دكتر محمد پژوهی در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا در روز جهانی پوكی استخوان 20 اكتبر برابر 28 مهرماه افزود: پوكی استخوان در زنان سه برابر مردان است.
وی با اشاره به بدون علامت بودن بیماری پوكی استخوان در اغلب موارد خاطرنشان كرد: نشستن كلسیم روی نسج (بافت) استخوانی موجب استحكام آن می شود كه از اوایل كودكی تا حدود 40 سالگی به شرط كافی بودن كلسیم، استحكام آن افزایش می یابد ؛ از سن 40 تا 45 سالگی استحكام آن ثابت و از 45 سالگی كلسیم نسج و در نتیجه استحكام استخوانی كاهش یافته و استخوان ها شكننده می شوند.
وی ادامه داد: پوكی استخوان اغلب از 50 تا 60 سالگی به وقوع می پیوندد؛ پوكی استخوان در اوایل 50 سالگی، خفیف بوده و با افزایش سن، شدت می یابد بطوریكه در سنین 65 تا 70 سالگی به حداكثر شدت خود می رسد.
پژوهی گفت: هرچه حجم توده استخوانی در سنین كودكی و جوانی بیشتر باشد ، پوكی استخوان دیرتر اتفاق می افتد و شدت آن كمتر می شود اما اگر حجم توده استخوانی در دوران كودكی كمتر باشد ، این بیماری خاموش زودتر اتفاق می افتد.
**سیگار
این فوق تخصص غدد با اشاره به عوامل تشدید كننده پوكی استخوان گفت: سیگار موجب توقف استخوان سازی در افراد و در نتیجه ابتلا به پوكی استخوان می شود.
پژوهی به مردم توصیه كرد از مصرف سیگار پرهیز كرده و به مصرف شیر و مشتقات آن توجه كافی كنند.
وی ادامه داد: همچنین می توان برای جلوگیری از ابتلا به پوكی استخوان از مكمل های كلسیم و ویتامین دی استفاده كرد.
**هورمون های زنانه و مردانه و پوكی استخوان
رییس شبكه تحقیقات كشوری استئوپروز گفت: تغییرات هورمونی بدن یكی از دلایل ابتلا به پوكی استخوان است بطورمثال در زنان بعد از دوران یائسگی به علت كاهش هورمون های زنانه استروژن، پوكی استخوان شدید می شود.
پژوهی افزود: به همین دلیل شیوع بیماری پوكی استخوان در سنین بعد از 50 سالگی در زنان بیشتر است و از 65 سالگی دوباره میزان شیوع آن در دو جنس زن و مرد ، یكسان می شود.
وی ادامه داد: در مردان نیز از سنین 65 سالگی به بعد به علت كاهش هورمون تستوسترون دچار كاهش توده استخوانی می شوند.
**ورزش مانعی برای پیشرفت پوكی استخوان
رییس شبكه تحقیقات كشوری استئوپروز گفت: ورزش های مناسب ، مانع پیشرفت بیماری پوكی استخوان می شود.
پژوهی افزود: با ورزش كردن حداقل سه تا پنج نوبت در هفته ، هر كدام به مدت نیم ساعت تا 45 دقیقه می توان بیماری پوكی استخوان را به تاخیر انداخت.
**ویتامین دی از دیگر عوامل بازدارنده پوكی استخوان
رییس شبكه تحقیقات كشوری استئوپروز گفت: ویتامین دی ( D ) و كلسیم نقش مهمی در بازدارندگی بیماری پوكی استخوان دارند.
پژوهی افزود: براساس آخرین تحقیقات به عمل آمده بین 60 تا 70 درصد مردم كمبود شدید ویتامین دی دارند.
وی خاطرنشان كرد: نور آفتاب یكی از منابع تامین كننده ویتامین دی است.
وی یادآور شد: اگر پوكی استخوان قبل از 20 سالگی رخ دهد، جنبه ارثی دارد.
به گزارش ایرنا، طبق اعلام وزارت بهداشت در سال گذشته، طی یك دهه اخیر بیماری پوكی استخوان در گروه سنی بالای 20 سال كشور از 8.3 درصد در سال 80 به 10.6 درصد در سال 90 رسیده است و به عبارت دیگر پوكی استخوان طی یك دهه 3 / 2 درصد افزایش یافته است.
اجتمام(4)**9185 ** 1418
تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۲
تهران - ایرنا - رییس شبكه تحقیقات كشوری استئوپروز (پوكی استخوان) دانشگاه علوم پزشكی تهران گفت: براساس آخرین تحقیقات به عمل آمده، 25 تا 38 درصد افراد 35 تا 55 سال كشور مبتلا به پوكی استخوان هستند.