میرقاسم مومنی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: ایران با حضور در سازمان جهانی تجارت می تواند در بازار كشورهای دیگر حضور ملموس تری داشته باشد و همانطور كه تمام كشورها حتی روسیه، چین و امریكا نیز برای عضویت در آن تلاش كرده اند تا خود را با قوانین آن تطبیق دهند، ایران نیز برای تطبیق و عضویت خود تلاش كند.
وی افزود: كشورهای بزرگ به دلیل سودی كه از عضویت در این سازمان و توسعه تجارت خود می برند، خود را ملزم به تبعیت از قوانین بین المللی كرده اند و ایران نیز از این امكان برخوردار شود اما مشكل اینجاست كه قوانین تجاری ما منطیق با قوانین سازمان جهانی تجارت نیست و در مواردی بحث تولیدكنندگان مطرح می شود كه قادر به تولید با كیفیت و قیمت تمام شده مناسب كه قابل رقابت در بازارهای جهانی باشد، نیستند.
این كارشناس اقتصادی یادآور شد: حتی چین و روسیه برای عضویت در این سازمان بیش از دو هزار قوانین و مواد قانونی خود را اصلاح كرده و یا حذف كردند و در داخل خود تغییرات و بازبینی های انجام دادند تا بتوانند در این نهاد بین المللی عضو شوند و از تسهیلات آن بهره مند شوند و می توانند تولیدات خود را با هزینه كم و كیفیت بالا تولید و صادر كنند.
وی افزود: سازمان تجارت جهانی براساس معیارها و قوانینی در خصوص تذهیب روابط تجاری بین دولت ها و كشورها استوار شده و یكی از اهداف عمده این سازمان، كاهش تعرفه های گمركی و آزادسازی تجارت بین كشورها و برداشن موانع موجود بر سر راه تجار و بارگانان است.
مومنی با تاكید بر آنكه برای عضویت نیاز به یك عزم ملی داریم، افزود: برای ایجاد این عزم ملی باید تمام سازمانها، ارگانها و نهادهای درگیر این موضوع حضور جدی تری داشته باشند تا با یك سیاست ملی و همه جانبه عضو این سازمان شویم و اگر نیم بند وارد شویم، نه تنها سودی نخواهیم برد بلكه ممكن است دچار برخی زیانهای بلندمدت شویم.
وی ادامه داد: موضوع مهم باز شدن درهای این سازمان به روی تجارت ایران است البته در این راه سختی هایی خواهیم داشت اما در نهایت ما وارد بازار جهانی خواهیم شد و می توانیم سرمایه گذاران مختلفی را به خصوص در بخش انرژی دریافت كنیم.
مومنی یادآور شد: كشورهایی كه توان صادراتی و توان تولید ندارند، با عضویت در این سازمان به راحتی می توانند در بازار كشورهای دیگر حضور داشته باشد و كالاهای خود را به فروش برساند مانند ازبكستان و آذربایجان كه حتی روزی جزو خاك ایران بودند، در این سازمان عضو شده اند تا به راحتی از مزایای آن استفاده كنند.
وی ادامه داد: اساس سازمان جهانی تجارت، رقابت است و كشورهایی كه از نظر كیفیت و قیمت تمام شده كالا در وضعیت مطلوبی باشند، می توانند بازارهای بیشتری را تصاحب كنند.
این كارشناس اقتصاد بین الملل با اشاره به اینكه ایران در سال 1996 درخواست عضویت خود را به این سازمان را ارایه داد، گفت: بیش از 90 درصد تجارت جهانی در قالب سازمان جهانی تجارت انجام می شود و هم اكنون 163 عضو دارد كه این نشان می دهد، یك اجماع جهانی برای حضور و عضویت در این سازمان در حال انجام است.
وی ادامه داد: ایران سال 1996 درخواست عضویت خود به این سازمان را ارایه داد اما به خاطر كارشكنی های آمریكا موفق نشد البته عضویت ایران نیز مانند سایر كشورها مستلزم یكسری تغییرات درداخل ایران است.
این كارشناس اقتصاد بین الملل تاكید كرد: بخش انژزی ایران كه ركن اساسی اقتصاد ایران بر اساس صدور آن است، در سایه عضویت در سازمان تجارت جهانی می توانیم سرمایه گذارانی جهت تبدیل نفت خام به محصولات مختلف داشته باشیم و نه نفت خام و ارزش افزوده ای كه می توانیم از محل مشتقات نفتی بدست بیاوریم و بسیار بالاتر از خود نفت است بیاندیشیم تا بودجه ما نیز وابسته به فروش نفت خام نباشد.
وی ادامه داد: از طرفی، الان در معادن كشور سنگ مرمر و گرانیت زیادی تولید می شود اما مستقیما صادر نمی شود و حتی اگر بخواهیم به كشورهای منطقه مانند امارات متحده عربی، قطر، قزاقستان یا كشور دیگری صادر كنیم، محصول خام ما را چین خریداری و پس از تبدیل صادر می كند در حالیكه ارزش افزوده این كار در تبدیل این تولیدات به محصول نهایی است و این محصول نهایی می تواند تضمین كننده سود مورد نظر ما باشد به دلیل عدم عضویت در سازمان تجارت جهانی از حق خود نیز بی بهره ایم.
لازم به ذكر است؛ سازمان جهانی تجارت كه از ابتدای سال 1995 میلادی برای مدیریت مناسبات تجارت چنـد جانبه بیـنالمللی جایگزین گات شد، اكنون به یك سازمان بزرگ جهانی تبدیل شده است و اهمیت این سازمان جهانی تا آن حد است كه در حال حاضر 163 كشور جهان به عضویت این سازمان درآمده و كشورهایی نیز در حال طی كردن فرآیند الحاق هستند. ایران نیز اكنون عضو ناظر سازمان جهانی تجارت بوده و در حال آماده سازی فرآیند مذاكرات است.
اقتصام (4) 1070**1558
تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۹
تهران - ایرنا- یك كارشناس اقتصاد بین الملل گفت: سازمان جهانی تجارت به عنوان یك ارگان رسمی از جایگاه مناسبی در میان كشورهای جهان برخوردار است و عضویت ایران در آن با توجه به نقش اقتصاد ایران در منطقه خاورمیانه می تواند هم برای این سازمان و هم برای ایران مهم باشد.