محمود سیادت چهارشنبه شب در نشست كارگروه توسعه صادرات خراسان رضوی افزود: در نتیجه برنامه ریزی آمریكا برای انتقال ناامنیها از جنوب به شمال افغانستان و ایجاد مزاحمت برای كشورهای وابسته به روسیه از جمله تاجیكستان، ازبكستان و قرقیزستان شرایط امنیتی در افغانستان مطلوب نیست.
رئیس اتاق مشترك بازرگانی ایران و افغانستان در خراسان رضوی گفت: بعد از ماجراهای مربوط به قندوز و اعتراضات عمومی مردم نسبت به این حادثه و قدرت گرفتن مجاهدین سابق، یك نفرت عمومی نسبت به آمریكا در افغانستان شكل گرفته كه بطور كامل در رسانه ها و رفتار مردم مشهود است.
وی افزود: عموم مردم افغانستان مصرف كالاهای اروپایی و حتی كالاهای تولید داخل افغانستان را تحریم كرده اند، حتی داروخانه های آن كشور از خرید دارو از پاكستان خودداری می كنند لذا فرصت مغتنمی برای حضور ایرانیان در تامین كالاهای مورد نیاز افغانستان فراهم شده است.
سیادت ادامه داد: مقامات افغانستان بسیار تمایل دارند مراودات اقتصادی خود را با ایران گسترش دهند لذا نیاز است سازمانی با اختیارات بین المللی ویژه پیگیری مسائل افغانستان در كشورمان تشكیل شود.
وی گفت: هم اینك اختیارات اتاق مشترك و اتاقهای مشابه در كابل و هرات برای توسعه روابط بین دو كشور و حل مشكلات مربوط به ویزا، گردشگری سلامت و رفع سایر مشكلات صادركنندگان محدود است.
رئیس اتاق مشترك بازرگانی ایران و افغانستان در خراسان رضوی
افزود: همه مشكلات موجود در روابط تجاری بین ایران و افغانستان به داخل كشورمان مربوط می شود لذا باید نماینده ویژه ای در سطح كلان یا تشكیلاتی با اختیارات بین المللی ویژه كشور افغانستان در ایران سازماندهی شود.
وی در ادامه با انتقاد از واردات بی رویه كنجد از كشورهای اروپایی گفت: 90 درصد مصرف كنجد خراسان رضوی از افغانستان تامین می شود لذا واردات كنجد از طریق دریا منجر به كاهش صادرات این محصول از افغانستان شده و بر روابط بین دو كشور تاثیر می گذارد.
سیادت افزود: بهترین فرصت برای كشت فراسرزمینی محصولاتی نظیر كنجد در كشور افغانستان فراهم شده اما به جای بهره گیری از این فرصت به وفور از كشورهای دیگر كنجد وارد می كنیم.
* كاهش سهم خراسان رضوی از صادرات به افغانستان
ناظر گمركات خراسان رضوی نیز از كاهش سهم این استان در صادرات سالانه كل كشور به افغانستان خبر داد.
مسعود عاطفی گفت: سهم خراسان رضوی از صادرات كالا به افغانستان از 86 درصد در شش ماه نخست پارسال به 32 درصد در شش ماه نخست امسال رسیده است.
وی افزود: در شش ماه نخست امسال صادرات كالا از خراسان رضوی به كشور افغانستان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل یك درصد رشد داشته در حالی كه واردات از آن كشور در این مدت 51 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است.
ناظر گمركات خراسان رضوی ادامه داد: بخش عمده كالاهای وارداتی از افغانستان به خراسان رضوی در شش ماه نخست امسال مربوط به كنجد به میزان چهار میلیون دلار بوده كه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 100 درصد رشد داشته است.
وی دلیل كاهش سهم خراسان از صادرات به افغانستان را عملكرد دو استان خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان و محدودیتهایی دانستكه مسوولان آنها برای صادارت كالای خراسان رضوی در مرز به كشور افغانستان ایجاد می كنند.
عاطفی گفت: بازارچه های خراسان رضوی با بازارچه ها در دیگر نقاط كشور متفاوت است، باجگیران تنها بازارچه استاندارد كشور و دوغارون تنها بازارچه ای است كه هویت وارداتی دارد.
وی افزود: اگر دوران پساتحریمی وجود نداشت نیاز مبرمی به بازارچه های مرزی و مبادلات كالاها در آنها توسط مرزنشینان داشتیم لذا نمی توان بازارچه های مرزی را حذف یا آنها را نادیده گرفت.
ناظر گمركات خراسان رضوی ادامه داد: قانون كشور افغانستان تسهیلات ویژه ای را برای تجار ما در بازارچه های مرزی ایجاد كرده كه باید از این فرصت برای توسعه صادرات بهره گرفت.
مدیركل حمل و نقل و پایانه های خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: روزانه سه هزار و 500 نفر از مرز دوغارون رفت و آمد می كنند لذا در بخش مسافری قادر به ارائه خدمات مطلوب به آنان نیستیم.
جواد وحدتی فرد افزود: ایجاد سالن مسافری در پایانه مرزی دوغارون و تامین تسهیلات لازم برای رفاه مسافران ضروری است.
مدیركل امور مالیاتی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: بر اساس ماده 34 قانون رفع موانع تولید، سازمان امور مالیاتی دستورالعملی صادر كرده كه به موجب آن مكلف شدیم مالیات صادركنندگان را حداكثر ظرف یك ماه پس از ارائه برگه مبنی بر خروجی كالا از گمرك به صادركنندگان و رعایت چند مورد مسترد كنیم.
حمید ابدی افزود: بر این اساس در شش ماه نخست امسال 84 میلیارد و 572 میلیون ریال مالیات و عوارض پرداختی در قالب 68 مورد پرداختی از صادركنندگان خراسان رضوی مسترد شده است.
7489/1858
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۶
مشهد - ایرنا - رئیس اتاق مشترك بازرگانی ایران و افغانستان در خراسان رضوی گفت: شرایط امنیتی در افغانستان و انزجار مردم نسبت به كشورهای اروپایی مطالبه عمومی برای خرید و مصرف كالاهای ایرانی را در كشور همسایه افزایش داده است.