به گزارش ایرنا جامعه روستایی در تولید محصولات كشاورزی و دامی و همچنین حفظ امنیت غذایی در كشور نقش و مسئولیت برجسته و انكار ناپذیری دارد و به همین دلیل می توان از وجود روستاها به عنوان یكی از نقاط مبداء اجرای اقتصاد مقاومتی بهره برد.
اجرای اصول اقتصاد مقاومتی در روستاها با برنامه های كوتاه، میان و بلند مدت می تواند توسعه اقتصادی را در بازه زمانی مشخص موجب شود.
اقتصاد روستایی به عنوان اقتصادی ملی، بخش های مختلفی همچون كشاورزی، دامپروری، صنایع تبدیلی و دستی را در بر می گیرد كه هر كدام به نوعی در سلامت جامعه و البته رونق اقتصادی و اجرای اصول مهم و كاربردی اقتصاد مقاومتی، نقش بسزایی دارند در حالی كه روستاییان اكنون از اقتصاد متناسب با توجه به ظرفیت ها و داشته هایشان بهره مند نیستند.
آمارها نشان می دهد حدود 57 درصد روستاییان استان كرمان زیر پوشش كمیته امداد امام خمینی (ره) هستند و این آمار با اصول اقتصاد مقاومتی همخوانی ندارد.
نماینده عالی دولت تدبیر و امید در استان كرمان كه از بدو به دست گرفتن سكان استانداری كارنامه درخشانی در اجرای طرح های مختلف اقتصادی و توسعه ای داشته این بار با الهام از سیاست های كلی اقتصاد مقاومتی و حضور در روستاهای استان به بررسی چگونگی اجرای طرح تقویت اقتصاد روستایی پرداخته است.
علیرضا رزم حسینی با بررسی آمارهای رو به افزایش مهاجرت از روستا به شهر به دلیل نبود فرصت شغلی، كارآفرینی و ساختار سنتی تولید در روستاها برنامه هایی را برای تقویت اقتصاد روستاها و در نتیجه توانمندی روستاییان در اداره امور زندگی و جلوگیری از مهاجرت به شهرها سامان داد.
اقتصاد روستا با اهالی روستا تعریف می شود لذا اینكه مردم چه اندازه پای كار باشند و تن به اجرای این برنامه ها دهند موضوع مهمی است كه باید از طریق آموزش، ترویج و فرهنگ سازی به آن پرداخت.
استاندار كرمان هفتم شهریور امسال از ارسال 220 طرح اقتصاد روستایی از كرمان به تهران خبر داد و گفت: به احتمال زیاد كرمان در این زمینه اولین استان باشد.
علیرضا رزم حسینی افزود: دولت در توسعه روستایی برنامه های جدی دارد به طوری كه 40 هزار میلیارد ریال برای اقتصاد روستا در بودجه كشور در نظر گرفته شده است.
ابعاد طرح های توسعه روستایی در سفرهای متعدد معاون توسعه روستایی و مناطق محروم معاون اول رئیس جمهوری به مناطق مختلف استان در دو سال گذشته تبیین شده است.
استاندار كرمان معتقد است: به اقرار همه افرادی كه در این حوزه تجربه و سابقه دارند، فرصتی كه اكنون در استان كرمان بوجود آمده، فرصتی طلایی برای ساختن و آبادانی و فعالیت های اقتصادی است.
وی كه مشی اعتدال را در استان دنبال كرده است گفت: دوران سیاسی كاری گذشته و امروز باید به دور از این مسائل به توسعه فكر كرد.
رزم حسینی بر این اعتقاد است كه كارنامه هر دولتی را در كارهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی می بینند و مردم بر اساس آن قضاوت می كنند.
وی همچنین شهریور امسال از بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان كرمان بازدید كرد و گفت: از معاون عمرانی استانداری كرمان خواسته شده است كه تقویت اقتصاد روستاها را به عنوان یك كار خوب دنبال كند كه البته این اقدام می تواند در كشور هم تاثیرگذار باشد.
استاندار كرمان با بیان اینكه اقتصاد روستاها چابك نیست اضافه كرد: حتی اگر تمام زیرساخت های مورد نیاز روستاها تامین باشد ولی مردم نتوانند اقتصاد خود را اداره كنند، بیانگر وجود مشكل است.
وی بر این باور است كه توانمند نبودن اقتصاد روستاها منجر به بروز مهاجرت روستاییان به شهرها و پدیده حاشیه نشینی می شود.
رزم حسینی در این بازدید گفت: طرح توانمندسازی اقتصاد روستاها قرار است با همكاری معاونت عمرانی استانداری و سایر دستگاه ها اجرا شود و در این طرح، گروه هایی ساماندهی می شوند و به عنوان نمونه در چند روستا كه امكان تقویت اقتصاد را دارند با عنوان اقتصاد مقاومتی روستایی در كنار سایر امور، اقتصاد روستا را نیز ساماندهی می كنند.
وی افزود: یكی از مشكلاتی كه طی چند سال گذشته به دلیل قوی نبودن اقتصاد روستاها دامنگیر كشور و استان كرمان شده، بروز پدیده حاشیه نشینی است.
وی تصریح كرد: طرح جامع پایدار اقتصاد روستایی بایستی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی اجرا شود و ممكن است با برپایی 100 دار قالی مشكلات اقتصادی یك روستا برطرف شود.
استاندار كرمان افزود: ساماندهی حاشیه شهرها یكی از مشكلاتی است كه این استان قبل از سایر استان ها شروع به حل آن كرد و البته كار سختی بود.
وی گفت: برای اجرای طرح ساماندهی حاشیه نشینی در استان كرمان نه هزینه اجتماعی كه هزینه سیاسی دادیم و خیلی ها نمی خواستند این كار انجام شود، برخی منافع داشتند و مانع اجرای این طرح می شدند.
رزم حسینی گفت: مبارزه با حاشیه نشینی در كرمان بسیار موثر بوده به طوری كه موجب شده بخش قابل ملاحظه ای از ساخت و سازهای غیر مجاز تعطیل شود.
وی اضافه كرد: دادن پول به مردم خلاف روش اسلامی است و ما باید در راستای توانمندسازی مردم حركت كنیم و این تكلیف ملی و دینی ماست.
وی گفت: نباید مردم را به یارانه بگیر بودن عادت دهیم و این عزت اسلامی انسان ها را زیر سوال می برد.
استاندار كرمان اظهار كرد: اگر اقتصاد مردم را توانمند كنیم و مردم بتوانند خودشان را اداره كنند، ارزشمند است و تاكید اسلام و دولت هم بر همین است.
مدیریت استان كرمان در این مدت اقداماتی مانند تامین آب آشامیدنی، برق و گازرسانی به روستاها را در اولویت قرار داده است و انجام این فعالیت را یكی از افتخارات دولت تدبیر و امید می داند به طوری كه هم اكنون 28 درصد روستاهای استان از نعمت گاز برخوردار هستند و قرار است بزودی این آمار به 60 درصد برسد.
یكی از اقدامات دولت تدبیر و امید، تقویت اقتصاد روستایی از محل سرمایه گذاری و كارآفرینی نه از محل دولتی است.
در این روش كه در چند منطقه استان بصورت پایلوت دنبال شده است اقتصاد روستا توسط روستاییان بر اساس كاری كه تاكنون در روستاها بوده تقویت می شود و دولت در تاسیس، واگذاری اعتبارات و همچنین تسهیلات ارزان قیمت كمك می كند.
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان كرمان هم چندی پیش به خبرنگاران گفت: این نهاد در زمان حاضر از مرحله تهیه طرح هادی عبور كرده و توسعه پایدار روستا در دستور كار دولت قرار گرفته كه یكی از اركان اصلی این حركت بنیاد مسكن است.
علی اكبر سلطانی نژاد افزود: طرح توسعه پایدار منظومه های روستایی در دستور كار بنیاد مسكن قرار گرفته و پتانسیل گردشگری، كشاورزی، اقتصادی و اجتماعی روستاها مدنظر است.
وی گفت: كرمان جزء 9 استانی است كه در این زمینه برنامه ریزی شده و در سال جاری طرح توسعه پایدار منظومه روستاها را تهیه خواهیم كرد.
وی بیان كرد: برای همه استان ها یك سهمیه قرار گرفته ولی استان كرمان دارای دو بخش برای توسعه پایدار منظومه روستایی است.
مدیركل بنیاد مسكن استان كرمان افزود: بنیاد مسكن، دستگاهی است كه بیش از 80 درصد فعالیت آن برای روستا و بصورت چهره به چهره با مردم است.
وی گفت: 42 درصد جمعیت استان كرمان ساكن روستا هستند و پنج هزار و 200 روستا داریم كه بیش از دو هزار روستا بالای 20 خانوار جمعیت دارند.
وی تصریح كرد: در برنامه پنجم توسعه در كل كشور برای تمام روستاهای بالای 20 خانوار طرح هادی تهیه و تكلیف روستاییان مشخص و كاربری هر نوع فعالیت اقتصادی، هدایت شده است.
سلطانی نژاد گفت: تمامی اكیپ های ساخت و ساز در روستا از اهالی روستا هستند و حتی در بعضی روستاها، تولید مصالح ساختمانی انجام می شود.
وی افزود: در راستای بهسازی و مقاوم سازی مسكن روستایی 11 هزار و 800 واحد را امسال در دستور كار داریم و در سهمیه 94 این عدد بیشتر خواهد بود.
مدیركل بنیاد مسكن استان كرمان گفت: این استان دارای رتبه نخست كشور در بهسازی و مقاوم سازی مسكن روستایی است.
وی بیان كرد: سال گذشته در 200 روستای استان بهسازی محیط روستایی انجام و امسال برای 400 روستا هدفگذاری شده كه تلاش بر این است این كار انجام شود اما اساسی ترین مشكل روستاها در حال حاضر آب و مهمترین اصل در توسعه و تقویت اقتصاد روستایی است.
سلطانی نژاد با اشاره به وجود گسل های فراوان در استان افزود: 282 هزار واحد مسكونی روستایی در استان كرمان وجود دارد كه 104 هزار مورد با مصالح بی دوام و 178 هزار واحد با مصالح بادوام احداث شده اند.
وی اظهار كرد: 134 هزار سازه غیرمقاوم و 132 هزار سازه مقاوم روستایی در استان وجود دارد و تا افق 1404 سند چشم انداز 20 ساله 129 هزار واحد مسكونی روستایی در كرمان نیاز است.
وی گفت: بیش از 200 هزار واحد مسكونی روستایی در استان كرمان تاكنون مقاوم سازی و بهسازی شده و این در حالی است 129 هزار واحد مسكونی باید مقاوم سازی شوند.
مدیركل بنیاد مسكن كرمان با اشاره به اجرای طرح شهر نمونه اقتصاد مقاومتی در قلعه گنج از توابع جنوب استان افزود: اولین پروژه طرح پیشرفت و آبادانی قلعه گنج احداث سایت اداری است كه توسط بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان در حال انجام است.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان نیز اقتصاد روستاها را بر كشاورزی و دامپروری استوار دانست و گفت: این سازمان در راستای تقویت اقتصاد روستاها برنامه های فراوانی در دستور كار دارد.
عباس سعیدی روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاكید بر اینكه حیات روستاها به آب وابسته است افزود: منابع آبی روستاها بیشتر قنوات هستند و سازمان جهاد كشاورزی به منظور احیا و لایه روبی قنوات و تامین آب روستاها هر سال اعتبار در نظر می گیرد.
وی تصریح كرد: سال گذشته 125 كیلومتر لوله گذاری انتقال آب از موتور پمپ ها و قنوات در روستاها با 70 میلیارد ریال اعتبار انجام شد.
وی از اصلاح و مرمت قنوات به عنوان اقدام ویژه سازمان جهاد كشاورزی به منظور تثبیت و ارتقای اقتصاد روستاییان نام برد.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان گفت: سازمان جهاد كشاورزی در زمینه مكانیزه كردن مراحل كاشت، داشت و برداشت نیز در راستای توسعه و تقویت اقتصاد روستاها اقدامات زیادی انجام داده است.
وی ادامه داد: 288 میلیارد ریال تسهیلات 17 درصد با پرداخت پنج ساله طی سال گذشته برای خرید ادوات كشاورزی به كشاورزان پرداخت شده است.
سعیدی، آموزش بهره برداران بخش كشاورزی را در تقویت و ارتقای اقتصاد روستاییان مفید دانست و تاكید كرد: آموزش بهره برداران كشاورزی در اولویت كار این سازمان قرار دارد.
وی افزود: 13 هزار نفر روز كشاورز طی سال گذشته در روستاهای استان كرمان آموزش های فنی كشاورزی را فرا گرفتند.
وی تصریح كرد: كشاورزان با فرا گرفتن این آموزش ها نسبت به كشت های مقرون به صرفه و كم آب آگاه می شوند.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان، كم آبی را مشكل اساسی در روستاهای استان عنوان كرد و گفت: تغییر الگوی كشت و اقدام با كاشت محصولات با نیاز كم به آب و با صرفه اقتصادی چند برابر موجب تقویت اقتصاد روستاییان می شود.
وی اظهار كرد: حدود چهار میلیارد ریال از اعتبارات ملی و هشت میلیارد ریال از اعتبارات استانی در بخش احیای قنوات روستاهای كرمان طی سال گذشته هزینه شده است.
سعیدی گفت: تغییر الگوی كشت در برنامه ای پنج ساله تنظیم شده است و سال قبل حدود 10 هزار هكتار از محصولاتی كه بازده اقتصادی كم داشتند از فهرست محصولات كشاورزی استان كرمان حذف شدند.
وی اظهار كرد: محصولاتی مانند زعفران، عناب، زرشك و گل محمدی به دلیل نیاز اندك به آب و مقرون به صرفه بودن جایگزین كشت های پر مصرف شده است.
وی ترویج پرورش آبزیان در روستاها را اقدامی مهم در راستای تقویت اقتصاد روستاییان ذكر كرد و افزود: امسال در بخش اقتصاد مقاومتی حدود 330 میلیارد ریال در اختیار جامعه روستایی استان كرمان قرار گرفته است.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان گفت: این تسهیلات برای هر كشاورز از 70 تا 300 میلیون ریال در نظر گرفته شده است.
وی از اجرای طرح هایی مانند پرورش بوقلمون، شترمرغ، احداث مرغداری، تولید قارچ و غیره به عنوان طرح هایی در راستای تقویت اقتصاد روستاها نام برد و گفت: تشكیل تعاونی های زنان روستایی دیگر اقدام جهاد كشاورزی به منظور تقویت اقتصاد روستاهاست.
گزارش از نجمه حسنی
3029/3028/1042
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۱
كرمان - ایرنا - تقویت اقتصاد روستایی به عنوان یكی از برنامه های اصلی دولت تدبیر و امید، گامی موثر در تحقق اقتصاد مقاومتی مد نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی است.