محمد درویش روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به گزارش چند روز گذشته ستاد دریاچه ارومیه تاكید كرد: با افزایش سطح آب این دریاچه طرحی با عنوان طرح به كاشت نیز اجرا شده است.
وی اظهار كرد: تغییر الگوهای كشت و آموزش جوامع محلی نیز توانسته است روند نگران كننده را در این بخش متوقف كند اما كار مهم تر زمانی اتفاق می افتد كه گزینه های جایگزینی معیشتی را در این دریاچه معرفی كنیم.
درویش افزود: در حوزه آبخیز دریاچه ارومیه از سال 1370 تا 1390 وسعت اراضی كشاورزی از 360 هزار هكتار به 380هزار هكتار اضافه شده است و اگر میانگین آب مورد نیاز برای هر هكتار اراضی كشاورزی را 10 هزار مترمربع در نظر بگیریم 3.6 دهم میلیارد مترمكعب برداشت آب به این حوزه تحمیل شده است.
وی یادآوری كرد: احداث 72 سد بر روی 11 رودخانه طی سال های گذشته، وجود 36 هزار حلقه چاه غیر مجاز و تبدیل تاكستان های كم مصرف آب به كشت محصولات پر مصرف معضلات كنونی را موجب شد كه متهم اصلی آن نه تنها اقلیم و یا خشكسالی بلكه اقدامات دست بشر است.
مدیركل دفتر آموزش و مشاركت های همگانی سازمان محیط زیست كشور ادامه داد: بر اساس اعلام رئیس دپارتمان رسوب شناسی سازمان زمین شناسی ایران كه به تازگی آزمایش هایی را از بستر خشك دریاچه ارومیه انجام داده اند بخش هایی از این دریاچه كه خشك شده دست كم بین 25 تا 45 هزار سال گذشته هرگز خشك نبوده است.
این مسئول ادامه داد: برای تامین آب شرب لازم از زاینده رود آب شیرین كن های خورشیدی از طریق خلیج فارس و دریای عمان باید تامین شود و به هیچ عنوان نباید به دنبال گزینه هایی مانند طرح انتقال آب بود و علاوه بر آن باید میزان بار گذاری های صنعتی در پایین و بالا دست استان چهار محال و بختیاری كنترل شود.
***سرانه مصرف آب شرب ایرانیان در بین 250 تا 270 لیتر است
وی در ادامه سرانه مصرف آب شرب ایرانیان را در بین 250 تا 270 لیتر اعلام كرد و گفت: در صورتی كه استاندارد آن باید بین 170 تا 180 لیتر باشد.
درویش افزود: باید به طور متوسط و عادی حداكثر از 20 درصد منابع آبی در سال استفاده كنیم كه این رقم با توجه به گزارش وزارت نیرو به 85 درصد رسیده و این فوق العاده نگران كننده است و بنابراین همه باید مطابق با اصل پنجم قانون اساسی برای حفظ محیط زیست متحد باشیم.
مدیر كل دفتر آموزش و مشاركت های همگانی سازمان محیط زیست كشور با ابراز نگرانی از مصرف آب در بخش كشاورزی گفت: بین 80 تا 90 درصد منابع آبی در این بخش مصرف می شود.
*** 200 هزار حلقه چاه آب غیر مجاز در كشور وجود دارد
درویش با بیان اینكه هم اكنون از مجموع حدود 760 هزار حلقه چاه در كشور 200 هزار حلقه چاه غیر مجاز است بیان كرد: بخش عمده این چاه ها به حوزه آبخیز دریاچه ارومیه اختصاص دارد كه به نوبه خود به كاهش سطح آبهای زیر زمینی منجر شده است.
وی اظهار كرد: مصرف بی رویه آب به مشكلاتی نظیر نشست زمین و ایجاد فرو چاله ها منجر می شود و این آخرین مرحله بیابان زایی و غیرقابل برگشت است و نمی شود كاری برای آن انجام داد و بر این اساس باید تلاش كنیم دیگر مناطق كشور متاثر از این مشكلات نشوند.
مدیركل دفتر آموزش و مشاركتهای همگانی سازمان محیط زیست كشور راه حل رفع بحران آب را گرایش به سمت كاهش وابستگی معیشتی سرزمینی و معرفی گزینه هایی كه كمترین وابستگی درآمد سرانه به آب و خاك را برای ایرانیان دارد، ذكر كرد.
وی استحصال انرژی خورشیدی، انرژی بادی و استفاده از مزیت های صنعت بوم گردی را از دیگر راههای برون رفت از این بحران بیان كرد.
درویش در ارتباط با استفاده از آبهای فسیلی میلیاردی نیز افزود : استفاده از آبهای فسیلی میلیاردی هیچ وقت جواب نداده و حتی این كار را در كشور عربستان انجام دادند كه با بحران مواجه شدند و بر این اساس آبهای فسیلی در واقع تنظیم كننده لایه های زیرین زمین است و به هیچ عنوان نباید چنین ریسكی شود.
وی یادآوری كرد: در صورتی كه به بحران كمبود آب رسیدیم می توان از تكنیك آب شیركن های خورشیدی استفاده كرد چون در كنار منبع دائم آب خلیج فارس و دریای عمان هستیم و حتی آب فوق العاده زیادی هم در دریای خزر وجود دارد.
شبد 6085/7320/ 3404
تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۳
زنجان - ایرنا - مدیركل دفتر آموزش و مشاركت های همگانی سازمان محیط زیست كشور گفت: برای نخستین بار در طول 15 سال گذشته روند كاهش سطح آب دریاچه ارومیه متوقف شده و اكنون چهار سانتیمتر نیز افزایش یافته است.