وزیر خارجه عمان دو هفته قبل بدون هماهنگی با دیگر كشورهای عضو شورای همكاری خلیج فارس به سوریه سفر كرد، اقدامی كه موجب خشم سران آل سعود و برخی دیگر از سران مرتجع عرب شد.
كشور عمان با وجود عضویت در شورای همكاری خلیج فارس، طی سال های اخیر نشان داده كه از سیاست های نادرست این شورا پیروی نمی كند و حتی در بحران های منطقه ای به دنبال پیدا كردن راه حل سیاسی می گردد، دقیقا بر عكس برخی كشورهای مرتجع عرب كه فقط به دنبال راه نظامی برای حل مسایل منطقه هستند.
به اعتقاد تحلیلگران ، شواهد و قراین همچنین حاكی از آمادگی كویت برای تعامل بیشتر با نظام سوریه است ولی عربستان، قطر و بحرین با نزدیكی كویت به سوریه و روابط مسقط و دمشق به شدت مخالفت می كنند.
با آغاز مرحله جدید در بحران سوریه كه با بمباران سنگین مواضع تروریست ها از سوی جنگنده - بمب افكن های روسی در هشتم مهرماه و پس از آن حمله زمینی ارتش سوریه و متحدین این كشور در مناطق مختلف سوریه آغاز شد، زمینه برای جداشدن كشورهای عربی از صف عربستان در خصوص مساله سوریه نیز فراهم شد.
مراكز تصمیم گیری در كویت نیز درپی سفر وزیر خارجه عمان به دمشق برای ازسرگیری روابط مستقیم با سوریه و دیدارش با بشار اسد رییس جمهوری آن كشور، خود را برای تعامل بیشتر با نظام دمشق آماده می كنند.
نشانه ها حاكی است كه مقام های كویت در نشست های غیرعلنی خود از سفر وزیر خارجه عمان به سوریه حمایت می كنند.
روزنامه رأی الیوم به نقل از منبعی آگاه بدون ذكر نام وی در این باره نوشت: پیش بینی می شود كه كویت در چند روز آینده اقدامی مشابه عمان انجام دهد.
در كنار عمان و كویت، امارات و مصر نیز بر خلاف نظر عربستان سعودی، حمایت خود را از راه حل سیاسی برای خاتمه دادن به بحران سوریه بدون درخواست كناره گیری اسد، اعلام كرده اند.
سران مصر و امارات سه شنبه گذشته در دیدار عبدالفتاح سیسی رییس جمهوری مصر از ابوظبی، به سرنوشت بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، نپرداختند و برخلاف همپیمان خود یعنی عربستان عمل كردند كه كناره گیری اسد از قدرت را به عنوان شرط راه حل سیاسی اعلام كرده است.
در این دیدار شیخ محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی و عبدالفتاح سیسی رییس جمهوری مصر در ابوظبی بحران سوریه و راه برون رفت از این بحران را مورد بحث و بررسی قرار دادند و بر هماهنگی با قدرتهای جهانی و منطقه ای تضمین امنیت و تمامیت ارضی و استقلال و یكپارچگی سوریه و تحقق یافتن خواسته های مردم این كشور را مورد تاكید قرار دادند.
در این دیدار دو طرف بر لزوم تقویت پیوند همكاری و گفت وگو با جامعه بین الملل به منظور یافتن راه حلهای مشترك برای مسائل و چالشهای منطقه ای و بین المللی تاكید كردند.
مصر تنها كشور عربی است كه با سوریه روابط سیاسی خود را قطع نكرده و از همان ابتدای روی كار آمدن عبدالفتاح السیسی، مخالفت قاهره با اقدامات تروریست ها در سوریه اعلام شد، هر چند در زمان محمد مرسی، وی از تروریست ها و گروه های تكفیری در سوریه حمایت كرد.
هرچند امارات با عربستان در قضیه یمن همگرایی زیادی دارد و حتی به غیر از شركت در بمباران مردم بی دفاع یمن، نظامیان خود را برای شركت در جنگ زمینی به این كشور اعزام كرده است، اما در بحث سوریه مساله فرق می كند.
بحران سوریه كه از اسفندماه سال 89 و با اعتراضات صنفی آغاز شده بود به یكباره با ورود گروه های ترویستی خارجی حمایت شده از سوی كشورهای غربی- عربی به بحران خانمان سوز تبدیل شد.
به گفته كارشناسان منطقه، در بین كشورهای عربی، عربستان و قطر بیشترین كمك ها را به تروریست ها در سوریه داشته اند و گفته می شود كه این دو كشور تاكنون بیش از 200 میلیارد دلار هزینه كرده اند.
با آغاز مرحله جدید نبرد با تروریست ها از هشتم مهرماه در سوریه و حملات همه جانبه به آنها از طریق روسیه، سوریه و متحدین این كشور و همچنین حملات نیروهای عراقی به مواضع گروهك تروریستی داعش در این كشور و پیشروی های خوب نیروهای سوری و عراقی در هر دو كشور، انتظار می رود كه روند حمایتی كشورهای غربی - عربی از تروریست ها در هر دو كشور نیز تغییر كند؛ هرچند به اعتقاد برخی كارشناسان در این بین انتظاری از تغییر رویكرد كشورهای عربستان، قطر و تركیه در موضوع سوریه نمی رود.
گزارش از مجید جعفری
خاورم/1275**1586
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۴
تهران - ایرنا - سفر چندی پیش یوسف بن علوی وزیر امور خارجه عمان به سوریه در كنار جدایی راه مصر و امارات از عربستان در قضیه سوریه، جار و جنجال های زیادی در كشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به راه انداخته است.