رسول دیناروند روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا افزود: سازمان غذا و دارو در آخرین پایش خود برای بررسی باقیمانده سموم كشاورزی، 8 محصول زراعی پر مصرف را بررسی كرد. نتیجه بررسیها نشان داد كه در 8 درصد این محصولات باقیمانده سموم كشاورزی بیش از حد مجاز است كه وضعیت نگران كنندهای است.
وی ادامه داد: محصولاتی كه در آخرین پایش وزارت بهداشت بررسی شدند شامل پیاز، گوجه فرنگی، سیب زمینی، برنج، خیار و چند میوه پر مصرف بودند و در پایش جدیدی كه به تازگی شروع شده، 30 محصول كشاورزی بررسی میشود و نتیجه این ارزیابی نیز تا پایان امسال اعلام میشود.
معاون غذا و داروی وزیر بهداشت اضافه كرد: اگر نتیجه این پایش نیز شبیه ارزیابی قبلی باشد، وزارت جهاد كشاورزی به عنوان متولی این حوزه باید اقدامات جدی تری را برای پیشگیری از باقیماندن سموم در محصولات كشاورزی انجام دهد.
دیناروند گفت: بررسیهای وزارت بهداشت نشان میدهد كه میزان باقیمانده سموم در برخی محصولات كم و در حد یك درصد تولیدات آن محصول است اما در برخی محصولات دیگر این میزان زیاد و در حدود 30 درصد تولیدات زراعی آن محصول است.
رئیس سازمان غذا و دارو اضافه كرد: با این وجود مسئلهای كه بیشتر وزارت بهداشت را نگران كرده بالا بودن میزان نیترات در برخی محصولات كشاورزی است كه میزان آن به مراتب بیش از سموم آفات نباتی است.
وی از بیان نام محصولات كشاورزی كه نیترات بالا دارند خودداری كرد و گفت: باقیمانده سموم كشاورزی و نیترات در تولیدات زراعی عوارض و اثرات كوتاه مدت ندارند، اثرات خطرناك این سموم در طی زمان و طولانی مدت بروز می كند.
دیناروند در پاسخ به این پرسش ایرنا كه برای كاهش این خطرات چه برنامه ای وجود دارد،توضیح داد: وزارت بهداشت نتایج بررسی های خود را در اختیار وزارت جهاد كشاورزی قرار داده است و به مسئولان این دستگاه اعلام كردیم كه وضعیت محصولات كشاورزی از نظر باقیمانده سموم نامناسب است و به خصوص باقیمانده نیترات در این محصولات بالاست كه قاعدتا باید مورد توجه قرار بگیرد.
رئیس سازمان غذا و دارو اضافه كرد: انتظار اینكه وزارت بهداشت وارد این عرصه شود و همه كالاها و محصولات كشاورزی را مانند كالاهای صنعتی بررسی كنیم و قبل از ورود به بازار مجوز بدهیم، به هیچ عنوان شدنی نیست.
دیناروند گفت: سالانه بیش از 100 میلیون تن محصولات كشاورزی شامل انواع میوه ها، سبزی ها و صیفی جات در كشور تولید میشود و در هیچ جای دنیا نیز امكان شناسنامه دار كردن و بررسی همه این محصولات و صدور مجوز قبل از ورود به بازار وجود ندارد و چنین كاری انجام نمیشود.
وی افزود: راه حل این است كه وزارت جهاد كشاورزی به كشاورزان آموزش دهد كه سم را به موقع و بجا مصرف كنند، از سموم غیر مجاز استفاده نكنند، بیش از جد مجاز از سموم استفاده كنند و یكسری اصول بهینه كشاورزی را رعایت كنند.
اجتمام(4)**3063 ** 1418
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۶
تهران-ایرنا- رئیس سازمان غذا و دارو از وجود باقیمانده بیش از حد مجاز نیترات و سموم كشاورزی در برخی محصولات زراعی پر مصرف هشدار داد و گفت: وزارت جهاد كشاورزی باید اصول بهینه استفاده از سموم را به كشاورزان آموزش دهد.