بجنورد- ایرنا- پنبه كاران شهرستان مانه وسملقان، به عنوان قطب كشت طلای سفید در استان خراسان شمالی حال و روز خوشی ندارند و نسبت به ادامه كشت این محصول بی رغبت شده اند.

به گزارش ایرنا مشكلاتی چون هزینه های بالای تولید، نبود حمایت از پنبه كاران و بدتر از همه واردات بی رویه، درست در زمان برداشت محصول باعث شده تا تمایل به كاشت این محصول در این خطه روند كاهشی داشته و سطح زیر كشت آن سال به سال كاسته شود.
شهرستان مانه وسملقان با توجه به تنوع اقلیمی، به عنوان قطب تولید انواع محصولات زراعی و باغی خراسان شمالی شناخته شده كه در این میان پنبه به عنوان یكی از باسابقه ترین محصول كشت شده بخصوص در بخش مانه، از مرغوبیت بالایی برخوردار است.
یكی از كشاورزان پنبه كار در شهر پیش قلعه می گوید: 15 سال است كه در بخش مانه پنبه می كارم اما به دلیل مشكلاتی كه كاشت این محصول دارد سال به سال از تمایل كشاروزان برای كشت آن كم شده و همین امر باعث شده كه سطح زیر كشت پنبه در بخش مانه بسیار پایین بیاید.
رحمت الله ناطقی اظهار كرد: بالا بودن هزینه های تولید به دلیل كمبود حمایت ها از سوی جهاد كشاورزی و واردات بی رویه محصولات خارجی، از جمله مشكلاتی است كه ما با آن روبه رو هستیم.
وی افزود: اكنون پنبه كاران به علت گرانی گونی های نخی، از كیسه های پلاستیكی برای جمع آوری و انتقال محصول به كارخانه استفاده می كنند كه این امر باعث شده تا رشته های نخهای پلاستیكی با پنبه ها مخلوط شود و به همین دلیل كارخانه محصول را با قیمت پایین تری خریداری می كند.
وی افزود: در سال جاری متاسفانه محصول پنبه دچار آفت شد كه این امر موجب شد میزان تولید در واحد سطح بسیار پایین بیایید و كشاورزان را متضرر كند.
یك كشاورز در روستای كیكانلو نیز گفت: سالهای سال است كه در كار كشت پنبه هستم اما به دلیل مشكلات این بخش در سه سال اخیر میزان كشتم از 30 هكتار به چهار هكتار رسیده است.
محسن رحیمی اظهار كرد: هزینه های بالای كشت پنبه و جولان دلالان در زمان برداشت محصول باعث شده كه قیمت پنبه نوسان زیادی داشته باشد.
وی افزود: نبود دستگاههای مكانیزه در این منطقه و حمایت نشدن كشاورزان پنبه كار توسط دولت و مسئولان باعث شده كه كشاورزان دیگر انگیزه ای برای كشت این محصول نداشته باشند.
وی گفت: در سال 92 از هر هكتار كشتزارم بیش از هشت تن پنبه برداشتم و به عنوان كشاورز نمونه كشوری معرفی شدم اما هزینه های زیادی را متقبل شدم و به علت نبود حمایت از این صنعت در سال جاری تنها چهارهكتار زیر كشت بردم و این وضعیت برای دیگر كشاورزان نیز پیش آمده است.
هادی رونقی یكی دیگر از پنبه كاران روستای خرمده گفت: بروز آفت و واردات بی رویه پنبه، نبود حمایت مسئولان و ارایه نشدن آموزش در این حوزه باعث شده تا كشاورزان با مشكلات زیادی روبه رو شوند.
وی اظهار كرد: امسال محصول پنبه بخش مانه دچار آفت شد كه متاسفانه جهاد كشاورزی هیچ گونه آموزشی در این خصوص به كشاورزان پنبه كار نداده است.
محمد جهانی یكی دیگر از كشاورزان پنبه كار شهر پیش قلعه گفت: در سال جاری بیش از یك هكتار پنبه كشت كردم كه متاسفانه محصول دچار آفت شد و برداشت كمی داشتیم.
وی اظهار كرد: از سویی بهانه گیری های صندوق بیمه باعث شده تا كشاورزان از بیمه محصول خود طفره بروند زیرا به این باور رسیده اند كه خسارات آنان به درستی و بموقع پرداخت نمی شود.
وی افزود: در حال حاضر پنبه را با دست جمع آوری می كنیم كه با توجه به پایین بودن نرخ خرید محصول، كار در این بخش برای كارگران نیز مقرون به صرفه نمی باشد.
به گفته رئیس سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی امسال در این استان پنج هزار و 300 هكتار زیر كشت پنبه رفته كه نسبت به سال های گذشته كاهش كشت داشته ایم.
عبدالله یوسفی اظهار كرد: بخش مانه در شهرستان مانه و سملقان با چهار هزار و 500 هكتار، اصلی ترین منطقه كشت پنبه است كه مرغوبترین پنبه استان را نیز به خود اختصاص داده است.
وی افزود: البته در خصوص پنبه كلاس های آموزشی و كارگاههای خدمات مشاوره ای برای كشاورزان برگزار شده و به منظور ارتقای مكانیزاسیون این بخش نیز امسال افزون بر 170 میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته كه كشاورزان می توانند در زمینه های مختلف از این تسهیلات استفاده كنند.
وی گفت: اكنون در استان پنج كارخانه در بخش پنبه وجود دارد كه چهار واحد آن فعال است كه سه كارخانه در مانه وسملقان فعالیت دارند.
یوسفی گفت: در برنامه داریم كه پنبه را به صورت گلخانه ای كشت و نشاء و بعد آنرا برای كاشت به مزارع انتقال دهیم كه این امر باعث می شود تا در میزان آبدهی صرفه جویی شده و ابتلای محصول به آفات جلوگیری شود.
وی اظهار كرد: نرخ پایین پنبه، خشكسالی های اخیر، واردات پنبه در زمان برداشت از جمله مشكلاتی است كه باعث شده كشاورزان رغبتی به كشت این محصول نداشته باشند.
مدیر جهاد كشاورزی مانه و سملقان نیز گفت: با توجه به میانگین عملكرد 3.2 تن پنبه در هكتار، انتظار می رود امسال از سطح چهار هزار و 500 هكتار پنبه زارهای این شهرستان 12 هزار و 800 تن محصول برداشت شود.
حسین مهماندوست افزود: قیمت خرید پنبه در سال جاری به ازای هر كیلوگرم بین 24 تا 25 هزار ریال متغیر است كه از سوی كارخانه ها صورت می گیرد.
وی افزایش سطح كشت مكانیزه با هدف كاهش هزینه های تولید، تامین كمباین برای برداشت پنبه و تقبل 30 درصد هزینه خرید كمباین برای متقاضیان و نیز ارائه آموزش های لازم به كشاورزان در خصوص تهیه و توزیع بذرهای گواهی شده را از اقدام های این مدیریت برای حمایت از كشاورزان پنبه كار عنوان كرد.
پنبه خراسان شمالی به دلیل داشتن الیاف بلند از مرغوبترین پنبه كشور محسوب می شود.
ا/5132/1744/ 6042