تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۸

خمين – ايرنا – شهرستان خمين در جنوب استان مركزي يكي از قطب هاي مهم در توليد و فرآوري عسل كشور است كه از نظر كيفيت رتبه اول و در كميت رتبه دوم استان را در توليد اين محصول داراست.

گلوكزعسل توليدي شهرستان خمين با اندازه گيري درآزمايشگاههاي واحد هاي فراوري، كمتر از چهار درصد و رطوبت آن نيز كمتر از 18 درصد است كه اين امر نشانه كيفيت و مرغوبيت اين محصول است كه در بازار داخلي و خارجي به عنوان يك برند شناخته مي شود.
96 بهره بردارعضو شركت تعاوني زنبورداران هستند و شاغلين اين حرفه در شهرستان خمين به 219 نفر مي رسند و وجود واحدهاي فرآوري و بسته بندي براي جمع آوري، فرآوري و بسته بندي عسل توليدي زنبورستانها در شرايط بهداشتي و مناسب جهت عرضه به بازارهاي داخلي و خارجي، يك ويژگي منحصر به فرد است.
با وجود اين ظرفيتها در توليد و فراوري محصول عسل، زنبورداران شهرستان خمين با مشكلات و چالش هايي مواجه هستند كه ادامه اين حرفه را به گفته آنان با مشكل مواجه ساخته است.
خشكسالي هاي متوالي چند سال گذشته، كمبود گل وگياه، گرد و غبار، كاهش نقديندگي، نبود تسهيلات بانكي مناسب ، فقدان كارشناس فني براي تشخيص بيماري، كمبود دارو و بازاريابي از عمده مشكلات توليد و فراوري عسل در خمين است.
ورود عسل هاي تقلبي و غير استاندارد با قيمت كمتر از محصول اصل باعث شده كه توليدات زنبورداران روي دستشان بماند و نتوانند آن را با قيمت مناسب به فروش برسانند.
يك زنبور دار با سابقه اهل خمين گفت: به دليل خشكسالي هاي چند سال اخير و گرد و غبار ميانگين توليد عسل از كندوها كاهش يافته و منجر به افت توليد و درآمد شده است.
علي بابايي افزود: آنقدر درآمدم كاهش يافته كه قادر به تامين مخارج زندگي خود نيستم و به ناچارتعدادي از كندوهاي عسل را فروختم.
وي بيان كرد: با وجودي كه زنبورداران با مشقت بسيار محصول عسل را توليد مي كنند اما سود چنداني نصيبشان نمي شود چرا كه هزينه هاي توليد هر ساله افزايش مي يابد اما قيمت عسل تا حدودي ثابت است.
يك زنبوردار ديگر در اين باره گفت: تسهيلاتي كه به زنبورداران پرداخت مي شود بسيار ناچيز است و جوابگوي هزينه هاي توليد نيست .
عباس علي قنبري افزود: تسهيلات كوتاه مدت با نرخ سود بالا باعث شده تنها زنبورداراني كه پرورش زنبور عسل شغل دوم آنها است از اين تسهيلات بهره مند شوند.
وي بيان كرد: نبود داروي ويژه بيماري زنبور و حضور نداشتن كارشناس ويژه براي تشخيص بيماريهاي آن در اين شهرستان از مشكلات ديگر است چرا كه براي درمان بيماريهاي زنبور از داروهاي دامي مخصوص دام و طيور استفاده مي كنيم.
قنبري گفت: از طرف ديگر ورود عسلهاي تقلبي به بازار با نصف قيمت عسل اصل باعث شده نتوانيم بازار يابي كنيم و مجبور مي شويم محصول توليدي خود را به كارگاههاي فراوري عسل با قيمت ارزان بفروشيم.
يك زنبوردار ديگر نيز گفت: امسال به دليل سرمازدگي، گرد و غبار و نبود گل و گياه ناچار زنبورهاي خود را به نقاط مختلف جا به جا مي كردم.
ابوالفضل صمدي افزود: متاسفانه به هر كجا كه كلني ها را جا به جا مي كردم نيز با مشكلاتي نظير گرد و غبار، آلودگي و سرما زدگي مواجه شدم كه در نهايت منجر به كاهش يك سوم ميزان توليد سالانه شد.
عضو هيات مديره شركت تعاوني زنبورداران خمين نيز گفت: زنبورهاي اين شهرستان در فصول بهار و تابستان امسال به دليل آلودگي هوا و گرد و غبار، دچار بيماري شدند كه متاسفانه كارشناس فني و دامپزشك متخصص زنبور در اين شهرستان وجود نداشت كه به موقع بيماري را تشخيص و داروي مناسب تجويز كند .
اسماعيل بابايي افزود: هر دارويي كه به زنبورستانهاي آلوده تجويز شد سليقه اي و تضمين شده نبود و به دليل اين مشكلات يك سوم زنبورها تلف شدند.
وي ادامه داد: امسال براي بيش از 22هزار كندوي عسل تنها يك هزار داروي نواركنه اختصاص يافت.
وي نبود تسهيلات ارزان قيمت براي زنبورداران را از ديگر مشكلات بيان كرد و افزود: زنبورداري به دليل هزينه هاي بالاي نقل و انتقال زنبورستان ها سرمايه در گردش نياز دارد كه با وجود افت توليد و كاهش درآمد ، زنبورداران با مشكل نقدينگي مواجه شدند.
وي بيان كرد: با وجود همه اين مشكلات عسل توليدي خمين از كيفيت بالايي برخوردار است اما اين محصول مرغوب به دليل اشباع شدن بازار از عسل هاي تقلبي، بدون خريدار مي ماند.
بابايي ادامه داد: از همه مهمتر اين كه اين عسل ها با علامت استاندارد تقلبي و فريبنده وارد بازار مي شوند كه نه بهداشت و نه هيچ ارگان ديگري كنترلي بر آن ندارد و با فروشندگان برخورد نمي كند.
مدير عامل شركت تعاوني زنبورداران خمين نيز گفت: خشكسالي هاي متوالي وكاهش گل و گياه و از طرف ديگر بيماريهاي ناشي از گرد و غبار و سرمازدگي آسيب هاي بسياري را به حرفه زنبورداري اين شهرستان وارد كرده است.
محمد رضا رضايي افزود: استفاده خودسرانه دارو به دليل نبود كارشناس فني و متخصص، بي اثر بودن داروها و پرداخت نشدن تسهيلات، زنبورداران اين شهرستان را با مشكلات بسياري براي ادامه اين حرفه مواجه كرده است.
رييس شبكه دامپزشكي خمين هم گفت: بيماريهاي زنبور عسل در اين شهرستان از نوع انگلي هستند كه در برخي از داروخانه هاي دامي دارو براي اين بيماري وجود دارد.
محمود بهروزي افزود: زنبورداران بي برنامه و نامنظم كلني هاي زنبور خود را جا به جا مي كنند و فقط اواخر تابستان و اوايل بهار در اين شهرستان هستند و اين جا به جايي باعث مي شود بيماري به موقع درمان نشود.
وي ادامه داد: با اين وجود تعدادي از زنبورداران به كارشناس براي درمان بيماري زنبور مراجعه مي كنند و برخي نيز با استفاده از سركه سيب به درمان بيماري مي پردازند.
رييس شبكه دامپزشكي خمين بيان كرد: خشكي آب و هوا و ريزگردها مهمترين مشكل براي حرفه زنبورداري اين شهرستان است چرا كه ريزگردها باعث مي شود زنبورنقشه راه خود را گم كند، تنفسش با مشكل مواجه شود واز همه مهم تر گل وگياه كاهش يابد.
وي در ارتباط با عسل هاي تقلبي گفت: تشخيص محصول تقلبي و اصل تنها از طريق ازمايشگاه مجهز ميسر است اما مصرف كنندگان نبايستي از دوره گردها عسل خريداري كنند.
بهروزي ادامه داد: در مراكز فراوري عسل كارشناس دامپزشكي و بهداشت و درمان حضور دارد و محصول به صورت استاندارد بسته بندي و به بازار مصرف عرضه مي شود.
رييس شبكه دامپزشكي خمين اظهار كرد: دو كارگاه فراوري عسل تحت نظارت اين شبكه است و بقيه توسط كارشناس بهداشت و درمان نظارت مي شوند.
مدير جهاد كشاورزي خمين نيز گفت: در اين شهرستان متخصص تشخيص بيماري زنبورعسل متبحر وجود ندارد و افرادي كه در اين رشته خدمت مي كنند، بر اساس تجربيات به درمان مي پردازند.
احمد رضا جعفري ادامه داد: تا كنون مشخص نشده كه عسل هاي تقلبي توسط چه كساني وارد بازار مصرف مي شود اما مي طلبد نظارت بهداشتي روي مواد غذايي بيشتر شود .
وي افزود: سال گذشته 222 تن عسل از زنبورستانهاي اين شهرستان برداشت شده بود كه اين ميزان امسال به 291 تن افزايش يافته است.
وي علت افزايش توليد عسل در اين شهرستان را كنترل به موقع بيماريهاي زنبور، كوچ به موقع زنبورداران و غني بودن مراتع در فصل بهار عنوان كرد.
مدير جهاد كشاورزي خمين اظهار كرد: عسل مرغوب اين شهرستان از 22 هزار و820 كلني زنبورعسل با ميانگين توليد 13 كيلوگرم از هر كندو توليد شده است.
جعفري ادامه داد: چهار كارگاه فرآوري عسل و 22 فروشندگي، محصول توليدي اين شهرستان را به بازارهاي مصرف داخلي و خارجي عرضه مي كنند.
مدير جهاد كشاورزي خمين گفت: دو كارگاه فرآوري عسل طي دو سال اخير به دليل بازار نامناسب وبه صرفه نبودن، غير فعال شدند.
وي ظرفيت اسمي كارگاههاي فرآوري عسل فعال خمين را چهار هزار و 500 تن در سال بيان كرد و گفت: در اين كارگاهها عسل توليدي شهرستان و استانهاي همجوار بسته بندي و عرضه مي شود.
وي گفت: سالانه 30 درصد ازعسل فراوري شده اين شهرستان به كشورهاي آسياي ميانه و آسياي جنوب شرقي و كشورهاي حوزه خليج فارس صادر مي شود.
بر اساس آخرين برآوردها شهرستان خيمن در توليد عسل و گوشت مرغ رتبه دوم ، شير خام رتبه سوم و تخم مرغ و گوشت قرمز به ترتيب رتبه پنجم و ششم استان مركزي را دارد .ك/4
گزارش از افسانه آروند
7277/6199/6012