به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، در این گزارش نیویورك تایمز آمده است:
حمله جنگنده های آمریكایی به بیمارستان پزشكان بدون مرز در قندوز افغانستان در 11 مهر ( 3 اكتبر) كه جان 22 تن از بیماران و كاركنان بیمارستان را گرفت، به دستور نیروهای عملیات ویژه آمریكا انجام شد كه تجربه كار در افغانستان را ندارد و به طور معمول در سایر نقاط آسیا دست به عملیات می زند.
كماندوهای افغان تقاضای انجام این عملیات را كرده بودند و از سایر شهرهای افغانستان به عنوان نیروی كمكی و به منظور دفع حمله طالبان در این عملیات مشاركت كرده بودند.
یك فروند بالگرد (هلی كوپتر ) آتشبار مدل AC-130 بیمارستان را بمباران كرد. این بالگرد را تا پیش از این هیچ گروه دیگری بكار نبرده بود.
این فرضیات، ماحصل تحقیقات صورت گرفته از سوی مقامات آمریكایی راجع به حادثه فوق است كه هنوز به نتیجه گیری نهایی نرسیده است. محور تحقیقات حول كشف این حقیقت است كه چرا نیروهای امریكایی و افغان شناخت كافی از منطقه و نیز تجربه كافی از همكاری با یكدیگر نداشته اند.
امكان دارد مجموعه این كاستی ها و نواقص و یك سری تصمیم گیری های نادرست، دست به دست هم داده و این حادثه تلخ را به بار آورده باشد.
وزارت دفاع آمریكا «پنتاگون» روز سه شنبه اعلام كرد كه به احتمال قوی نتیجه تحقیقات اولیه هفته آینده اعلام خواهد شد .
این تحقیقات از سوی ناتو انجام می شود و این سازمان مصمم است اثبات شود كه غیرنظامیان هم در این حمله كشته شده اند . همه طرفهای درگیر در این حادثه تائید كرده اند كه غیرنظامیان هم در این حمله كشته شده اند .
یكی از اشكالات برشمرده شده توسط آمریكایی ها در این تحقیقات، عقب نشینی نظامیان آمریكایی از بخشهای شمالی افغانستان است كه در لوای برنامه خروج تدریجی نظامیان آمریكایی از افغانستان انجام شده است .
یكی از مسئولان برجسته نظامی آمریكا در این باره توضیح داده است: واحدهای افغان و نیروهای آمریكایی فرصت چندانی برای كار كردن در كنار یكدیگر نداشته اند و عملیات قندوز تصمیمی عجولانه بوده است .
وی توضیح می دهد: هرگاه فرصت كافی برای برنامه ریزی آگاهانه وجود نداشته باشد همواره ضریب خطر بالا می رود.
تحقیقات در باره این حادثه در ارتباط نزدیك با ژنرال «جان اف. كمپبل» فرمانده نیروهای آمریكایی در افغانستان در دست اقدام است.
كمپبل در خصوص این حادثه توضیح داده است: یك یگان از نیروهای عملیات ویژه در مجاورت محل وقوع حادثه مستقر بود.این یگان در تماس با بالگردی بود كه بیمارستان را بمباران كرد.
دو مقام وزارت دفاع آمریكا «پنتاگون» هم گفته اند كه این واحد به گروه اول نیروهای ویژه در ارتش آمریكا (نیروی زمینی آمریكا ) اختصاص دارد و مقر فرماندهی آن در « پایگاه مشترك لوئیز - مك كورد » در ایالت واشنگتن است .
عمده عملیات جنگی آمریكا در افغانستان را دو یگان دیگر شامل «گروه سوم » و «گروه هفتم » انجام داده اند.
یك مقام بلندپایه نظامی آمریكا هم در این زمینه بیان كرده است : نیروهای آمریكایی 15 سال است كه در افغانستان مشغول جنگیدن اند و اینك زمان جابه جایی آنها با نیروهای تازه نفس رسیده است .
در تحقیقات در زمینه حادثه فوق، نقش نیروهای افغان كه در حادثه مذكور زیر فشار حملات آتشبار طالبان قرار داشتند و تقاضای انجام این حمله را كرده بودند نیز در دست بررسی دقیق است.
یك مقام بلندپایه امنیتی افغان در باره این موضوع گفته است كه سربازان افغانی شركت كننده در این حمله كماندوهای واكنش سریع بوده اند كه تنها چند روز قبل از این حملات هوایی وارد قندوز شده بودند و آشنایی كافی با موضع محل انجام عملیات نداشتند .
یك مقام بلندپایه امنیتی افغانستان هم اعلام كرد، هیچ سند و مدركی به دست نیامده است كه اثبات كند نظامیان افغان كه تقاضای انجام حمله را كرده اند از داخل بیمارستان زیر آتش گلوله قرار داشته اند.
ژنرال كمپبل معتقد است كه نیروهای امریكایی احتمالا طبق مقررات تعریف شده برای حمله هوایی عمل نكرده اند چون در این حادثه هیچیك از نظامیان آمریكایی یا افغان هرگز زیر فشار خطری فوق العاده قرار نداشته اند .
طبق این مقررات، هدف از حملات هوایی فقط كشتن تروریستها، حفاظت از جان نظامیان آمریكایی و یاری رساندن به افغانهایی است كه در میدان رزم تقاضای كمك كرده اند و حادثه قندوز هم در زمره همین اهداف جای می گیرد.
هدف از این حملات هوایی، فرا نهادن راه گریز پیش پای سربازان آمریكایی حاضر در میدان جنگ است تا آنها تمام روز بدو سرانجام مشغول جنگ نباشند .
ژنرال كمپبل در محفلی خصوصی گفته است كه نیروهای عملیات ویژه غالبا از هیچ قاعده و مقرراتی تبعیت نمی كنند .
و اما در ارتباط با این حادثه، «اشتون كارتر» وزیر دفاع آمریكا از مجرم شناختن نظامیان امریكایی طفره رفته و گفته است كه باید منتظر به نتیجه رسیدن تحقیقات در این زمینه ماند كه تا چند هفته آینده مشخص خواهد شد .
ژنرال كمپبل پیشتر ، سرزنشها در مورد این حادثه را پذیرفته بود. پنتاگون هم اعلام كرده است كه دستگاه نظامی مسئول پرداخت غرامت به خانواده های غیرنظامیان كشته شده در این حادثه و پرداخت خسارت برای بازسازی بیمارستان است.
و اما در دستگاه حاكمه افغانستان هم شماری از مقامات از جمله «معصوم استانكزای» كفیل وزارت دفاع افغانستان علنا مدعی شده است كه طالبان از داخل بیمارستان مشغول جنگیدن با نیروهای امنیتی افغانستان بوده است و سلاحهای سنگین در بیمارستان انبار كرده بود.
همچنین گفته می شود كه دسته ای از نیروهای عملیاتی از سازمان اصلی جاسوسی پاكستان موسوم به «ریاست سرویس اطلاعات داخلی » از بیمارستان به عنوان پایگاهی برای ارسال كمك مستقیم به طالبان در قندوز استفاده می كرده است .
بیمارستان پزشكان بدون مرز سالها مجروحان طالبان را هم مداوا می كرد و امكان دارد در زمان وقوع حادثه شماری از این مجروحان در بیمارستان بستری بوده باشند .
به گفته این مقام افغان ، افراد بی شماری در دولت از تبرئه شدن امریكایی ها از خطاهایشان در این حمله ابراز تاسف كرده اند . بیم این مسئولان از این بابت است كه عواقب این حمله شاید منجر به آن شود كه باراك اوباما رئیس جمهوری امریكا شمار سربازان آمریكایی در افغانستان را محدود سازد و نیروهای مسلح افغانستان را در مبارزه با طالبان تنها گذارد.
این مقام امنیتی افغان متذكر شده است: در حال حاضر به نظر نمی رسد در این حمله، این طالبان باشد كه مستحق سرزنش است.
دولت افغعانستان هم به سهم خود مشغول تحقیق پیرامون این حادثه است . دو مقام سابق دولت كه سابق بر این همكاری نزدیكی با نیروهای ائتلاف به رهبری امریكا در افغانستان داشتند این تحقیقات را انجام می دهند .
طالبان بعد از یك سال عملیات پیشروی به سمت قندوز، ماه گذشته این شهر را تصرف كرد. این اولین شهر مهم است كه از سال 2001 كه طالبان از حكومت در افغانستان ساقط شد مجددا به تصرف این گروه در آمده است . طالبان با حمله و تصرف مناطق حومه و روستاها راه ورود خود به شهرهای بزرگ را هموار می سازد.
آساق**1591**1446
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۸
تهران - ایرنا - نیویورك تایمز گزارش داد: حمله به بیمارستان «پزشكان بدون مرز» در «قندوز» افغانستان به دستور «نیروهای عملیات ویژه » آمریكا انجام گرفت كه جنگیدن در افغانستان تخصصش نیست.