به گزارش گروه علمی ایرنا، آمارها نشان می دهد بالا بودن سرانه مصرف ظروف پلاستیكی در كشور باعث شده است ایران در شمار 10 كشور اول دنیا از لحاظ مصرف پلاستیك قرار گیرد كه استفاده از این ظروف در ایام محرم و صفر به اوج خود می رسد.
به گفته برخی فعالان محیط زیستی مصرف ظروف یكبار مصرف در ایام محرم و صفر تا دو برابر افزایش می یابد از این رو از هیات های مذهبی خواستند تا از ظروف یكبار مصرف تجدید پذیر در مساجد و تكایا استفاده كنند.
بر اساس آمارهای اعلام شده سالانه بیش از 177 هزار تن پلاستیك در ایران تولید می شود كه برابر با 500 تن در روز است كه اگر حجم ظروف یكبار مصرف در ایام محرم را به آن اضافه كنیم تصور كنید چه حجم عظیمی از زباله شهر را فرا می گیرد.
اگر در شهر تهران 20 هزار هیات عزاداری ثبت شده باشد و هر كدام از آنها 10 شب اول محرم حدود هزار پرس غذا توزیع كنند، فقط در شهر تهران در این مدت حدود 200 میلیون ظرف یكبار مصرف استفاده می شود كه اگر هیات های ثبت نشده و توزیغ نذری در منازل را هم در نظر بگیریم آمار استفاده از این ظروف تا چندین برابر افزایش خواهد یافت.
این در حالی است كه اگراستفاده از كیسه های پلاستیكی نیز به این میزان مصرف ظروف پلاستیكی اضافه شود رقمی درخورتامل به دست می آید كه این موضوع توجه مسوولان را می طلبد.
بنابراعلام كارشناسان محیط زیستی هر خانواده ایرانی روزانه سه كیسه پلاستیكی استفاده می كند كه با احتساب داشتن حدود 20 میلیون خانوار در ایران، روزانه 60 میلیون، ماهانه یك میلیارد و 800 میلیون و سالانه بیش از 20 میلیارد كیسه پلاستیكی در كشور مصرف می شود.
تحقیقات كارشناسان نشان می دهد: با مصرف نكردن یك كیسه پلاستیكی درهفته هر خانواده ایرانی، می توان از مصرف حدود 816 میلیون كیسه پلاستیكی در سال جلوگیری كرد بنابراین رسیدن به این نكته نیاز به فرهنگ سازی دارد.
استفاده از ظروف یكبار مصرف كه بخش زیادی از زباله تولید شده در دنیا را به خود اختصاص می دهد، دستاورد زندگی شهرنشینی است كه در سراسر دنیا سالانه شاهد افزایش مصرف آن هستیم. آمارها نشان می دهد روزانه 3.5 میلیون تن زباله در دنیا تولید می شود كه سهم ایران در این میان 40 هزار تن در روز یعنی 1.15 صدم درصد زباله دنیا است.
حسین عبیری گلپایگانی فعال محیط زیست و رییس انجمن كوهستان سبز به خبرنگار علمی ایرنا گفت: آمارها نشان می دهد بالا بودن سرانه مصرف ظروف پلاستیكی در ایران باعث شده است ایران در شمار 10 كشور اول دنیا از لحاظ مصرف پلاستیك قرار گیرد.
وی افزود: 10.28 صدم درصد مواد زاید در ایران پلاستیك است این در حالی است كه ماندگاری پلاستیك در طبیعت بین 300 تا 500 سال است كه این مدت زمان تاثیرات جبران ناپذیری بر طبیعت وارد می كند.
*** ایجاد كمپین مبارزه با ریختن زباله و ظروف یكبار مصرف در سطح شهر در ایام محرم
امسال برای نخستین بار كمپین مبارزه با ریختن زباله و ظروف یكبار مصرف در سطح شهر و كوچه و خیابان در ماه محرم و مراسم عزاداری عاشورا و تاسوعا شكل گرفته است.
این كمپین با هدف جلوگیری از آسیب های زیست محیطی و ارتقای سطح فرهنگی جامعه مبنی بر نریختن زباله در سطح شهر ایجاد شده است.
*** تاكید بر استفاده از ظروف یكبار مصرف گیاهی
ماندگاری ظروف یكبار مصرف پلاستیكی در طبیعت 300 تا 500 سال است در حالی كه چند سالی است ظروف یكبار مصرف با پایه گیاهی وارد بازار شده است كه در ایران ظروف یكبار مصرف گیاهی دارای 30تا 40 درصد مواد نشاسته ای گیاهی است كه همراه با تركیبات دیگر ساخته می شود. این ظروف تخریب پذیر بوده و در زمان كوتاه تری نسبت به ظروف پلاستیكی در محیط زیست تجزیه می شوند.در امریكا و اروپا ظروفی تولید و عرضه می شود كه از نشاسته گیاهی و قابل خوردن است.
عبیری درباره مزایای ظروف یكبار مصرف با پایه گیاهی گفت: سازگاری با محیط زیست، عاری از هر گونه اثرات مضر پلاستیكی به دلیل تماس با غذای داغ - اسیدی و چرب، قابل تجزیه بودن در خاك، مصرف انرژی كمتر در فرایند تولید و تهیه شده از منابع اولیه تجذیذ پذیر برخی از این مزایا است.
این فعال محیط زیست با اشاره به افزایش مصرف ظروف یكبار مصرف پلاستیكی در ایام محرم و صفر گفت: بعد از پخش غذا در اطراف هر تكیه و حسینیه منظره بسیار آزار دهنده ای از انبوه زباله ناشی از ظروف یكبار مصرف به چشم می خورد كه به هیچ عنوان زیبنده نیست.
عبیری تاكید كرد: ریختن غذای گرم در داخل ظروف یكبار مصرف پلاستیكی بسیار خطرناك است زیرا موجب بروز انواع بیماری ها از جمله سرطان می شود، علاوه بر این حجم انبوه آن در معابر شهری موجب مسدود شدن كانال ها و آبراها می شود كه با بارش اولین بار آب در شهر جاری می شود.
وی ادامه داد: بر این اساس ستاد ویژه محیط زیست شهرداری تهران دستورالعمل آموزشی در خصوص حفاظت از محیط زیست در ایام سوگواری محرم و صفر ویژه هیات های مذهبی و مساجد را صادر كرده است.
عبیری گفت: دراین دستورالعمل به افزایش استفاده از ظروف پلاستیكی و یكبار مصرف و مضرات استفاده از آنها برای غذاهای گرم و مضرات آن بر محیط زیست اشاره و تاكید شده است.
وی افزود: طرح فرهنگی حذف و ساماندهی ظروف یكبار مصرف پلاستیكی در مراسم عزاداران حسینی در سال 1387 توسط فعالان محیط زیست به كمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران ارائه شد و بعد از آن برخی از فعالان محیط زیست در نمایشگاه عطر سیب كه محیط زیستی است فعالیت هایی را با هدف آگاه كردن شهروندان و هیات های مذهبی از مضرات استفاده از ظروف یكبار مصرف پلاستیكی انجام دادند.
وی ادامه داد: با توجه به حجم انبوه تولید و مصرف ظروف پلاستیكی، شهریور سال 1389كمیسیون فرهنگی هیات دولت تصویب كرد تمامی دستگاههای اجرایی موظف به جایگزینی ظروف یكبار مصرف بر پایه گیاهی به جای ظروف یكبار مصرف پلاستیكی هستند.
این در حالی است كه به دلایل مختلف از جمله قیمت بالای ظروف یكبار مصرف بر پایه گیاهی نسبت به ظروف پلاستیكی ( دو تا سه برابر ظروف پلاستیكی ) و كم بودن كارخانه های تولید ظروف گیاهی این مصوبه هنوز اجرایی نشده و دوستداران و فعالان محیط زیست امیدوار هستند كه این مصوبه هرچه سریعتر اجرایی شود.
عبیری تاكید كرد: ظروف پلاستیكی به علت اینكه از مشتقات مواد نفتی هستند ساختار مولكولی آنها به گونه ای است كه در دمای پایین حتی زیر 30 درجه نیز می توانند وارد مواد غذایی شوند كه در طولانی مدت این مواد شیمیایی سبب كاهش مصونیت بدن در برابر انواع میكروب ها و بروز بیماری ها می شود.
باید به این نكته توجه ویژه شود در صورتی كه اگر مصرف ظروف یكبار مصرف پلاستیكی همچنان ادامه داشته باشد و مردم و دولت برای جایگزینی این مواد اقدامی نكنند سال های آینده مشكلات و معضلات شدید زیست محیطی گریبانگیرمان خواهد شد كه رفع آن به این راحتی ها نخواهد بود.
كارشناسان معتقدند تغییر الگو و كاهش مصرف كیسه ها، ظروف یكبار مصرف و محصولات پلاستیكی و به جای آنها استفاده از ظروف با پایه گیاهی مانند نشاسته، ذرت و سیب زمینی و نیز بازگشت به فرهنگ سنتی استفاده از كیسه های پارچه ای برای خریدهای روزانه و ظروف ملامینی و چینی برای توزیع نذورات منجر به كاهش و حذف مشكلات زیست محیطی ، بهداشتی و اقتصادی كشور در این عرصه می شود.
علمی 9014**1440
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۱
تهران-ایرنا-چند سالی است كه ظروف یكبار مصرف پلاستیكی به دلیل افزایش تولید، قیمت ارزان، حمل و نقل آسان و دسترسی سریع، جایگزین ظروف سنتی شده كه این حجم در ایام خاص مانند ماه محرم و صفر با توزیع غذاهای نذری افزایش می یابد كه علاوه بر نازیبا كردن چهره شهر، مشكلات محیط زیستی زیادی به همراه دارد.