تهران- ايرنا- روزنامه جام جم در صفحه جامعه نوشت: همين كپسول‌ها و قرص‌هاي ريز و درشت كه در كشوي ميز خيلي از خانواده‌ها پيدا مي‌شود، همين شربت‌هاي رنگارنگ كه براي خودشان يك جاي اختصاصي در يخچال بيشتر خانه‌ها دارند، همين‌ها متهم‌اند!

اين گزارش كه در شماره دوشنبه چهارم آبان 1394 خورشيدي به قلم مينا مولايي انتشار يافته است، مي افزايد: وقتي پاي مسموميت وسط مي‌آيد همين داروهاي شفابخش به متهمان رديف اول مسموميت در كشور تبديل مي‌شوند. اين را دبير مركز اطلاع‌رساني دارو و سموم سازمان غذا و دارو به جام‌جم مي‌گويد؛ بهانه خبر هم آغاز هفته پيشگيري از مسموميت در كشور است. دكتر طلعت قانع با اعلام اين خبر، داروهاي مسكن غيرمخدر، تب برها و داروهاي ضدرماتيسمي را به عنوان اولين دسته داروهاي ايجادكننده مسموميت در ايران معرفي مي‌كند و مي‌گويد:
براساس آمارهاي موجود، طي سال‌هاي گذشته با اين كه در كل آمار مسموميت نسبت به جمعيت كمتر شده، اما مسموميت‌هاي دارويي افزايش يا فته و اين يك زنگ هشدار براي خانواده‌هاست. در فهرست داروهاي منجر به مسموميت بعد از مسكن‌ها و تب‌برها، داروهاي اعصاب و روان مانند خواب‌آورها و داروهاي ضدصرع قرار دارد.
**پيشگيري بهتر از درمان
شايد قرباني بعدي يكي از انواع مسموميت‌ها من يا خانواده‌ام باشد! اين يك شعار نيست. آمار بالاي مسموميت‌هاي دارويي گواه اين ادعاست؛ يك نگاه به آمار صعودي تعداد قربانيان مسموميت‌هاي دارويي از سال 89 تا 93 كافي است تا با افزايش معنادار تعداد قربانيان مواجه شويم. اتفاقي كه دبير مركز اطلاع‌رساني دارو و سموم سازمان غذا و دارو درباره دلايلش مي‌گويد: سبك زندگي در عصر حاضر تغيير كرده و بر همين اساس دسترسي به انواع داروها، مواد شيميايي، سموم و ... افزايش يافته؛ اين در حالي است كه خيلي‌ها از نحوه نگهداري، مصرف، خطرات و هشدارهاي مربوط به آنها اطلاعات كافي ندارند و همين موضوع باعث شيوع انواع مسموميت‌ها در كشورمان شده است.
**خطرات مصرف خودسرانه دارو
قانع، روي آموزش‌هاي همگاني براي پيشگيري از مسموميت‌هاي دارويي دست مي‌گذارد و به خانواده‌ها هشدار مي‌دهد خطر را از خودشان دور نبينند. اين هشدار وقتي اهميت پيدا مي‌كند كه پاي يك عادت قديمي در خانواده‌هاي ايراني به گزارش ما باز مي‌شود؛ ‌عادتي كه از مصرف خودسرانه دارو حكايت مي‌كند؛‌ اتفاقي كه كشورمان را جزو 20 كشور برتر دنيا از نظر مصرف دارو و رتبه دوم آسيا بعد از چين قرار داده است. بررسي تحقيقات انجام شده درباره مصرف خودسرانه دارو در كشورمان هم آمار تلخي را پيش روي ما قرار مي‌دهد، اين كه 10 تا 15 درصد داروها در ايران بدون مشورت با پزشك مصرف مي‌شود كه در اين بين، داروهاي مسكن و آنتي‌بيوتيك‌ها بيشترين ميزان مصرف خودسرانه را تشكيل مي‌دهد.
دبير مركز اطلاع‌رساني دارو و سموم سازمان غذا و دارو با اشاره به همين موضوع يعني آمار بالاي مصرف دارو در جامعه، به عواقب آن اشاره مي‌كند و مي‌گويد: افزايش مصرف دارو در يك جامعه هم احتمال بروز تداخلات دارويي را بالا مي‌برد و هم باعث ايجاد خطاهاي انساني ناخواسته در مرحله تجويز يا مصرف دارو به صورت ناخواسته مي‌شود. خيلي وقت‌ها هم بيمار خود خواسته به مصرف دوز بالاتري از داروي تجويز شده اقدام مي‌كند كه در نهايت منجر به مسموميت مي‌شود.
**كودكان، قربانيان مسموميت‌هاي غيرعمدي دارو
صفحات تقويم را كه ورق بزنيد و به روز شمار هفته پيشگيري از مسموميت در كشور نگاهي بيندازيد، بر پيشاني چهارم آبان ماه با يك عنوان اختصاصي روبه‌رو مي‌شويد: پيشگيري از مسموميت در كودكان. دكتر قانع با اعلام اين خبر كه كودكان زير پنج سال آسيب پذيرترين گروه در زمينه مسموميت‌ها شناخته مي‌شوند، به خانواده‌ها هشدار مي‌دهد: يك لحظه غفلت از كودكان، مي‌تواند به ايجاد عوارض دايمي و آزاردهنده ناشي از مسموميت منجر شود.
قانع در ادامه پدر و مادرها را خطاب قرار مي‌دهد و مي‌گويد: در زمينه مسموميت با دارو، ما نمي‌توانيم معجزه كنيم، تنها كاري كه از دست ما بر مي‌آيد اطلاع‌رساني و آگاه‌سازي است. خانواده‌ها بايد از خودشان و فرزندانشان در برابر انواع مسموميت‌هاي دارويي چه مسموميت‌هاي عمدي و چه مسموميت‌هاي غيرعمدي مراقبت كنند. دارو را در دسترس افراد سالمند، كودكان و افراد ناآشنا با اطلاعات دارويي قرار ندهند. براي پيشگيري از مصارف عمدي هم به كودكان آموزش دهند تا از بروز مسموميت‌ها كاسته شود. چراكه اين موضوع خسارت‌هاي جبران‌ناپذيري به اقتصاد، سلامت، بهداشت جسمي، رواني و حتي بنيان خانواده و جامعه وارد مي‌كند.
*منبع: روزنامه جام جم
**گروه اطلاع رساني**9165**9131