ناباروري مشكلي شايع در چرخه زادآوري است كه به دلايل مختلف درصد بالايي از زوج ها با آن دست و پنجه نرم مي كنند و متاسفانه پيامدهاي اجتماعي، عاطفي و طلاق ها را به همراه دارد.
بر اساس آمارهاي منتشره ميزان ناباروري در ايران حدود پنج درصد از ميانگين جهاني بالاتر است و درحالي كه متوسط ناباروري در دنيا 15 درصد اعلام شده، اين آمار در ايران حدود 20 درصد است و در برخي كلانشهرها و سكونتگاه هاي شهري آلوده اين رقم از 20 درصد نيز تجاوز كرده است.
در سياست هاي جمعيتي ابلاغي از سوي رهبر معظم انقلاب «زادآوري سالم» به عنوان تكليف مهم نهادهاي اجرايي و مردم تعيين شده است و از اين منظر درمان هدفمند ناباروري و تقويت زيرساخت هاي لازم و تخصصي آن به عنوان يكي از شاخه هاي مهم در تحقق اين سياست مطرح است.
ارزيابي معضل ناباروري از زواياي علمي، اقتصادي، اجتماعي و درماني موضوع ميزگرد ايرنا بود كه با حضور صاحب نظران و مسئولان استان مركزي به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.
در اين ميزگرد دكتر حسين سرمديان معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك، دكتر علي اصغر غفارزاده مسئول مركز تخصصي اميد رويان جهاد دانشگاهي استان مركزي، دكتر نازيلا نجدي فوق تخصص ناباروري، شيوا نكوئيان كارشناس دفتر امور اجتماعي استانداري مركزي، عبدالرضا عزيزي مدير اجرايي مركز اميد رويان اراك، اشرف محمد رحيمي كارشناس نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك و مژگان حيدري دبير خبر ايرنا حضور داشتند.
***همسويي امكانات بخش دولتي و خصوصي در درمان ناباروري سرمايه اي براي خدمت به مردم
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك گفت: مساله ناباروري يكي از دغدغه هاي مهم در ميان بسياري از خانواده ها است كه امكانات حوزه دولتي به تنهايي پاسخگوي نيازهاي تخصصي درمان آن نيست و بايد با همگرايي هدفمند در تجميع امكانات بخش دولتي و خصوصي، بهترين بستر خدمت رساني به زوج هاي نابارور فراهم شود.
دكتر حسين سرمديان افزود: پير شدن جمعيت و تبليغات ناصحيح براي كاهش زادآوري با هوشمندي از سوي مقام معظم رهبري به عنوان تهديد اساسي مطرح شده و درمان نارسايي هاي ناباروري بايد به عنوان يك راهبرد مهم در محقق شدن منويات معظم له در كنار سياست هاي ترغيب زوج هاي بارور به فرزند آوري، دنبال شود.
وي گفت: استان مركزي ميزبان يكي از بهترين مراكز ناباروري موسسه رويان است كه در يك سال فعاليت خود توانسته درصد موفقيت بالايي را در زادآوري زوج هاي نابارور داشته باشد و سياست دانشگاه علوم پزشكي اراك اين است كه با آگاهي در كنار اين مركز تخصصي باشد و نيازهاي نيروي انساني و كاستي هاي تجهيزات و خدمات را جبران كند تا بهترين نتيجه در مديريت مسائل اين بخش حاكم شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك خاطرنشان كرد: يكي از چالش هاي مهم در تقويت همگرايي درمان ناباروري بين بخش دولتي و خصوصي ، برخي قوانين و دستورالعمل ها است كه دست و پاي مسئولان را در همراهي هاي ضروري بسته است.
دكتر سرمديان گفت: برنامه تحول نظام سلامت با محاسن متعدد و موفقيت بالا يكي از بهترين اقدامات دولت است كه سامان نيروي انساني در درمان دولتي را به همراه داشته است اما در خصوص موارد بسيار خاص نظير ناباروري مجاري همراهي براي معرفي فلوشيپ ناباروري از حوزه دولتي به خصوصي مسدود است و اين مساله موجب شده كه با وجود ظرفيت هاي عالي حوزه خصوصي، اين بخش نتواند خدمات حداكثري به زوج هاي نابارور داشته باشد.
وي اظهار كرد: به نظر مي رسد اين قانون بايد در موارد خاص نرمش داشته باشد و در مسايل حساس و اولويت ها، تبصره اي لحاظ شود تا دست معاونان درمان استان ها را باز بگذارد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك بيان كرد: درحال حاضر يك فوق تخصص ناباروري در استان وجود دارد كه به لحاظ قوانين اشاره شده امكان همكاري با بخش خصوصي را ندارد و از طرفي اگر راه براي فعاليت اين نيرو با تجهيزات و امكانات مطلوب جهاد دانشگاهي فراهم شود، در حوزه آموزش پزشكي نيز مي تواند در دروس عملي و كارورزي موقعيت بسيار مناسبي ايجاد كند.
وي يادآور شد: كلينيك ناباروري جهاد دانشگاهي اراك در حوزه تحقيقات ناباروري و آزمايش هاي تخصصي از تجهيزات خوبي برخوردار است و دانشگاه علوم پزشكي اراك آمادگي دارد پيوست منطقي بين آزمايشگاه ژنتيك حوزه دولتي با خدمات تشخيصي و تحقيقي رويان در اراك ايجاد كرده و مجوزهاي لازم را صادر كند تا مردم از دامنه وسيع تر خدمات و كيفيت درمان ناباروري بهره مند شوند.
*** مراجعه 10 هزار زوج نابارور به مركز تخصصي اميد رويان اراك در سال نخست فعاليت
مسئول مركز تخصصي اميد رويان جهاد دانشگاهي استان مركزي گفت: اين مركز در فعاليت حدود يك سال خود 10 هزار مراجعه داشته كه براي چهار هزار و 500 زوج نابارور پرونده درماني تشكيل شده است.
دكتر علي اصغر غفارزاده افزود: اقدامات اوليه راه اندازي مركز تخصصي اميد رويان اراك از سال 89 كليد خورد و با تشكيل نشست هاي تخصصي با مسئولان اجرايي وقت، رسالت تاسيس كلينيك ناباروري به جهاد دانشگاهي استان مركزي سپرده شد و با تهيه تجهيزات و شرايط مناسب در سال 93 ، اين مركز پذيراي نخستين زوج هاي نابارور براي درمان شد.
وي بيان كرد: مركز تخصصي اميد رويان اراك مراحل از صفر تا صد درمان ناباروري را انجام مي دهد و نيازي براي سفر زوج هاي نابارور به استان هاي ديگر و سرويس هاي تخصصي ويژه خارج از اراك نيست.
مسئول مركز تخصصي اميد رويان اراك اظهار كرد: با وجود اينكه آمارهاي رسمي منتشر شده بيانگر وجود سه ميليون زوج نابارور در كشور است هيچ تحقيق علمي در استان مركزي انجام نشده تا تعداد، وضعيت و علل ناباروري را به صورت شفاف و حقيقي نشان دهد و اين درحاليست كه در صورت حمايت جهاد دانشگاهي، توان تحقيقات ميداني دقيق و علمي در اين خصوص وجود دارد.
دكتر غفارزاده اظهار كرد: شواهد و مراجعه ها به اين مركز حكايت از بالا بودن آمار ناباروري در استان مركزي دارد اما بدون پژوهش علمي هر ادعايي در اين خصوص پايه و اساس علمي ندارد و با حدس و گمان نمي توان براي اين حوزه برنامه ريزي كرد.
وي با بيان اينكه در تخقيقات انجام شده 40 درصد علل ناباروري از نظر علمي در مردان، 40 درصد زنان و 10 درصد عوامل ناشناخته ژنتيكي است، ادامه داد: در رصد پرونده هاي موجود در مركز تخصصي اميد رويان اراك، شواهد بيانگر آن است كه علل ناباروري در مردان در مراجعات اين مركز بيشتر است كه بايد پژوهش علمي براي آن انجام شود.
وي توضيح داد: با گذشت يك سال از فعاليت اين مركز موفقيت در باروري با همت متخصصان آزمايشگاهي و باليني و حمايت هاي دانشگاه علوم پزشكي اراك با درصد اختلاف كمي در سطح مراكز مطرح كشور است و مي توان اين سطح موفقيت را با ههم افزايي امكانات و حمايت مسئولان دولتي ارتقاء داد.
مسئول مركز تخصصي ناباروري اميد رويان اراك گفت: درصد احتمال باروري زوج هاي مشكل دار در اقدامات رويان 20 تا 30 درصد است و كلينيك تخصصي اراك با وجود كم سابقه بودن نزديك به همين آمار فعاليت دارد.
دكتر غفارزاده عنوان كرد: اولين نوزاد كلينيك ناباروري اراك در شهريورماه امسال به دنيا امد و با توجه به اينكه فعاليت هاي تخصصي باروري از دو ماه پاياني پارسال در اين كلينيك كليد خورده، تولد هفت نوزاد در اين مدت موفقيت بزرگي است.
وي گفت:با توجه به سياست هاي ابلاغي جمعيتي مقام معظم رهبري انتظار جهاد دانشگاهي از مديران استانداري در حوزه بانوان و خانواده و اجتماعي بسيار زياد است و متاسفانه با وجود وعده هايي كه در سالهاي قبل داده شده، حمايت مالي و معنوي از مركز ناباروري ضعيف است.
وي عنوان كرد: مساله كنترل جمعيت و ارتقاء نرخ باروري سالم از مسائل جدي كشور است و با توجه به كاهش ازدواج ها و بالا رفتن سن زوج ها نياز است كه رسانه هاي جمعي و نهادهاي فرهنگي به ميدان آمده و با برنامه، آگاهي هاي لازم و هشدارهاي تاخير باروري را براي مردم صادقانه و صريح بيان كنند و آنان را در زادآوري در سن مناسب ترغيب كنند.
وي يكي از چالش هاي مهم در درمان ناباروري را همكاري كمرنگ بيمه ها و هزينه هاي سنگين براي زوج هاي مشكل دار عنوان كرد و افزود: نهادهاي بيمه گر نبايد حوزه ناباروري را از بخش هاي درماني ديگر مجزا ببينند و نگاه حمايتي از اين زوج ها عاملي است كه گرايش و تمايل آنان براي درمان نازايي را افزايش مي دهد.
دكتر غفارزاده با بيان اينكه تخصص ناباروري زير پوشش بيمه نيست، عنوان كرد: برخي از بيمه ها متاسفانه سياست يك بام و دو هوار ا دارند و اگر بخشي از درمان در درمانگاه ها يا حوزه دولتي باشد مدارك را مي پذيرند اما اگر درمان ناباروري در كلينيك تخصصي آن يعني رويان دنبال شود حاضر به پرداخت رقمي از آن نمي شوند و به نظر مي رسد كه با اهميت مساله افزايش جمعيت، بايد دايره حمايتي از ناباروري ايجاد شود.
وي گفت: 9 ماه است كه نامه اي به سازمان هاي بيمه گر به منظور جلب حمايت هاي آ ن ها از زوج هاي نابارور ارسال شده كه هنوز پاسخي در اين خصوص دريافت نشده است.
دكتر غفارزاده خاطرنشان كرد: زوج هاي نابارور براي مراحل درماني انتقال و تشكيل جنين حداقل بايد بين سه تا پنج ميليون تومان هزينه كنند كه اين رقم در شهرهاي ديگر بالاتر است و اگر چتر حمايتي بيمه ها ايجاد شود زوج هاي بيشتري تمايل براي درمان پيدا مي كنند.
وي يادآور شد: بيمه سلامت در برخي از مسائل با استفاده از اختيارات استاني كمك هايي را در حوزه ناباروري داشته اما بيمه هاي ديگر همكاري در اين زمينه ندارند.
وي از نياز كلينيك ناباروري اراك به يك آزمايشگاه مجهز ژنتيك سخن گفت و اظهار داشت: اين كلينيك از تجهيزات تخصصي و امكانات تشخيصي بالايي برخوردار است اما براي تشخيص بيماري ژنتيكي قبل از انتقال به بدن مادر نياز به آزمايشگاه دارد كه در اين حوزه همكاري تنگاتنگ دانشگاه علوم پزشكي اراك نياز است.
*** ضرورت معرفي و حمايت از كلينيك ناباروري اراك
مدير اجرايي مركز تخصصي اميد رويان اراك نيز گفت: اين مركز در فعاليت هاي اهداي جنين، اهداي تخمك و رحم جايگزين، ساز و كارهاي علمي و توان تخصصي را دارد و براي حصول نتيجه نيازمند چتر حمايتي و تبليغي مسئولان دولتي و بخش هاي موثر در نهادهاي فرهنگي و رسانه اي است.
عبدالرضا عزيزي افزود: هم اكنون متقاضي گيرنده جنين در مركز اميد رويان اراك وجود دارد و بايد با فرهنگ سازي زناني را كه شرايط اهداي جنين را دارند، بيوه يا مطلقه هستند را به دور از نگاه هاي متعصبانه و مسموم در اين مسير به كار گرفت.
وي عنوان كرد: بسياري از افراد از روي فقر كليه مي فروشند اما مي توانند بدون زيان جدي در همكاري اين روند علمي دامنه سود مطلوب خود را داشته باشند و در چرخه درمان ناباروري نيز نفش ايفا كنند.
وي عنوان كرد: مقوله تغيير نگرش در اين خصوص از اهميت زيادي برخوردار است و حوزه اطلاع رساني بايد در اين خصوص همگام با سياست هاي زادآوري گام هاي مهم و بلندي را بردارد.
مدير اجرايي مركز تخصصي اميد رويان اراك خاطرنشان كرد: بيش از 70 درصد جمعيت اراك كارگري هستند و بر اساس پرونده هاي موجود در اين كلينيك متقاضيان باروري در جامعه كارگري بالاست و جهاد دانشگاهي با توجه به درآمدهاي متوسط اغلب مراجعان اقدام به تقسيط رقم هاي درماني كرده است تا سنگيني هزينه ها فشار مضاعفي بر مشكلات عاطفي و روحي زوج هاي نابارو نباشد.
عزيزي توضيح داد: متخصصان رويان با اينكه بخش خصوصي هستند اما با درك شرايط روحي و عاطفي زوج هاي جوان نابارور به نفع مردم مي انديشند و در سايه حمايت كمرنگ دولت از اين حوزه يك تنه براي كم شدن هزينه ها در كنار مراجعان هستند.
وي گفت: به دليل مشكل قانوني تاكنون همكاري فلوشيپ ناباروري از حوزه دولتي محقق نشده و با هزينه هاي گزاف كه مي تواند براي كاهش مخارج ناباروري مصرف شود ، مجبور به آوردن يك فلوشيپ از شهر ديگر و تامين مخارج اسكان وي شده ايم .
وي عنوان كرد: سه ماه قبل يك تفاهم نامه كلي بين جهاد دانشگاهي و دانشگاه علوم پزشكي اراك براي استفاده حداكثري از ظرفيت ها بسته شده و نياز است كه با نگاه قوي درون استاني حداكثر فضا براي تجميع امكانات و شرايط به نفع مردم در درمان ناباروري محقق شود.
عزيزي افزود: نشست هاي متعددي از سوي جهاد دانشگاهي استان با بيمه تامين اجتماعي براي ايجاد فضاهاي حمايتي از درمان ناباروري تشكيل شده اما با بوروكراسي سنگين اداري و قوانين پيچيده و دست و پا گير اين تلاش ها تاكنون ناكام بوده است.
وي يادآور شد: اين مركز تخصصي براي ايجاد خدمات سونوگرافي، فضا و امكانات دارد اما نيروي انساني متخصص ندارد كه نياز است در اين خصوص دانشگاه علوم پزشكي اراك مساعدت لازم را داشته باشد تا امكانات تخصصي موجود هرز نرود و مردم از منافع آن بهره مند شوند..
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي در پاسخ به درخواست اميد رويان گفت: امسال سهميه پذيرش چهار راديولوژيست براي استان داده شده كه در قالب تفاهم نامه مذكور مي توان نياز رويان را به سونوگرافي تخصصي ناباروري تامين كرد.
*** مراجعه دير هنگام براي درمان ناباروري مشكلي جدي
فوق تخصص ناباروري در اراك نيز گفت: مراجعه ديرهنگام، مشكل جدي در حوزه ناباوري است كه بايد به مدد بخش هاي آموزشي و رسانه هاي جمعي آگاهي لازم در اين خصوص براي مردم ايجاد شود.
دكتر نازيلا نجدي افزود: زوج هاي نابارور در يك دوره زماني پاسخ موثر به درمان مي گيرند و افزايش سن و بيماري هاي زمينه اي و از سوي ديگر درمان زودهنگام مي تواند مشكل آفرين باشد و ضريب موفقيت را پايين بياورد.
وي توضيح داد: برخلاف تصور عامه مردم، آمار ناباروري در سال هاي اخير افزايش چشمگيري نداشته بلكه اتفاقي كه افتاده اين است كه اقدام زوج ها براي حل مشكل بيشتر شده است چرا كه در گذشته شايد در صورت ناباروري زوجين ، با جايگزيني همسر دوم صورت مساله را پاك مي كردند.
اين فلوشيپ ناباروري بيان كرد: برهم خوردن توازن اقتصادي و اجتماعي كه پديده ازدواج هاي ديرهنگام را با خود دارد، برخي شرايط و آلودگي هاي محيطي، افزايش استرس در نحوه زندگي مدرن و امروزي و برخي عوامل شغلي در ناباروري ها موثر است و نياز است كه اهميت زادآوري در سن مناسب و پرهيز از فرزندآوري در سنين بالاي 35 سال براي زوج ها مطرح شود و آگاهي هاي لازم در اين مسائل به آن ها داده شود.
دكتر نجدي اظهار كرد: اينكه زوج ها در چه شرايط و چرا بايد براي ناموفق بودن در فرزندآوري نگران باشند مقوله اي است كه بايد براي آن برنامه داشت و هدايتگري و حمايت لازم را نيز به تبع آن ايجاد كرد.
وي اظهار كرد: يكي از مسائل مهم در حوزه درمان ناباروري حمايت هاي مالي براي تهيه داروهاي باكيفيت است، چرا كه داروهاي ناباروري بسيار حساس هستند و اگر مشابه هاي بي كيفيت استفاده شود مراحل درمان نتيجه بخش نيست و بايد سياست واحد و موثري در تامين داروها اتخاذ شود.
دكتر نجدي عنوان كرد: خوشبختانه در سال هاي اخير نهضت علمي در نوآوري و بومي سازي دانش پزشكي و ساخت اقلام دارويي رشد موثري كرده اما در حوزه ناباروري بايد از برند هايي كه پاسخ موثر مي دهند بهره گرفت و حساسيت و دقت در انتخاب دارويي اين بخش اهميت زيادي دارد.
وي خاطرنشان كرد: قوانين موجود در عرصه درمان كشور قوانين خوبي هستند كه توانسته پزشكان را در بخش دولتي به خوبي تثبيت و متمركز كند ولي ضعف اين قوانين اين است كه در شرايطي كه بخش دولتي با اعتبارات اندك نمي تواند همه تجهيزات و امكانات خدمات رساني را در كوتاه مدت در عرصه ناباروري داشته باشد، امكانات به روز و مجهز بخش خصوصي به دليل نداشتن نيروي انساني متخصص با حداقل ظرفيت كار مي كند و بايد به گونه اي موثر در سطح تصميم سازان كلان درمان، اين مشكلات با افزودن تبصره هاي كارآمد به قوانين و مقررات حل شود.
دكتر نجدي گفت: نرمش در قوانين هنگامي كه حوزه درمان دولتي در سخت افزار و فضا مشكلاتي دارد يك هنر مديريتي است و مي تواند چرخه خدمات درماني را در همراهي آگاهانه بخش خصوصي، به بهترين شكل هدايتگري كند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك در تاييد نظرات دكتر نجدي گفت: سيستم مديريت منابع كه آموزش هاي مقدماتي آن از طريق وزارتخانه در دانشگاه علوم پزشكي آغاز شده محوريت حداكثر بهره وري از ظرفيت ها در حوزه درمان را بيان مي كند و در اين حيطه حوزه دولتي به دنبال آن است كه همه ظرفيت ها حتي بخش خصوصي را حلقه هاي درمان ببيند و مديريت جامع در همه طيف ها داشته باشد.
دكتر سرمديان گفت: دانشگاه علوم پزشكي به هيچ وجه به دنبال موازي كاري يا رقابت با بخش خصوصي در درمان نيست بلكه به دنبال كيفيت بهتر خدمات و همگرايي براي بهترين نتيجه ممكن در عرصه درمان تخصصي است.
وي توضيح داد: دانشگاه معتقد است اگر تعامل حوزه درمان با بخش خصوصي ناباروري تقويت شود، دانشجويان نيز شرايط آموزش بهتر عملي را دارند و با دست پر و خدمات كيفي به حلقه درمان ناباروري مي پيوندند.
***زوج هاي نابارور استان بي اطلاع از امكانات درماني به شهرهاي ديگر سفر مي كنند
كارشناس دفتر نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشكي اراك نيز در اين ميزگرد تخصصي گفت: تبليغات اندك و ناشناس ماندن كلينيك ناباروري اراك موجب شده كه طيف بزرگي از زوج هاي نابارور استان بي اطلاع از امكانات درماني جهاد دانشگاهي به شهرهاي ديگر سفر كنند و متحمل هزينه هاي سنگين تر و رنج و مرارت شوند.
اشرف محمد رحيمي افزود: از ساوه چندين شكوائيه از هزينه هاي سنگين براي درمان ناباروري در تهران وصول شده و و آنان اصلا نمي دانستند كه در اراك مركز رويان براي بارور كردن زوج هاي مشكل دار وجود دارد.
وي عنوان كرد: شناخته شدن اين مركز نيز بخشي از هويت و سرمايه آن است كه بايد براي آن برنامه ريزي داشت و آگاهانه و مقتدرانه گام برداشت.
***جذب خيران سلامت در تامين نيازهاي درمان ناباروري ضروري است
كارشناس دفتر امور اجتماعي استانداري استان مركزي هم گفت: بهره گيري حداكثري از توان خيران سلامت و جذب و راهبري آنان براي تامين نيازهاي درمان ناباروري امري ضروري است.
شيوا نكوئيان افزود: ايجاد يك تشكل غيردولتي از خيران براي كمك هاي مالي و ايجاد چتر تبليغي مناسب در مراحل درمان ناباروري موضوعي است كه بايد به طور جدي روي آن كار شود.
وي توضيح داد: شناساندن امكانات تخصصي درمان ناباروري تنها با بهره گرفتن از ابزار رسانه نيست بلكه مي توان با فراخوان و برگزاري كارگاه هاي آموزشي براي پزشكان و شاغلان حوزه بهداشت و درمان نيز اين مهم را انجام داد.
وي اظهار كرد: متاسفانه استان در سال هاي اخير در حوزه خيران به جاي رشد، افت باورنكردني را تجربه كرده و 10جايگاه تنزل داشته كه بايد در سايه ابتكار و همت حوزه دولتي و خصوصي اين نقص جبران شود.
نكوئيان در خصوص كمك هزينه هاي درماني با بيان اينكه از سه ميليون زوج نابارور كشور تنها حدود 700 زوج توان تامين مخارج درمان نازايي را دارند، پيشنهاد معرفي زوج هاي نابارور از طريق استانداري مركزي به بانك هاي عامل براي دريافت تسهيلات را عنوان كرد و خواستار سازو كارهاي حمايتي بخش هاي مرتبط با آن شد.
***تبليغات هدفمند بايد جزئي از استراتژي مركز ناباروري باشد
دبير خبر ايرنا در استان مركزي نيز گفت: تبليغات هدفمند و هنر بهره گيري از ظرفيت هاي اطلاع رساني رسانه ها بايد بخشي از استراتژي مديريتي مركز اميد رويان باشد چرا كه فرهنگ سازي در اين عرصه و همراهي بخش هاي مختلف مقوله اي مهم و حساس است .
مژگان حيدري افزود: موفقيت سياست هاي جمعيتي كه از سوي مقام معظم رهبري ابلاغ شده نياز به همكاري بين بخشي همه نهادها و دستگاه هاي اجرايي و حوزه هاي مردمي دارد و حلقه اتصال و هماهنگ كننده اين تفكر، ظرافت در تبليغ، شناخت قابليت هاي رسانه و تسلط به روش هاي نوين اطلاع رساني براي بزرگتر كردن حلقه پيامدهاي مثبت آن است.
وي اظهار كرد: براي مثال راهبردهاي درمان تخصصي نظير رحم جايگزين، اهداي جنين و تخمك نيازمند جريان سازي خبري هدفمند و برنامه محور است .
حيدري گفت: استفاده هوشمندانه از تريبون هاي عمومي، ظرفيت سازمان هاي مردم نهاد و ابزارهاي مفاهمه و بحث از طريق رسانه هاي جمعي ديداري، شنيداري و نوشتاري و فضاهاي شبكه هاي مجازي در ايجاد گفتمان صحيح در لزوم بهداشت باروري، اهميت زاداوري در سن مناسب و درمان زوج هاي نابارور مساله اي است كه بايد در مسير صحيح هدايتگري شود.
وي اظهار كرد: رسانه ها يكي از رسالت هاي اصلي خود را بيان مشكلات و نيازهاي جامعه همراه با پيشنهادهاي سازنده در حل آن مي دانند و در اين مسير خبرگزاري ايرنا آمادگي دارد مسايل اين حوزه را به صورت تخصصي و جدي در برنامه مشخص در دستور كار قرار داده و دين خود را در لبيك به سياست هاي جمعيتي كشور ادا كند.
دكتر غفارزاده مسئول مركز تخصصي اميد رويان اراك در اين خصوص گفت: جهاد دانشگاهي استان 10 سرفصل تبليغي براي درمان ناباروري مصوب كرده كه بخشي از آن مربوط به خبرگزاري ها و رسانه هاي مكتوب است و در اين زمينه دست همكاران خبري را مي فشارد.ك/4
6013/6012
تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۸
اراك - ايرنا - ناباروري به معناي ناتواني و نارسايي زوج ها در فرزندآوري است كه به عنوان چالش درماني مهم در سال هاي اخير بيشتر رخ نموده و به يكي از نيازها و مطالبه هاي اساسي در بخش درمان تبديل شده است.