مشهد- ایرنا- كارشناس مسئول بخش نمایه سازی مدیریت امور اسناد سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی گفت: اسناد موجود در این سازمان درباره برگزاری مراسم سوگواری امام حسین(ع) در حرم مطهر اما رضا(ع) به 400 سال پیش بازمی گردد.

زهرا فاطمی مقدم روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: جمع آوری این اسناد با شكل گیری تشكیلات اداری آستان قدس رضوی همزمان بوده و مراسم عزاداری عاشورا با شكوه خاصی برگزار می شده است.
وی گفت: اسناد مكتوب موجود مربوط به چگونگی برگزاری مراسم عزاداری امام حسین(ع) و نوع آنها را در حرم امام رضا(ع) از دوران صفوی تا دوران قاجار را روایت می كند.
این كارشناس مسئول افزود: برخی از آیینهای عزاداری از آن دوران تاكنون مانند 'نخل بندی' از بین رفته اما مراسم دیگر نظیر روضه خوانی و سیاه پوشی حرم مطهر تا به امروز هنوز بر قوت خود باقیست.
وی ادامه داد: اسناد مربوط به اجرای مراسم نخل بندی در روز عاشورا در حرم مطهر رضوی مربوط به دوران صفوی و افشار است اما امروزه این مراسم دیگر در مشهد برگزار نمی شود در حالی كه مردم برخی نقاط كشور هنوز آن را برگزار می كنند.
فاطمی مقدم روضه‏ خوانی و ذكرگویی امام حسین(ع) به صورت مستمر، سیاهپوشانی گلدسته های حرم مطهر در ایام محرم، تعطیلی مكتبخانه حرم و دكانها، اطعام زائران و سایر فعالیتهای جاری و عادی در روز عاشورا از برنامه هایی برشمرد كه در اسناد به آنها اشاره شده است.
وی گفت: این مجالس كه هزینه آن توسط آستان قدس تامین می شده بطور عمده در ایوان طلا صحن قدیم(صحن انقلاب اسلامی كنونی) یا در دارالضیافه و رواق دارالسیاده با حضور زائران و مجاوران حرم مطهر امام رضا(ع) برگزار شده است.
او افزود: امروزه برخی برنامه ها به رسوم جاری و سنتی سوگواری امام حسین(ع) اضافه یا در چگونگی برگزاری آن تغییراتی ایجاد شده اما عمده برنامه ها از 400 سال پیش تاكنون در حرم مطهر رضوی برگزار می شود.
كارشناس مسئول بخش نمایه سازی مدیریت امور اسناد سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوی تغییر پرچم گنبد طلای حرم مطهر به رنگ سیاه، خطبه خوانی شب عاشورا، مراسم شام غریبان، روضه خوانی و مرثیه سرایی مستمر، اجتماع هیاتهای مذهبی در حرم مطهر، اقامه نماز ظهر عاشورا و اطعام زائران را از برنامه های فعلی حرم مطهر در ایام سوگواری امام حسین(ع) در دهه اول محرم برشمرد.
مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی در دو محور اسناد و مطبوعات با در اختیار داشتن بیش از 13 میلیون سند تاریخی از غنی ترین مجموعه های كشور در این حوزه به شمار می آید.
7489/1858