به گزارش ایرنا شكستگی خودبخودی استخوان ها بویژه در نواحی كمر، لگن و مچ دست، درد شدید كمر در نقطه ای خاص كه می تواند بر شكستگی مهره دلالت كند، قوز پشت كه موجب انحنای پشت و كوتاه شدن قد نسبت به قد دوران جوانی می شود از علایم این بیماری است.
طبق گزارش های دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت هم اكنون بیش از 2/5 میلیون نفر از مردم كشور دچار پوكی استخوان هستند.
بنا بر اعلام مركز تحقیقات استئوپروز (پوكی استخوان) وزارت بهداشت سالانه 51 هزار شكستگی لگن خاصره در كشور رخ می دهد كه استان كردستان نیز از این آمار بی نصیب نیست.
مسوول بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشكی كردستان به مناسبت روز جهانی مبارزه با پوكی استخوان در گفت و گو با ایرنا، پوكی استخوان را یكی از مسایل مهم در حوزه سلامت جامعه دانست.
دكتر اردشیر رحیم زاده علل ابتلا به پوكی استخوان را متعدد دانست و گفت: تغذیه نامناسب، كمبود كلسیم و كمبود ویتامین د، مصرف سیگار و دخانیات و مشروبات الكلی، نداشتن تحرك و فعالیت جسمانی، یائسگی زنانه، مصرف طولانی مدت برخی داروها مانند كورتون ها و داروی ضد تشنج كه سبب كاهش تراكم استخوان ها می شود از عوامل زمینه ساز پوكی استخوان است.
وی جنسیت، سن، سابقه خانوادگی، یائسگی، نوع استخوان بندی، نژاد و ابتلا به بیماری ها را از عوامل غیرقابل پیشگیری پوكی استخوان عنوان كرد و افزود: با افزایش سن، احتمال بروز پوكی استخوان بیشتر می شود در همین راستا افراد مسن، بیشترین گروه سنی در معرض خطر پوكی استخوان هستند.
وی با اشاره به اینكه شیوع پوكی استخوان در زنان بیش از مردان و شكستگی ناشی از آن نیز در زنان پنج برابر مردان است گفت: تخمین زده می شود 53 درصد خانم های سفید پوست یائسه در نواحی لگن، كمر یا انتهای ساعد، دچار پوكی استخوان هستند.
دكتر رحیم زاده با اشاره به اینكه یائسگی زنانه و توقف هورمون استروژن سبب كاهش تراكم استخوان ها می شود گفت: زنانی كه قبل از 53 سالگی یائسه می شوند یا افرادی كه با جراحی، تخمدان هایشان برداشته شده بیشتر در معرض پوكی استخوان قرار دارند.
وی با اشاره به اینكه برخی علل پوكی استخوان قابل كنترل و پیشگیری هستند گفت: كاهش وزن بیش از حد طبیعی، سبب كاهش استحكام استخوان ها می شود، همچنین سابقه خانوادگی و وراثت بر تراكم توده استخوانی و سرعت كاهش آن تاثیرگذار است.
وی اظهاركرد: نوع استخوان بندی، استخوان بندی ظریف و كوچك، داشتن قد كوتاه و یا لاغر بودن، فرد را مستعد پوكی استخوان می سازد.
به گفته وی ابتلا به برخی از بیماری ها مانند پركاری غده تیرویید، بیماری غده پاراتیرویید، پركاری یا كم كاری غدد جنسی و بیماری غدد فوق كلیوی می تواند فرد را در معرض ابتلا به پوكی استخوان قرار دهد.
دكتر رحیم زاده ادامه داد: كم كاری غدد جنسی درمان نشده در مردان یا زنان، بی اشتهایی عصبی، شیمی درمانی، كم كاری غده هیپوفیز، بی حركتی طولانی مدت آسیب به ستون فقرات، بیماری پاركینسون، سكته های مغزی، دیسترو فی عضلانی، پیوند عضو، پیوند قلب و ریه، پیوند كبد و دیابت تیپ 7 علل ایجادكننده پوكی استخوان ثانویه تلقی می شود.
وی تاكید كرد: تغذیه مناسب در دوران كودكی، نوجوانی و جوانی و نیز دوران بارداری و شیردهی، ورزش و فعالیت جسمانی، مصرف لبنیات شیر، ماست، كشك و دوغ كم نمك، سبزی، حبوبات و میوه های تازه، مصرف متعادل مواد غذایی پروتئینی مانند ماهی و تخم مرغ و پرهیز از مصرف بی رویه نوشابه های گازدار و قهوه بهترین راهكار پیشگیری از پوكی استخوان است.
كاهش مصرف شیر در بین افراد جامعه سبب كاهش تراكم استخوان و یكی از دلایل شایع ابتلاء به بیماری های مختلف بویژه پوكی استخوان در افراد است.
طبق آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، سرانه مصرف شیر در ایران اكنون 70 تا 80 كیلوگرم در سال است این در حالی است كه این میزان در كشورهای توسعه یافته به 300 كیلوگرم می رسد.
شیر و فرآورده های لبنی نقش تاثیرگزاری در سلامتی افراد دارند قرار دادن این منبع غذایی در سبد غذایی خانواده ها ضروری است.
یك كارشناس تغذیه میزان مصرف شیر در استان را 50 درصد پایین تر از میانگین مصرف كشوری عنوان كرد و گفت: شیر و لبنیات یكی از پنج گروه اصلی غذایی است و مصرف روزانه آنها جهت حمایت از سلامت استخوان دندان و سیستم عصبی ضروری است.
امین امینی روز یكشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: شیر و لبنیات، ماست، پنیر، كشك و سیراج منبع خوبی از مواد مغذی از جمله كلسیم شناخته شده اند و مصرف روزانه یك لیوان شیر یا ماست، 45 تا 60 گرم پنیر و دو لیوان دوغ به حفظ سلامت بدن كمك می كند.
وی افزود: هر لیوان شیر حاوی ویتامین ب2 ، 270 میلی گرم كلسیم، 200 میلی گرم فسفر، 350 میلی گرم پتاسیم، حدود 8 گرم پروتیین، 12 گرم قند و اگر دو درصد چربی داشته باشد 5 گرم چربی است.
وی با اشاره به اینكه كلسیم نقش مهمی در استحكام استخوان دندان بویژه در دوران رشد و نوجوانی دارد گفت: مصرف این ماده لبنی برای دانش آموزان كه در دوره رشد هستند حایز اهمیت است.
امینی افزود: شیر بهترین غذا برای وعده صبحانه و میان وعده مناسبی برای نوجوانان بویژه دانش آموزان محسوب می شود.
وی یادآورشد:توزیع رایگان شیر در سطح مدارس با همكاری آموزش و پرورش و دانشگاه علوم پزشكی از سیاست هایی است كه در راستای افزایش مصرف شیر انجام شده ست.
او اظهاركرد: مصرف دو تا سه واحد شیر كم چرب برای همه گروه های سنی در روز توصیه می شود و این میزان برای كودكان زیر 5 سال نصف واحد تعریف شده ضروری است.
امینی با بیان اینكه كلسیم نقش مهمی در جلوگیری از افزایش بافت چربی در بدن و پتاسیم در پیشگیری از افزایش فشار خون دارد گفت: مصرف متعادل این ماده غذایی در طولانی مدت در كاهش بروز چاقی و فشار خون افراد جامعه موثر است.
به گفته وی كمبود كلسیم و مصرف پایین آن منجر به كاهش تراكم بافت های استخوانی و كاهش رشد قد و افزایش فشار خون می شود.
وی همچنین افزود: مصرف پایین شیر می تواند زمینه بروز كمبود مواد مغذی اساسی از جمله كلسیم ویتامین ب 2 و بقیه املاح و ویتامین ها شود.
امینی شیر را جایگزین مناسبی به جای انواع نوشیدنی ها دانست و افزود: در همین راستا مردم باید بهای زیادی به شیر بدهند.ك/4
7352/1904
تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۰
سنندج- ایرنا- پوكی استخوان كه با كاهش توده استخوانی و سست شدن بافت استخوان همراه است، در مراحل اولیه بدون علامت است به همین دلیل به آن بیماری خاموش گفته می شود.