تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۶

ارومیه - ایرنا - دریاچه ارومیه كه سال هاست طعم بی آبی را می چشد، این روزها نفس های آخر را می كشد و سواحل آن تا صدها متر عقب روی داشته و این رقم در برخی مناطق به كیلومترها رسیده و عمق آب دریاچه نیز در مناطقی كه آب دارد، چند سانتیمتر بیشتر نیست.

به گزارش ایرنا، دریاچه ارومیه با پهنه آبی حدود پنج هزار كیلومتر مربع روزگاری به عنوان بزرگترین دریاچه داخلی كشور و دومین دریاچه شورآب جهان به شمار می رفت ولی در 19 سال گذشته روند خشكسالی را طی كرده و روز به روز از سطح و عمق آب آن كاسته شده و ساحل آن نیز پسرفت كرده است به طوری كه می توان كیلومترها در محدوده آبدار دریاچه، بر روی چند سانتیمتر آب با پای پیاده پیش رفت.
پایش سطح آب تراز دریاچه ارومیه یكی از دغدغه های مردم و مسئولان است كه هر هفته اخباری در این خصوص منتشر می شود و تراز آن معمولا بیش از 1270 متر اعلام می شود در حالی كه این رقم، فاصله با تراز دریاهای آزاد است و عمق بخش اعظم دریاچه به یك متر نمی رسد و این رقم در سواحل طولانی دریاچه در چند سانتی متر باقی می ماند.
با نگاهی به عكس های ماهواره ای وضعیت فعلی دریاچه ارومیه، معلوم می شود كه بخش زیادی از سطح دریاچه طعمه نمك ها شده و تنها قسمت كوچكی آب دارد.
دیدن آب در دریاچه ارومیه آن هم در هفته های ابتدایی سال آبی، بسیار خوشحال كننده است چرا كه در این موقع معمولا دریاچه ارومیه در پایین ترین سطح و حجم آبی خود قرار دارد كه البته با نزدیك شدن به دریاچه، این رنگ آبی نیز رنگ می بازد.
مجتمع تفریحی گردشگری باری كه سال ها پیش (سال های پرآبی دریاچه ارومیه) برای ایجاد مكان تفریحی و گردشگری در حاشیه دریاچه تاسیس و با هزینه های بسیار زیاد راه اندازی شده است، امروزه تقریبا نزدیكترین محل برای رسیدن به پهنه آبی بی جان دریاچه ارومیه است.
در حاشیه یك جلسه، خبرنگاران حاضر برای بازدید از دریاچه ارومیه و وضعیت پهنه آبی آن رنج صدها متر پیاده روی را به جان خریدند و راهی سمت دریاچه شدند.
پیش از به راه افتادن، به نظر می رسید كه چندان از این پهنه آبی دور نیستیم ولی با به راه افتادن و طی كردن مسیر طولانی تازه فهمیدیم كه هنوز مسیر زیادی را باید طی كنیم تا به شورآب خاطره انگیز دریاچه ارومیه برسیم و كفش های خود را در این پهنه آبی دل خوش كنك قرار دهیم.
در مسیر با صحنه های بسیار ناراحت كننده ای مواجه شدیم كه قایق های تفریحی خراب شده و نمك سود، باتلاق، دشت نمكی كه بسیار نیز سفت بود و همچنین لایه مرمرین نمك در آستانه رسیدن به آب دریاچه از جمله آنها بود.
پس از حدود دو كیلومتر پیاده روی تازه كفش هایمان به آب دریاچه خورد و ما نیز با خوشحالی در انتظار افزایش عمق دریاچه به جلوتر پیش رفتیم ولی آنچه كه از این جلو رفتن حاصلمان شد، افسوس عدم افزایش عمق دریاچه بود به طوری كه نزدیك به یك كیلومتر از این پهنه آبی، یك سانتی متر و یا كمی بیشتر عمق داشت كه مطمئن بودیم با كمی گرمی هوا از بین می رود و این قسمت نیز به بخش های خشك دریاچه افزوده می شود.
در كنار همه عكس هایی كه گرفته شد و همه خوشی هایی كه از بودن لااقل آب در دریاچه ارومیه داشتیم، این عمق كم كه نشان از كم آبی دریاچه در عین آبی بودن سطح آن در عكس های ماهواره ای است، ناراحتی بسیاری را نصیب خبرنگاران كرد.
برخی از خبرنگاران كه سابقه بیشتری داشتند، از حضور با قایق و ترس از حضور در مناطق عمیق دریاچه در سال های نه چندان دور خبر می دادند كه امیدواریم این گفته ها در آینده به جای خاطره به آرزو تبدیل نشود و دریاچه ارومیه، همواره دریاچه ارومیه باقی بماند.
صابر چهرقانی - خبرنگار ایرنای آذربایجان غربی
2077/2093/1905