زنجان - ايرنا - زندگي مدرنيته كنوني علاوه بر ظهور و بروز بيماري هاي گوناگون ابتلا به كمردرد را نيز در ميان اغلب مردم افزايش داده است كه پيشگيري از اين مشكل با اصلاح سبك زندگي و تحرك مناسب و كافي امكان پذير است.

اغلب افراد در سنين مختلف پير، ميانسال و حتي افراد جوان در زندگي روزمره خود به علل مختلف به كمر درد دچار مي شوند و بدون درنگ و براي دريافت درمان هاي لازم رهسپار مطب و مراكز درماني مورد نظر خود مي شوند با اين هدف كه پزشك معالج مسير و گزينه مناسبي را براي بهبود اين درد تجويز كند.
بنابر اظهارات متخصصان كمردرد شايع ترين علت مراجعه افراد در جهان و ايران به مراكز درماني و بيمارستاني است و اين مشكل به لحاظ جنسيتي در زنان بيش از مردان مشاهده مي شود.
كمردرد علل مختلفي دارد و آنگونه كه روماتولوژيست بيمارستان ولي عصر(ع) استان زنجان به آن اشاره مي كند بروز و ظهور اين عارضه علل مختلف دارد كه بيشتر مردم به آن بي توجه هستند.
دكتر عليرضا صادقي شايع ترين علل بروز كمردرد را بيماري هاي مكانيكي نظير آرتروز، ديسك هاي ستون فقرات، مشكلات مادرزادي ستون فقرات همراه با آسيب هاي وارده به عضلات، تاندون و رباط هاي اين ناحيه بيان مي كند و مي گويد: علاوه بر بيماري هاي روماتيسمي بيماري هاي خطرناكي مانند تومورها و عفونت هاي ناحيه ستون فقرات نيز مي تواند به بروز كمردرد منجر شود.

** افراد ميانسال بيشتر در معرض ابتلا به كمردرد
وي ابراز مي كند: همه گروههاي سني در معرض ابتلا به كمر درد قرار دارند اما در اين ميان افراد ميانسال به دليل گرفتاري به بيماري هايي مانند آرتروز و ديسك هاي كمر كه با افزيش سن بروز مي كند بيشتر به كمر درد مبتلا مي شوند.
وي، دردهاي عضلاني، درد ضربه زننده يا تيركشنده، ناتواني، محدود شدن انعطاف پذيري يا محدوده حركت كمر را از جمله علائم بروز كمردرد ذكر مي كند.

** مشاغل خاص زمينه ابتلا به كمر درد را فراهم مي كند
صادقي با بيان اينكه برخي مشاغل خاص مانند كارگران ساختماني به دليل جابجايي اجسام سنگين مستعد ابتلا به كمر درد هستند، ادامه مي دهد، تداوم اين وضعيت به نوبه خود به ناحيه ستون فقرات آسيب جدي وارد مي كند و علاوه بر آن احتمال ابتلا به آرتروز و ديسك هاي كمر را نيز به مراتب افزايش مي دهد.
اين روماتولوژيست بيمارستان ولي عصر(عج) استان زنجان ادامه مي دهد: نگهبانان و افراد پشت ميز نشين كه هر كدام به دليل ايستادن ها و نشستن هاي طولاني مدت مستعد ابتلا به بيماري هاي مكانيكي و كمردرد هستند.
وي يادآوري مي كند: متاسفانه كارمندان و به اصطلاح پشت ميزنشين ها به دليل بي تحركي و نداشتن فعاليت هاي مناسب و ضعيف بودن عضلات ستون فقرات مستعد ابتلا به كمردرد هستند.

** زنان بيش از مردان به كمرد درد دچار مي شوند
صادقي با اشاره به اينكه آمار بيانگر آن است كه در ايران شمار مراجعه كنندگان زن مبتلا به كمردرد در مقايسه با مردان هر چند مشاغل به مراتب سخت تري دارند، به مراكز درماني بيشتر است، ادامه مي دهد: زنان به دليل نداشتن فعاليت هاي مناسب از سوي ديگر ضعيف بودن عضلات، رباط و تاندون ها نسبت به مردان بيشتر به كمردرد مبتلا مي شوند.
اين روماتولوژيست بيمارستان ولي عصر(عج) استان زنجان اظهار مي كند: چاقي از ديگر علل بروز كمردرد در زنان به شمار مي رود و نوع زندگي ماشيني امروزي موجب شده است افراد بيشتري به چاقي مبتلا شوند.

** دارو درماني ارزش علمي ندارد
وي با اشاره به اينكه عموم مردم تصور مي كند دارو درماني مي تواند كمردرد را برطرف كند و اين تفكر بسيار اشتباه است، بيان مي كند: اكثر علت كمر دردها بيماري هاي مكانيكي هستند و بايد به صورت مكانيكي نيز با آنها برخورد شود و در اين ميان دارو درماني هيچ ارزش علمي ندارد.
صادقي تاكيد مي كند: اين موضوع به معناي شناسايي عوامل مستعد كننده ي كمر درد و رفع آن مانند كاهش وزن و تحرك كافي و مناسب است.

** كارمندان پشت ميز نشين تحرك داشته باشند
اين روماتولوژيست بيمارستان ولي عصر(عج) استان زنجان با تاكيد بر اينكه به كارمندان پشت ميز نشين كه به مدت طولاني كار مي كنند توصيه مي شود براي پيشگيري از ابتلا به كمردرد پس از 45 دقيقه كار 10 تا 15 دقيقه فعاليت و تحرك داشته باشند، بيان مي كند: كساني كه كمردرد شديد دارند بايد فواصل زماني كمتري حداقل10 دقيقه فعاليت داشته باشند.
وي يادآوري مي كند: عموم مردم و مبتلايان به كمردرد نيز بايد فعاليت هاي مناسب و ورزش هاي متناسب ستون فقرات را ياد بگيرند و انجام دهند كه اين مهم به تقويت عضلات، تاندون و رباط هاي اين ناحيه منجر مي شود.
صادقي بيان مي كند: ورزش هاي علمي اين بخش معمولا از سوي پزشك و متخصص مربوطه به بيمار آموزش داده مي شود و به عبارتي ديگر ورزش هاي خاص را شامل مي شود.

** اصلاح سبك زندگي مهمترين عامل در پيشگيري از ابتلا به كمردرد
وي اصلاح شيوه زندگي را مهمترين عامل در پيشگيري از ابتلا به كمردرد عنوان مي كند و مي گويد: مصرف زياد مواد غذايي و چربي، شيريني ها و استعمال سيگار آسيب به ستون فقرات وارد مي كند و احتمال كمر درد را نيز افزايش مي دهد.
صادقي ابراز مي كند: بر اين اساس مصرف مواد غذايي سالم، سبزي، ميوه و لبنيات كم چرب در بهتر شدن عملكرد مفاصل و ناحيه ستون فقرات نقش مهمي دارد و بايد به اين موضوع توجه كرد.
اين روماتولوژيست بيمارستان ولي عصر(عج) استان زنجان ادامه مي دهد: آموزش هاي لازم به گروههاي هدف از قبيل نحوه نشستن و خوابيدن هاي صحيح مي تواند عوارض ناشي از ابتلا به كمردرد را كاهش دهد.
وي خاطرنشان مي كند: آموزش هاي لازم در نحوه كار كردن نيز به ميزان زيادي مشكلات مربوط به كمردرد را كاهش مي دهد و اين موضوع بيشتر در زنان خانه داري كه به انجام كارهاي روزمره مي پردازند اهميت بيشتري دارد.
به گفته صادقي بيماري كمردرد در مبتلايان با انجام اقداماتي كنترل مي شود و اين موضوع به معناي بهبودي كامل نيست.
17 اكتبر برابر با 25 مهر روز جهاني كمر درد نامگذاري شده است.
6085/7320/1352