به گزارش ایرنا، منطقه آزاد محدوده ای از كشور است كه از شمول برخی از مقررات جاری كشور خارج بوده و با بهره گیری از مزایایی نظیر معافیت های مالیاتی، بخشودگی سود و عوارض گمركی، نبود تشریفات زائد ارزی، اداری و مقررات دست و پاگیر به توسعه آن منطقه كمك می كند.
در مناطق آزاد در فرآیندهای صادرات و واردات، جذب سرمایه گذاری خارجی و انتقال فناوری سهولت ایجاد می شود.
منطقه آزاد تجاری – صنعتی بانه مریوان با در نظر گرفتن معافیت مالیاتی 15 ساله و ورود مواد اولیه با كمترین تشریفات، انگیزه تولید و صادرات كالاها را افزایش می دهد.
استان كردستان همپای كشور روند توسعه را طی نكرده است و استانی كم برخوردار محسوب می شود كه با اقدام دولت برای ایجاد یك منطقه آزاد در استان، امید به تسریع توسعه كردستان را در مردم این خطه زنده كرد.
استاندار كردستان در رابطه با اهمیت مناطق آزاد معتقد است: یكی از كارهای مهم كه برای جبران عقب ماندگی خیلی از كشورها صورت گرفته ایجاد مناطق آزاد تجاری صنعتی بوده است و كشورهای زیادی در همسایگی ما هستند كه جزء كشورهای عقب مانده بودند اما با ایجاد مناطق آزاد، امروز جزء ثروتمندترین كشورها هستند.
عبدالمحمد زاهدی با تاكید بر تلاش برای اجرای درست و صحیح این طرح افزود: بنا داریم با استفاده از نقاط ضعف و قوت سایر مناطق آزاد موجود در كشور این طرح را به بهترین نحو ممكن اجرایی كنیم.
به گفته وی اگر طرح مناطق آزاد تجاری صنعتی بانه مریوان درست انجام نشود این منطقه به دروازه واردات تبدیل خواهد شد و اشتغال كمی ایجاد خواهد شد در حالی كه ما در راه اندازی این طرح بحث صادرات، واردات و تولید برای صادرات را داریم.
استاندار كردستان یكی از مزیت های مناطق آزاد را حذف بروكراسی و تشریفات اداری ذكر كرد و گفت: بروكراسی اداری سرعت توسعه را كم می كند و این مناطق از این مساله مبرا هستند.
منطقه آزاد بانه - مریوان منطقه ای مستقل بوده و سازمان آن جدا از مدیریت استان است و مدیران استان تنها نقش پشتیبانی از آن را بر عهده دارند.
ایجاد و راه اندازی این منطقه نیاز به تملك زمین دارد و وظیفه مردم بانه و مریوان این است كه اجازه ندهند اراضی دولتی مورد تصرف قرار گیرد چون در این صورت منطقه آزاد زیر سوال خواهد رفت.
استاندار كردستان با بیان اینكه مردم در این راستا باید منافع زودگذر خود را فدای منافع دراز مدت منطقه كنند گفت: اگر كمك و همفكری در اجرای این طرح وجود داشته باشد با وجود طبیعت بسیار زیبای مریوان و بانه، این منطقه یكی از زیباترین مناطق ازاد كشور خواهد بود.
زاهدی رایزنی با كشورهای تولیدكننده برای مونتاژ كالا در منطقه آزاد بانه و مریوان را یكی از برنامه ها بیان كرد و گفت: بخشی از این كالاها در داخل مصرف و بخشی نیز صادر خواهد شد.
وی با اشاره به ضرورت توسعه راه های استان متناسب با مناطق آزاد، گفت: جاده سنندج - مریوان اكنون در دست احداث است و تا پایان سال مالی 95 به بهره برداری می رسد.
به گفته زاهدی راه سنندج تا سقز نیز از محل پروژه كرمانشاه - میاندوآب در حال احداث است و این پروژه نیز تا پایان سال مالی 95به بهره برداری می رسد و مسیر سقز- بانه را نیز از محل اعتبارات ماده 180 توسعه می دهیم.
افزایش ارزش افزوده و كاهش بیكاری در شهرستان های همجوار استانی كه این مناطق در آن ایجاد شده است از جمله آثار راه اندازی مناطق آزاد است.
نماینده مردم شهرستان های سقز و بانه در این راستا مناطق آزاد را یكی از عوامل محرومیت زدایی در كردستان می داند.
محسن بیگلری می گوید: استان كردستان به نوعی دارای عقب ماندگی ها و محرومیت هایی در زمینه های مختلف است و از استان های كمتر توسعه یافته كشور به شمار می رود لذا راه اندازی مناطق آزاد در استان می تواند توسعه استان را شتاب بخشیده و محرومیت را از چهره آن پاك كند.
به گفته وی توسعه گردشگری، ورود تكنولوژی، توسعه تجارت قانونی و جذب بیشتر سرمایه گذاری های مولد داخلی و خارجی از جمله آثار مثبت ایجاد مناطق آزاد تجاری و صنعتی است.
وی با بیان اینكه راه اندازی مناطق آزاد می تواند منشا تحولات مناسبی در منطقه باشد اظهار كرد: بدون شك با ایجاد این منطقه آزاد، بهبودی در وضعیت معیشتی مردم ایجاد می شود و وضعیت كسب و كار رونق خواهد گرفت.
اشتغال پایدار یكی از آثار مهم مناطق آزاد است و راه اندازی مناطق آزاد تجاری صنعتی بانه - مریوان نیز با هدف اشتغال پایدار و توسعه همه جانبه و متوازن استان، همواره یكی از مطالبات استاندار كردستان و همچنین نمایندگان مجلس بوده است.
امید كریمیان نماینده مردم مریوان و سروآباد در این ارتباط می گوید: ایجاد مناطق آزاد با هدف توسعه اقتصادی و ارزآوری و حداكثر استفاده از پتانسیل های مرزی و تجاری است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی سنندج هم با تاكید بر محرومیت های كردستان، مناطق آزاد بانه و مریوان را مكانیزم مناسبی برای جبران عقب ماندگی های استان دانست.
سید كمال حسینی افزود: با راه اندازی مناطق آزاد تجاری صنعتی، بانه - مریوان بازارهای جهانی حضور فعالی در منطقه خواهند داشت.
وی ادامه داد: سرمایه گذاران داخلی و خارجی به دلیل شرایط مناسب این مناطق به بانه و مریوان می آیند و همزمان صنعت توریسم استان نیز رشد می كند.
وی تسریع در امور زیربنایی، عمران و آبادانی، آسان كاری برای ترانزیت، ایجاد اشتغال پایدار، تنظیم بازار و توسعه صادرات كالاها را از دیگر مزیت های مناطق آزاد تجاری صنعتی بیان كرد.
این فعال اقتصادی راه اندازی منطقه آزاد تجاری صنعتی بانه و مریوان را همانند قطار سریع السیری توصیف كرد كه توسعه استان را شتاب می بخشد و بر رفاه اجتماعی و زندگی مردم تاثیرگذار است.
اشتغال، تأمین درآمدهاي ارزي از طریق ایجاد ارزش افزوده، ارتقاء و توسعه فعالیتهاي تولیدي به منظور صادرات توسط سرمایه گذاريهاي خارجي و سرمایههاي سرگردان داخلي، دستیابي به دانش فني و تكنولوژي و ارتقاء سطح مهارتها، توسعه منطقه ای و محرومیت زدایي تنها بخشی از آثار و موارد با اهمیت مناطق آزاد است.
مناطق آزاد تجاری صنعتی بانه و مریوان در حال حاضر كه منتظر تصویب در مجلس شورای اسلامی است در ابتدای كار قرار دارد اما فرصت بسیار مهمی را برای توسعه استان كردستان ایجاد كرده است.
ایجاد زیرساخت ها و امكانات مناسب مناطق آزاد از راه و زمین گرفته تا مراكز خدماتی و تاسیسات آب و برق و فاضلاب، هزینه های سنگینی به دولت تحمیل می كند و تصویب این طرح در كردستان بیانگر اهمیت استان برای دولت تدبیر و امید است.
اگرچه منطقه آزاد بانه و مریوان قرار است تجاری و صنعتی باشد، اما نباید فراموش كرد كه گردشگری هم یك بخش مهم از مناطق آزاد است و با توجه به جاذبه های این دو شهرستان و استان كردستان، باید بخشی از زمین و زیرساخت های منطقه آزاد بانه و مریوان را به امور گردشگری اختصاص داد.
پیشنهاد لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری صنعتی بانه ـ مریوان چهارم آبان امسال با دفاع و تلاش عبدالمحمد زاهدی استاندار كردستان، در نشست شورای عالی مناطق آزاد كه به ریاست معاون اول رییس جمهوری برگزار شد، به تصویب رسید.
داشتن 278 كیلومتر مرز مشترك با كشور عراق، برخورداری از گمرك های بین المللی باشماق و سیرانبند بانه، ظرفیت های كشاورزی و گردشگری منطقه از جمله پتانسیل هایی است كه استان كردستان برای ایجاد مناطق آزاد و تجاری از آن برخوردار است.ك/4
6108/1904
تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۴
سنندج - ایرنا - همجواری با مرز، حجم بالای نیروی انسانی بیكار، جذب سرمایه گذاری های خارجی و كمك به توسعه استان كردستان در كنار ظرفیت های دیگر بخشی از انگیزه های تشكیل منطقه آزاد بانه و مریوان است.