پكن - ایرنا - تایوان اعلام كرد كه در چارچوب همكاریهای تسلیحاتی با آمریكا و در راستای افزایش توان نظامی دریایی خود در منطقه، قصد خرید بالگردهای ضد زیردریایی از این كشور را دارد.

به گزارش ایرنا، همكاریهای نظامی تایوان و آمریكا بر اساس پیمان سال های 1970 صورت می گیرد كه چین به شدت با آن مخالف است.
چین حتی بارها به آمریكا هشدار داده است كه بر اساس بیانیه های مشترك دو كشور، از انجام این معاملات با تایوان خودداری كند.
انتشار خبر خرید بالگردهای پیشرفته زیر دریایی مدل MH-60R از آمریكا در حالی منتشر می شود كه مسوولان این منطقه جدا شده از چین، از برنامه ویژه خود برای خرید هواپیماهای مخصوص گشت دریایی موسوم به «لاكهید پی -3» خبر داده بودند.
شبكه خبری فونیكس چین روز جمعه در گزارشی اعلام كرد كه بالگردهای زیردریایی كه تایوان قصد خرید آن را دارد، چند منظوره است و توانایی های زیادی در مقابله با انواع زیردریایی ها از جمله زیردریایی های اتمی دارد.
گزارش حاكیست كه «شیائو وی مین» فرمانده ستاد مشترك نیروی دریایی ارتش تایوان درخواست رسمی این جزیره برای خرید این بالگردها را تقدیم مقامات پنتاگون كرده است.
منابع خبری تایوان نیز نوشته اند نیروی دریایی این كشور در پی آن است تا بالگردهای آمریكایی MH-60R را جایگزین نسل قدیمی بالگردهای این نیرو نمایند.
براساس گزارش ها، قرار است تایوان 8 تا 10 فروند از این بالگردها را خریداری كند كه وزارت دفاع آمریكا میزان تقریبی هزینه این خرید را بین 700 تا 800 میلیون دلار ارزیابی كرده است.
این بالگرد به منظور اجرای ماموریتهای گوناگون و برد بلند در نظر گرفته شده و به سامانه هایی نظیر سامانه ضد زیر دریایی (ASW)، سامانه ضد تهدیدات سطحی (ASuW)، سامانه جستجو و نجات SAR، سیستم پشتیبانی آتش دریایی NGFS و رله مخابراتی مجهز است.
آمریكا در بیش از سه دهه گذشته بزرگترین فروشنده سلاح به جزیره تایوان بوده است كه چین این جزیره را بخشی از قلمرو خود می داند.
برنامه تایوان برای خرید بالگردهای ضد زیردریایی در حالی علنی شده كه حضور زیردریایی های چینی كه بعضا به موشك های اتمی مجهز هستند در آبهای جنوبی این كشور همواره به عنوان یكی از اهرم های فشار پكن در این حوزه مورد توجه كارشناسان و كشورهای این منطقه قرار داشته است.
تایوان و چین در پایان جنگ داخلی سال 1949 میلادی از یكدیگر جدا شدند، اما پكن این جزیره را بخشی از خاك كشور چین می داند و مایل است كه در تایوان بعد از پیوستن به سرزمین مادری نیز، الگوی یك كشور و دو نظام را همچون هنگ كنگ و جزیره ماكائو پیاده كند.
تایوان چندی قبل نیز به منظور نشان دادن توانایی های نظامی خود بزرگترین هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) ساخت خود را با قابلیت توانایی نظامی و دفاعی و كشتی 500 تنی حاوی 16 موشك فوق پیشرفته از جمله هشت فروند موشك مافوق صوت را رونمایی كرده بود.
وزارت دفاع تایوان می گوید كه دستكم 1500 موشك كروز و بالستیك از خاك چین به سوی تایوان نشانه رفته است و افزایش توانایی نظامی این منطقه از هر حیث ضروری است.
تایوان پیشتر و در ماه ژانویه سال 2013، سری اول موشك های ضد كشتی «هارپون» آمریكا را برای تقویت قابلیت های زیردریایی های خود تحویل گرفت.
تایوان این موشك ها را در قالب طرح خرید تسلیحات از آمریكا به ارزش 6.5 میلیارد دلار در سال 2008 سفارش داده بود. این قرارداد موشك های پیشرفته پاتریوت و بالگرد های آپاچی را نیز شامل می شد.
تایوان همچنین 2 فروند هواپیمای هشدار زودهنگام ارتقاء یافته را در مارس 2013 از آمریكا تحویل گرفت. این هواپیماها مجهز به سامانه كنترل و هشدار زود هنگام در تمام شرایط آب و هوایی هستند كه به لحاظ سیستم رادار، نرم افزار، ارتباطات هوایی و ملخ هواپیما به روز رسانی شده اند.
ایالات متحده سال گذشته در اقدامی كه واكنش منفی چین را به دنبال داشت، قرارداد فروش چهار پاسناو (ناوچه محافظ) دست دوم به تایوان را نهایی كرده بود.
تایلو (USS Taylor)، گری (USS Gary)، كار (USS Carr) و الرود (USS Elrod) نام چهار پاسناوی است كه قرار است ایالات متحده به تایوان تحویل دهد. هر چهار ناوچه در سال های 1984 و 1985 به آب انداخته شده اند و توان شلیك موشك های پیشرفته زمین به زمین و زمین به هوا را دارند.
آساق*231*1597