بخش قابل توجهی از حدود 230 هزار هكتار اراضی شالیزاری گیلان فقط در پنج ماه از سال زیركشت محصول برنج قرار می گیرند و در بقیه ایام سال بدون استفاده رها می شوند.
بسیاری از كارشناسان معتقدند كه این اراضی می توانند در طول سال زیركشت انواع محصولات كشاورزی قرار بگیرند و از این فرصت ها می توان برای ایجاد اشتغال ، افزایش درآمد كشاورزان و افزایش تولیدات داخلی استفاده كرد.
محصولاتی از قبیل ترب ، انواع لوبیا، شبدر ، كلزا ،گندم و جو را می توان در فصل غیر برنجكاری در اراضی گیلان دوباره كشت كرد.
سنتی و غیر مكانیزه بودن كشاورزی گیلان از یك سو و پیری سن شالیكاران و عدم تمایل نسل جوان به كشاورزی از سوی دیگر ،خرد بودن مالكیت ها در این استان موجب شده است كه انگیزه برای پرداختن به امور كشاورزی در گیلان كاهش پیدا كند و شالیزارهای گیلان زمان زیادی به شیوه گذشته ها بدون استفاده باقی بمانند.
شمار اندكی از كشاورزان پیشرو در گیلان پس از برداشت محصول برنج مبادرت به كشت محصولاتی نظیر حبوبات، شبدر، گندم ، جو و كلزا به عنوان كشت دوم در مزارع خود می كنند.
راتون( برنجی كه از جوانه ساقه برنج پس از برداشت اول به عمل می آید ) یكی از موارد كشت دوم است كه كارشناسان بخش كشاورزی بر روی ترویج آن تاكید دارند.
به علت حذف مرحله كاشت در محصول راتون و نیاز كمتر به آب و نیروی كارگر ، این شیوه كاهش هزینه ها را در پی دارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادكشاورزی استان گیلان در این باره می گوید: در سال جاری 60 هزار هكتار از اراضی شالیزاری گیلان برای كشت دوم پیش بینی شده است كه 22 هزار هكتار آن در شهرستان های مختلف استان به كشت راتون اختصاص داده می شوند.
وی تصریح كرد: برداشت متوسط راتون در هر هكتار شالیزار تا 800 كیلوگرم برنج مرغوب است و شالیكاران می توانند حداقل 50 درصد محصول برنج برداشت شده را بار دوم در قالب راتون برداشت كنند.
وی توصیه كرد: كشاورزان لازم است به موقع پس از برداشت محصول برنج شالیزار خود را محصور كنند و با دادن یك مرحله آبیاری و مقداری كود با كمترین هزینه محصول برنج برداشت كنند.
به گفته حبیب جهانساز ارزش اقتصادی محصول كشت دوم در استان گیلان بیش از پنج هزار و 500 میلیارد ریال برآورد می شود.
وی تصریح كرد: 30هزار هكتار از شالیزارهای استان برای محصولاتی غیر از راتون مانند باقلا، حبوبات ، سبزیجات شبدر برسیم و گندم اختصاص یافته است كه تاكنون بیش از 15هزار هكتار آن محقق شده است.
وی كشت حبوبات را در الویت برنامه های كشت دوم سازمان جهادكشاورزی دانست و تاكید كرد: سازمان جهادكشاورزی با سیاست های حمایتی بخشی از هزینه بعضی از محصولات كشت دوم را جبران می كند.
وی اظهارداشت: جهادكشاورزی با كشت الگویی حبوبات در شهرستان هایی نظیر آستانه اشرفیه ، املش ، رودسر و ماسال در جهت عملی شدن كشت دوم گام برداشته است كه كشاورزان می توانند از آن بازدید كنند.
وی یادآورشد: سازمان جهادكشاورزی بدنبال محصولاتی است كه قابلیت كشت آن در اراضی وجود داشته باشد و در واحد سطح قابل افزایش هم باشند.
وی تصریح كرد: براساس برآورد كارشناسان این سازمان 150هزار هكتار از اراضی شالیزاری گیلان قابلیت افزایش و اختصاص به كشت دوم را دارند كه كشاورزان باید دراین زمینه تلاش های بیشتری انجام دهند.
در بین شهرستان های گیلان ،كشاورزان شهرستان ماسال اهتمام بیشتری نسبت به كشت دوم دارند و این كشاورزان پس از كشت اول (برنج) در اراضی شالیزاری خود مبادرت به كشت محصولاتی نظیر حبوبات و شبدر می كنند.
یك كشاورز در شهرستان ماسال كه هرساله در مزرعه یك هكتاری خود اقدام به كشت دوم می كند به خبرنگار ایرنا گفت: از شهریور ماه پس از برداشت شلتوك در مزرعه شالیزاری خود اقدام به كاشت شبدر و لوبیا می كند .
سالار حبیبی افزود: بیشترین محصول كشت دوم به لوبیا اختصاص دارد كه در شرایط مطلوب حدود چهارتن لوبیا از هر هكتار آن برداشت می شود.ك/4
6029/6070
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۵
رشت- ایرنا- اراضی شالیزاری گیلان در شش ماهه دوم سال و پس از برداشت محصول برنج ، ظرفیت بالایی است كه می تواند برای توسعه كشت دوم و افزایش درآمد خانوارهای روستایی، مورد استفاده قرار بگیرد.