بغداد-ایرنا- عاشورای امسال در كربلا، به گفته بسیاری از ناظران و اهالی این استان هم به لحاظ كثرت جمعیت و هم از نظر كیفیت مراسم برگزار شده ،بی سابقه بود، همچنین حاشیه هایی كه به زیبایی متن در مراسم امسال رقم خورد.

به گزارش ایرنا، هنوز برآورد نسبی از تعداد جمعیت زائران و عزاداران امسال عاشورا در كربلا صورت نگرفته است. اگرچه برخی مقامات محلی صحبت از بیش از 3 میلیون نفر را كرده اند، اما تجمع این تعداد جمعیت طی سال های اخیر سابقه نداشته است.
مراسم طویریج ، ازجمله سنت های قدیمی كربلایی ها، امسال در سطح گسترده تر و پر تعدادی برگزار شد و به یكی از محورهای اصلی كار رسانه ای در مراسم امسال عاشورا تبدیل شد.
این دسته كه معمولا دقایقی بعد از اذان و لحظاتی پس از پایان نماز ظهر و عصر وارد حرم حسینی می شوند، دوان دوان از بین الحرمین گذر كرده و وارد حرم ابوالفضل العباس (ع) می شوند.
مسوولان عتبه (آستانه) حسینی تعداد شركت كنندگان در مراسم امسال طویریج را میلیونی ذكر كرده اند و جالب اینكه این هیات عزادار دیگر بومی كربلایی ها محسوب نمی شود، چرا كه امسال در آن از سایر استان های عراق و حتی زائران خارجی نیز شركت كردند و به همین دلیل به یكباره بر جمعیت آن افزوده شد.
موج جمعیت بحدی بود كه مسوولان عتبه عباسی مجبور شدند سه در حرم را بر روی طویریجی ها بگشایند، این درحالی است كه به دلیل انجام طرح های توسعه برخی منافذ ورودی به حرم در روزهای عادی بسته است.
طویریجی ها بعد از نماز جماعت از راه رسیدند و یكباره فضای نسبتا آرام عزاداری را منقلب كردند و این سیل براه افتاده در بین الحرمین، منجر به فشردگی جمعیت شد بطوری كه مسوولان برگزار كننده مجبور شدند با وسایل مختلف،بر روی عزاداران آب بپاشند و نیز به مقادیر غیر قابل شمارشی نیز بطری های آب بین مردم توزیع شد.
با اینحال این مراسم بدون حادثه قابل ملاحظه ای در میان نظمی مثال زدنی برگزار شد.
طویریجی ها از حدود 5 كیلومتری شرق كربلا، دوان دوان و درحالی كه شعارهایی سر می دهند، خود را به كربلا می رسانند. در كربلا گفته می شود كه این مراسم ریشه در روز عاشورای 61 هجری دارد كه برخی از محبان اهل بیت برای كمك به فرزند رسول الله از همین منطقه حركت كردند ، اما گویا دیر رسیدند و جنگ با شهادت حضرت حسین بن علی (ع) خاتمه یافته بود و حالا به همان مناسبت و به یاد آن روز و حسرتی كه می گویند در دلها مانده، آن را در قالب مراسم طویریج احیا می كنند.
یكی از حاشیه های این مراسم، شركت برخی از مسوولان عراقی و در راس آنها شیخ عبدالمهدی كربلایی نماینده آیت الله سیستانی و امام جمعه كربلا در جمع دسته طویریجی ها بود.
اما یكی از حاشیه های زیبای مراسم امروز در كربلا ، شركت پر تعداد مسیحیانی بود كه پیشاپیش دسته ای كه براه انداخته بودند، یك صلیب با پرچم امام حسین(ع) حمل می كردند. از چشمانشان قطرات اشك جاری بود ، زمانی كه وارد حرم شدند.
مقتل خوانی ، سنت قدیمی دیگری است كه امسال هم برگزار شد. حاشیه جالب این مراسم ، افزوده شدن بر تعداد كسانی بود كه پای روایت مقتل خوان یعنی شیخ عبدالامیر المنصوری نشستند.
این سنت هر ساله با استقبال بیشتری روبه رو می شود و شنوندگان آن یك دور نسبتا كامل از واقعه كربلا را بصورت روضه گوش می كنند و مقتل خوان ماجرای كربلا 61 هجری را با لحنی سوزناك می خواند و دل ها را می سوزاند.
نماز جماعت روز عاشورا در كربلا نیز دیدنی بود. داخل حرمین حسینی و عباسی ، سراسر بین الحرمین مردم و اطراف حرم جایی بر به نماز ایستادن نبود. صفوف فشرده نمازگزاران در كمترین زمان شكل گرفت و عزاداران شانه به شانه هم به نماز ایستادند.
فرش كردن بین الحرمین نیز از نكات جالب مراسم امسال بود؛ فرش های قرمزی كه از حرم امام حسین تا حرم ابوالفضل العباس (ع) را پوشانده و در تصاویر هوایی صحنه های زیبایی را شكل داده بود.
پذیرایی از زائران و عزاداران حسینی در روزهای تاسوعا و عاشورا یكی از دغدغه های اصلی مسوولان عراقی از سال ها پیش بود كه با مشاركت اهالی كربلا و برخی استان های عراق، این موضوع مدیریت می شد، اما امسال گزارش ها حاكی است كه هیات های برخی كشورها نیز به این سنت پسندیده پیوسته اند و هیات هایی برای پذیرایی از زوار راه اندازی كرده اند.
از جمله هیات هایی از عربستان، كویت ، بحرین و همچنین هیات های ایرانی، امسال به جمع موكب های عراقی كه مسوولیت پذیرایی از زائران را بر عهده دارند، پیوسته اند.
یكی دیگر از اقدامات ویژه مراسم امسال، پوشش مستقیم مراسم عاشورا از شبكه كربلا متعلق به عتبه حسینی بود كه با بكارگیری چندین دوربین فیلمبرداری در نقاط مختلف اطراف حرم و بین الحرمین و نیز داخل حرمین حسینی و عباسی، جزییات كامل این مراسم را به چندین زبان بین المللی پوشش داد.
برخی شبكه های متعلق به جریان های سیاسی و اجتماعی اهل سنت عراق از جمله شبكه های بابلیه و الرشید نیز این مراسم را در سطح وسیعی پوشش دادند.
عزاداری سالار شهیدان در روز عاشورا در عرصه سیاسی عراق نیز انعكاس داشته است بطوری كه فواد معصوم رئیس جمهوری كرد تبار و اهل سنت عراق در بیانیه ای جریان های سیاسی عراق را به بهره گیری از آموزه های عاشورایی و پیام های امام حسین(ع) برای شكست تندروی و افراط و تحقق مطالبات مردم این كشور دعوت كرد.
وی ضمن تسلیت به همین مناسبت خواهان انسجام و اتحاد عراقی ها شد و گفت، كربلا و عاشورای حسینی صحنه دفاع از حق و عدالت و مقابله با ظلم و بی دادگری در همه زمان ها و مكان هاست و حماسه عاشورا و سخنان امام حسین(ع) همواره در زندگی بشریت جاری است.
خانم فیان دخیل نماینده ائتلاف كردستانی در پارلمان عراق نیز از عراقی ها دعوت كرد از فرصت عاشورا استفاده كرده و با وحدت قلوب زمینه شكست تروریسم را در عراق فراهم كنند.
به گزارش ایرنا، مراسم شام غریبان بعد از نماز مغرب و عشا در كربلای معلی شروع شده و این شهر در این ساعات، محزون ترین لحظات خود را سپری می كند.
خاورم*1*1770* 1917