جنگل هاي زاگرس حدود 40 درصد جنگل هاي ايران را تشكيل مي دهد و سهم استان فارس از جنگل هاي زاگرس حدود 13 درصد است.
در استان فارس 10 ميليون عرصه مرتعي و جنگلي وجود دارد كه 2 ميليون و 200 هزار هكتار آن عرصه جنگلي است.
بگفته صاحبنظران ، خشكسالي هاي متوالي ، آفات و بيماريها ، دير رشد بودن درختان جنگلي ، كهنسال بودن درختان بخش عمده اي از جنگل ها و مصيبت بار بودن قطع درختان براي تهيه چوب و زغال تهديد كننده جدي اين عرصه هاست.
متاسفانه سودجويان و منفعت طلبان با قطع درختان بلوط و قاچاق آنها از نقاط شمالي بويژه شهرستان هاي نورآباد ممسني، كازرون، منطقه كوهمره سرخي و كامفيروز خوراك كوره هاي زغالي را فراهم مي كنند.
فرماندار شهرستان ممسني گفت: عرصه منابع طبيعي شهرستان در حفظ موقعيت آب و هوايي ، اقتصادي ، گردشگري منطقه اثرگذار است.
رهام پيكري افزود: متاسفانه در سالهاي اخير بدليل خشكسالي هاي متوالي عرصه هاي منابع طبيعي اين شهرستان بسيار آسيب پذير شده است.
وي ادامه داد: درختان جنگلي بدليل آفات و بيماريها در معرض خشكيدگي قرار گرفته اند و بخشي از آنها قطع شده تا بيماري به بخشهاي ديگر سرايت نكند.
وي اضافه كرد: بخشي از روستاهاي سردسيري شهرستان بدليل نداشتن گاز ، با مشكل مواجه هستند و روستاييان براي تامين سوخت خود به قطع درختان روي مي آورند.
پيكري گفت: با همكاري نيروي انتظامي و گشت حفاظت منابع طبيعي بخش گسترده اي از جنگلها كنترل مي شود تا سودجويان قادر به قطع درختان نباشند ، اما اين مهم نياز به بهره گيري از نيروهاي حفاظتي بيشتري دارد.
مدير منابع طبيعي شهرستان ممسني گفت: بي توجهي مسوولان به منابع طبيعي شهرستان اين عرصه هاي حياتي را تبديل به گوشت قرباني كرده است .
بهنام اميران افزود: جنگلهاي بلوط بخشي بدليل آفت زدگي در معرض آسيب قرار گرفتند ، بخشي از درختان بدست سودجويان طعمه كوره هاي زغال مي شود و بخشي بدليل نبود امكانات در كوره خانگي روستائيان سوخت مي شود.
بگفته وي ، شهرستان ممسني از 520 هزار هكتار منابع طبيعي برخوردار است كه تنها با چهار قرقبان حفاظت و نگهداري مي شود.
وي ادامه داد: امسال اعتبارات اين مجموعه يك ميليارد و 600 ميليون ريال ، از اين ميزان يك ميليارد ريال براي نوسازي ساختمان اداره كه 40 سال قدمت دارد ، هزينه خواهد شد.
وي اضافه كرد: از اعتبارات دو درصد نفت و گاز و ماده 180 شهرستان به منابع طبيعي تخصيصي داده نشده است .
وي ادامه داد: متاسفانه مسوولان بدنبال راهكارهاي درماني نيستند بجاي اينكه اعتبارات صرف توسعه آبخيزداري و آبخوانداري شود همواره درصدد هستيم تا راهي براي بيرون كشيدن آب از اعماق زمين باشيم.
اميران گفت: براساس پيگيري هاي قضايي و دستور دادستان ، امسال موفق به كاهش 40 درصد از تخلفات در جنگلها ، 50 درصد جلوگيري از قطع درختان و خروج شخم تراكتور از اراضي جنگلي براي كشت و زرع شده ايم.
وي خاطر نشان كرد: خوشبختانه دامنه آتش سوزي ها از سه هزار هكتار سال گذشته به 130 هكتار در سالجاري كاهش يافت.
مدير منابع طبيعي كازرون گفت: خشكسالي هاي متوالي خسارات زيادي به جنگلهاي بلوط شهرستان وارد كرد و 90 هزار هكتار از اين عرصه را درگير آفت و آسيب كرده است.
جهانزير والي افزود: بخش زيادي از درختان جنگلها ي بلوط كهنسال هستند و زاد آوري طبيعي و دير رشد بودن درختان بلوط فوق العاده محدود است و به از بين رفتن عرصه جنگل كمك كرده است.
وي اظهار داشت: چراي دام و شيار و شخم زير درختان براي زراعت عرصه جنگلي را با خطر جدي مواجه كرده است.
وي بيان كرد: از سويي گستردگي آفت و بيماريها جنگلهاي بلوط را رو به زوال برده و از طرفي ديگر طمع سودجويان براي بهره گيري از درختان بلوط براي تهيه زغال تهديد آور شده است.
بگفته والي ، با ورود كارشناسان و محققان داخلي و خارجي بخش عمده اي از درختان بلوط منطقه از سرايت بيماري و آفت نجات يافته اند اما مراقبت از اين عرصه بايد در اولويت باشد.
وي گفت: افرادي كه چوب را از جنگلها تكدي گري مي كنند عملي غير اخلاقي انجام مي دهند كه به هيچ عنوان قابل پذيرش نيست.
والي افزود: دشت برم كازرون و منطقه جنگلي تحت پوشش گشت هاي حفاظتي و قرقبان هاي فصلي است و همچنين مردم در اين امر ياري رسان هستند.
وي ادامه داد: با همكاري دادستان كازرون و حوزه قضايي چنارشاهيجان براي پيشگيري از قطع درختان عمليات گسترده اي انجام شده اما هنوز نمي توانيم از قطع درختان و در معرض آسيب بودن آنها خاطر جمع باشيم.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان فارس گفت: خشكسالي هاي متوالي ، آفت و بيماري ، قطع درختان و قاچاق چوب بلاي جان جنگلهاي فارس شده است.
مهرزاد بوستاني اظهار داشت: متخلفين به صورت مخفيانه و شبانه اقدام به قطع درختان جنگلي مي كنند ، اگرچه نيروهاي يگان حفاظت منابع طبيعي به صورت شبانه روزي در تلاش هستند اما باز هم با موارد تخلف بسياري مواجه هستيم.
وي از مردم درخواست كرد تا هر گونه تخلفات احتمالي در عرصه هاي منابع طبيعي را به شماره تلفن رايگان 1504 اطلاع دهند و نيروهاي يگان حفاظت را در حفظ و حراست از عرصه هاي جنگلي استان ياري رسان باشند.
وي گفت: به استناد ماده42 و 48 و 49 قانون حفاظت و بهره برداري از جنگلها و مراتع متخلفين و افرادي كه اقدام به قطع درختان جنگلي كنند به حبس و پرداخت غرامت محكوم و طبق قانون با آنها برخورد مي شود.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري فارس گفت: در شش ماهه نخست امسال بيش از 10 هزار كيلو چوب و ذغال قاچاق در استان فارس كشف شده است.
بوستاني ادامه داد: سال گذشته 3 هزار و 425 كيلو چوب قاچاق در استان كشف شد و آمارها بيانگر افزايش قاچاق چوب در استان است و خبر از سود آور بودن اين مقوله دارد.
وي گفت: امسال هفت هزار و 218 كيلو ذغال قاچاق كشف شده كه اين ميزان در سال گذشته 12 هزار و 148 كيلو بوده است.
بوستاني ادامه داد: قاچاق محصولات فرعي جنگلي مانند آنغوزه، كتيرا و سقز از دسترس سودجويان دور نمانده به گونه اي كه امسال چهار هزار و 217 كيلو قاچاق شده و نسبت به سال گذشته افزايش قابل توجهي دارد.
بوستاني بيان كرد: در فصل هاي بحراني مانند تابستان و زمستان كه قاچاق افزايش مييابد از نيروهاي افتخاري و مردمي نيز استفاده ميشود.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري فارس اظهار داشت: خشكسالي و آفات ، ورود چوب هاي قاچاق از ديگر استانها و سودآوري فراوان باعث رونق كوره هاي ذغالي شده است.
بگفته وي ذغال هايي كه از چوب درختان بلوط تهيه مي شوند از طريق بنادر استان هاي بوشهر و هرمزگان به كشورهاي حاشيه حوزه خليج فارس و از آنجا به برخي كشورهاي اروپايي قاچاق مي شود.
بوستاني خاطر نشان كرد: امسال علاوه بر استفاده از نيروهاي حفاظتي تمام وقت، 28 دستگاه خودرو بياباني و 89 جنگل بان فصلي براي حفاظت از جنگل هاي فارس استفاده شده است.
وي گفت: براي حفاظت از عرصه هاي جنگلي توان منابع طبيعي ناچيز است و بايد مردم در اين امر مهم ورود كنند و ياريگر نيروهاي گشتي باشند.
اينك كه بلاي خانمانسوز خشكسالي وضعيت پوشش گياهي ، مرتعي وجنگلي را در استان پهناور فارس به نقطه قرمز رسانده ، در سال همدلي و همزباني در سايه همكاري و مساعدت آحاد مردم از ميزان خسارت انساني به اين منابع خدادي در آستانه احتضار جلوگيري شود. ك/4
6117/ 5054
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۵
شيراز - ايرنا -استان فارس به لحاظ وسعت رويشگاههاي جنگلي در بين استان هاي كشور مقام اول را دارد و همچنين در ميان 11 استان واقع در ناحيه رويشي زاگرس از مقام نخست برخوردار است.