به گزارش گروه علمی ایرنا، اطلاع از راه های پیشگیری از وبا و نیز نحوه انتقال، علائم و درمان آن از این جهت اهمیت مضاعف می یابد كه اخیرا 'علی اكبر سیاری' معاون امور بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی از شناسایی 15 فرد مبتلا به این بیماری در شهرهای مختلف كشور خبر داد و افزود كه این افراد عمدتا به عراق سفر كرده بودند.
**عامل بیماری
وبا از جمله بیماری هایی است كه عامل آن یك باكتری است و این باكتری در صورت رعایت نكردن اصول بهداشتی به سرعت وارد چرخه مواد غذایی یا آب آشامیدنی می شود و می تواند جان بسیاری از انسان ها را تهدید كند.
دكتر 'نسرین حاج سیدجوادی' كارشناس مركز تحقیقات میكروبیولوژی موادغذایی انستیتو تحقیقات تغذیه ای ایران در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا، در این خصوص گفت: باكتری 'ویبریو كلرا ' در اثر تولید و تجمع سم در روده انسان، نوعی بیماری حاد اسهالی ایجاد می كند كه در اكثر موارد باعث از دست رفتن سریع آب و املاح بدن شده و در صورت تاخیر در درمان، باعث شوك و سرانجام مرگ می شود.
حاج سید جوادی اضافه كرد: بیماری وبا یك مشكل بهداشت عمومی محسوب می شود و انتشار سریع آن می تواند منجر به همه گیری در سطح جامعه شود.
وی گفت: این بیماری بیشتر در نقاط گرم و مرطوب با شروع فصل گرما آغاز می شود، اما گاهی در فصل سرما نیز مواردی از آن مشاهده می شود.
به گفته حاج سید جوادی، در ایران، وبا بیشتر از نوع 'التور' یا شبه وبا در مناطق مرزی با افغانستان و عراق مشاهده می شود.
**پیشگیری از بیماری
كارشناس مركز تحقیقات میكروبیولوژی موادغذایی انستیتو تحقیقات تغذیه ای ایران مهمترین راه پیشگیری از این بیماری را دفع مناسب پساب آلوده و ممانعت از نفوذ آن به منابع آب آشامیدنی عنوان كرد.
وی ادامه داد: تصفیه، جوشاندن و كلر زدن آب برای جلوگیری از سرایت این بیماری ضروری است و همچنین پرهیز از مصرف آب چشمه، رودخانه و آب چاه به خصوص در فصول انتقال بیماری اهمیت دارد.
حاج سید جوادی رعایت بهداشت فردی را اساس پیشگیری از كلیه بیماری های اسهالی از جمله وبا دانست و گفت: استفاده از وسایل شخصی مانند ظروف غذا و لیوان، حوله و مسواك، شستشوی منظم و مستمر دست ها با آب سالم و صابون به ویژه قبل از تهیه و یا مصرف غذا است .
وی شستشوی كامل و ضد عفونی كردن سبزی و میوه را راهكار دیگری برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری دانست.
**راه های انتقال بیماری
حاج سید جوادی تماس با وسایل آلوده به میكروب وبا مانند دست دادن با دستهای آلوده، استفراغ بیمار، ملحفه و لوازم آلوده او مانند لیوان، ظروف و حوله را از راه های انتقال این بیماری برشمرد.
كارشناس مركز تحقیقات میكروبیولوژی موادغذایی انستیتو تحقیقات تغذیه ای ایران همچنین گفت: بیماری وبا میتواند نتیجه آشامیدن آب آلوده، مصرف سبزی ها و میوههای خام آلوده و یا مواد غذایی باشد كه می توانند از طریق آب آلوده منتقل شوند.
** علائم بیماری
وی به علائم ابن بیماری نیز اشاره كرد و گفت: شخص مبتلا، در بیشتر موارد اسهال خفیف بدون درد و بدون تب دارد و در واقع اولین شكایت بیمار احساس پری و غرغر شكم است. استفراغ بدون حالت تهوع و عطش فراوان نیز از علائم این بیماری است.
حاج سید جوادی توصیه كرد: اسهال می تواند در عرض چند ساعت موجب كم آبی شدید بدن شود و در صورتی كه آب و املاح بدن به سرعت جبران نشود، احتمال مرگ منتفی نیست.
وی افزود: بیماری وبا از لحظه ورود میكروب به بدن تا بروز بیماری از چند ساعت تا چند روز طول می كشد و به محض شروع اسهال شدید، لازم است كه مایعات فراوان و محلول خوراكی ORS مصرف و سریع به نزدیك ترین مركز بهداشتی مراجعه شود.
**درمان
حاج سید جوادی در خصوص راه درمان این بیماری به مصرف محلول خوراكی (ORS) در مرحله نخست اشاره كرد و افزود كه در موارد شدیدتر بیماری، بیمار باید بی درنگ به مراكز بهداشتی و درمانی جهت درمان با سرم و دارو منتقل شود.
علمی **1354**2017
تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۶
تهران- ایرنا- وبا، بیماری واگیرداری است كه گرچه شیوع آن عمدتا در ماه های گرم سال است، اما در فصل سرما نیز مواردی از این بیماری مشاهده می شود و با توجه به قابلیت همه گیری آن، رعایت دقیق اصول بهداشتی و اطلاع رسانی كافی درباره آن یك ضرورت همیشگی است.