تهران - ايرنا - مديرعامل بورس كالاي ايران گفت: پس از برجام و تحقق آن و آزادسازي مراودات تجاري با اقتصادهاي بزرگ دنيا، بازارهاي مالي در ايران همانند بورس كالا مهمترين بخش هايي هستند كه به دليل ساختار نظام مند خود محل توجه سرمايه گذاران و فعالان بازارهاي مالي بين المللي قرار مي گيرند.

به گزارش ايرنا از بورس كالاي ايران، حامد سلطاني نژاد درباره نقش بورس كالا در پساتحريم افزود: زيرا امكان ارتباط با تك تك توليدكنندگان براي سرمايه گذاران خارجي وجود ندارد، ضمن آنكه با توجه به ضمانت معاملات در بورس، ساختار اين دسته از بازار هاي مالي مورد اقبال معامله گران بين المللي است.
وي با اشاره به اينكه بورس ها و بازارهاي مالي زماني مي توانند نقش اساسي خود را در اين دوران ايفا بكنند كه از بازيگران بين المللي استفاده كنند، خاطرنشان كرد: بازارهاي مالي زماني مي توانند منابع مالي ارزان قيمت را در اختيار توليدكننده قرار دهند كه از منابع مالي بين المللي استفاده كنند و سرمايه گذاران خارجي نيز كه منابع مالي بين المللي را در اختيار دارند، براي اين كار به دنبال ساختار و بازار مطمئني هستند كه بورس كالا از جمله آنها به شمار مي رود.
وي تاكيد كرد: در آينده نزديك امكان حضور فعالان بين المللي در بورس كالا و همچنين زمينه سازي حضور فعالان بازار مالي ايران در بازارهاي بين المللي از طريق بورس كالا فراهم مي شود.
سلطاني نژاد درباره نقش و اهميت بورس كالاي ايران در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي مقام معظم رهبري و برنامه خروج از ركود دولت، اظهار داشت: با زيرساخت فراهم شده در بورس كالاي ايران در خصوص معاملات انواع كالاهاي مهم و اساسي در كشور، كل تقاضا در برابر كل عرضه قرار گرفته است.
وي افزود: بنابراين با استفاده از زيرساخت هاي قانوني و نرم افزاري، چند كاركرد اساسي از جمله كشف قيمت عادلانه و شفافيت در اين بورس تحقق يافته و به همين دليل است كه در سياست اقتصاد مقاومتي و بسته خروج از ركود در خصوص عرضه كالاهاي بادوام، شفاف سازي اقتصادي و همچنين كشف قيمت واقعي محصولات در بورس كالا با استفاده از مكانيزم عرضه و تقاضا تاكيد شده است.
وي با اشاره به انتظارات فعالان بازار در خصوص تامين مالي از طريق بازارهاي مالي، گفت: بورس كالا به عنوان يك بازار مالي و با استفاده از زيرساختهاي مالي موجود در اين بورس با بهره گيري از معاملات سلف و سلف موازي در تامين مالي توليدكنندگان نقش مهمي را برعهده گرفته است.

** تحقق اقتصاد مقاومتي در بورس كالا
وي با بيان اينكه يكي از كاركردهاي اساسي بورس كالا فراهم كردن ارتباط ميان بخش واقعي اقتصاد و بخش مالي اقتصاد است، خاطرنشان كرد: ايجاد زمينه ارتباط ميان بخش واقعي اقتصاد و بخش مالي اقتصاد تنها در صورتي محقق مي شود كه تمام كالاهاي اساسي و مورد نياز مردم كه نوسانات قيمت آنها در كل زندگي مردم اثرگذار است در يك مكانيزم با نظارت آگاهانه و بي طرف همانند بورس كالا عرضه شود.
به گفته وي؛ زيرا بورس كالا، ويترين فضاي واقعي اقتصاد كشور است و از اطلاعات آماري اين بورس مي توان بعنوان مثال به كمبود عرضه يك كالا پي برد و نسبت به اتخاذ سياست اقتصادي و يا وضع تعرفه از سوي سياست گذار اقدام كرد.
مديرعامل بورس كالاي ايران نيز با بيان اينكه بورس كالا براي پذيرش خوراك پتروشيمي ها آمادگي كامل دارد، گفت: بورس طيفي از خدمات را در بازارهاي اصلي و فرعي خود به توليدكنندگان و مصرف كنندگان عرضه مي كند كه حداقل آن شفافيت است و در اين بورس خدمات ديگري همانند تامين مالي و پوشش ريسك براي عموم فراهم است و همانطور كه در بازار رسمي اين بورس كالاهاي اساسي و مواد اوليه اي كه نرخ آنها در تعيين نرخ كالاهاي مهم ديگر تاثيرگذار است با خدماتي چون تامين مالي و پوشش ريسك و كشف قيمت واقعي عرضه مي شود، در بازار فرعي اين بورس نيز عرضه كالاهايي كه نياز به شفافيت دارند، فراهم است.
وي با اشاره به تامين مالي صنعت پتروشيمي كشور در اين بورس گفت: عرضه و معامله 250 ميليارد ريال اوراق سلف استاندارد پي وي سي شركت پتروشيمي آبادان دريك ثانيه در بورس كالا نشان از آمادگي اين بورس براي تامين مالي توليدكنندگان طبق منويات مجلس شوراي اسلامي و دولت است.

** لزوم عرضه ثروت عموم مردم در بازار قابل رصد
مديرعامل بورس كالاي ايران در پاسخ به مجري برنامه كه چرا مدتي است بحث خروج محصولات پتروشيمي از بورس كالا مطرح مي شود در حالي كه در اين بازار هم شفافيت هست و هم نوعي ضمانت براي خريدار و فروشنده، اظهار داشت: عبور فرد به عنوان يك راننده از خطوط ويژه اتوبوسراني تنها براي همان فرد منفعت دارد و قطعا نفعي براي ساير افراد جامعه ندارد اين مثال در خصوص عرضه محصولات پتروشيمي در بورس هم مصداق دارد. خروج اين محصولات از بورس براي اقتصاد كشور و در نهايت عموم جامعه منفعت ندارد.
وي افزود: در سالهاي گذشته كه محصولات پتروشيمي از سوي افراد و شركتها مورد معامله قرار مي گرفتند، نهادهاي نظارتي فعال بودند ليكن پس از اينكه همه سياستگذاران مثل دولت و مجلس به اين تفاهم رسيدند كه بورس كالا مي تواند يك زيرساخت نظارتي براي عرضه محصولات پتروشمي فراهم كند، بر اين نكته تاكيد كردند كه عرضه محصولات در سيستم قبلي يا سيستم رانتي وارد بازار شفاف و قابل پيگيري بورس كالا با اخذ تضامين از سوي عرضه كنندگان بخاطر ممانعت از نكول شود.
وي با بيان اينكه محصولات توليدي شركتها، ثروت عموم مردم جامعه است و اينكه اين محصولات با قيمتهاي مناسب خوراك در اختيار توليدكنندگان قرار مي گيرد از مزيت هاي مملكت ماست، گفت: شفافيت معاملات در بورس كالا، مشخص بودن ساعات معامله، احراز هويت خريدار و فروشنده، اخذ تضامين و خدماتي از اين دست باعث شده تا از نظر قانونگذار و دولت، بورس كالا به عنوان بهترين مكان براي عرضه محصولات پتروشيمي تعيين شود.
وي با اشاره به طراحي و ايجاد سامانه الكترونيكي براي دسترسي همه فعالان بازار به معاملات كالاها در اقصي نقاط كشور، گفت: علاوه بر تالارهاي داخلي و صادراتي بورس كالا، با طراحي سامانه الكترونيكي، فعالان بازار مي توانند از هر نقطه از كشور با مراجعه به دفاتر كارگزاران نسبت به معامله در بورس اقدام كنند. ضمن آنكه امكان معاملات برخط قراردادهاي آتي سكه طلا كه از پرطرفدارترين محصولات بورس كالاست، براي عموم مردم در سراسر كشور فراهم شده است.

** تاكيد مجلس بر عرضه خوراك پتروشيمي ها در بورس كالا
موسي الرضا ثروتي نماينده مردم بجنورد و عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي در اين برنامه درخصوص نقش و اهميت بورس كالاي ايران در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي مقام معظم رهبري و برنامه خروج از ركود دولت، اظهار داشت: با مصوبه مجلس شوراي اسلامي در سال 82 بورس تاسيس شد كه حركت بسيار خوبي در كشور بوده و در اين سالها به شفافيت و استانداردسازي انواع كالاها در كشور كمك كرده است.
وي افزود: اين در حاليست كه در سالهاي اخير كه مقام معظم رهبري در 24 آيتم، اقتصاد مقاومتي را مطرح كردند كه از جمله آنها مي توان به جلوگيري از خام فروشي، صاردات محصولات دانش بنيان و تلاش براي امنيت غذايي در بخش هاي كشاورزي و كالاهايي كه مور نياز جامعه است، اشاره كرد، با اين اوصاف بورس كالا در بخش معاملات محصولات كشاورزي و تامين امنيت غذايي، عرضه كالاهاي بادوام توليد داخلي و شفاف سازي در اقتصاد مقاومتي نقش مهمي را دارد.
وي با بيان اينكه با توجه به ركود اقتصادي كشور در سالهاي 91 و 92 و پرشدن انبارهاي داخلي از انواع كالاها، بورس كالا مي تواند گام هاي بلندي را در خصوص عرضه و فروش كالاها و شفاف سازي بازار آنها بردارد، گفت: در بسته خروج از ركود دولت نيز بر همين اساس در دو بخش به بورس كالا تكيه شده كه از جمله آنها مي توان به بحث پيش فروش و فروش سلف اشاره كرد.
اين عضو كميسيون برنامه و بودجه با اشاره به مزيت نسبي پتروشيمي در كشور، روند تعيين نرخ خوراك در مجلس و دولت و سود آوري اين صنعت، گفت: با توجه به سود پتروشيمي ها از 250 تا 400 درصد، مجلس بر عرضه محصولات پتروشيمي در بورس كالا و اعمال نظارت هاي دولت در اين خصوص تاكيد فراوان دارد. ضمن آنكه مجلس از عرضه خوراك پتروشيمي ها در بورس كالا و تعيين شفاف قيمت آن براساس عرضه و تقاضا حمايت مي كند.
وي تاكيد كرد با عرضه خوراك پتروشيمي ها در بورس ، نرخ خوراك عادلانه و ترجيحي تعيين خواهد شد.

** آمادگي بورس كالا براي راه اندازي آتي ارز
اين نماينده مجلس با اشاره به به اينكه مجلس از 3 سال پيش پيشنهاد تاسيس بازار متشكل ارز از طريق بورس را داده است، گفت: از نظر مجلس بايد معاملات ارز و تعيين قيمت آن براساس عرضه و تقاضا در بورس انجام شود و ما از دولت انتظار داريم ساز و كار و زيرساخت آن را هرچه سريعتر فراهم كند.
درهمين رابطه دكتر سطاني نژاد اظهار داشت: با توجه به ورود سرمايه گذاران خارجي به كشور و انتظارت آنها براي پوشش ريسك ارز، تاسيس بورس ارز در دستور كار قرار گرفته و طرح مربوطه از سوي شورايعالي بورس و بانك مركزي در دست اقدام است.
وي با بيان ديدگاه مثبت بانك مركزي در خصوص راه اندازي آتي ارز در بورس كالا و اينكه اين بورس در مرحله اول قصد ورود به بخش نقدي بازار ارز را ندارد، افزود: مقدمات تهيه قوانين و مقررات مربوطه در شورايعالي بورس انجام شده و به محض اينكه هماهنگي هاي لازم با بانك مركزي انجام شود و با توجه به فراهم بودن بستر نرم افزاري در بورس كالا، بورس كالا آمادگي را دارد كه نسبت به راه اندازي معاملات آتي ارز اقدام كند تا امكان پوشش ريسك نوسانات نرخ ارز براي كساني كه مي خواهند پيش بيني آينده بازار ارز را داشته باشند فراهم شود.

** عرضه ذرت قيمت تضميني استان خوزستان در بورس كالا
نماينده مردم بجنورد در مجلس با بيان اجرايي شدن مصوبه مجلس در خصوص ماده 33 قانون افزايش بهره وري بخش كشاورزي ، گفت: با عرضه محصولات كشاورزي در قالب سرح قيمت تضميني هم كشاورزان و هم مصرف كنندگان سود مي برند.
در اين رابطه نيز مديرعامل بورس كالاي ايران در اين برنامه اقتصادي با اشاره به اينكه ذرت دانه اي يكي از كالاهاي اساسي در كشور است كه بخشي وارد شده و بخش ديگري از آن توليد داخلي است، گفت: اين نهاده دامي جزو كالاهاي استراتژيك كشاورزي است كه به دليل ارتباط مستقيم آن با معيشت عموم مردم به دليل استفاده آن در صنعت دام و طيور همه ساله حمايت دولتي از طريق خريد تضميني براي آن اعمال مي شود.
وي خاطرنشان كرد: امسال با مصوبه مجلس و ابلاغيه دولت مقرر شده عرضه ذرت استان خوزستان براساس ماده 33 قانون افزايش بهره وري بخش كشاورزي و در قالب طرح قيمت تضميني در بورس كالا صورت گيرد و با اجراي طرح قيمت تضميني، هم بار مالي سنگين دولت در خريد تضميني كاهش يافته و هم كشاورزان در كمترين زمان پول حاصل از فروش محصول خود را دريافت مي كنند اين در حاليست كه دولت موظف شده مابه التفاوت قيمت معامله محصول در بورس با قيمت خريد تضميني را به حساب كشاورزان واريز كند.
اقتصام(1)9186**1558