كابل - ایرنا - فاجعه تكان دهنده سربریدن چهار مرد، دو زن و یك نوجوان 15 ساله در استان زابل افغانستان، سیل انتقادها را به سوی دولت به راه انداخته است. این انتقادهای بی پرده می تواند هزینه های سنگینی برای دولتی داشته باشد كه در نبردی سخت با مخالفان مسلح، دست و پنجه نرم می كند.

دفتر مطبوعاتی رئیس جمهوری افغانستان گفته است كه «محمد اشرف غنی»، با محكومیت این فاجعه، آن را نشانه ضعف دشمن دانسته است و شورای امنیت افغانستان در نشست ویژه ای به این موضوع رسیدگی خواهد كرد، اما گسترش انتقادها به حدی است كه به نظر می رسد فقط با محكومیت ها و برپایی نشست های ویژه، فروكش نخواهد كرد.
رسانه های افغانستان امروز - سه شنبه - از محتوای بیانیه های مقام های بلندپایه دولتی در محكومیت سربریدن گروگان ها در استان جنوبی زابل افغانستان، انتقاد كردند و نوشتند كه این بیانیه ها بیشتر شبیه اطلاعیه های نهادهای مدنی است و شباهتی به مواضع مقام های عالی رتبه و پاسخگو ندارد.
شبكه های اجتماعی در دو روز گذشته نیز آكنده از انتقاد از مقام های بلندپایه افغانستان، به ویژه رئیس جمهوری و «عبدالله عبدالله» رییس اجرایی دولت وحدت ملی شده و برخی از كاربران با واژه های نامناسب، از وضعیت موجود در افغانستان شكایت كرده اند و مدعی هستند كه وضعیت امنیتی این كشور پس از روی كار آمدن دولت جدید، وخیم تر شده است.
مسوولان محلی نیز می گویند مقام های دولت وحدت ملی افغانستان، وعده برقراری امنیت و انجام عملیات علیه گروگان گیران را دادند. «نورالحق علومی» وزیر كشور با سفر به استان غزنی تعهد كرد كه امنیت را به منطقه بازخواهد گرداند، اما به وعده خود عمل نكرد و این موضوع به تشدید و تداوم گروگان گیری و آدم ربایی در مناطق مختلف به ویژه جاده ها منجر شد.
دولت افغانستان، هفته گذشته نیز در قبال واقعه سنگسار «رخشانه» دختر جوانی كه برای رهایی از ازدواج اجباری با یك مرد مسن، همراه فردی از خانه فرار كرد و چند كیلومتر آن طرف تر، به دست عده ای گرفتار شد. او را به طالبان سپردند و طالبان نیز با تشكیل دادگاه صحرایی، حكم به سنگسار وی و شلاق مرد همراه وی داد.
درگیری ها در اغلب استان های افغانستان، آدم ربایی ها و عملیات انتحاری با وجود حضور بیش از 10 هزار نیروی خارجی در این كشور افزایش یافته و دولت وحدت ملی افغانستان را در شرایط دشواری قرار داده است. گروه طالبان همزمان با ایجاد انشعاب در این گروه، در چهار سوی شمال، جنوب، شرق و غرب دست به عملیات زده و بنا به گفته مقام های اطلاعاتی این كشور، گروه تروریستی داعش و القاعده در حال انسجام بخشی نیروهای خود هستند.
وضعیت موجود، مردم را بیش از پیش نگران كرده است و هر روز خیل عظیمی از جوانان به صورت دسته جمعی كشور را ترك می كنند و راه اندازی كمپین ها و اندرزهای علمای مساجد و توصیه های خیرخواهانه مسوولان بلندپایه كشور نتوانسته است مانع از این مهاجرت های دسته جمعی شود.
آگاهان می گویند دولت وحدت ملی توان از بین بردن گروه های تروریستی را در مناطق مختلف دارد، اما فساد اداری، ستون پنجم و كشمكش مقام های بلندپایه برای انتصاب مسوولان محلی، مانع اقتدار دولت شده است و اگر این روند ادامه یابد، سرنوشت جامعه در هاله ای از ابهام قرار خواهد گرفت.
تروریست ها چند ماه قبل، 31 مسافر را در مسیر شاهراه «كابل - قندهار» ربودند و پس از آن، 13 مسافر را در مسیرهای «جاغوری - زابل» و «جاغوری - غزنی» به گروگان گرفتند. دولت توانست 19 نفر از 31 گروگان را آزاد كند و از سرنوشت بقیه اطلاعی در دست نیست.
هفت نفر از 13 گروگان بعدی نیز دو روز قبل سربریده شدند. هنوز هیچ گروهی مسوولیت ربودن این گروگان ها را به عهده نگرفته است، اما طالبان، گروه تروریستی و الحادی داعش و گروه تروریستی موسوم به جنبش اسلامی ازبكستان در این منطقه حضور دارند.
این گروه ها تاكنون مسوولیت كشتن گروگان ها را نپذیرفته اند، اما طالبان شاخه «اختر محمد منصور» اعلام كرده است كه این گروگان ها در دست افراد وابسته به داعش بوده اند. این افراد پس از كشتن گروگان ها، به طالبان پیوستند و طالبان نیز هشت نفر از آنان را كه در كشتن گروگان ها دست داشته اند، اعدام كرد.
«مهمند حسرتیار»، فرماندار شهرستان «ارغنداب» زابل تایید كرده است كه یكی از فرماندهان داعش به نام «اكرام» با افراد خود كه در میان آنان، عاملان قتل این هفت مسافر نیز بوده اند، به گروه «منصور» پیوسته اند و برخی از مناطق شهرستان ارغنداب كه قبلا در اختیار داعش بود، در حال حاضر در كنترل نیروهای «منصور» قرار دارد.
افراد وابسته به داعش قصد داشتند با كشتن این هفت مسافر كه از قوم هزاره بودند به اختلاف های قومی و مذهبی در منطقه دامن بزنند كه به گفته مقام های افغان با هوشیاری قوم هزاره، آنان در رسیدن به اهداف خود ناكام ماندند.
اكثریت قریب به اتفاق قوم هزاره افغانستان را شیعیان تشكیل می دهند.
«عبدالرشید دوستم» معاون اول رئیس جمهوری افغانستان در پیام تسلیت خود به مناسبت قتل این هفت مسافر تاكید كرد كه دشمنان ما باید بدانند كه با اینگونه كشتار ها نمی توانند شیرازه وحدت و همبستگی میان اقوام را از بین ببرند و مردم این سرزمین با هوشیاری، توطئه های دشمنان را خنثی می كنند.
دامن زدن به اختلاف های قومی یكی از برنامه های اصلی داعش و سایر گروه های تروریستی در منطقه است و این تلاش ها در شرایطی صورت می گیرد كه در دولت وحدت ملی افغانستان به ریاست اشرف غنی برای نخستین بار، چهره هایی از اقوام مختلف در قدرت سیاسی این كشور سهم دارند. دشمنان صلح و ثبات در افغانستان، به دنبال تضعیف پایه های چنین دولتی از طریق ایجاد اختلاف های قومی و دامن زدن به ناامنی هستند.
آساق **1610**1545