كه شخصا براي باز كردن مسير گفت و گوها در سطوح بالاتر تلاش مي كند.
«شوتارو ياچي» رييس دبيرخانه شوراي امنيت ملي ژاپن نيز با تاييد سخنان مقام چيني در رابطه با وجود اختلاف در خصوص درياي شرقي، اعلام كرد كه كشورش مايل به پيشبرد روابط دو جانبه بوده و علاقمند است ديدگاههاي طرفين به يكديگر نزديكتر شود.
با اين حال اين ملاقات در شرايطي انجام مي شود كه روابط دو كشور با يك مشكل ديگر به دليل اختلافات مربوط به جنگ جهاني دوم و تجاوزات ژاپن در چين روبرو شده است.
چيني ها اخيرا مستنداتي را به يونسكو ارايه كرده اند كه به عنوان جنايات جنگي و نسل كشي نظاميان ژاپني در شهر «نانجينگ» در جنوب چين در دوران جنگ جهاني دوم به ثبت رسيده است.
آنچه از سوي كشور چين به عنوان «نسل كشي نانجينگ» مطرح مي شود، به ماجراي اشغال شش هفته اي اين شهر از سوي ارتش ژاپن در روزهاي پاياني سال 1937 مربوط مي شود.
چين مي گويد، در اين اشغال كه تا ماه هاي نخستين سال 1938 ادامه داشت، نيروهاي نظامي ژاپني بين 200 تا 300 هزار غيرنظامي چيني را به طرز فجيعي قتل عام كرده اند.
كارشناسان اين اقدام چين را موفقيتي براي اين كشور مي دانند كه هفته گذشته موفق شد در مشمول كردن سند مربوط به اين كشتار در برنامه اي توسط سازمان علمي، فرهنگي و آموزشي ملل متحد (يونسكو) آن را به نتيجه برساند.
همين كافي بود تا دولت ژاپن به شدت از اين موضوع انتقاد كرده و يونسكو را تهديد كند كه يا كمك هاي مالي خود به اين سازمان را قطع و يا آن را كاهش خواهد داد.
چين هم اين تهديدها را شايسته ندانسته و از ژاپن خواست ضمن احترام به تاريخ، آن را مايه عبرت قرار داده و براي بهبود مناسبات تلاش كند.
از سوي ديگر روابط چين و ژاپن در عرصه هاي سياسي و نظامي هم به شدت تيره است. دو كشور در زمينه لايحه اعزام نيروي نظامي ژاپن به عمليات برون مرزي كه به تازگي در پارلمان ژاپن تصويب شد و همچنين منازعات درياي شرقي و مسايل مربوط به درياي جنوبي چين و همكاري هاي مشترك نظامي توكيو و واشنگتن اختلافات گسترده اي دارند.
اما با همه موارد ياد شده، چين و ژاپن به عنوان دو قدرت برتر اقتصاد قاره آسيا، همكاري هاي بسيار نزديكي در اين زمينه با يكديگر دارند.
با اين حال جزييات بيشتري در باره ديدار «يانگ جيه چي» عضو ارشد شوراي دولتي چين با «شوتارو ياچي» رييس دبيرخانه شوراي امنيت ملي ژاپن منتشر نشده است اما موضوعات امنيتي، اختلافات در درياي شرقي و همكاري دو اقتصاد بزرگ جهان از جمله مهمترين محورها نشست آنان بيان شده است.
«يانگ جيه چي» كه اولين سفر خود به ژاپن را پس از رسيدن به عضويت شوراي دولتي چين در سال 2013 انجام مي دهد قرار است امروز - چهارشنبه - با شينزو آبه نخست وزير ژاپن هم ديدار كند.
روابط چين و ژاپن در پي ادعاي ژاپن مبني بر مالكيت بر برخي از جزاير درياي شرقي، در سه سال گذشته توام با فراز و فرودهاي بسياري بوده و همين مساله باعث شده تا رهبران دو كشور تاكنون ملاقاتي رسمي با يكديگر نداشته اند.
با اين حال قرار است تا پايان ماه جاري ميلادي «شينزو آبه» و «لي كچيانگ» نخست وزيران ژاپن و چين در نشستي سه جانبه در كره جنوبي شركت كنند كه احتمال مي رود در حاشيه اين نشست ديداري نيز ميان نخست وزيران دو كشور انجام و برخي مسائل مهم در رابطه با بهتر شدن روابط ميان دو كشور مطرح شود.
آساق*231*1597
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۱
پكن - ايرنا - چين و ژاپن در اقدامي كم سابقه توافق كردند كه به منظور بهبود اختلافها و منازعات ارضي، گفت و گوهايي را كه از هم اكنون ميان مقامات عالي دو كشور آغاز شده همچنان در سطوح بالاتر ادامه دهند.