تبريز- ايرنا - رييس مركز توسعه فناوري و صنايع پيشرفته وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: دانش بنيان شدن 60 درصد بنگاه هاي بزرگ ( بالاي 50 نفرحقوق بگير ) تا پايان سال 96 هدف گذاري شده است.

حسن آقاكثيري روز شنبه درنشست بررسي فرايند حمايت از رشد و گسترش فعاليت هاي دانش محور واحدهاي استان آذربايجان شرقي در تبريز با اشاره به وجود شش هزار و 486 بنگاه بزرگ دركشور، گفت: در صورت همراهي لازم بخش خصوصي تا پايان دولت يازدهم چهار هزار و 178 بنگاه دانش بنيان خواهيم داشت.
وي با اشاره به اينكه در حال حاضر 700 بنگاه بزرگ كشور دانش بنيان هستند، خاطرنشان كرد: تا سال 93 تنها سه شركت دانش بنيان در كشور فعاليت مي كرد.
وي با بيان اينكه براي دانش بنيان شدن شركت هاي صنعتي تسهيلات ارزان قيمت تخصيص مي يابد ، اظهار كرد: شركت هاي صنعتي براي اين منظور بايد واحد تحقيق و توسعه راه اندازي كرده و از فرايندهاي پيشرفته همچون نانو در توليدات خود استفاده كنند .
آقاكثيري با اشاره به اينكه 75 درصد بنگاه هاي بزرگ كشور تا پايان سال 96 بايد داراي واحد تحقيق و توسعه باشند، اظهار كرد: در حال حاضر تعدادي از واحدهاي توليدي مطالعات تحقيق و توسعه دارند اما به جهت نداشتن واحد مشخص از حمايت هاي در نظرگرفته شده بهره مند نيستند.
وي افزود: اگر10 درصد فروش كالاي شركتي از محل فرايندهاي دانش بنيان بوده و يك درصد درآمد خود را براي واحد تحقيق و توسعه هزينه كند در صورت فروش بيش از30 ميليارد ريال مي تواند در سامانه شركت هاي دانش بنيان ثبت نام كرده و از تسهيلات اختصاص يافته بهره مند شود .
آقاكثيري اعلام كرد: سقف اين تسهيلات 100 ميليارد ريال با سود پنج درصد كمتر از نرخ بانك مركزي است.
وي با نگاهي به مدل هاي توسعه اقتصادي و صنعتي كشور در سال هاي گذشته، اظهار كرد: در شيوه نخست خودكفايي با حمايت از مصرف كننده در برابر توليد كننده مطرح بود كه موجب ضعف توليد و گسترش بيكاري و مغفول ماندن فناوري شد.
وي افزود: در شيوه دوم حمايت از توليد داخلي در برابرتوليد جهاني مطرح شد كه انحصار وعدم رقابت ، نوسان بخش صنعت همراه با نوسان بازار نفت و دنباله روي در زمينه توسعه فناوري و ناپايداري صنعت و نقش كمرنگ اين بخش در اقتصاد را در پي داشت.
آقاكثيري با اشاره به اينكه در مدل سوم توسعه كشور، توسعه صنايع رقابت پذير مطرح شد، گفت: دراين شيوه ، توليد محصولات رقابت پذير، تعامل سازنده در حوزه بين الملل و بزرگ شدن اقتصاد مطرح شد.
وي با بيان اينكه دستيابي به اقتصاد دانش بنيان نيازمند تبديل علم و دانش به ثروت است، گفت: از سال 92 كار جدي دراين خصوص شروع شده و پوشش بيمه اي، ضمانت نامه اي، معافيت مالياتي و گمركي از جمله سرفصل هاي حمايتي شركت هاي دانش بنيان است.
وي با اعلام اينكه بخشي از دستورالعمل اين تسهيلات حمايتي اجرايي شده و بخشي هم در دست عملياتي شدن است ، گفت: برقراري سهم صنعت از صندوق نوآوري و شكوفايي نيازمند مشاركت حلقه هاي ايده تا صادرات شركت هاي دانش بنيان است.
آقاكثيري با بيان اينكه فضاي تحريم فرصت مناسبي براي رشد دروزن زا ايجاد كرد، افزود: براي ثبات صنعت و اقتصاد راهي جز بين المللي شدن نداريم و در زنجيره ارزش جهاني بايد جاي خود را پيداكرده و نقش آفريني كنيم.
وي اظهاركرد: درحالي كه قرار است در چشم انداز1404 رتبه نخست علم و فناوري را در منطقه داشته باشيم در حال حاضر بين 23 كشور منطقه در رتبه 15 قرارداريم .
وي با بيان اينكه مشكلات موجود نبايد مانع تحقيق و توسعه شود ، گفت: با وجودي كه در حوزه خودرو سازي رقابت پذير نيستيم نبايد قطعه سازان تحت تاثير اين تفكر تلاشي براي بهبود توليدات خود نداشته باشند.
رييس مركز توسعه فناوري و صنايع پيشرفته وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به سهم بالاي هزينه كرد شركت هاي بزرگ جهان براي تحقيق و توسعه اعلام كرد: فولكس واگن با 13.5 ميليارد دلار52 درصد و سامسونگ با 13.4 ميليارد دلار64 درصد از درآمد خود را در سال 2012 براي تحقيق و توسعه هزينه كرده اند.
آقاكثيري با اشاره به اينكه درآمريكا به ازاي توليد هر دستگاه خودرو يكهزار و 200 دلار صرف تحقيق و توسعه مي شود، افزود: شركت اپل با هزينه كرد 4.5 مليارد دلار براي اين منظور در سال 2012 موفق به كسب 710 ميليارد دلار سرمايه در بورس شده و ارزش برند آن 148 ميليارد دلار است.
وي با اشاره به اينكه 50 درصد هزينه كرد تحقيق و توسعه درجهان مربوط به كشورهاي آمريكا، چين و ژاپن است اظهار كرد: از يكهزار و 435 ميليارد دلار هزينه كرد تحقيق و توسعه در سال 2012 تنها 9 درصد توسط بخش خصوصي هزينه شده است .
وي با اشاره به اينكه در سال 2014 پنج دانشگاه برتر آمريكا به اندازه يك بنگاه بزرگ اين كشور (IBM) پتنت ( دانش فني قابل تجاري شدن ) ثبت نكرده اند، افزود: سهم بنگاه هاي اقتصادي آمريكا از ثبت پتنت دراين سال 92 درصد، دانشگاه ها هفت درصد و اشخاص يك درصد است .
آقاكثيري با اشاره به اينكه دركشور ما 90 درصد ثبت پتنت توسط اشخاص صورت مي گيرد، افزود: بر همين اساس مالكيت صنعتي از قوه مقننه متنزع و به قوه مجريه واگذار مي شود.
وي با اشاره به برخي اقدامات وزارت صنعت ، معدن و تجارت به منظور تقويت ارتباط صنعت و دانشگاه از جمله تصويب طرح پسا دكتراي صنعتي ، طرح فرصت هاي مطالعاتي اعضاي هيات علمي در بنگاه هاي صنعتي و طرح حضور خبرگان صنعتي در دانشگاه ها به عنوان مدرس ، افزود: سعي داريم هر دانشگاه را متولي يك نوع صنعت كنيم .
وي اظهار كرد: دانشگاه هاي علوم پزشكي با توجه به برگزاري دوره هاي پاياني تحصيل در محل كار، الگوي خوبي براي بخش صنعت هستند.
آقاكثيري با اشاره به اينكه بر اساس قانون رفع موانع توليد معافيت 10 درصدي ماليات براي شركت هايي كه در زمينه تحقيق و توسعه فعاليت كنند در نظر گرفته شده است ، گفت: 50 درصد هزينه تحقيق و توسعه شركت ها برگردانده مي شود.
وي با اعلام اينكه تا پايان سال 93 تعداد يكهزار و 276 واحد تحقيق و توسعه در كشور فعال بوده ، گفت: تا پايان سال 96 بايد به چهارهزار و 884 واحد برسد.
وي با اشاره به اينكه از پنج هزارو630 بنگاه اقتصادي آذربايجان شرقي 224 بنگاه داراي نيروي بيش از50 نفر بوده و بزرگ محسوب مي شوند، گفت: 113 بنگاه بزرگ اين استان داراي واحد تحقيق و توسعه هستند .
آقاكثيري هدف گذاري وزارت صنعت ، معدن و تجارت براي استان آذربايجان شرقي را تبديل 23 شركت در سال جاري و 44 شركت در سال آينده به دانش بنيان اعلام كرد و افزود: تا پايان امسال 54 واحد و در سال آينده 57 واحد تحقيق و توسعه بايد درشركت هاي استان راه اندازي شود.
دراين نشست مراحل اداري تبديل بنگاه هاي اقتصادي به شركت دانش بنيان توسط يكي از كارشناسان پارك علم و فناوري استان تشريح شد.
اين نشست در حاشيه سومين نمايشگاه فناوري هاي نو و پيشرفته تبريز با حضور تعدادي از مديران آموزش و پژوهش سازمان هاي صنعت ، معدن و تجارت شمالغرب ، كارآفرينان و مديران شركت هاي دانش بنيان برگزار شد.
سومين نمايشگاه فناوري هاي پيشرفته تبريز با 927 طرح و ايده فناورانه تا 24 آبان ماه جاري در محل دايمي نمايشگاه هاي بين المللي تبريز برپاست.
3071/ 1495