رم - ایرنا - دادگاه رم پس از گذشت حدود 40 سال با صدور حكمی ضمن بستن پرونده ناپدید شدن امام «موسی صدر»، ایتالیا را در این جریان تبرئه و اعلام كرد دولت وقت قذافی را در لیبی همچنان عامل این توطئه و نیز عامل سرپوش گذاشتن بر آن معرفی كرد.

روزنامه ایتالیایی 'ایل فاتو كوئوتیدیانو' روز چهارشنبه با انتشار این خبر افزود: دادستان رم بر اساس حكم دادگاه اعلام كرد، ناپدید شدن امام صدر نتیجه یك توطئه رژیم وقت لیبی به دلیل اختلاف سخت میان وی و قذافی بود. موسی صدر موافق یك راه حل صلح آمیز میان مذاهب مختلف و اتحاد در لبنان بود، اما قذافی به دنبال فروش اسلحه به جناح های مختلف و راه حل نظامی برای ایجاد دولتی افراط گرا در این كشور بود.
ایل فاتو كوئوتیدیانو در ادامه خبر خود نوشت: ناپدید شدن موسی صدر كه دو میلیون پیرو (در لبنان) داشت، باید بطور كامل جرم سیاسی قرن 19محسوب شود. اگر قذافی دستور كشتن او را نداده بود شاید تاریخ معاصر مدیترانه می توانست مسیر دیگری را طی كند.
امام موسی صدر شب 31 اگوست سال 1978 ناپدید شد و گفته می شود (پس پایان سفرش به لیبی برای بازگشت به لبنان) از رم عبور كرده بود. سرویس های اطلاعاتی ایتالیا از این رویداد كه مسیر تاریخ لبنان و كل مدیترانه را عوض كرد، بی اطلاع نبودند.
حدود 40 سال پس از این واقعه، دادگاه رم با صدور حكمی یك دگرگونی در این پرونده ایجاد كرد. به عقیده دادگاه رم، ایتالیا هیچ دخالتی در ناپدید شدن امام موسی صدر نداشته بلكه این مسوولیت سنگین بر عهده معمر قذافی دیكتاتور سابق لیبی است.
قاضی تحقیقات پرونده امام موسی صدر پس از حدود 40 سال بایگانی نقش ایتالیا را در این جریان رد كرد و انگشت اتهام را به سوی معمر قذافی دیكتاتور سابق لیبی نشانه گرفت. بدین ترتیب قذافی، حامی صلح میان جناح های مختلف جنگ لبنان را از میان برداشت.
امام موسی صدر از یك خانواده لبنانی در ایران متولد شد. وی رهبر معنوی بسیار معتبر و یكی از رئیسان لایق جنبش احیای شیعه در لبنان بود.
این مرد گفت و گو و صلح، موسس جنبش امل در سال 1974 و رهبر شیعیان لبنان بطور مرموزی در یك شب تابستانی در حالی كه به لبنان باز می گشت، به همراه دو تن به نام های «محمد یعقوب» و «عباس بدرالدین» ناپدید شد.
در اكتبر 1978 نشریه تایمز در مقاله ای با عنوان 'امام ناپدید شده' نوشت 'امام موسی صدر برای شركت در مراسم به قدرت رسیدن قذافی و گفت و گو با وی به لیبی رفته بود و یك پرواز آلیتالیا نیز به نام او رزرو شده بود'.
این واقعه از آن زمان به حالت تعلیق درآمده بود تا اینكه بتازگی تحقیقات جدید به درخواست خانواده موسی صدر صورت گرفت و در آن 'مارچلو مونته لئونه' دادستان رم و 'تیتزیانا كوكولوتو' قاضی تحقیقات به این پرونده پرداخته و با تبرئه ایتالیا، آن را بستند.
بر اساس حكم جدید دادگاه رم، موسی صدر و دو همراه او هرگز به رم نرسیدند و مقام های وقت لیبی برای سرپوش گذاشتن مسوولیت خود در ناپدید شدن او، توطئه كرده بودند.
روزنامه ایتالیایی در پایان نوشت: در جهان شیعی همواره سرهنگ قذافی دیكتاتور سابق لیبی را تنها مسوول ناپدید شدن امام موسی صدر، فردی كه برای عدالت اجتماعی و حاكمیت ملت ها در مدیترانه مبارزه می كرداز عرصه سیاسی محسوب می كنند.
حال باید دید ایتالیا چه نقشی داشت؟ ایتالیا اغلب صحنه جنگ های جاسوسی بوده و سرویس های اطلاعاتی نیمی از جهان برای انجام امور خود به این كشور سفر می كردند.
بلافاصله پس از ناپدید شدن موسی صدر، اخبار در باره توقف وی در رم و در هتل 'هالیدی این' این شهر منتشر شد، جایی كه حتی برخی از وسایل شخصی او نیز یافت شد. برای مدت زمان زیادی 'جابجایی این جرم به رم' مانع تمركز این داستان بر روی طرابلس (لیبی) شد و مقام های ایتالیایی نیز در قبال این تغییر مسیر كوچك مقاومتی از خود نشان ندادند.
جنگ دیپلماتیكی كه به دنبال ناپدید شدن موسی صدر ایجاد شد، نشان دهنده اهمیت نقش وی است. از سال 1979 تا 1981 میلادی پنج هواپیما ربوده شدند كه یكی از آنها در رم بود. سفارت لیبی در بیروت در سال 1981 به توپ بسته شد و سه تحقیقات قضایی در ایتالیا انجام شد.
' دومنیكو سیكا ' قاضی ایتالیایی برای جمع آوری شواهد به طرابلس (لیبی) و بیروت سفر كرد و قذافی دیگر پا به ایران و لبنان نگذاشت.
پس از اینكه قذافی در لیبی ساقط و به وضعی فجیع كشته شد، نخستین اقدام لبنان درخواست روشن شدن این واقعه توسط مقامات لیبی بود.
اروپام**461 **1561**1479