اروميه- ايرنا- روزنامه آراز آذربايجان در شماره روز سه شنبه خود به قلم مهدي قلي پور به موضوع صادرات قارچ آذربايجان غربي و نياز آن به فرآوري و تجهيزات حمل و نقل سرد پرداخته است.

در اين گزارش مي خوانيم: با درنظر گرفتن موقعيت ارزشمند مرزي آذربايجان غربي كه درجوار بازارهاي هدف و نيازمند واردات قارچ، همچون عراق و تركيه قرار دارد، مي توان با توسعه اين گونه مشاغل زود بازده ضمن كمك به اقتصاد كشور و خانواده ها، اشتغال را نيز افزايش داد.
صادرات قارچ در استان نيازمند به فرآوري و تجهيزات حمل و نقل سرد است، اما از آنجا كه صنايع تبديلي اين محصول به حد كفايت و متناسب با رشد توليد قارچ افزايش نيافته است صادرات آن بسيار محدود است.
بر اساس برآورد وزارت جهاد كشاورزي و آمار غير رسمي از ميزان توليد قارچ خوراكي در سال 93 حدود 118 هزار تن از اين محصول در كشور توليد شده است.
مطابق آمار رسمي سال 92 حدود 103 هزار تن قارچ خوراكي در كشور توليد شده و همچنين در 6 ماه ابتداي امسال حدود يك هزار و 500 الي يك هزار و 600 تن از اين محصول صادر شده است.
ارزش دلاري قارچ صادراتي در نيمه نخست امسال 3٫4 ميليون دلار است كه نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزني 60 درصد رشد و از نظر ارزشي 94 درصد رشد داشته است.
صادرات قارچ در استان آذربايجان غربي نيازمند به فرآوري و تجهيزات حمل و نقل سرد است، اما از آنجا كه صنايع تبديلي اين محصول به حد كفايت و متناسب با رشد توليد قارچ در كشور و به تبع آن در استان آذربايجان غربي افزايش نيافته است، صادرات قارچ بسيار محدود است.
يكي از برنامه‌هاي مورد نظر وزارت خانه در برنامه ششم توسعه افزايش واحدهاي پرورش قارچ و فراهم آوردن صادرات بيشتر اين محصول است.
قدرت فساد‌پذيري اين محصول بالاست و توسعه صنايع تبديلي در كنار رشد توليد اين محصول ضرورت اجتناب‌ناپذيري است و تقاضا براي قارچ صادراتي ايران وجود دارند و با توجه به افزايش درخواست‌ها در نيمه دوم سال از سوي كشورهاي عراق و كويت ميزان صادرات معمولا در نيمه دوم سال در مقايسه با 6 ماه ابتداي سال بيشتر مي‌شود.
براساس آمار فائو با توليد 103 هزارتن از اين محصول در سال 2013 و مقايسه ميزان توليد اين محصول با ساير كشورهاي توليد كننده كشورمان حائز رتبه هشتم دنيا در توليد قارچ خوراكي است.
كشورهاي عمده توليد كننده قارچ در دنيا به ترتيب چين، آمريكا، لهستان، هلند و ايتاليا است، البته چين به عنوان بزرگترين توليد كننده قارچ رقم قابل توجهي از اين محصول را توليد مي‌كند.
اين در حالي است كه ميانگين مصرف سرانه قارچ خوراكي در كشور 1٫2 كيلوگرم است و ميانگين مصرف سرانه قارچ خوراكي در دنيا 4 كيلوگرم است و در كشورهاي عمده توليد كننده قارچ 5 كيلوگرم است.
برنامه وزارت جهاد كشاورزي افزايش توليد افزايش عملكرد در واحد سطح و همچنين گسترش توليد گونه‌هاي مختلف است، ولي لازمه اين امر ورود بخش خصوصي و اختصاص تسهيلات بانكي است.
اين محصول جايگزين مناسبي براي پروتئين حاصل از گوشت قرمز است و تمام اسيدهاي امينه ضروري را براي بدن تامين مي‌كند، ضمن اينكه از نظر املاح و مواد معدني مانند ويتامين‌هاي گروه B و D بسيار قابل توجه است.
اين در حالي است كه قارچ يكي از خوراكي‌هاي خانواده سبزيجات است كه داراي خواص زيادي است و به تقويت سيستم ايمني بدن كمك مي‌كند و خوشبختانه توليد اين محصول غذايي پر مصرف در استان آذربايجان‌غربي نيز در چند سال گذشته رونق يافته و با توجه به سود آوري مناسب افراد زيادي به اين عرصه توليدي وارد شده‌اند.
اين استان به دليل شرايط خاص جغرافيايي و همچنين داشتن آب و هواي مساعد و مناسب فرصت‌هاي خوبي را براي توليد اين محصول در اختيار دارد و به همين دليل نه تنها مسئولان دولتي كه حتي افراد كارشناس نيز بر لزوم حمايت از صنعت توليد قارچ خوراكي در استان آذربايجان غربي تاكيد مي كنند.
آذربايجان غربي به دلايل مختلف استعدادهاي بسيار خوبي در زمينه توليد قارچ در اختيار دارد و از سوي ديگر پتانسيل ها و موقعيت ويژه اقتصادي نيز براي افزايش توليد قارچ خوراكي در اين استان مهياست.
در اين ميان آذربايجان غربي با داشتن آب و هواي مناسب كوهستاني و خنك، فراواني دانش آموختگان رشته كشاورزي و موقعيت ممتاز مرزي با كشورهاي عراق، تركيه و جمهوري آذربايجان براي صادرات قارچ توليدي، شرايط بسيار مساعدي در اين عرصه دارد.
توليدات قارچ خوراكي هم در داخل و هم در خارج از استان به فروش مي ‌رسد كه اين امر زمينه رشد توليد قارچ خوراكي را افزايش داده و انتظار مي‌رود كه روند رو به رشد توليد و عرضه قارچ خوراكي در استان همچنان افزايش يابد.
كارشناسان اقتصادي معتقدند كه با توجه به توليد سالانه هزار و 700 تن قارچ دكمه اي و فراهم بودن بستر مناسب براي توليد اين محصول، استان آذربايجان غربي به مرز خودكفايي در توليد قارچ رسيده است ولي انتظار مي رود كه اين بخش بيش از گذشته مورد حمايت قرار گيرد.
اين در حالي است كه اگر واحدهاي استان مورد حمايت قرار گيرند ديگر نيازي به واردات نيست و با كم شدن هزينه حمل و نقل ارزش، افزوده بيشتري براي استان خواهد داشت.
حال در استان آذربايجان غربي كه رفع معضل بيكاري از دغدغه هاي مردم و مسئولان اين استان است مي توان با در نظر گرفتن موقعيت ارزشمند مرزي اين استان كه در جوار بازارهاي هدف و نيازمند واردات قارچ، همچون عراق تركيه و آذربايجان قرار دارد، با توسعه اين گونه مشاغل زود بازده ضمن كمك به اقتصاد كشور و خانواده ها، اشتغال را نيز افزايش داد.
**رسانه ها
7126/1905