به گزارش ایرنا فرماندار رفسنجان در این آیین با گرامیداشت یاد 24 شهید هرمزآباد گفت: امروز شاهد رونمایی از آیین جوش زنی هرمزآباد هستیم كه از سال های دور توسط نیاكان و گذشتگان اینجا انجام می شده است.
عزاداران در آیین جوش زنی با حلقه زدن در محوطه مساجد، تكایا و حسینیه ها و حركت دایره وار هم آهنگ با اشعار و نوحه هایی كه توسط مداح خوانده می شود، اقدام به عزاداری و سینه زنی می كنند.
حمید ملانوری افزود: عزاداری برای سیدالشهدا نعمت است كه باید قدر آن را دانست چرا كه رمز ماندگاری و بقای اسلام و شیعه، عزاداری برای اباعبدالله الحسین(ع) است.
وی با تاكید بر اینكه مراسم مذهبی در رفسنجان قدمت بالایی دارد گفت: بیشتر مراسم مذهبی ما قابلیت ثبت ناملموس دارند و حركت انقلابی مردم در زمان پیروزی انقلاب اسلامی نیز از مساجد، تكایا و هیات های مذهبی بوده است.
وی وجود 11 هزار رزمنده و سه گردان خط شكن را نشانه حضور مردم شهرستان رفسنجان در دفاع از نظام و انقلاب خواند و اظهار كرد: بیش از 150 هیات عزاداری فعال در رفسنجان وجود دارد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان نیز در این آیین گفت: جوشزنی آئینی است كه در بسیاری از نقاط استان كرمان انجام میشود و به نظر میرسد ریشه این آئین هرمزآباد رفسنجان است.
محمود وفایی افزود: كشور ما دارای فرهنگی غنی و استان كرمان نیز سرشار از فرهنگهای غنی و خلاقیتهای معنوی است.
وی بیان كرد: ما موظف هستیم این آئینها را كه سالهای سال مردم به خوبی حفظ و منتقل كرده اند به ایران و جهان معرفی كنیم و امروز این اتفاق افتاد.
وی گفت: مجموعه این آثار و تمامی آئینهایی كه مرتبط با محرم و آیینهای اعتقادی هستند در یك بسته معنوی تجمیع و از سوی سازمان مركزی برای ثبت جهانی اقدام میشود.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان تصریح كرد: ما صدها نمونه از این آیینها را داریم كه باید به همت میراث فرهنگی ثبت شود و مردم حق دارند آنچه را از نیاكان خود منتقل و به خوبی حفظ كردند از همان جایی كه این سنت روییده است، ثبت شود.
مسئول ثبت آثار اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان هم در حاشیه این آیین در جمع خبرنگاران گفت: جوشزنی در فهرست آثار ناملموس است كه ثبت معنوی شده است.
مژده مبشر افزود: آثاری نظیر سنتها، بیانهای شفاهی، جشنها و رفتارهای اجتماعی، هنرهای نمایشی، جوشزنی و همچنین هنرهای دستی و سنتی شامل این بخش میشوند و سازمان میراث فرهنگی متعهد به حفظ و پاسداشت این نوع ارزشها و فرصتهاست.
وی بیان كرد: ما به عنوان سازمان میراث فرهنگی متعهد به حفظ و پاسداری از این ارزش ها هستیم و در جهت همین هدف، این آیین ها ثبت، با جزئیات كامل مستندسازی و در فهرست آثار ملی به عنوان یك سند نگهداری می شود تا هر سال در جهت حفظ و یادآوری و برگزاری هرچه بهتر آن كمك كنیم.
وی با بیان اینكه آیین جوشزنی در برخی نقاط كشور نظیر خراسان در فهرست آثار ملی و ارزشی ثبت شده است گفت: هرمزآباد رفسنجان نخستین جایی است كه نسبت به رونمایی از لوح ثبت ملی پیشگام شده و مسئولان شهرستان در این راستا كمك كردند.
مبشر تصریح كرد: در استان كرمان جایی مشابه هرمزآباد رفسنجان نداشتیم كه اینگونه پیگیر باشد، لذا این ثبت به نام خود هرمزدآباد است.
وی با بیان اینكه این ثبت میتواند پیش زمینهای برای ثبت جهانی باشد گفت: باید یكسری معیارهای خاص مراسم در ابعاد و وسعت بیشتری باشد تا بتوانیم نسبت به ثبت جهانی اقدام كنیم.
در پایان این آیین از حاج حسین حیدری فرزند حاج ابوالقاسم حیدری كه از قدیمی ترین نوحه سرایان جوش زنی هرمزآباد است با اهدای لوح، تجلیل شد.
مركز شهرستان رفسنجان در 110 كیلومتری شمال كرمان است.
7433/3028 / 1539
تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۵
كرمان - ایرنا - سند ثبت آیین جوش زنی ( جوش دور ) هرمز آباد شهرستان رفسنجان در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس روز شنبه همزمان با عاشورای حسینی در این منطقه رونمایی شد.