به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، دكتر پرویز افشار روز یكشنبه در نخستین نشست خبری خود به عنوان سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: بر اساس مقایسه میانگین قیمت مواد مخدر در كشور كه میانگین قیمت مهر ماه سال جاری و سال 93 را انجام دادیم نشان می دهد كه ما به دلیل كنترل پیش سازها و كاهش تولید شیشه با افزایش این ماده مخدر روبه رو شده ایم.
وی تصریح كرد: قیمت خرده فروشی شیشه در سطح كشور 140 درصد و عمده فروشی آن 210 درصد رشد داشته و بر اساس آمارها قیمت شیشه از كیلویی 18 میلیون و 900 هزار تومان به 58 میلیون و 700 هزار تومان رسیده است.
وی تصریح كرد: همچنین قیمت هرویین در خرده فروشی دو درصد و در عمده فروشی 52 درصد رشد را نشان می دهد.
افشار افزود: اما در زمینه ماده مخدر تریاك ما كاهش قیمت 34 درصدی را شاهد هستیم.
معاون كاهش تقاضای ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: افزایش قیمت شیشه و هرویین و كاهش قیمت تریاك نشان می دهد افراد مبتلا به شیشه تغییر الگوی مصرف را دارند و ممكن است به سمت مواد سنتی یا هرویین تزریقی بروند كه در این زمینه باید از ورود هرویین از افغانستان به ایران جلوگیری شود.
**افزایش 21 درصدی كشفیات مواد مخدر
افشار در ادامه به میزان كشفیات مواد مخدر در هفت ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل اشاره كرد و گفت: در این مدت میزان كشفیات مواد مخدر در كشور 25 درصد رشد داشته است.
وی گفت: در هفت ماهه سال جاری 366 هزار و 577 كیلوگرم انواع مواد مخدر كشف شده است.
افشار گفت: میزان هرویین كشف شده 9 تن، مورفین دو هزار و 701 كیلوگرم، تریاك 283 تن، حشیش 55 هزار كیلوگرم، شیشه یك هزار و 243 كیلوگرم و مابقی مواد شامل شیره تریاك و سوخته 15 تن از كشفیات مواد مخدر بوده است.
وی ادامه داد: از مجموع كشفیات 77 درصد را تریاك، سه درصد شیشه، 2.5 درصد هرویین و 15 درصد را حشیش تشكیل می دهد و در این مدت 58 درصد كاهش كشفیات قرص و روانگردان را داشته ایم.
به گفته افشار 88 درصد كشفیات توسط نیروی انتظامی، 10 درصد سربازان گمنام امام زمان (عج)، دو درصد بسیج و بخشی از آن نیز به صورت مشترك توسط گمرك و سازمان زندان ها كشف شده است.
افشار همچنین به تعداد یك هزار و 510 عملیات برای كشفیات موادمخدر در هفت ماهه سال جاری اشاره كرد و گفت: عملیات ها نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل آن نیز 18 درصد رشد دارد.
وی تعداد گروههای متلاشی شده قاچاقچیان موادمخدر در سال 91 را یك هزار و 767 مورد عنوان كرد و افزود: در خصوص متلاشی شدن این گروهها 10 درصد رشد نشان می دهد.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر انهدام 133 كارگاه تولید شیشه در كشور را از دیگر فعالیت های حوزه مقابله با عرضه موادمخدر در كشور بیان كرد و گفت: در این زمینه نیز پنج درصد كاهش راشاهد هستیم كه علت اصلی آن كنترل پیش سازها و مواد اولیه تولید آمفتامین است.
وی گفت: به رغم افزاش میزان كشفیات موادمخدر، خوشبختانه آمار شهدای راه مبارزه با موادمخدر كاهش چشمگیر 83 درصدی داشته است به طوریكه در كل سال 93، برای مبارزه با موادمخدر 12 نفر شهید شدند و این آمار در هفت ماه سال جاری به دو نفر تاكنون رسیده است.
** باید راههای افزایش تزریق هروئین را كاهش داد
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: در صورتی كه توسعه مراكز درمانی، مدیریت مصرف موادمخدر و توسعه خدمات كاهش آسیب براساس نیاز مصرف كنندگان موادمخدر را نداشته باشیم احتمال افزایش میزان افراد كه گرایش به تزریق هروئین و مصرف شیشه را داشته باشند، بیشتر می شود.
وی تصریح كرد: با توجه به اینكه مصرف شیشه خیلی خطرناك تر است و عوارض جدی تری را به همراه دارد باید راههای افزایش تزریق هروئین میان مصرف كنندگان موادمخدر را كاهش داد.
افشار گفت: باید خدمات كاهش آسیب در میان معتادان افزایش یابد و ارائه مشاوره، آموزش، بسته های غذایی و توزیع بسته های بهداشتی را در معتادان داشته باشیم.
** كاهش یك درصدی زندانیان موادمخدره به تمامی جرائم
افشار در ادامه به آمار 6 ماهه ورودی زندانیان در سال 93 و 94 اشاره كرد و گفت: نسبت زندانیان موادمهدر به تمامی جرائم در زندان ها كاهش یك درصدی دارد.
وی گفت: براساس آمار در 6 ماهه اول سال 94 تعداد زندانیان موادمخدر 59 هزار و 181 نفر بوده اند.
** 2،65 درصد از جمعیت 15 تا 65 سال ایران مصرف كننده موادمخدر هستند
معاون كاهش تقاضای ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: موادمخدر به عنوان یك معضل پیچیده و چند وجهی است اما خوشبختانه در ایران شیوع خیلی بالایی ندارد بلكه شیوع اعتیاد در ایران از میانگین متوسط تا حدودی بالاتر است.
وی تصریح كرد: براساس آمار، 2،65 درصد جمعیت 15 تا 65 سال ایرانی مصرف كننده موادمخدر هستند البته این آمار شامل افرادی كه موادمخدر ار تفننی مصرف می كنند، نیست.
** آمار مرگ و میر معتادان با بیش از یك درصد رشد
افشار گفت: آمار مرگ و میر معتادان موادمخدر در كشورمان در سال 93 به 92 افزایش قابل توجهی نداشته و فقط یك تا 1،5 درصد رشد داشته اما نكته نگران كننده این بوده كه جمعیت زنان معتاد ما به 10 درصد كل جمعیت مصرف كنندگان موادمخدر در كشور رسیده است.
وی تصریح كرد: در سال 93 به 92 افزایش مرگ و میر زنان افزایش یافته به طوری كه 33 درصد رشد مرگ و میر در زنان را شاهد بوده ایم.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: زنانه شدن مصرف موادمخدر و اینكه زنان زودتر از مردان به انتهای خط می رسند، به عنوان مشكلی جدی است چرا كه زنان از نظر وضعیت فیزیكی، گرایش به سمت موادمحرك صنعتی، افزایش مصرف شیشه و ترامادول و مصرف چند ماده ای باعث افزایش مرگ و میر در زنان شده است.
افشار افزود: در كشور ما ثابت شده كه بانوان به خاطر حیا و انگ اجتماعی كمتر برای درمان اعتیاد خود به مراكز درمانی مراجعه می كنند و این موضوع نیز یكی دیگر از دلایل افزایش مرگ و میر در میان زنان است.
وی با بیان اینكه در پنج ماهه اول سال جاری حدود سه دهم درصد میزان مرگ و میر در كشور افزایش داشته است، ادامه داد: اما در مجموع در سال 94 نسبت به سال 93 نیز آمار مرگ و میر معتادان در كشورمان یك درصد رشد را داشته است و علت مرگ و میر معتادان سه دلیل افزایش بیش از حد مصرف، عوارض مزمن ناشی از مصرف و عوارض بهداشیت و بیماری نوپدید مانند ایدز و هپاتیت است.
افشار ادامه داد: پنج درصد شیوع مصرف موادمخدر مربوط به استان كرمان است اما در این استان مردم بیشتر تریاك مصرف می كنند كه خیلی بهتر از مصرف موادمخدر صنعتی است چرا كه تزریق موادمخدر احتمال مرگ و بیماری های نوپدید مانند ایدز و هپاتیت را به شدن افزایش می دهد.
وی ادامه داد: در تهران نیز متقاضیان زیادی برای مصرف موادمخدر وجود دارد اما به دلیل كنترل زیاد مصرف كنندگان به سمت مصرف موادمخدر صنعتی می روند به همین دلیل میزان مرگ و میر در این استان بیشتر است.
** سندرم محرومیت نوزادی
معاون كاهش تقاضای ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: نوزادان مبتلا به اعتیاد كه از مادران معتاد متولد می شوند هنگام تولد به سندرم یا نشانگان محرومیت نوزادی مبتلا می شوند كه توجه به این نوزادان به عنوان وظیفه اصلی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی است.
وی گفت: دستورالعمل مدیریت سندر محرومیت نوزادی در گذشته نوشته شده و به همه بیمارستان های زنان و زایمان در كشور ابلاغ شده و براساس این دستورالعمل باید زنان مصرف هرگونه دارو یا ماده مخدر را در قالب پرسشنامه ای به بیمارستان اطلاع دهند تا مانع تولد نوزاد معتاد در كشور شویم.
وی ادامه داد: ستاد مبارزه با موادمخدر به این سندرم حساسیت دارد اما مسوولیت قانونی در این زمینه ندارد و مسئولیت قانونی سلامت مادران و نوزادان به عهده وزارت بهداشت است.
وی در خصوص آماری مبنی بر وجود 70 هزار نوزاد معتاد در كشور نیز گفت: این آمار صحت ندارد چرا كه براساس آمار 10 درصد از جمعیت معتادان كشور بانوان هستند كه رقم 120 هزار نفری می شوند و این آمار كه 70 هزار نفر از آنها باردار بوده و نوزاد معتاد متولد كرده اند درست نیست.
افشار افزود: برای ارزیابی دقیق از تعداد افراد معتاد در كشور طرح ارزیابی سوء مصرف موادمخدر در كشور كه هر 10 سال یكبار انجام می شد به دلیل افزایش گرایش معتادان به موادمخدر صنعتی به ویژه شیشه، اجرای این طرح اخیرا به هر پنج سال یكبار رسیده است و قرار است نتایج طرح جدید در آینده ای نزدیك اعلام شود.
** دو تا سه درصد معتادان در كشور متجاهر هستند
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر با بیان اینكه پیشگیری و مقابله با عرضه موادمخدر به عنوان دو اولیت اصلی ستاد مبارزه با موادمخدر به شمار می رود، گفت: ورود ضعیف به موضوع پیشگیری از موادمخدر باعث شده كه با جمعیت قابل توجهی از معتادان روبه رو باشیم و چون به این دو اولویت توجه جدی نشده، معتادان متجاهر را در كشور شاهد هستیم.
وی تصریح كرد: در حال حاضر دو تا سه درصد معتادان كشور را معتادان متجاهر تشكیل می دهند، كه بخش قابل توجهی از این افراد نیاز به جمع آوری ندارند و باید مداخلات دارویی و مشاوره ای و كاهش آسیب برای آنها انجام شود و تنها اندكی از آنها است كه اصرار به انجام جرم و خرده فروشی موادمخدر دارند كه این افراد مشمول جمع آوری می شوند.
** آیین نامه بیمه معتادان اصلاح شد
افشار در ادامه به تخصیص بودجه 22 و 30 میلیارد تومانی برای بیمه معتادان اشاره كرد و گفت: این بودجه در سال های 92 و 93 در اختیار سازمان بیمه سلامت قرار گرفت اما كل آن تخصیص داده نشده و با مشكل رو به رو بود به طوری كه فقط معتادان زیر 18 سال می توانستند در مراكز دولتی از خدمات بیمه ای آن بهره مند شوند.
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: با توجه به اینكه هفت هزار مركز درمانی ترك اعتیاد در كشور فعال است و 89 درصد رفیت درمانی در اختیار بخش خصوصی است به همین منظور اصلاحیه ای بر این آیین نامه انجام شد تا محدودیت سنی و جنسی آن برداشته شود و قرار است بخش خصوصی نیز در موضوع بیمه معتادان نیز دخیل باشد.
وی ادامه داد: در این راستا طرح بیمه معتادان در 16 استان در حال انجام است و مبلغ 30 میلیارد ریال برای این موضوع در نظر گرفته شده كه بسیار ناچیز است و انتظار داریم این اعتبار در سنوات آتی افزایش یابد.
** مراكز اقامتی غیردارویی ترك اعتیاد بیشترین مشكلات را دارند
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: مراكز درمانی اعتیاد در كشور شامل مراكز سرپایی، بستری، و مراكز اقامتی غیردارویی یا همان كمپ ها هستند كه بیشترین مشكل مربوط به این كمپ ها است.
وی تصریح كرد: این مراكز نیاز به دارو ندارند و خدمات مشاوره ای ارائه می دهند و به همین منظور نظارت بر آنها به راحتی صورت نمی گیرد و متاسفانه تعدادی از آنها نیز فاقد پروانه كسب هستند و اگر مشكلی هم وجود دارد در این كمپ ها رخ می دهد.
افشار در پاسخ به سوال خبرنگاری كه در یكی از این كمپ ها تعدادی سلاح غیرمجاز شامل قمه كشف شده است، گفت: با وجود هفت هزار مراكز درمانی ممكن است برخی اینگونه تخلفات را داشته باشند اما با استفاده از قمه و زور نمی توان كسی را برای درمان هدایت كرد و این موضوع باید از طریق مراجعه قضایی پیگیری شود.
اجتمام**7268**ل.الف.ی ** 1418
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۸
تهران- ایرنا- سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در حال حاضر با افزایش قابل توجه قیمت شیشیه و هرویین در سطح خرده فروشی و عمده فروشی مواجه هستیم كه بخشی از آن حاصل رشد 21 درصدی كشفیات مواد مخدر است.