اراك- ايرنا- توسعه و گسترش ورزش قهرماني يكي از مهمترين خواسته هاي جوانان و نوجوانان استان مركزي از مسئولان دستگاه هاي اجرايي و مديران صنايع است و با توجه به اينكه بيش از سه هزار واحد صنعتي در نقاط مختلف اين استان فعاليت مي كنند، بايد بازوهاي حمايت از ورزش قهرماني توسعه يابد.

امروزه ورزش و تفريحات سالم در بيشتر كشورهاي جهان به مثابه يك صنعت مهم و عامل اثرگذار در رشد اقتصادي و پويايي جوامع مورد توجه بوده و در كنار آن يكي از مهمترين شاخه هاي اقتصادي و سرمايه پايه سلامت نيز به شمار مي‌رود.
توسعه و گسترش ورزش همگاني نقش مهمي در ارتقاء شور و نشاط و بالا بردن اميد به زندگي دارد و تاثير اين مهم در سال هاي اخير در همه كشورهاي جهان به خصوص ايران قابل مشاهده است.
اگر چه ورزش همگاني شور و نشاط اجتماعي را به همراه مي آورد اما نمي تواند ايجاد انگيزه در جوانان و نوجوانان داشته باشد چرا كه آنچه اين قشر از جامعه را از انواع آسيب هاي اجتماعي مصون مي دارد توسعه ورزش حرفه اي و قهرماني است.
توسعه و گسترش ورزش حرفه اي و قهرماني در جامعه نيازمند حمايت هاي همه جانبه مسئولان امر است و بدون حمايت و پشتيباني، اين ورزش نه تنها رشدي نمي كند بلكه همه استعداد ها نيز در آغاز راه ناكام مانده و در نطفه خفه مي شوند.
امروزه اقشار مختلف مردم ايران به خصوص جوانان و نوجوانان توسعه ورزش قهرماني را يكي از وظايف اصلي دولت ها مي دانند در صورتي كه در هيچ كجاي دنيا دولت ها حمايت مادي از هيچ رشته ورزشي انجام نمي دهند و اين امر را به بخش خصوصي مي سپارند.
هر چند شركتهاي خصوصي در ابتداي راه حمايت هاي چشمگيري از رشته هاي مختلف ورزشي انجام مي دهند؛ اما در پي آن خود تيم هاي ورزشي هستند كه باقدرت گرفتن حرفه اي با حضور در ليگ هاي مختلف داخلي و خارجي به منبع درآمد براي صاحبانشان تبديل مي شوند و به اين ترتيب ورزش در اين كشورها يك صنعت سودآور است.
تيم گرداني در ايران از رويه فوق به دوراست و آحاد جامعه انتظار دارند كه دولت در همه رشته هاي ورزشي سرمايه گذاري كند و از نقش شركت هاي صنعتي كه در نزديكي آن ها فعاليت مي كنند، غافل هستند.
حمايت از ورزش علاوه بر اينكه موجب توسعه نشاط و شادابي مي‌شود، ابزار تبليغاتي قدرتمندي براي صنايع به شمار مي‌رود، كه پرداختن به اين اصل مهم موجب پيوند اقتصاد صنايع و ورزش مي شود.
استان مركزي به عنوان يكي از استان‌هاي بنام كشور در عرصه صنعت شاهد فعاليت واحدهاي بزرگ صنعتي در شهرهاي مختلف است، اما پيوند منطقي و معنادار ورزش حرفه اي و صنعت با گذشت سبقه طولاني در توليد در آن رقم نخورده و ريشه هاي محكمي ندارد و هنوز صنعت نتوانسته به مطالبات ورزش حرفه اي اين خطه به درستي پاسخ دهد.
گاهي برخي از اين صنايع با وجود اعتبارات به نسبت خوبي كه براي فعاليت‌هاي ورزشي زيرمجموعه خود در اختيار دارند، هنوز نتوانسته‌اند مديريت خوبي بر اين اعتبارات داشته باشند و زمينه شكوفايي ورزش را فراهم كنند.
حاكم بودن نگاه سنتي بر مديريت ورزش صنايع، نبود تخصص و تجربه لازم و كافي در مديريت ادارات ورزش كارخانجات، عدم بهره‌گيري از نظرات كارشناسان مجرب ورزشي استان، نبود حس رقابت در بين واحدهاي صنعتي در حوزه ورزش و همچنين بي‌انگيزگي و نبود مشوق‌هاي لازم از مهم‌ترين چالش‌ها و مشكلاتي است كه مانع بسط و گسترش فعاليت‌هاي ورزشي شده است.
با توجه به اهميت اين مساله ميزگردي با عنوان لزوم حمايت صنايع از ورزش حرفه اي وقهرماني با حضور مسئولان دولتي و صاحب و دست اندركاران ورزش در ايرنا اراك برگزار شد.

*** مسئوليت اجتماعي صنعت، حلقه گم شده در حمايت از ورزش حرفه اي
معاون استاندارو رييس هيات دوچرخه سواري استان مركزي در اين ميزگرد ، ورزش را يك نياز زندگي مدرن عنوان كرد و گفـت: با توجه به آلودگي هوا ونقش تحرك در سلامتي و شادابي مردم، لازم است اقشار مختلف مردم ورزش كنند كه اين امر نياز به ابزار و بسترهاي لازم دارد.
حسن صفري افزود: بخش دولتي ، شهرداري ها، مردم و صنايع در گسترش ورزش و فراهم كردن زير ساختهاي اين مهم وظيفه دارند كه در اين راستا نقش كارخانجات در حمايت از ورزش حرفه اي قابل انكار نيست ، زيرا دولت به تنهايي قادر به انجام همه امور نيست و از سويي صنايع نيز بايد به مسووليت اجتماعي خود عمل كنند.
وي نقش ورزش حرفه اي در احساسات ملي را يادآور شد و ادامه داد: حمايت فعالان اقتصادي به خصوص صنايع از ورزش استان مركزي چندان چشمگير نيست و آنها مسئوليت اجتماعي خود را انجام نمي دهند و هيچ كسي هم از آنها در اين خصوص توضيحي نمي خواهد.
وي افزود: در تمام دنيا ورزش حرفه اي متكي به حمايت بخش هاي خصوصي و صنايع است اما در ايران اين مهم به گونه ديگري است و همه ورزشكاران اعم از حرفه اي و غير حرفه اي متكي به حمايت هاي دولت هستند.
رييس هيات دوچرفه سواري استان مركزي اظهار كرد: دولت توانايي هايش محدود است و نمي تواند نيازهاي گسترده مردم به ورزش را تامين كند، در صورتي كه ورزش قهرماني بايد روز به روز گسترش پيدا كند.
وي نقش اسپانسر در توسعه ورزش را مهم ارزيابي كرد وگفت: بايد فعالان اقتصادي به ميدان بيايند و فكر نكنند كه كمكي كه آنها مي كنند به مردم و يا دولت است زيرا صنايع با حمايت از ورزش سلامت جسمي و روحي مردم را ارتقاء مي دهند كه اين مهم نيز كمك بزرگي به بهبود شرايط توليد مي كند و بهره وري جامعه و در نهايت صنايع را بالا مي رود.
رييس هيات دوچرخه سواري استان مركزي بيان كرد: مديران صنايع بايد بدانند كه عملكرد آنها تنها بستگي به تبليغ، كار و تلاش شبانه روزي صرف نيست، بلكه بخش زيادي از موفقيت آنها در گروي توجه به شادابي و نشاط عمومي دارد.
وي اضافه كرد: اسپانسرينگ و سرمايه گذار خصوصي در بخش ورزش در استان هاي خراسان رضوي، خوزستان، فارس، آذربايجان شرقي و اصفهان نهادينه شده و ورزش در اين استان ها رشد كرده، چندين تيم ورزشي در اين استان ها با حمايت هاي بخش خصوصي فعاليت مي كنند و افتخارات بسياري را نيز براي استان هاي خود به ارمغان مي آورند.
صفري گفت: استان مركزي عنوان چهارمين قطب صنعتي كشور را با خود يدك مي كشد اما يك حمايت كننده دلسوز ورزشي ندارد و در مقابل استان هاي مذكور حتي يك درصد هم حمايت كننده ورزشي نداريم كه اين مهم جاي بسي تامل دارد.
وي ادامه داد: فرهنگ حمايت صنايع از ورزش در استان مركزي بسيار ضعيف است و تا كنون نيز هيچ مسئولي سعي در نهادينه كردن اين مهم در استان نكرده است در صورتي كه صنايع به واسطه فعاليت اقتصادي و ايجاد آلايندگي در نقاط مختلف استان وظيفه اجتماعي بر عهده دارند و بايد بدون درخواست مردم و يا مسئولان، خود جوش از ورزش همگاني و حرفه اي حمايت كنند.
رييس هيات دوچرخه سواري استان مركزي بيان كرد: البته بعضي از نهادهاي عمومي و شركت هاي توليدي حمايت مختصري از ورزش مي كنند كه آنها نيز اولويت بندي ايده آلي براي اين كار ندارند و سرمايه هاي خود را در حمايت از رشته هايي مي كنند كه بازدهي كمتري نسبت به ديگر رشته ها دارند.
وي گفت: به عنوان مثال شهرداري اراك از ورزش سپك تاكرا حمايت مي كند اما هيچ تمايلي براي حمايت از ورزش دوچرخه سواري نشان نمي دهند در صورتي كه حمايت از اين رشته مي تواند فرهنگ مردم را تغيير داده و استفاده از دوچرخه را در جامعه نهادينه كند تا استفاده از وسايل نقليه كم شده و در نتيجه كمك شاياني به كاهش آلودگي هوا داشته باشد.
صفري در خصوص عدم حمايت صنايع از برگزاري تور دوچرخه سواري ميلاد دو نور در اراك نيز گفت: اين تور پس از دو سال تاخير قرار بود امسال در اراك برگزار شود اما به دليل نبود پشتيبان مالي اين تورنمنت بين المللي لغو شد.
وي ادامه داد: مقدمات برگزاري اين تور بين المللي در سال هاي1392، 93 و امسال فراهم شده بود اما به دلايل همكاري نكردن فدراسيون دوچرخه سواري و كمبود منابع مالي برگزار نشد.
رييس هيات دوچرخه سواري استان مركزي بيان كرد: فدراسيون دوچرخه سواري اعتبار مورد نياز براي برگزاري اين تورنمت را سه ميليارد و 500 ميليون ريال پيش بيني كرده بود كه هيات استاني توانايي تامين همه اين اعتبار را نداشت و هيچ يك از صنايع استان نيز براي برگزاري اين تورنمنت همكاري نكردند.
صفري خاطرنشان كرد: برگزاري تور بين المللي ميلاد دو نور در استان مركزي نقش موثري در معرفي ظرفيت هاي اين استان در ورزش دوچرخه سواري داشت كه متاسفانه به دليل كم كاري مسئولان فدراسيون و بعضي از مسئولان استاني اين مهم ميسر نشد.
وي بيان كرد: مسابقه دوچرخه سواري جايزه بزرگ كه امسال در بلوار شهداي دولت اراك برگزار شد نيز حاصل يك سال رفت و آمد و رايزيني با مسئولان شركت ايرالكو بود.
رييس هيات دوچرخه سواري استان مركزي يادآوري كرد: براي بهره مندي از حمايت ها و پشتيباني هاي صنايع از ورزش قهرماني و حرفه اي استان، بايد فرهنگ مطالبه مردم را ارتقا بخشيم.
سرمربي تيم ليگ برتري هپكوي اراك در خصوص سخنان صفري اظهار كرد : ورزش حرفه اي يك همت ملي و استاني مي خواهد و چون مسئولان استان بومي نيستند و يا به ورزش علاقه ندارند، كاري در اين خصوص نمي كنند كه صفري در پاسخ گفت: اينكه مدير بومي يا غير بومي باشد فرقي نمي كند، در اسپانيا بارسلونا را مردم اداره مي كنند، بايد احساس نياز در مردم ايجاد شود.
وي افزود: هيچ مسئولي با ترويج ورزش مخالفتي ندارد، رسانه ها بايد درخواست مردم در اين خصوص را مطرح كنند و مديران كارخانه ها نيز بايد پيگيري كنند و در اين راستا مسئول ورزش نيز بايد تلاش خود را به كار بگيرد.

***حاميان ورزش گزينشي برخورد مي كنند
نايب رئيس هيات دوچرخه سواري استان مركزي نيز گفت: تعامل با بخش خصوصي براي پيشرفت ورزش لازم است و اين مسئله به ويژه در بحث مسئوليت اجتماعي قابل بررسي است چرا كه مسئولان بخش خصوصي از مواهب اين سرزمين استفاده مي كنند ونبايد به مسائل آن بي توجه باشند.
رضوان گرامي افزود: صنايع و دستگاه هاي خدماتي يا از ورزش حمايت نمي كنند و يا بر اساس ضوابط خود رشته هاي خاصي را به صورت گزينشي انتخاب و از آنها حمايت مي كنند و در اين راستا شفاف سازي وجود ندارد .
وي تمركز به نتيجه گرايي به جاي فرايند گرايي را از آفتهاي ورزش دانست و اظهار كرد: انتظار سريع نتيجه گرفتن، سليقه به جاي برنامه، آشنا نبودن با فوايد ورزش، توجه به رشد جهشي به جاي پيشرفت گام به گام از ديگر آفتهاي ورزش است .
وي با طرح سئوالي گفت: چرا اداره كل تربيت بدني انتظار دارد ،هياتها همه كارها را انجام دهند و حتي كارهاي خود را به گردن هيات مي اندازند كه مدير كل تربيت بدني و رئيس هيات سپك تاكرا در پاسخ او اظهار كردند كه امكانات تربيت بدني محدود است و از سوي ديگر هياتها شخصيت حقوقي دارند و حكم خود را از فدراسيون مي گيرند و بايد خود فعاليت كنند.
گرامي با ذكر آماري از وضعيت ورزش حرفه اي جهان در بخش مردان و زنان گفت: در ايران، حمايت از ورزش بانوان بسيار كمرنگ است، تيم هاي بانوان اصلا حمايت نمي شوند و در اين بخش باشگاه داري خيلي ضعيف است و زير ساخت هم نداريم.
وي در خصوص تور بين المللي دوچرخه سواري ميلاد دو نور استان مركزي نيز اظهار كرد: اين تور را تعطيل كرديم تا يك تيم پايه درست كنيم ، در حالي كه با صد ميليون مي توانستيم اين كار را انجام دهيم ولي حمايت نشديم و در اين راستا انتطار داشتيم كه اداره كل ورزش و جوانان تعامل و همكاري كند.
وي افزود: حمايت صنايع از ورزش بايد بر اساس يك پژوهش و يا برنامه ريزي مدون صورت بگيرد، بطوري كه رشته هايي مورد حمايت قرار بگيرند كه ظرفيت مدال آوري و افتخار آفريني براي استان و كشور را داشته باشند.
وي ادامه داد: در بسياري از كشورهاي جهان استعداد يابي در مدارس به خصوص مقاطع ابتدايي صورت مي گيرد اما متاسفانه آموزش و پرورش هم تعامل چندان چشمگيري با وزارت ورزش نداشته و همه استعداد ها در ميادين ورزشي و خارج از سن استاندارد كشف مي شوند.
يكي از دست اندركاران رشته دوچرخه سواري استان مركزي نيز گفت: دوچرخه سواران استان مركزي به دليل حمايت نشدن به عضويت تيمهاي ساير استانها در آمده اند و 110 مدال براي آن استانها كسب كرده اند.
مهدي جعفري با بيان اينكه امير زرگري و حسين عسگري از دوچرخه سواران استان در سطح بين المللي هستند، افزود: دوچرخه سواري اراك حامي ندارد و ورزشكاران به ناچار به تيم هاي شهرهاي ديگر مي پيوندند.
وي اظهار كرد: دوچرخه سواري ظرفيت بين المللي و مدال آوري دارد و استان مركزي نيز در اين زمينه استعدادهاي خوبي دارد كه بايد حمايت شوند.

*** وزارت ورزش و جوانان به تنهايي توان حمايت از ورزش قهرماني و حرفه اي را ندارد
مديركل ورزش و جوانان استان مركزي نيز اظهار كرد: ورزش كشور بر اساس سياست هاي كلي نظام جمهوري اسلامي و اسناد بالا دستي مديريت مي شود و ادارات كل استان ها نمي توانند به صورت خودسرانه اقدامي در اين خصوص انجام دهند.
سعيد ملكي افزود: وظيفه اصلي وزارت ورزش و جوانان بر اساس دستورات مقام معظم رهبري توسعه ورزش همگاني براي ايجاد شور، نشاط و سلامت اجتماعي است كه اين مهم به عنوان دستورالعمل به همه ادارات كل استان ها ابلاغ شده و اقدامات چشمگيري نيز در اين خصوص در همه نقاط كشور انجام شده است.
وي اضافه كرد: توسعه ورزش حرفه اي و قهرماني وظيفه دوم وزارت ورزش و جوانان محسوب مي شود اما آحاد جامعه به خصوص جوانان و نوجوانان بايد بدانند كه بر اساس منابع و اعتبارات محدود، سرمايه گذاري در اين ورزش از عهده اداره كل ورزش و جوانان به تنهايي خارج است، چرا كه براي تبديل كردن ورزش قهرماني به يك صنعت درآمد زا و ارز آور نياز به سرمايه گذاري هاي زيادي است.
مديركل ورزش و جوانان استان مركزي اظهار كرد: بر اساس دستورالعمل اين وزارتخانه هيچ فدراسيوني حق حمايت از تيم حرفه اي و تخصصي را ندارد و در صورت چنين اقدامي دستگاه هاي نظارتي وارد عمل شده و با فدراسيون مربوطه با جديت برخورد مي كنند.
وي اظهار كرد: حمايت از ورزش حرفه اي و قهرماني تنها وظيفه صنايع فعال در استان ها است چرا كه آنها در مقابل فعاليت خود و ايجاد آلايندگي در هوا، آب و خاك يك مسئوليت اجتماعي بر عهده دارند و بايد اين مسئوليت را با حمايت و پشتيباني از ورزش حرفه اي و قهرماني انجام دهند.
ملكي گفت: شرايط حمايت صنايع و دستگاه هاي خدماتي از قبيل شهرداري ها در استان مركزي چندان چشمگير نيست چرا كه به جز دو شركت ايرالكو و هپكو و شهرداري اراك، ديگر صنايع و دستگاه هاي خدماتي اقدام چنداني در راستاي توسعه ورزش حرفه اي و قهرماني نكرده اند و اگر چند شركت ديگر چنين اقدامي كردند تنها محدود به كاركنان خود بوده و جنبه عموميت به خود نگرفته است.
وي، نگاه حرفه اي مديران صنايع و دستگاه هاي حمايتي را اولين گام توسعه ورزش حرفه اي و قهرماني عنوان كرد و گفت: بيشتر فعالان عرصه ورزش آشنايي چنداني با اين بخش ندارند و با جرات مي توان گفت هيچ كدام از افراد حتي يك مدرك تحصيلي ورزشي هم ندارند اما بر اساس روابط وارد اين عرصه شده اند و نمي توانند مسئوليت اجتماعي صنايع را با دلايل منطقي مطالبه كنند.
مديركل ورزش و جوانان استان مركزي اظهار كرد: خبرنگاران ورزشي نيز مسئوليت سنگيني در اين خصوص بر عهده دارند و بايد اداي مسئوليت صنايع را به آنها گوشزد كنند.
وي گفت: بسياري از شركت ها و كارخانه هاي فعال در استان مركزي به دليل مطالبه نكردن مسئوليت اجتماعي از سوي آحاد جامعه، سرانه ورزشي كارگري خود را در كارهاي ديگر هزينه مي كنند و هيچ اهميتي به توسعه ورزش حتي در درون مجموعه خود هم نمي دهند.
ملكي، هيات هاي ورزشي را زير مجموعه فدراسيون ها دانست و گفت: اداره كل ورزش و جوانان استان به دليل محدوديت در تخصيص اعتبارات نمي تواند كمك چنداني به هيات هاي بكند بنابراين روساي هيات ها بايد هزينه هاي خود را از فدراسيون خود و صنايع فعال در استان دريافت كنند.
وي تاكيد كرد: خبرنگاران بايد مردم را نسبت به سهم اجتماعي صنايع آگاه كرده و روساي هيات هاي ورزشي بايد با ايجاد تعامل و همكاري با صنايع فعال استان زمينه حمايت آنها از ورزش قهرماني و حرفه اي را در جامعه فراهم كنند.
وي با بيان اينكه 47 هيات ورزشي استاني و 465 هيات شهرستاني در اين خطه از ايران اسلامي فعاليت دارند، گفت: استان مركزي داراي تيم هاي خوبي در ليگ برتر است و فوتبال همه ورزش نيست بلكه فقط يك رشته است.
وي با انتقاد از رفتارهاي غير حرفه اي برخي ورزشكاران گفت: عده اي از ورزشكاران حرفه اي كار مي كنند ولي آماتور حرف مي زنند كه اين امر شايسته اين قشر نيست، زيرا آنان براي باشگاه مدال مي آورند ، اما از تربيت بدني خانه مي خواهند.
وي با بيان اينكه ورزش حرفه اي را بايد باشگاهها اداره كنند، اظهار كرد: در كشور باشگاه داري نداريم و بزرگترين باشگاهها زمين خاص خود را ندارند ومدير حرفه اي نيز در اين زمينه كم است.
وي با بيان اينكه ورزشكار حرفه اي بايد اخلاق حرفه اي داشته باشد، گفت: در مواردي برخي حتي اخلاق فردي هم ندارند و عده اي وقتي ميكروفون جلوي دهانشان مي گيرند، چشمانشان را مي بندند و هر حرفي را مي زنند.
وي اضافه كرد: ما هيچگونه زيرساخت حرفه اي نداريم، نمي شود كه حرف حرفه اي بزنيم و آماتوري عمل كنيم، چگونه است كه برخي خبرنگاران سواد ورزشي ندارند و ورزش كشور را تحليل مي كنند و اين يك ضعف است ، زيرا خبرنگار ورزشي و حتي تماشاچي ورزشي هم بايد حرفه اي باشند.
وي اظهار كرد: وزارت ورزش در كنار ساير وظايف خود موظف است ورزشكاران حرفه اي را حمايت كند ولي بايد تورنمنت معتبر باشد و اگر ورزشكاري از يك منبع دولتي هديه گرفت، هديه دادن به او از ساير منابع دولتي ممنوع است و ورزشكاران بايد به اين موضوع توجه داشته باشند.
وي خاطرنشان كرد: هر چند حمايت صنايع از ورزش موضوع مهمي است ولي ظرفيتهاي قانوني بودجه را هم نبايد از نظر دور داشت، چرا كه يك درصد بودجه جاري و عمراني را مي توان به امر ورزش اختصاص داد كه اين امر بايد بررسي شود.
وي بر استفاده ازتمام ظرفيتهاي موجود استان براي پيشرفت ورزش تاكيد كرد و افزود: رسانه ها بايد تبصره هاي قانوني بخشداري ها ، دهداري ها و شهرداري را بررسي كنند وسرانه ورزشي كارگري ، دانش آموزي و دانشجويي را پيگير باشند كه آيا در جاي خود مصرف مي شود يا نه ؟
وي در خصوص تور دوچرخه سوراي ميلاد دو نور نيز گفت: براي تور بين المللي بايد فضاي هيات و امكانات فيزيكي در سطح بين المللي باشد و ما آماده برگزاري همه گونه مسابقه هستيم.
وي توضيح داد: هياتهاي ورزشي زير مجموعه فدراسيون ها هستند و بايد خدمات ارائه دهند و ادارات كل ورزش و جوانان هماهنگ كننده هياتها هستند و نظارت را نيز بر عهده دارند.
وي در خصوص مسائلي كه در اين ميزگرد در خصوص حسين عسگري دوچرخه سوار مطرح كشور بيان شد، نيز گفت: اين ورزشكار در طول 17- 18 سال گذشته در باشگاههاي استانهاي ديگر بوده و بايد هديه خود را نيز از آنها بگيرد.

*** دير گام نهادن استان در مسير ورزش حرفه اي
سرمربي تيم هندبال هپكو اراك نيز در اين ميزگرد گفت: ورزش حرفه اي و قهرماني استان مركزي با تاخيري بيش از 20 سال كليد خورد، هنگامي كه ما تصميم به گسترش ورزش حرفه اي گرفتيم بسياري از استان هاي ديگر در همه رشته ها در سطح كشور خودنمايي مي كردند.
ايرج رضايي افزود: آن زماني كه شركت ها و كارخانه هاي استان مركزي در بهترين شرايط اقتصادي خود بودند هيچ يك از مديران ارشد استان مسئوليت هاي اجتماعي مديران صنايع را مطالبه نكرد.
وي گفت: حدود 20 سال پيش شركت ايرالكو دو ميليارد و 500 ميليون ريال به تيم پرسپوليس تهران كمك مالي كرد اما هيچ كس از مديران استاني اعتراضي در اين خصوص نكرد كه اين مهم نيز قابل تامل و بررسي است.
سرمربي سابق تيم ملي هندبال كشور، ورزشي نبودن مديران ارشد استاني را مهمترين دليل عقب افتادگي ورزش استان مركزي عنوان كرد و گفت: مسئولان استاني بايد در خصوص اختصاص اعتبارات تبصره 117 از مديران صنايع انتظار داشته باشند و بايد مشخص شود كه اعتبارات اين محل در كجا هزينه شده و يا هزينه مي شود.
وي اضافه كرد: شركت هپكو بيش از 20 سال از تيم هندبال حمايت كرد به طوري كه اين تيم هم اكنون در ليگ برتر كشور فعاليت مي كند، در شرايط فعلي اين شركت كه حتي در پرداخت حقوق و مزاياي كاركنان خود با مشكل مواجه است اما دست از حمايت اين تيم برنداشته است و اين مهم نشان از ورزشي بودن مسئولان اين كارخانه است.
رضايي ، حمايت كمرنگ صدا و سيماي استان مركزي در پخش زنده مسابقات را يكي ديگر از دلايل عقب افتادگي ورزش حرفه اي و قهرماني استان عنوان كرد و گفت: رسانه ها به خصوص صدا و سيما نيز وظيفه دارند با پخش زنده مسابقات و توليد آثار ورزشي مناسب انگيزه جوانان و نوجوانان را تقويت و اسپانسرها را تشويق كنند.
سرمربي تيم هندبال هپكو اراك طرح آمايش رشته هاي ورزشي را عنوان كرد و گفت: هر يك از شهرستان هاي استان مركزي داراي يك ظرفيت بالقوه است كه بايد سرمايه گذاري ها نيز بر اساس ظرفيت ها باشد به عنوان مثال ساوه قطب فوتسال استان محسوب مي شود بنابراين حمايت ها براي توسعه رشته فوتسال بايد در ساوه متمركز شود.
وي اضافه كرد: استان مركزي در زمينه ورزش هاي دوچرخه سواري، كاراته، فوتسال ، كبدي، هندبال و كبدي حرف براي گفتن دارد، بنابراين بايد اين رشته ها در اولويت قرار بگيرند و اداره كل ورزش وجوانان صنايع را براي كمك به اين رشته ها هماهنگ كند.
وي اظهار كرد: تنش به هر حال به زيان ورزش است ومسئولان بايد با ايفاي نقش پدري صنايع را ترغيب به حمايت از ورزش كنند و كساني كه از ورزش حمايت مي كنند نيز بايد مورد تقدير قرار بگيرند و در اين خصوص فرهنگ سازي شود.
وي گفت: استان مركزي قطب چهارم صنعت كشور است ودر صورت برنامه ريزي و توجه به همه نقاط استان مي تواند به قطب چهارم ورزش نيز تبديل شود .
وي با تاكيد بر لزوم استفاده از توان بالاي پتروشيمي، پالايشگاه و نيروگاه شازند براي حمايت از ورزش استان اظهاركرد: در بحث اسپانسرينگ بايد ظرفيت و توان صنايع نيز مورد توجه قرار گيرد ، زيرا برخي از تيمها به مبالغ كمي نياز دارند كه حتي صنايعي كه مشكل مالي دارند نيز از پس آن بر مي آيند.

***لزوم نگاه عمقي به ورزش حرفه اي
رئيس هيات سپك تاكرا استان مركزي نيز در اين ميزگرد گفت: نگاه صنايع استان مركزي به حمايت و پشتيباني از توسعه ورزش حرفه اي و قهرماني بايد مهربانانه تر از گذشته باشد.
محمد مرادي افزود: با گذشت چندين سال از آغاز فعاليت واحدهاي صنعتي استان مركزي هيچ حمايتي از ورزش نمي شود و اين واحدهاي صنعتي به غير از برگزاري مسابقات در سطح داخلي و بين پرسنلي خود هيچ فعاليت مثبت ورزشي ديگري نداشته و كوچك‌ترين خدمتي به ورزش استان و كشور نداشته‌اند، اين در حالي است كه شاهد هستيم در استان‌هاي ديگر كارخانجات بزرگي همچون فولاد مباركه، ذوب‌آهن اصفهان، تراكتورسازي تبريز، فولاد خوزستان و پتروشيمي بندر امام با توجه به وجود برنامه‌هاي راهبردي و بهره‌ گيري از مديران دلسوز و متخصص، آرام آرام سطح كار خود را ارتقاء داده و به عنوان اسكلت و بدنه اصلي ورزش كشور مطرح شده‌اند.
وي بيان كرد: واحدهاي صنعتي نبايد از مسئوليت‌هاي اجتماعي خود غافل شوند، غفلت واحدهاي صنعتي از وظايف و مسئوليت‌هاي اجتماعي گناهي نابخشودني است، با توجه به ناهنجاري‌هايي كه در جامعه وجود دارد و همچنين تلاش‌هايي كه دشمنان و كشورهاي غربي براي بي‌هويت كردن جوانان و افزايش بزه‌كاري‌هاي اجتماعي در ايران اسلامي دارند، پرداختن به مقوله ورزش مي‌تواند مهم‌ترين برنامه براي پا‌كسازي و سالم‌ سازي جامعه و مقابله با توطئه‌هاي شوم دشمنان باشد كه صنايع در اين زمينه نقش بسيار مهم و اثرگذاري دارند.
رئيس هيات سپك تاكرا استان مركزي ادامه داد: در سال‌هاي اخير هيچ پيشرفتي در فعاليت ورزشي صنايع رخ نداده است و هر برنامه و مسابقه اي هم كه برگزار شده داخلي بوده و جنبه عمومي نداشته است.
وي تاكيد كرد: در حالي كه برخي از صنايع اعتبارهاي خوبي را در حوزه ورزش در اختيار دارند، اما مي‌بينيم مديران سنتي صنايع تنها به برگزاري مسابقات داخلي اكتفا مي‌كنند، اين در حالي است كه با برنامه‌ريزي صحيح مي‌توان به بهترين نحو ممكن از اعتبارات موجود در اين بخش بهره گرفت و موجبات رونق ورزش را فراهم كرد.
مرادي گفت: به ‌كارگيري مديراني خلاق، با دانش، متخصص، توانمند و داراي ايده و جسور مي‌تواند ورزش صنايع را يك گام به جلو سوق دهد، صنعت استان بايد كمي پا را فراتر گذاشته و وسعت ديد خود را افزايش دهد و با فعاليت در حوزه ورزش موجب رشد و ارتقاي ورزش استان و به دنبال آن كشور شود.
وي استفاده از افراد كم‌تجربه، بي‌علاقه، ناآشنا با اصول و مباني ورزش و با تحصيلات غير مرتبط در رأس مديريت ورزش كارخانجات را دليل حمايت نكردن مديران صنايع از ورزش حرفه اي و قهرماني عنوان كرد و گفت: بهره‌گيري از تجارب كارشناسان و افراد خبره و متخصص ورزش استان، همچنين افزايش تعامل با ساير دستگاه‌ها مي‌تواند بستر و زمينه لازم براي رشد ورزش را فراهم سازد و اين اصل مهمي است كه متاسفانه مورد غفلت بخش صنعت قرار گرفته است.
مرادي گفت: خوشبختانه در استان مركزي ورزشكاران نخبه و با استعداد فراواني وجود دارد كه اين ورزشكاران بعد از سال‌ها آموزش و تمرين و ممارست هم ‌اكنون به سطح حرفه‌اي رسيده و نيازمند حمايت هستند.
وي افزود: به منظور حفظ انگيزه، جلوگيري از سرخوردگي و پيشگيري از ايجاد حس بدبيني در بين ورزشكاران، همچنين فراهم سازي بسترهاي لازم براي ادامه فعاليت و حضور اين عزيزان در ليگ‌هاي كشور، حمايت از تيم‌هاي استاني در رده‌هاي مختلف سني با داشتن چشم‌انداز مناسب، حداقل كاري است كه مي‌توان با حمايت صنايع در اين حوزه انجام داد.
رئيس هيات سپك تاكرا استان مركزي اضافه كرد: ورزش همگاني و قهرماني و نيز راه يافتن ورزشكاران ايراني به بازي‌هاي المپيك و پارالمپيك از اهميت ويژه‌اي براي دولت برخوردار است و دولت با وجود محدويت هاي مالي از برنامه هاي وزارت ورزش و جوانان حمايت خواهد كرد.
وي گفت: افزايش مشاركت بخش خصوصي و خيران ورزشي ، تكميل ده‌ها پروژه‌ي ورزشي نيمه تمام در سراسر ايران، توجه به توسعه‌ متوازن همراه با عدالت براي تمامي نقاط كشور، هم‌افزايي با نهادها و سازمان‌هاي ديگر و همينطور تدوين نظام نامه‌ جامع فرهنگي، قانون تشكيل وزارت ورزش و جوانان و لايحه‌ نظام تخصصي ورزش از جمله برنامه‌هاي وزارت ورزش و جوانان طي دو سال گذشته بوده است.
مرادي كم كاري روساي هيات ها را يكي ديگر از دلايل عقب افتادگي ورزش قهرماني و حرفه اي استان مركزي عنوان كرد و گفت: هيات ها داراي شخصيت حقوقي مستقل هستند بنابراين بايد بدون اتكا به اداره كل ورزش و جوانان در راستاي توسعه ورزش خود گام بردارند.
وي گفت: بر اساس بند سه ماده 11 قانون وزارت ورزش و جوانان، تهيه اعتبارات و چگونگي هزينه كردن بر عهده رئيس هيات مي باشد و روساي هيات ها نيز بايد با وظايف خود آشنا باشند و با جذب اعتبارات از صنايع و دستگاه هاي عمومي مقدمات حمايت و پشتيباني از رشته هاي خود را فراهم كنند.
رئيس هيات سپك تاكرا استان مركزي ترويج اخلاق و منش پهلواني در بين ورزشكاران را مقدمه حرفه اي گري و ورزش قهرماني عنوان كرد و گفت: مسئولان و مربيان تيم ها به خصوص رشته هاي توپي بايد بدانند كه انعقاد قراردادهاي كلان با ورزشكاران بايد در زمان مناسب خود انجام شود و ورزشكار در چند سال اول فعاليت بايد تنها هدف و انگيزه خود را در پيشرفت رشته خود بداند و پرداخت پول هاي كلان در زمان نامناسب، انگيزه ورزشكار را نسبت به ارتقاء دانش خود نابود مي كند.
وي با بيان اينكه بسياري از مشكلات مطرح شده در بحث ورزش اصلا ورزشي نيستند و به مسائل اقتصادي جامعه بر مي گردند گفت: برخي نمي توانند مشكل مالي خود را حل كنند و مي خواهند در ورزش جبران كنند.
وي با بيان اينكه بايد توقعات در حد امكانات صنايع و اداره كل ورزش و جوانان باشد، اظهار كرد: 60 درصد پستهاي تربيت بدني خالي است ، بنابراين بايد ورزشكاران و رسانه ها اين مسئله را مد نظر داشته باشند.
وي اضافه كرد: اينكه گفته شود صنعت بايد به ورزش كمك كند ، يك حرف كارشناسي است ولي بايد مشخص شود كه چه صنعتي چه ظرفيتي دارد و بايد در همان حد توقع داشت ، چون برخي صنايع حتي حقوق كارگران خود را هم نمي توانند پرداخت كنند، بنابراين بايد حوزه هايي كه ظرفيت حضور در ورزش دارند، شناسايي شوند.
وي خاطرنشان كرد: اهداف سياسي نبايد جايگزين مسائل حرفه اي شود و بايد ظرفيتها شناسايي شوند و مطالبات ورزش از جاهايي كه ظرفيت دارند، خواسته شود و مسائل كارشناسي شوند.

***ورزش حرفه اي زنان در كوران فرصت سوزي
نايب رئيس هيات كبدي استان مركزي نيز در اين ميزگرد گفت: بانوان استان گرايش چشمگيري به اين رشته دارند به طوري كه كبدي بانوان استان مركزي دومين قدرت كشور محسوب مي شود اما به دليل نبود پشتيبان مالي ورزشكاران اين استان در استان هاي ديگر مانند گلستان فعاليت مي كنند.
طيبه آقايي افزود: با توجه به اينكه تيم كبدي بانوان استان مركزي يكي از قدرت هاي اول اين رشته در كشور محسوب مي شود، اما به دليل نداشتن پشتيبان مالي نتوانستيم سال گذشته در مسابقات سوپر ليگ كشور شركت كنيم.
وي گفت: ورزش كبدي نيازمند اعتبارات و حمايت هاي زيادي نيست به طوري كه ورزشكاران اين استان براي دريافت مبلغي بالغ بر 50 و يا 60 ميليون ريال براي يك فصل به استان هاي ديگر رفته و فعاليت مي كنند.
هم اكنون بيش از دو هزار و 800 واحد صنعتي در نقاط مختلف استان مركزي فعاليت مي كنند كه بسياري از آنها از صنايع مادر كشور محسوب مي شود.
درحال حاضر بيش از يكصد هزار ورزشكار به صورت سازماندهي شده زير نظر 460 هيات ورزشي در نقاط مختلف استان مركزي فعاليت مي كنند.
3017/6013/6012